Zobacz pełną wersję : Procesor Intel E8400 czy QuadQ6600
Witam forumowiczów,
jestem na etapie składania jednostki do uzytku domowego (edytory, www, filmy) w tym głównie do obróbki ulubionych ): NEFów. Który z procków wybrać ponieważ kazda osoba ma odmienną opinię co do ich wykorzystania w obróbce zdjęć. cena nie gra roli bo jest to ok. 100 zł różnicy na korzyść E8400.
Pozostałe elementy:
-dysk Seagate 500MB 32MBcache
-płyta Gigabyte GA-P35-DS3L
-pamięć DDR2 2GB 800MHz
-grafika GF8600GTS
-zasilacz 500W.
Dzięki za konstruktywne rady
Pozdrawiam
no to podazajac uparcie swoja sciezka ;-) powiem zebys wzial e8400.bylo pare dywagacji ostatnio na ten temat, takze mozesz spojrzec. co do grafiki to tylko bym sie zastanowil nad tym GTSem. jesli chcesz grac to lepiej wziac jakies 9600GT. jesli nie to poza sytuacja ze masz tego GTSa w bardzo podobnej cenie do GT, to mozna go wziac. jak jest drozszy to GT Ci wystarczy. jesli jest pasywna to nalezy zwrocic uwage na wentylacje obudowy zeby sie w srodku piekarnik nie robil.
matyjasz
17-09-2008, 12:13
miałem podobny dylemat czas temu i nie pamiętam dokładnie co zaważyło, ale wyszło że nic nie zyskam o ile wręcz nie stracę biorąc 6600, kupiłem 8400 i byłem bardzo zadowolony z niego, oczywiście win xp 32bit. Teraz mam q9550 i czekam na system, bo szalonej różnicy pod 32 bit nie ma, może gry jakieś by szybciej chodziły ale nie gram ;) cs2 to zauwazalnie zyskał tylko na czasie przetwarzania wsadowego, a reszta różnic jest niezauwazalna dla mnie. Może kwestia pamięci czy innych podzespolow.
W skrócie polecam e8400, tylko bacz żeby był stepping E0. Niby to potrzebne tylko do podkrecania, ale lepiej mieć niż nie chyba ;)
A z dysków to zamiast Barracudy polecam Samsunga F1 - 320GB, 640GB - tylko te pojemności!!
Serdeczne dzięki za Wasze opinie i czas poświęcony na odpowiedzi. Duże doświadczenie macie - powiedziałby mistrz Yoda. Awaria starego kompa zmusiła mnie do szybkiego zakupu. Ostatecznie padło na Q6600, pozostałe podzespoły prawie jak wyżej (grafika GF8600GT-chłodzenie aktywne tylko wentylatorek i radiatorek jakieś takie małe). Jeśli nie będę zmieniał zestawu w ciągu najbliższych 2-3 lat mam nadzieję że jeszcze może wykorzystam te 4 rdzenie. Zakładam, że mój znajomy komputerowiec zestawił mi jednostkę, która mnie nie zawiedzie.
Pozdrawiam