Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czarne plamki na zdjęciach. ( D70, 50mm 1,8 i Tamron 28 - 200 LD)

xmiszax
15-09-2008, 16:07
Witam, mam mały problem, a z racji że jestem początkujący, nie potrafię go zdiagnozować.

Oto próbka, zdjęcia robiłem każdym z obiektywów i efekt jest taki sam.

http://img216.imageshack.us/my.php?image=tndsc0878nd4.jpg

No i najważniejsze, co z tym zrobić oprócz dmuchnięcia gruszką, co już zrobiłem.

chyrza
15-09-2008, 16:09
Matryca do czyszczenia w serwisie, niekoniecznie nikona. Pewnie nawet czyszczenie na mokro. Samemu nie kombinuj, wydatek rzędu 30zl a bedzie jak nowa.

xmiszax
15-09-2008, 16:17
Czy możecie podać mi jakieś godne polecenia serwisy w których dostane aparat z powrotem w czasie mniejszym niż pół roku ?

Miden
15-09-2008, 17:23
było już o tym 3 milardy razy.

czy te plamki na kazdym ze szkieł wytępują w identycznych miejscach? Bo:
- jesli nie - to masz brudne i szkła (najpierw je wyczyść)
- jeśli tak - spróbój podumchać gruszką (tylko nie kupuj z talkiem ! przed użyciem sprawdź 3 razy czy aby napewno w srodku nic nie ma ! )

ps.Ja się zastanawiam jak wy to robicie. Przez 2 lata - mam tylko jednego syfa na pryzmacie (nie widać tego na zdjęciach). A potrafie dziennie zmieniać obiektyw kilkadziesiąt razy, często w warunkach "polowych" :)

xmiszax
15-09-2008, 19:47
Drogi kolego, nie podoba mi sie twój ton, traktujesz mnie jak idiote, a nie jak osobe początkującą.

Plamki sa w tych samych miejscach, to nie wina obiektywów, zostały wyczyszczone.
Jak byś dokładnie posta mojego przeczytał, wiedziałbyś że dmuchane do środka już było, żadnych efektów nie przyniosło. Aparat był kupiony używany i też w takim stanie go dostałem, ale dopiero po zakupie ciemniejszego obiektywu zobaczyłem te zabrudzenia.

No ale z innej beczki:
Wyczytałem, szperając troche w internecie, że są to plamy tłuste, więc nie widze opcji zepchnięcia ich gruszką z matrycy. Powinieneś już to wiedzieć... bo pewnie było już o tym 3 miliardy razy.

horn3t
15-09-2008, 20:04
...polecam

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=60409

oraz

http://forum.nikon.org.pl/search.php

puch24
15-09-2008, 20:09
Ewidentnie brudna matryca! Im obiektyw dłuższy i silniej przymknięty, tym zabrudzenia będą bardziej widoczne i ostrzejsze, podobnie będzie przy zdjęciach makro.

Jeśli masz program Nikon Capture (niestety, płatny i raczej drogi), możesz wykorzystać programową funkcję retuszowania kurzu poprzez zdjęcie wzrocowe. Zdjęcia do retuszowania muszą być w formacie NEF, a zdjęcie wzrocowe musi być wykonane mniej więcej w tym samym czasie, żeby drobinki kurzu były w tych samych miejscach.

Czasami się to sprawdza lepiej, czasami gorzej.

Jeśli nie, to możesz próbować retuszować zdjęcia ręcznie w jakimś programie graficznym.

Ale oczywiście najlepiej jest usunąć kurz z matrycy. Są serwisy, które to robią, są też specjalne narzędzia do czyszczenia matrycy np. marki Lenspen.

Może jestem ryzykantem, ale kilkakrotnie czyściłem matrycę zwykłym wacikiem na patyczku (do czyszczenia uszu) i nic złego się nie stało.

Yuras
15-09-2008, 20:27
..xmiszax -> może troszkę nieuważnie przeczytałeś wątek poświęcony tłustym plamom na matrycy, tam wyraźnie była mowa o jasnych obwódkach wokół plam. U Ciebie to jednak wygląda na kurz. Spróbuj jeszcze raz, skuteczniej dużą gruchą i bagnetem skierowanym w dół, jeśli nie poskutkuje faktycznie poszukaj serwisu, który to zrobi za drobną opłatą. Nie próbuj broń Boże żadnymi wacikami, pałeczkami itd. ..włókna bawełny są stosunkwo oste, bardzo łatwo zarysować filtr AA na matrycy ..a wtedy dupa zbita.

Michał Jędrak
15-09-2008, 22:27
A nawet jeśli lubisz ryzyko to i tak nie warto samemu czyścić. Ja miałem kiedyś brudną matrycę w Fuji S2. Oddałem do serwisu, stówkę zapłaciłem i nie poznałem aparatu. Nie dość, że matryca czysta to jeszcze cała komora lustra wyczyszczona. Po prostu wszędzie biło matową czernią, a poprzednio było tak jakoś szarawo. Jakbyś chciał samemu czyścić to musiałbyś wywalić pewnie 50zł na materiały do czyszczenia i się w to bawić... według mnie nie warto.

Mia
17-09-2008, 14:18
Tak jak pisali wcześniej, a na teraz to Photoshop :).

MYSZ
17-09-2008, 19:31
Drogi kolego, nikt tu z Ciebie nie robi idioty a zadałeś pytanie na które odpowiedź znajdziesz na górze w dziale "najczęściej zadawane pytania" . Postów o brudnej matrycy było już tyle że i tak dobrze że ktoś w ogóle odpowiedział na Twoje zapytanie. Nie pytaj też o czerwony pasek w wizjerze i stukającą kulkę w body :)

xmiszax
19-09-2008, 14:01
Witam serdecznie, sprzęt sprawny, wyczyszczony. Oddałem aparat w ręce człowieka który się na tym zna. Tyle że nie 30 zł , a przelew jeśli rozumiecie o co chodzi ;) .

Dzięki za porady. Pozdrawiam.

kaiks
19-09-2008, 16:52
Orientujecie sie gdzie moge oddac aparat na czyszczenie matrycy na Podhalu? Czy pozostaje tylko Kraków?

kaiks
19-09-2008, 20:00
Popatrzcie na te zdjecia http://kkkxxx.fotosik.pl/albumy/507630.html Wspomniano mi o korozji solnej :/ Co myslicie?