Zobacz pełną wersję : D40 & SIGMA 70-300mm F4-5.6 DG MACRO
Hej
Kupiłem Sigmę 70-300 z HSM, podobno w pełni zgodną z D40.
Podpinam szkło, no chodzi fajnie, jak do moich celów starczy.
Ale za chiny ludowe nie mogę odpalić AF, nie ostrzy.
Działa w trybie manualnym, jak próbuje przełączyć na AF
to mam komunikat "ta opcja jest niedostępna ..."
Kombinuje i nic wykombinować nie mogę.
Sprzedali mi Sigmiątko bez HMS ?
Na stronie sigmy nie ma tego szkła z silniczkiem. Możesz zwrócić jeśli wprowadzono cię w błąd. Albo wymień na długiego kita nikona.
teraz zauważyłem że jak przyszedł miał na boku napis for nikon af-d
Pomiar światła jest ok.
Czuć że jest tam coś na kształt silnika
Jest jakaś szansa na odpalenie AF na D40.
I co mi wcisneli :D ?
Bo raczej to hsm nie jest ;/
blackside
15-09-2008, 23:22
http://www.e-fotojoker.pl/product/obiektywy/sigma/obiektyw-sigma-70-300mm-f-4-5-6-dg-hsm-macro-nikon-/ jest
Ten obiektyw występuje z silnikiem ale nie z HSM. Jeśli chcesz sprawdzić czy Twój egzemplarz ma silnik to zobasz czy w okolicach bagnetu nie ma takiej małej śrubki, która kręci się gdy obracasz pierścieniem do ustawiania ostrości. Jeśli znajdziesz taką śrubkę to znaczy że silnika w Twoim obiektywie niestety nie ma.
Pozdrawiam
edit: A jednak jest wersja z HSM jak wynika z linka podanego przez kolegę. Myślałem że występuje tylko wersja ze zwykłym silnikiem.
avallardi
15-09-2008, 23:26
Kupiłeś Sigmę 70-300mm APO? Bo tylko wersja APO ma 2 wersje: "na śrubokręt" i HSM. Sigma 70-300mm bez APO jest tylko "na śrubokręt".
Odeślij im to szkło i domagaj się wersji z HSM. Jeśli skusiłeś się na tańszą Sigmę (bez APO) to czeka Cię dopłata do wersji lepszej.
Edit: znalazłem też info, że wersja bez APO również posiada wersję HSM, ale w sklepie jeszcze tego nie widziałem.
Po konsultacji z kolegami na chacie doszliśmy właśnie do takiego wniosku
że wcisneli mi obiektyw bez hsm.
Ma śrubkę i kręci się przy regulacji ostrości.
Obiektyw odsyłam :)
Bo zapłaciłem za hsm, a go nie ma :)
Dzięki wszystkim za pomoc
piotr_74
16-09-2008, 09:27
Temat trochę przedwcześnie zamknięty .
Sigma bez APO również występuje z silnikiem nie jest to HSM tylko zwykły silnik.
Mam taką i AF działa z D40 bez problemu.
Najłatwiej Sigmy rozpoznać czy ma silnik czy nie po ilości pinów przy mocowaniu bagnetu. Wersja z silnikiem posiada 10 pinów (wersja z APO jak i bez APO) natomiast wersja bez silnika posiada 5 pinów (o ile się nie mylę).
Temat trochę przedwcześnie zamknięty .
Sigma bez APO również występuje z silnikiem nie jest to HSM tylko zwykły silnik.
Mam taką i AF działa z D40 bez problemu.
Najłatwiej Sigmy rozpoznać czy ma silnik czy nie po ilości pinów przy mocowaniu bagnetu. Wersja z silnikiem posiada 10 pinów (wersja z APO jak i bez APO) natomiast wersja bez silnika posiada 5 pinów (o ile się nie mylę).
