Zobacz pełną wersję : [ Portret ] dziewczyny ...poplenerowe 14.09.2008
everyman
14-09-2008, 21:17
...fotki dziewczyn z pleneru zorganizowanego przez Jacka_Z
jak światło było całkiem przyjemne ( chociaż lepsze zrobiło się w momencie
kiedy się już rozchodziliśmy :p ), tak wiatr i temperatura skutecznie męczyły
biedne dziewczyny - gdyby nie herbatka z' pewnie by nam padły już po 30
minutach ;)
bez przynudzania przechodzę do pokazywania kadrów (później dodam inne)
Agnieszka (1)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img127.imageshack.us/img127/8807/agnieszka01uw2.jpg)
Zuzia (2)
źródło (http://img92.imageshack.us/img92/5298/zuzia01ak1.jpg)
przy okazji napiszę również spostrzeżenia i to co wyciągnąłem ze spotkania
pozdro
1 - rewelka!!!!! super światło - czym było robione? coś trójkątnego widzę :)
2 - jestem na nie. po pierwsze to raczej nie portret, a po drugie mam wrażenie jaby coś się stało z tą biedną modelką - nie ma rąk, biodro od razu jakoś mnie odbiło. sceneria super - nie masz innego ujęcia?
Bardzo fajne obydwa (chyba zuzię połozyłbym w kadrze bardziej po przekątnej..), czekam na więcej.
everyman
14-09-2008, 21:50
piko: 1. dzięki :)
sprzęt: d300 + 105mm 2.8 (1/100, f5, iso 200)
światło: Agnieszka stała przy ścianie, na dworze było szaro (ten trójkąt to fragment nieba), dodatkowo dopaliłem bezprzewodowo z boku gołą sb800 (ten malutki blik poniżej nieba)
2. wiem, że to nie klasyczny portret, ale chcę spiąć wszystkie fotki z tego dnia w jednym wątku ...osobiście nie lubię tak ścisłej kategoryzacji (w stylu 'jest w portrecie, a moim zdaniem to nie portret, więc słabo') ...kadr strzelałem na 17mm i ciężko było wykadrować tak, aby nie wcinały się inne elementy poza tym bluszczem (czy co to jest)... zdaję sobie sprawę już (a raczej dopiero) z tych niedoskonałości (co prawda biodro akurat mnie nie drażni, ale ręce bardzo mi przeszkadzają - jedna pod głową, a druga za plecami) ...coś innego z tego miejsca się znajdzie, jednak będzie już w nieco innym ujęciu - później dorzucę
mariush: z Zuzią była spora improwizacja w tym momencie (zaskoczyła nas trochę jak zaczęła szaleć - świetna dziewczyna)... następnym razem postaram się lepiej myśleć i planować (i tak czuję postęp od poprzedniego pleneru w tym stylu, co mnie bardzo cieszy) - progres musi być :D
dzięki za wypowiedzi
Artur Jonik
14-09-2008, 21:57
Obydwa swietne ale 1 wspaniala. Gratuluje
Nie mogę oderwać wzroku od jedynki. Piękna modelka pięknie sfotografowana.
Dwójka rzeczywiście trochę "kaleczy" modelkę tymi schowanymi rękami, ale mi to jakoś strasznie nie przeszkadza.
super doświetlenie na tej 1 - nawet z sabinką nieźle wyszedł WB
czekam na 2 w innym ujęciu ;)
piko: 1. dzięki :)
sprzęt: d300 + 105mm 2.8 (1/100, f5, iso 200)
światło: Agnieszka stała przy ścianie, na dworze było szaro (ten trójkąt to fragment nieba), dodatkowo dopaliłem bezprzewodowo z boku gołą sb800 (ten malutki blik poniżej nieba)
2. wiem, że to nie klasyczny portret, ale chcę spiąć wszystkie fotki z tego dnia w jednym wątku ...osobiście nie lubię tak ścisłej kategoryzacji (w stylu 'jest w portrecie, a moim zdaniem to nie portret, więc słabo') ...kadr strzelałem na 17mm i ciężko było wykadrować tak, aby nie wcinały się inne elementy poza tym bluszczem (czy co to jest)... zdaję sobie sprawę już (a raczej dopiero) z tych niedoskonałości (co prawda biodro akurat mnie nie drażni, ale ręce bardzo mi przeszkadzają - jedna pod głową, a druga za plecami) ...coś innego z tego miejsca się znajdzie, jednak będzie już w nieco innym ujęciu - później dorzucę
dzięki za wypowiedzi
1 bdb. Nie widać prawie wcale (poza tym blikiem) dopalania lampą - i o to chodzi.
