Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Laptop Sony Vaio AW

elanek
16-09-2008, 09:49
Poczytałem na fotopolisie o ciekawym notebooku i jeśli jak zapowiadają wersja premium ma kosztować 2k$ to se chyba sprowadzę...
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7812
Ktoś coś wie o matrycy tego cudeńka? Warto się przystawiać do niego?

martur
16-09-2008, 12:04
chyba jeszcze nikt nic nie wie o tej matrycy - sam jestem bardzo ciekawy.

jest jeszcze jeden laptop przeznaczony do obróbki obrazu - Lenovo ThinkPad W700 (http://www.mobimaniak.pl/590/lenovo-thinkpad-w700-czyli-17-z-wbudowanym-tabletem/) - chyba będzie to ważny model dla firmy, bo została uruchomiona strona poświęcona temu modelowi - niestety gdzieś zawieruszył mi się lin do tej strony

a tu masz wątek o lapkach do obróbki zdjęć:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62574

markB
16-09-2008, 15:40
To Lenovo jest bardzo OK, ale ceny będą się zaczynały od 3K $ w najprostszej wersji. matryce fotograficznych Lenovo pokrywaja ca 73% Adobe RGB. Podejrzewam, że podobnie będzie z Sony Vaio.

martur
16-09-2008, 22:20
sony w przeciwieństwie do lenovo nie podaje % pokrycia przyestrzeni aRGB, tylko informuje, że matryca prawidłowo wyświetla kolory przestrzeni aRGB

fusbo
12-08-2009, 04:24
Troszkę odświeżę temat - czy ktoś coś może wie ciekawego o tym SONY.
Ja go wczoraj oglądałem i muszę powiedzieć, że poważnie się zastanawiam....:)
Może ktoś już używa?

elanek
12-08-2009, 10:54
Może ktoś już używa?

Który dokładnie oglądałeś? Jest chyba kilka modeli.
Gdzie i za ile?

fusbo
12-08-2009, 11:36
Model: SONY VAIO VGN-AW31S/B
Strona producenta (http://vaio.sony.pl/view/ShowProduct.action?product=VGN-AW31S%2FB&site=voe_pl_PL_cons&pageType=Overview&category=VN+AW+Series)

Cena 6.500 w Sony Centre na Jana Pawła II
Kupa kasy, ale dostaje się coś na zasadzie kompa stacjonarnego (wielkość - wygoda używania) z możliwościami mobilnymi:)

Muszę przyznać, że pierwsze wrażenie było piorunujące - potwór, nie laptop:) Jeśli chodzi o wielkość oczywiście. Szczerze mówiąc to chciałem od razu wyjść z tym kompem pod pachą:)
Matryca - coś pięknego - widać od razu rożnicę ws. zwykle laptopy (ale jest glossy, nie wiem na ile to dobrze). Kąty widzenia - ogromne (od dołu gorzej, ale z boków i z góry właściwie obraz pozostaje podobnie widoczny). Podwójne podświetlenie na duży plus. Jedyny minus dysk 500 GB o prędkości 5400:( No i GeForce® 9600M GT słabo coś wypada w benchmarkach (ale tu jest DDR3, więc może nie tak źle...).

Jakieś opinie?

A tak btw, słyszałem dużo dobrego o soniaczach - podobno są to dość nieźle spasowane kompy, z idealnie dobranymi częściami - ponoć chodzą lepiej właśnie z tego powodu.

Napiszcie co myślicie, ale konkretnie, bo to kupa kasy:)

fusbo
12-08-2009, 12:09
I jeszcze takie pytanko - czy na tym lapku będzie działać (śmigać:P) Capture NX??

Tom01
12-08-2009, 12:16
Może ktoś już używa?

Nie zwróciłem uwagi czy to dokładnie ten sam model, zresztą Sony ma fantazję w oznaczeniach, ale wygląd identyczny, cena też się zgadza. Miałem go w ręku, to był zwykły TN. Wcale nie porażający. W Dellach Inspiron/XPS są dużo lepsze.

fusbo
12-08-2009, 12:19
Hmm. Czy ja wiem. Troszkę zaskoczyły mnie kąty widzenia.....

O, edytowałeś:) W takim razie muszę spojrzeć na Dell-a.

Tom01
12-08-2009, 13:41
Hmm. Czy ja wiem. Troszkę zaskoczyły mnie kąty widzenia.....

O, edytowałeś:) W takim razie muszę spojrzeć na Dell-a.