Nie mylisz sie. Ponadto - nie istnieje 70-300 Sigmy w wersji HSM. Jest wersja z silnikiem - ale to nie jest HSM. Silnik to zwykly brzeczyk jakiś taki powolny.
piotr_74
16-09-2008, 14:45
Jeżeli to jest obiektyw z tego linku to powinien być z silnikiem. Zobacz czy na obiektywie masz włączony AF.
blackside
16-09-2008, 16:41
Czegoś nie rozumiem? Skoro w opisie sklepu z linku jest napisane silnik HSM to co? Jeżeli takiego nie ma to mnie jako klienta guzik to opchodzi- niech myślą Ci co dają ogłoszenia i piszą opisy do zdjęć.
avallardi
16-09-2008, 16:51
Czegoś nie rozumiem? Skoro w opisie sklepu z linku jest napisane silnik HSM to co? Jeżeli takiego nie ma to mnie jako klienta guzik to opchodzi- niech myślą Ci co dają ogłoszenia i piszą opisy do zdjęć.
No niestety tak bywa. Sam z rozpędu napisałem na poprzedniej stronie, że Sigma 70-300mm ma wersję z HSM. Po zgłębieniu tematu okazało się, że dla Nikona istnieją po prostu 2 wersje Sigmy 70-300mm i 70-300mm APO: śrubokrętowa i z własnym silniczkiem (ukłon w stronę D40(x) i D60. Wspomina o tym także DPreview:
http://www.dpreview.com/reviews/nikond60/page3.asp
blackside
16-09-2008, 17:27
Wszystko pięknie, ale jeżeli sklep podaje taką informacje o produkcie to klient ma prawo reklalmować czy nie ? Tym bardziej że jest to zakup przez neta- gdzie nie masz go w ręce tylko opierasz się o przedstawione przez sprzedającego parametry. Moim zdaniem ma prawo wymagać by było tak jak powinno .
Ma prawo. Zwróć towar jako niezgodny z umową i rządaj zwrotu pieniędzy oraz kosztów przesyłki (zrób sobie choć zrzut ekranu z ofertą żebyś miał podkładkę jakby "się stawiali").
Jest i bez APO z silnikiem sam używam już od jakiś 2 miesięcy takiego oto obiektywu. Ahh i jak tu się można nabrać :(
Ponieważ do niedawna wszystkie obiektywy z silnikiem do Nikona miały silnik SWM (Nikon) lub HSM (Sigma), to wielu ludzi automatycznie założyło, że skoro obiektyw Sigmy jest z silnikiem - to musi być HSM, a to nieprawda. Sigma specjalnie na użytek D40(x) i D60 stworzyła trzy obiektywy ze zwykłym silniczkiem elektrycznym, zapewne takim, jaki jest stosowany w obiektywach do Canona bez HSM: 18-200, 70-300 i 70-300 APO.
Szkoda, że wydawałoby się poważne sklepy też ten błąd powtarzają.
Na pewno dodatkowe zamieszanie spowodowane jest tym, że - poza tą modyfikacją obiektywów 18-200 i 70-300 - Sigma niedawno pewną liczbę starszych obiektywów przerobiła na HSM, i na rynku są jednocześnie starsze i nowsze wersje. Ludzie po prostu się gubią.
Są też obiektywy Tamrona z silniczkiem - i na pewno nie jest to silnik ultradźwiękowy, bo Tamron nie ma jeszcze tej technologii.
Obiektywy te nie mają swoich odpowiedników w ofercie Nikona - wszystkie obiektywy Nikona z silnikiem mają silnik SWM. Kiedyś było kilka teleobiektywów AF-I, ze zwykłymi silniczkami, ale to dawna historia.
W tym konkretnym przypadku, jeśli kolega zamawiał obiektyw z silnikiem a dostał bez, to jest to istotna różnica użytkowa, niezgodność towaru z zamówieniem, itd., ale nie wiem, jakby to było, gdyby ktoś chciał reklamować obiektyw "bo nie ma HSM tylko zwykły silnik" - pewnie tłumaczyliby się swoją "drobną" pomyłką, albo i wręcz zarzucili klientowi, że to on powinien był wiedzieć, że taki obiektyw z HSM nie istnieje!