Agnieszka ma piękne oczy.
Czekamy na więcej fot (i na fotki innych uczestników :-D)
everyman
15-09-2008, 00:11
piko: wb trochę korygowałem na poziomie nef'a
Jacek_Z: piękne oczy? to mało powiedziane :) ...odnośnie błysku to starałem się go dać tyle, żeby minimalnie
rozjaśnić i zmiękczyć cienie (kiedyś błysk traktowałem jako coś niedozwolonego, potem jako zło konieczne, teraz
pomału uczę się go wykorzystywać - na razie z różnym skutkiem) ...Zuzia na 2ce też była dopalana flashem ;)
...za tę fotkę pewnie dostanę już baty ;)
Agnieszka (3)
źródło (http://img142.imageshack.us/img142/984/agnieszka02kz8.jpg)
Ta walizka... :-( Nie obraź się, ale walizka na tym zdjęciu zdjęciach strasznie wieje mi "małomiasteczkową ślubna manierą" :-(
everyman
15-09-2008, 17:41
mariush: nie obrażam się... wszak cały czas się jeszcze uczę i muszę przejść pewne etapy ;) ...konstruktywna krytyka pozwala to wszystko przyspieszyć
Agnieszka (4)
źródło (http://img403.imageshack.us/img403/2959/agnieszka03aq4.jpg)
py1szczak2
15-09-2008, 18:46
everyman - 1 powaliła mnie na kolana REWELACJA:shock: niestety jak wróciłem do oglądania moich wypocin byłem zdruzgotany:cry:
4 bardzo ładne. Tylko nie mów że tu nie było blendy ;)
everyman
15-09-2008, 19:03
4 bardzo ładne. Tylko nie mów że tu nie było blendy ;)
była ...no dobrze, bo się już tak dopominasz tej pochwały: spisałeś się bardzo dobrze - ładnie ją trzymałeś :)
everyman - 1 powaliła mnie na kolana REWELACJA niestety jak wróciłem do oglądania moich wypocin byłem zdruzgotany
spokojnie, za jakiś czas będzie tobie szło lepiej :) ...ale pamiętaj, że też staram się iść do przodu, więc musisz gonić ;)
...a co powiecie na takie ustawienie kontrastów i kolorków? ...chciałem zaszaleć z GO i ciut za małą ustawiłem :/
Agnieszka (5)
źródło (http://img47.imageshack.us/img47/3051/agnieszka04vg6.jpg)
pozdrawiam
py1szczak2
15-09-2008, 19:17
5.Ładne oczy ale reszta taka troszkę mdła - jestem na nie .
Ta walizka... :-( Nie obraź się, ale walizka na tym zdjęciu zdjęciach strasznie wieje mi "małomiasteczkową ślubna manierą" :-(
------------------------------
A mnie się podoba. I tak chyba właśnie miało być w zamyśle autora.
"Małomiasteczkowa, ślubna maniera" - miał być ślub - obiecał. Mówił, że kocha i, że na całe życie, szeptał o szczęściu,małym domku, miłości po grób - a później cała wieś widziała jak się całował z tą lafiryndą... ;)
Orkaniusz
15-09-2008, 19:24
5.Ładne oczy ale reszta taka troszkę mdła - jestem na nie .
Zaraz tam mdła. Porządna obróbka glamooorowa i tyle... Zaraz też takie "mdłe" wrzucę :-)
Mnie tam się podoba.
jedynka naprawdę wybitna.
Na ostatniej troszke za duzo światła wg mnie , ale też cacy.
