Zobacz pełną wersję : Mój D50 - Zrobiłem test na FF/BF
mariuniu
08-06-2006, 17:32
Otóż wczoraj po lekturze strony www.focustestchart.com postanowiłem zrobić test na Front-Back Focus moim zestawem D50+18-70. Efekt poniżej:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2006/06/38787fc64f832553m-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/38787fc64f832553.html)
Tym samym kieruję pytanie do znawców tego zagadnienie - co o tym myslićie - czy wynik testu mieści się w granicach normy czy też trzeba coś regulować w sprzęcie - bo moim zdaniem jest jakby troszeczkę na BF ale wolałbym aby wypowiedział się ktoś kompetentny w temacie. Pozdrawiam.
Masz lekki BF, norma w nikonie.
a robiles juz zdjecia "w terenie"?
jesli nie to moze od nich zacznij
jesli tak i byl Ci potrzebny test zeby dojsc do tego ze masz BF to znaczy jest tak maly ze go nawet nie zauwazasz przy normalnym foceniu...
wiecej zdjec a mniej testow zycze!
mariuniu
08-06-2006, 19:11
lacha, w przypadku lustrzanek jednak dobrze jest wiedzieć jak najwięcej o posiadanym egzemplarzu zarówno w przypadku zalet jak i wad. Pozdrawiam.
lacha: Swiete slowa. Mniej testow, wiecej fotek- to recepta na szczescie.
Jesli w praktyce FF/BF nie wylazi to olej testy . Tylko niepotrzebnie podnosisz sobie poziom adrenaliny. I po co :)
Mariuniu: Masz racje dobrze jest znac zalety i wady sprzetu. Ale tych nie poznasz za pomoca testow, lecz " w polu" . Wtedy wyjdzie co jest nie tak.
aries.mehehe
10-06-2006, 05:42
U mnie ów BF wyszedł przy ręcznym ostrzeniu i ufaniu w potwierdzającą ostrość kropkę ;) Już wiem, że mam ostrzyć ciut bliżej, aż kropka zgaśnie. Szczególnie ważne z moim nowym nabytkiem, Heliosem 44M-6 -głębia ostrości przy odległości 1,5m grubości pudełka od DVD (na szczęście zwykłego pudełka DVD, a nie "slim") ;)
trzeba mieć duzo czasu i szukać dziury w całym by zajmować sie testami-duperelami.Przecież wystarczy zobaczyc kilka fotek z właczonym podgladem exifa i po co testy.