W współczesnych TN kąty są zupełnie przyzwoite, poza dołem. To znak rozpoznawczy.

elanek
12-08-2009, 13:55
Nie zwróciłem uwagi czy to dokładnie ten sam model, zresztą Sony ma fantazję w oznaczeniach, ale wygląd identyczny, cena też się zgadza.
Właśnie z tym Sony to nie wiadomo jest co i jak. Wg fotopolis (link w pierwszym poście) miał mieć dysk SSD. Może to jakaś wersja kryzysowa, niepełna, jedna z wielu.
Grafika nie jest ważna - przecież ta wystarczy do pracy na dłuuuuuugo. Komp się zdąży zamortyzować :)

Może Soniacz po prostu odchudził lapka w stosunku do zapowiedzi?

fusbo
12-08-2009, 15:54
Może Soniacz po prostu odchudził lapka w stosunku do zapowiedzi?
Modeli AW jest kilka - ale nie w Polsce.... Dzwoniłem do SONY i facet mi powiedział, że u nas dają tylko po jednym modelu - za mało klientów...
Ja już odłożyłem myślenie o AW. Teraz patrzę na ten (http://vaio.sony.pl/view/ShowProduct.action?product=VGN-FW41ZJ%2FH&site=voe_pl_PL_cons&pageType=Overview&category=VN+FW+Series). Byłem dziś w sklepie SFERIS i po rozmowie i milionie porównań doszliśmy do wniosku, że ten komp jest sensowny. A matryca ta sama...
Chociaż z drugiej strony ten AW ma coś w sobie, tylko ta grafika słaba...

tymancjo
12-08-2009, 16:15
hej,

Ja używam vaio od prawie roku (model VGN-FW21E) i złego słowa nie mogę powiedzieć. Obrabiam na tym praktycznie wszystko co robię (wiem, że dla wielu z Was to praktycznie bluźnierstwo ) jak dla mnie bardzo spoko.

pozdrawiam,
Tomek

fusbo
12-08-2009, 16:21
O! Wreszcie jakaś opinia użytkownika:) Dzięki!

A tak na szybko: jak komputerek? Jakoś wykonania? Użytkowanie? Grzanie? Warto w to inwestować?

tymancjo
12-08-2009, 19:29
O! Wreszcie jakaś opinia użytkownika:) Dzięki!

A tak na szybko: jak komputerek? Jakoś wykonania? Użytkowanie? Grzanie? Warto w to inwestować?

Szybkość: Dla mnie zadowalająca - pracuje na nim w LR2 z plikami 12mPIX i jestem happy, gram tez w GRIDA (choć w malej rozdziałce) i tez jestem happy :)

Jakość wykonania: no nie mam się czego czepiać, a do tego jest ładny co przy okazji robi dobre wrażenie na potencjalnej klienteli :)

Użytkowanie: ma Viste, działa bardzo super, jedynie dysk to nie demon szybkości, 4GBramu dają sensowny komfort. Z fajnych rzeczy jest (a przynajmniej był) z nim dostarczany PSE6 - zawsze parę złotych w kieszeni. Aha ma wade w postaci umiejscowienia portów USB - ja się przyzwyczaiłem i już mi nie przeszkadza, ale jest to bądź co bądź wg mnie największa wada tej konstrukcji.

Grzanie: Nie udało mi się go zwiesić przez przegrzanie (wogóle jak na razie mi się nie udało). Jak lecą gry (wspomniany GRID) to grzeje się nieco miejsce spoczynku prawej ręki na obudowie - to "in minus". Poza tym jest całkiem cichy nawet jak wentyluje na maksa.

Czy warto inwestować - dla mnie jedne z lepiej wydanych pieniędzy, zasadniczo teraz można robić dużo roboty "na lokacji" czy na wyjeździe. Matryce sobie kalibrowałem jak byłem w fotonecie i jak dla mnie jest ok mam prawie że dokładnie WYSWIG względem robionych tam odbitek. święcąca matryca wymaga miejsca do pracy bez okna za plecami - ale taki już jej urok.

Ja jestem happy.
Aha i pamiętaj, że ja opisuje model VGN-FW21E który ma mniejsza rozdziałke matrycy niż ten przytaczany przez Ciebie i pewno jest ogólnie "słabszy".

Pozdrawiam,
Tomek

P.S.
Posty na forum tez na nim pisze ;)

fusbo
12-08-2009, 20:00
No przekonuję się powoli:) Bo tak porównuję AW i FW i tak widzę że za tę samą kasę dostaję albo wielkiego ale słabszego lapka, albo mniejszego ale zarąbiście szybkiego (6GB ramu i super grafika). I tak jeszcze myślę, ale jako że seria FW wydaje się udana, to może będzie FW....:)
A to co pisałeś o tej kalibracji - na laptopie i takim wyświetlaczu to jest możliwe?

wisa
13-08-2009, 22:00
Wszystko z Vaio cacy oprócz tej lustrzanej matrycy...... Mam w firmie trzy laptopy z takimi matrycami i jakoś nie mogę sobie nigdy znaleźć miejsca żeby w ekranie siebie nie widzieć :) no chyba że siedzę w ciemnościach :)

tymancjo
14-08-2009, 09:27
No przekonuję się powoli:) Bo tak porównuję AW i FW i tak widzę że za tę samą kasę dostaję albo wielkiego ale słabszego lapka, albo mniejszego ale zarąbiście szybkiego (6GB ramu i super grafika). I tak jeszcze myślę, ale jako że seria FW wydaje się udana, to może będzie FW....:)
A to co pisałeś o tej kalibracji - na laptopie i takim wyświetlaczu to jest możliwe?

No możliwe jest, nie jest to żaden ideał pewno ale jak dla mnie zadziałało i się ciesze że mam.