Co do walizki.. :D tak jak już ktos wcześniej wspomniał - zajezdza mi kiczowatym, wysłużonym pomysłem kiepskiej sesji weselnej :D
projacek
15-09-2008, 21:48
Wszystkie zdjęcia świetnie, ale 1 wygrywa :) patrząc na twoje zdjęcia to aż wstyd wstawiać swoje wypociny.
andrzej_laskowski
15-09-2008, 22:48
Jak patrzę na fotki z tych waszych plenerów, to tylko współczuć mogę modelkom.
Bo przed wami jeszcze długa droga, do której końca mało kto dotrwa, aby robić zdjęcia choć przyzwoite.
Jednak Ty jestes wyjątkiem od reguły i zdjęcia robić potrafisz czego przykładem jest pierwsze zdjęcie.
Ładnie, miękko i subtelnie. Z dobrą GO i WB, ale za to z jakimś pałąkiem przecinającym włosy z lewej.
7/10 mz
Bardzo ładne zdjęcia, brawo.
Po poście andrzej_laskowski , a miałem zalinkowane zdjęcie Agnieszki, zrezygnowałem z zaprezentowania koleżankom i kolegom to co nieudolnie stworzyłem w niedzielę w Ostromecku. Pozdrawiam serdecznie.
Jak patrzę na fotki z tych waszych plenerów, to tylko współczuć mogę modelkom.
Modelkom - bo temperatura oscylowała wokół 14 stopni i wytrzymać kilka godzin nawet w sweterkach było ciężko. Fotografom - bo kolor skóry był nieciekawy, a w dodatku było równo szaro, światło zupełnie bez kierunku. Blendy prawie nic nie dawały. Jesli skóra wyszła ciepło na jakichś zdjęciach - to tylko dzięki obróbce, nawet RAW i dobry WB niewiele dał. Oczywiście pewne wyjście to fotki w BW. Okoliczności pleneru były bardzo niesprzyjające. Kończyliśmy przemarźnięci około 14-tej, zamiast robic do wieczora. Oczywiscie jak wracaliśmy to zaczęło przebijać słoneczko i światło byłoby super, tylko dziewczyny juz nam wymiękły.
wlopis - dawaj. Trzeba przyjmowac krytykę :-D
andrzej - dobre fotki (większość) ma Orkaniusz, dobry kolor tylko dzięki dobrej obróbce, adamturek tez ma kilka ujęć.
everyman
16-09-2008, 00:29
...andrzej_laskowski, tak czytam twoją wypowiedź i kiwam głową w geście przytakiwania, aż do momentu, w którym zaczynasz mnie chwalić (szok)... niektórzy mówią, że jestem w stosunku do siebie zbyt krytyczny (ale bez tego krytycyzmu nie robiłbym postępów) - przed sobą widzę jeszcze bardzo długą drogę (dobre kilka lat ćwiczeń i obserwacji), patrząc nie patrząc aparat pierwszy raz chwyciłem nieco ponad 3 lata temu i przez pierwszy długi okres to było typowo kompaktowe pstrykanie bez zastanowienia, dopiero od jakiegoś czasu staram się to robić w miarę świadomie i wyciągać wnioski - mimo, iż zdjęcia robię głównie z doskoku, to przy każdym następnym podejściu widzę pewien progres (nie zawsze objawia się on w jakości, niekiedy to tylko świadomość tego co zrobiłem źle i jak powinno być)
...ten wspomniany pałąk również rzucił mi się w oczy kiedy otworzyłem fotografię na komputerze, w chwili kiedy wykonywałem zdjęcie zbytnio skupiłem się na innych elementach takich jak światło, czy ostrość i po prostu ten element mi uciekł ...ciut bardziej w lewo był jeszcze jeden (jego fragment), dlatego to co teraz widzicie to jakieś 96% oryginalnego kadru - więcej nie mogłem przyciąć; Agnieszka stała na tle odrapanej ściany oparta o duże suwane drzwi, początkowo skadrowałem całą sylwetkę jednak, że światło ładnie się układało (naturalne odbicia w oczach) zrobiłem ciasny kadr wprowadzając drobne korekty
...jak już tyle napisałem przejdę do pierwszych wniosków poplenerowych ...jest dokładnie tak jak napisał Jacek_Z (chociaż początkowo temperatura oscylowała w granicach 10 stopni i właśnie ten początek najbardziej nas wymęczył, rzutując na kolejne minuty) ...mieliśmy drugi plener i kolejny raz walczyliśmy z niesprzyjającymi warunkami, chociaż tym akurat nie usprawiedliwiłbym tego, że poszło nam tak a nie inaczej - w dzisiejszych czasach przy takich warunkach jakie mieliśmy można zrobić naprawdę świetne zdjęcia; wystarczy tylko spokój, pomysł i odrobina myślenia przy tym co się robi ...największe nasze bolączki to:
1. bezmyślność podczas wykonywania zdjęć (bez obrazy dla uczestników), w wielu wypadkach zamiast ustawić dobrze kadr i dać sobie czas na dopracowanie detali lecieliśmy seriami strzałów (początkowo udawało mi się to przezwyciężyć, potem już leciał kadr za kadrem); nie wiem na jakiej zasadzie to się odbywało, czy może myśleliśmy: chyba tak będzie dobrze, hmm na podglądzie chyba jest ok (?)
