Zobacz pełną wersję : Proszę o opinię.
komolka1980
16-09-2008, 10:30
Witam wszystkich. Proszę o podpowiedz czy opłaca się kupić taki zestawik. Ma być wykorzystywany do celów amatorskich ,bardzo uniwersalnych. Miałem juz parę kompaktów i w każdym mi coś nie pasowało, więc chciałbym jakieś lustro które będzie służyć przez parę lat. Znajomy wraca pod koniec października z USA więc go trochę wykorzystam. Przyznam, że parę gadżetów z tego zestawu nie jest mi potrzebne (walizka, statywy , czytnik) ale jak są, to niech będą.
Co o tym myślicie?
Z góry bardzo dziękuję!!!
http://cgi.ebay.com/Nikon-D80-Digital-SLR-Camera-Nikon-Lens-8GB-FLASH_W0QQitemZ300257422013QQihZ020QQcategoryZ3138 8QQcmdZViewItemQQ_trksidZp1742.m153.l1262
Wojt@s!o
16-09-2008, 10:38
Taki zestaw spokojnie wystarczy
slanting_eye
16-09-2008, 10:56
statyw sie przyda (ten wiekszy) reszte mozesz sprzedac
a generalnie to zestaw spoko i cena bardzo dobra
Obojętnie jak spoglądać - to są "wymiotki" magazynowe. Cena uśredniona. Biorąc pod uwagę, iż połowa z tej oferty to mało przydatne gadżety, warto się poważnie zastanowić, czy warto. Prawdę mówiąc, za te pieniądze ja bym zapolował na lepszą puszkę, bez dodatków.
Ponadto, pamiętaj o gwarancji - ciężko ją będzie chyba w Polsce zrealizować.
Moje zdanie - ale to tylko moje - ja bym czegoś takiego nie brał.
Zgadzam się z amirezem, zestaw jest bardzo kuszący i ja sie na podobny nabrałem. W mojej walizeczce d80 się nie mieści, statyw, ten większy, to jakaś kpina, lampa też, torbę na aparat mam identyczną i też nie jestem z niej zadowolony wiec dokupiłem plecak. Reszty nawet nie podpinałem do aparatu. Za cenę tych wszystkich nieużywalnych gadżetów miałbym dobry statyw i np torbę albo plecak, tak wiec radzę się poważnie zastanowić.
avallardi
16-09-2008, 18:35
Słaba oferta.
Kup sobie w Polsce: D80 + 18-70 + 70-300. Szkła z oferty nie są stabilizowane i osobno kosztują: 18-55mm (ok. 300zł), 70-300 (ok. 450zł) - piszę tu o cenach sklepowych.
Co do dodatków: lampa, statywy, walizka, konwerter szerokokątny - to kompletne pierdoły i zawracanie głowy. Jak już je dostaniesz to będziesz klął, że Cię zrobiono w bambuko. Karty SD 4GB tej klasy co w ofercie kosztują w Polsce psie pieniądze.
Podsumowując: szkoda pieniędzy.
Ja osobiście również bym tego nie brał, jedyna rzecz wartościowa w tym zestawie to D80, kita 18-55 raczej szybko się pozbędziesz, tele 70-300 to już zupełna pomyłka, zdecydowanie lepszy w tej klasie jest 55-200 ..a cała reszta to śmiecie robiące za statystów. Wystrzegaj sie tanich statywów, tanich kart pamięci, filtrów itd..a juz szczególnie takich dziwnych lamp błyskowych, które w jednej chwili mogą uszkodzić Ci korpus na który i tak nie będziesz miał gwarancji. Nie wiem czy lepszym rozwiązaniem nie byłoby przywiezienie przez znajomego jednego dobrego obiektywu np. 14-24 / 17-55 / 24-70 / 70-200VR lub kilka liderów stałkowych 50 / 85mm (większość szkieł z USA objęte jest gwarancją u nas) ..sprzedasz go tutaj spokojnie uszczęśliwiając kogoś odrobinę niższą ceną a sam na tym zarobisz na zestaw z krajowej dystrybucji.. z gwarancją ..zapachem pudełeczka ................i instrukcją PL ;)
Ze Stanów optykę np nikkor 16-80VR, body kupiłbym tutaj już jest nowe za 1600, po premierze D90 jeszcze troszkę poleci
Duperele z tego zestawu to bedziesz mogl dac dzieciom do zabawy ja kupilem rok temu taki zestaw z (d40 statyw slabiutki, torba malutka d40 z obiektywem nikkor 50-200 vr )sie nie miesci, zabawki czyszczace lipa, lampa sama kupisz za 10, $ gora karta to nie bedzie napewno sandisk. Zabawki lipa jednym slowem!
