Zobacz pełną wersję : Camera Armor Nikon D300
Macie takie coś?Czy ta osłona spisuje się dobrze?Warta jest tych 200 zł? http://www.e-cyfrowe.pl/akcesoria-foto/camera-armor-nikon-d300-obudowa-ochronna-czarna-p-8470.html?PCID=3572_31
witam.
podlacze sie do pytania i czy po zalozeniu da sie podlaczyc grip?
shaddixx
16-09-2008, 11:54
macałem to na d200, niespecjalnie to wygląda. nie dociska rowno w niektorych miejscach.
Jeżeli między body a tę nakładkę dostanie się brud (np. kurz lub co gorsza ziarnka piesku), to efekt po kilku tygodniach używania może być dużo gorszy niż bez tej nakładki. Moim zdaniem, albo coś przylega szczelnie na 100%, albo lepiej nie stosować.
Jedyne zastosowanie jakie widzę to incydentalne założenie nakładki wtedy gdy istnieje niebezpieczeństwo uderzenia aparatem / obiektywem o coś twardego (np. na jachcie).
Kiedyś stosowałem podobny "Condom:" ale na tel. komórkowy, który od tego bardzo szybko się zepsuł. Jak raz zaciągnął wilgoci to się już jej nie pozbył. Odradzam tego typu zabawek zwłaszcza w klimatach ciepło-zimno, co szczególnie sprzyja powstaniu pary kondensacyjnej.
Jeżeli między body a tę nakładkę dostanie się brud (np. kurz lub co gorsza ziarnka piesku), to efekt po kilku tygodniach używania może być dużo gorszy niż bez tej nakładki. Moim zdaniem, albo coś przylega szczelnie na 100%, albo lepiej nie stosować.
Jedyne zastosowanie jakie widzę to incydentalne założenie nakładki wtedy gdy istnieje niebezpieczeństwo uderzenia aparatem / obiektywem o coś twardego (np. na jachcie).
Tu się nie zgodzę. Kumpel ma taki od roku na D200, aparat po wyjęciu z niego wygląda jak nóweczka. Owszem, może nie przylega idealnie, ale jest całkiem nieźle. No i aparat robi się cichociemny, wygląda bardziej niepozornie.
a ja uważam ze to bez sensu i tak lusterko cyka więc po dwóch latach i tak będzie miał swoje przelatane, no chyba że leży na półce to wtedy i armor niepotrzebny, a jezeli chodzi o bezpieczeństwo aparatu to taki armor nie pomoże jak aparat upadnie na beton... Moim zdaniem kiepski pomysł a do tego jeszcze ergonomie troszkę pogarsza... Ogólnie nie polecam. Co do doświadczenia to miał mój kumpel i zdjął po 2 tgodniach a potem żałował 120 zł (tylke kosztował jego do d80)
Zdawało mi się czy to body nie jest plastikowe? Jeśli jednak nie jest jak sądzę to po kiego grzyba zakładać takie coś do ochrony. Kto gra lustrzanką w futbol? Body samo w sobie jest uszczelnione to niby co ten silikon miałby doszczelnić?