Nie mylisz sie. Ponadto - nie istnieje 70-300 Sigmy w wersji HSM. Jest wersja z silnikiem - ale to nie jest HSM. Silnik to zwykly brzeczyk jakiś taki powolny.
Posiadam 70-300 z silnikiem i owszem - są szybsze - ale jak chcesz zobaczyć co to jest powolny AF to polecam Nikkora DX 55-200 F4-5,6 G ED - to jest dopiero wolne.
Ja kupiłem Sigmę 70-300 F4-5.6 DG Macro APO z przyczyn ekonomicznych. Nie ma silnika, podobnie jak mój staruszek D40 :). Szczerze mówiąc, przyzwyczaiłem się do braku AF. Po nabraniu wprawy w posługiwaniu się obiektywem AF nie jest potrzebny. Miałem okazję robić fotki wersją z silnikiem (ale na Canonie) i na ogniskowych powyżej 200 mm i niezbyt dobrym świetle, ostrzyłem szybciej ręcznie niż AF :). Kupując jednak obiektyw wiedziałem wszystko co i jak. Podobną przygodę miał mój kolega, który kupił taką Sigmę w Fotojokerze. Też mu miła Pani sprzedała S 70-300 do D40 bez silnika, mówiąc że AF będzie działał. Potem to już długa historia pism i reklamacji. W końcu jednak wywalczył swoje i wymienił obiektyw na jakiegoś taniego nikkora.
Nawiazujac do poprawnosci informacji:
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d90-z-ob-18-105mm-dx-vr
Wystarczy obejrzec specyfikacjie, aby "nabrac zaufania" do firmy...
Wiekszosci danych brak, a polowa pozostalych kompletnie bzdurna.
Posiadam 70-300 z silnikiem i owszem - są szybsze - ale jak chcesz zobaczyć co to jest powolny AF to polecam Nikkora DX 55-200 F4-5,6 G ED - to jest dopiero wolne.
nei zrozumiales mnie najwidoczniej. Mowie o powolnosci i kulturze pracy w porownaniu do HSM.
Franczesko
03-06-2011, 13:02
Witam. Zamierzam kupić szkiełko Sigma 70-300mm F4-5.6 DG MACRO Silnik Nikon do d5000, potrzebuję go tylko do makro. Czy będe z niego zadowolony i czy ew znajdę w podobnej cenie coś konkurencyjnego? Na stronie sigmy kosztuje 650 zł.
Posiadam nikorra 55-200 więc jako takiego zooma już mam. Kita 18-55. a do makro właśnie nic. Pozdrawiam forumowiczów.
Witam. Zamierzam kupić szkiełko Sigma 70-300mm F4-5.6 DG MACRO Silnik Nikon do d5000, potrzebuję go tylko do makro. Czy będe z niego zadowolony i czy ew znajdę w podobnej cenie coś konkurencyjnego? Na stronie sigmy kosztuje 650 zł.
Posiadam nikorra 55-200 więc jako takiego zooma już mam. Kita 18-55. a do makro właśnie nic. Pozdrawiam forumowiczów.
Kolego poszło PW do Ciebie.
Jeśłi to macro ambitniejsze niż fotki kwiatków to nie bardzo się nadaje.
Ten dopisek macro to tylko marketing. Skala odwzorowania to max 1:2 -czyli właśnie na kwiatki :)
Jeśli tanio to kup jakąś 50mm i pierścienie.
Drożej np. tamron 90 2.8 macro b. chwalony.
Franczesko
03-06-2011, 14:57
Lesiuc możesz dać jakiś poglądowy przykład tych pierścieni do 50?
Franczesko
03-06-2011, 15:52
Czy chodzi o takie coś?: http://allegro.pl/pierscienie-posrednie-makro-do-nikon-auto-i1535435076.html
Czy mogę gdzieś zobaczyś fotki makro przy użyciu w/w pierścieni?
Franczesko
03-06-2011, 15:58
Czy na początek będzie coś z tego na kit-em 18-55?