dokladnie jak wyzej.Lepiej kup D80 i 18-70 te dodatki to lipa ,a co do lamy to chyba sb-400 juz jest lepsza
arutrek2-
16-09-2008, 22:20
Śmieszny jest ten mały statywik:P Chyba do podtrzymywania już wydrukowanych zdjęć;) D80 ze szkłem z kompletu będzie ważył jakieś 2 kilo, jak do tego dołożysz fakt, że obiektyw się wysuwa, to nie utrzyma tego nawet ten "wypasiony" statyw "deluxe".
Trzymaj się JAK NAJDALEJ od takich zestawów! Jak ktoś napisał, to wymiotki magazynowe najtańszych, bezwartościowych rupieci, których nikt by inaczej nie kupił. W dodatku najczęściej oferowane przez bardzo nierzetelne sklepy. Dorzucają różne nic nie warte drobiazgi, aby ofertę uczynić pozornie atrakcyjną. Przykładowo - karty pamięci to jakiś no-name 4 GB, ale prawdopodobnie nie SD-HC, a z takimi kartami podobno bywają problemy. Czytnik kart - nie wiadomo jaki. Statyw nie utrzyma ciężaru lustrzanki (tym bardziej ten mały), torba i walizka na raz raczej nie są potrzebne, lampa błyskowa nieznanej marki w najlepszym razie nie będzie się sprzęgała z automatyką aparatu, a w najgorszym - uszkodzi go. Filtry także bez marki, a więc pewnie kiepskie. Nasadka szerokokątna popsuje jakość obrazu, a obiektyw 70-300G jest słaby. W praktyce, okazałoby się szybko, że musisz i tak kupić nowy teleobiektyw, inną torbę, inną lampę błyskową, nowy statyw, wymieniłbyś filtry, i całą resztę. W sumie, z całego zestawu coś wart jest tylko sam aparat i obiektyw 18-55 (ale bez VR)- resztę potraktuj, jakby tego nie było, i porównaj cenę z ceną samego D80+18-55 (bez VR!). Nadal się opłaca?
komolka1980
17-09-2008, 16:15
Dziękuję wszystkim za własne przemyślenia na ten temat. Rzeczywiście macie rację. Z tych dodatków miernej jakości bym pewnie nie korzystał. Co do zakupu w stanach to się jeszcze zastanawiam , ponieważ gwarancja może się jednak przydać. Poszukam samego szkła , chyba że po wejściu na rynek D90 będą jakieś promocje to wezmę cały zestaw D80 + obj w kraju. Zastanawiam się co do szkła, wezmę pewnie AF-S 18-55 f/3.5-5.6 DX lub cos podobnego.
Bynajmniej Bardzo Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
To jeszcze ja się podłączę. Kilka miesięcy temu kupilem podobny zestaw (zamiast 70-300 był N55-200) i w tej chwili z tego używam tylko D80..:)
Te kitowe obiektywy zastąpilem T17-50 2.8 i N70-300 VR, i dokupiłem SB600. Uważam że nie warto podniecać się ilością elementów z których składa się cały zestaw.
Lepiej kup samo body i jeden ale dobry obiektyw.
lodzermensch
24-09-2008, 23:48
Zestaw bardzo w porządku, z tym że:
- statywy od razu wywal na smieci, albo sprzedaj ;)
- podobnie zrób z lampą i konwerterem szerokokątnym (chyba że lubisz sporty ekstremalne) :)