2. stosowanie zasady im więcej tym lepiej, czyli bieganie w kółko i strzelanie jednej pozy z 'n' różnych pozycji zamiast skupić się na jednej
3. brak doświadczenia w komunikacji i wyrażaniu myśli: wiele dziewczyn było niedoświadczonych, nam również tego doświadczenia brakowało - często jeżeli mieliśmy jakiś pomysł nie umieliśmy go jasno przekazać i dziewczyny, które wcześniej nie pozowały nie wiedziały jak się zachować, a te co już miały kilka sesji za sobą robiły to po swojemu stosując modelowe pozy (nie wiem jak to nazwać) za którymi osobiście do końca nie przepadam - wolę naturalne układy ciała, bez skrajnie wymuszonych przechyleń, czy też gestów
4. 'przepychanki': najlepszy układ moim zdaniem to 1 modelka na 2 fotografów, przy czym jeden robi za asystenta (od światła, itp), a potem następuje zmiana ...było nas więcej i zamiast ustawić sobie kolejkę (każdy po kilka kadrów) robiliśmy zdjęcia równocześnie sami sobie w ten sposób przeszkadzając ...nie pamiętam już, która z dziewczyn, była tym faktem 'przerażona' (chyba Agnieszka lub Zuzia) - dziewczyny po prostu nie wiedziały gdzie spojrzeć i kogo słuchać
Jacku te proporcje to nie twoja wina (i żaden zarzut w twoją stronę), spisałeś się niesamowicie i chwała tobie za możliwość zmierzenia się z takim tematem - mam nadzieję, że będę miał więcej okazji do praktyki w tej dziedzinie ...po prostu w momencie kiedy się rozchodziliśmy po zbiórce rozpoczynającej spotkanie poszliśmy na żywioł zamiast przyjąć ścisły plan współpracy z jasnymi zasadami
5. czas: skończyliśmy znacznie wcześniej niż się spodziewałem (a raczej pogoda nas do tego zmusiła), nie mniej jednak nie o tym mowa ...jako, że nie mamy doświadczenia potrzebujemy więcej czasu, aby się dogadać z modelką (nawiązać wspólny język, rozluźnić atmosferę) i na przykład w chwili kiedy już się rozmawiało i czuło bardzo swobodnie w swoim towarzystwie - na tyle, że rozmowa schodziła na koleżeńskie pogadanki (mówię ze swojej perspektywy), to wybijała godzina wymiany między grupami (zasada dobra, z tym aby każdy miał możliwość fotografowania każdej dziewczyny jednak przy każdej zmianie czułem duży niedosyt)
6. niedbałość o detale - popatrzcie jak zniszczyła ona moje 2gie zdjęcie, a wystarczyło tylko: obrócić lekko biodro (zwróciła mi na to nawet uwagę koleżanka, która nic wspólnego z fotografią nie ma; powiedział że 'laska wygląda jakby nie miała wnętrzności'); rękę schowaną za plecami położyć delikatnie na drugim ramieniu; wyciągnąć nieco bardziej dłoń leżącą pod głową; i może jeszcze schludniej ułożyć włosy ...prawda, że powstałaby inna (lepsza) fotografia?