Franczesko
03-06-2011, 16:14
lub z tym? http://allegro.pl/obiektyw-nikon-50mm-nikkor-50-mm-f-1-8-d-seria-d-i1631324832.html
Jak z kitem to nie wiem, nie miałem takich pomysłów ale raczej kaszana :)
Co do drugiej opcji to jak najbardziej.
Przy czym w d5000 nie będzie działał ci AF z tym szkłem.
Co prawda w macro się raczej nie używa ale gdybyś chciał pofocić "normalnie" :)
to szkoda nie mieć.
Na dniach wchodzi nowy 50 1.8 swm czyli z napędem AF.
Może warto chwilę poczekać i mieć przy okazji krótką portretówkę z AF do d5000?
pioter m
03-06-2011, 22:42
Jak z kitem to nie wiem, nie miałem takich pomysłów ale raczej kaszana :)
Co do drugiej opcji to jak najbardziej.
Przy czym w d5000 nie będzie działał ci AF z tym szkłem.
Co prawda w macro się raczej nie używa ale gdybyś chciał pofocić "normalnie" :)
to szkoda nie mieć.
Na dniach wchodzi nowy 50 1.8 swm czyli z napędem AF.
Może warto chwilę poczekać i mieć przy okazji krótką portretówkę z AF do d5000?
Z kitem tez zadziala, tylko trzeba zooma ustawic na dluzsze ogniskowe. Efekt bedzie tak dobry, jak dobry jest kit. Sprawdzone.
50/1.8d troche krotki jest i odleglosc robocza jest bardzo mala. Lepiej cos dluzszego. Jako portretowka tez srednio sie nadaje (specyficzne kadry), wiec tak szczerze bym go nie polecal.
Cena z linka do allegro jest 'troche' przesadzona.
Podliczywszy cene szkla i pierscieni, lepiej nabyc uzywany obiektyw makro.
Franczesko
05-06-2011, 21:41
wybrałem to szkiełko, jak to będzie wspópracować z d5000?, do makro by był z pierścieniami i do portretów myślę że się nada.
Co myślicie? pozdrawiam.
Franczesko
05-06-2011, 21:42
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-nikkor-50-mm-f/18-d-af.html
Franczesko
05-06-2011, 21:46
lub to: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-nikkor-50-mm-f/14g-af-s-.html ale 3xwięcej :/
Franczesko
05-06-2011, 21:51
Ten pierwszy ma pierścień przesłony fakt że bez silnika- sam niewiem.
lub to: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-nikkor-50-mm-f/14g-af-s-.html ale 3xwięcej :/
No jeśli chcesz już wydać tyle to nie ma co się bawić w półśrodki i do macro :
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tamron-90-mm-f-28-sp-di-makro---nikon.html
Albo ten - również prawdziwe makro:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-nikkor-85-mm-f-18-af-s-dx-micro-ed-vr.html
Mam go i jestem zadowolony. A jak pogrzebiesz w necie to i taniej znajdziesz.
Franczesko
06-06-2011, 10:05
poki co jestem słabo finansowo, i moje kolejne marudne pytanie: czy będe miał pomiar światła na tej 50 bez silnika?
poki co jestem słabo finansowo, i moje kolejne marudne pytanie: czy będe miał pomiar światła na tej 50 bez silnika?
Ze wszystkimi obiektywami AF Nikona będziesz mieć pomiar światła.
Franczesko
18-06-2011, 17:01
Kupiłem 35 1.8 jak będzie współpracować z pierścieniami?
pioter m
18-06-2011, 20:37
Kupiłem 35 1.8 jak będzie współpracować z pierścieniami?
Bedzie ciezko, bo ta ogniskowa jest zbyt mala do makro. Kiepsko nadaje sie do duzych powiekszen.
Kundzior
28-06-2011, 09:42
Bedzie ciezko, bo ta ogniskowa jest zbyt mala do makro. Kiepsko nadaje sie do duzych powiekszen.
Oj tam, oj tam, pierścienie i jazda....