...to na tyle moich szybkich przemyśleń - nie ma paniki następnym razem będzie lepiej :) ...już jest lepiej niż na plenerze, który był w myślęcinku
wlopis: nie marudź - nie pokażesz to się nie będziesz uczył... trzeba się uodparniać nawet na najbardziej krytyczne uwagi i wyciągać z nich konstruktywne wnioski
...hehe też teraz będę się bał pokazywaś kolejne kadry ;P
pozdrawiam
everyman
16-09-2008, 01:45
Agnieszka (6)
źródło (http://img150.imageshack.us/img150/6966/agnieszka05lc5.jpg)
Orkaniusz
16-09-2008, 07:22
Everyman, bardzo fajne te twoje fotki. Fajne światło, kadry i obróbka. Mam też nadzieję, że chociaż jedna z nich była zrobiona przy pomocy mojej parasolki. :-)
e-man - takie kadry jak ostatni robiłeś z moją Asią kilka lat temu minoltą zet3 chyba.
Nie mówię że jest źle (bo jest fajnie), ale where is f...g progress? :-)
Mogę poprosić o inne dziewczyny? :-)
everyman
16-09-2008, 23:30
Orkaniusz: dzięki ...parasolkę miałem dopiero przy Zuzi (2gi kadr) ...potem dojdę do tych zdjęć
e-man - takie kadry jak ostatni robiłeś z moją Asią kilka lat temu minoltą zet3 chyba.
ujęcie może podobne, jakość zapewniam, że inna ;)
Nie mówię że jest źle (bo jest fajnie), ale where is f...g progress? :-)
porównaj z tamtymi fotkami, a zobaczysz ...nawet jeżeli kiedyś mi się coś ciekawego trafiło to
był to przypadek, teraz staram się to robić (jak już pisałem) świadomie - i to jest właśnie ten
"f...g progress" :p ...za rok-dwa będzie lepiej (zapewniam)
Mogę poprosić o inne dziewczyny? :-)
potem będą ...daj mi chwilkę
downunder
16-09-2008, 23:39
1 jest zaje....., 6 jest bardzo dobra, resztę zdjęć też z przyjemnością obejrzałem. :)
Ooo ... a Agnieszka jest OK. :lol:
ujęcie może podobne, jakość zapewniam, że inna ;)
porównaj z tamtymi fotkami, a zobaczysz ...nawet jeżeli kiedyś mi się coś ciekawego trafiło to
był to przypadek, teraz staram się to robić (jak już pisałem) świadomie - i to jest właśnie ten
"f...g progress" :p
Nie ma progressu, na załączonych obrazkach coś się działo, kadry były przemyślane.
http://www.members.lycos.co.uk/every84/ostromecko_cf001.jpg
http://www.members.lycos.co.uk/every84/ostromecko_cf015.jpg
http://www.members.lycos.co.uk/every84/ostromecko_cf012.jpg
Albo to cudo ;-)
http://www.members.lycos.co.uk/every84/ostromecko_cf010.jpg
Jeśli jest progress jakościowy, to tylko z powodu lepszego sprzętu. Przykro mi że tak marudzę, ale jestem rozczarowany nieco... :-(
mariush, jeśli ci się te fotki podobają bardziej od nowych, to mamy inny gust. Pierwsze podlinkowane - OK, reszta - nie.
mariush, jeśli ci się te fotki podobają bardziej od nowych, to mamy inny gust. Pierwsze podlinkowane - OK, reszta - nie.
Chodzi mi o to, że jeśli widzi się modelkę na wpatrzoną w obiektyw w półprofilu przy podobnej perspektywie na 1, 2, 3... 43 zdjęciu, to człowiek zastanawia się czy to fotografowi nie chciało się kucnąć/wejść gdzies wyżej/ odejść/ podejść/itp (niepotrzebne skreślić), czy to modelki nie chciały spojrzeć w bok/stanąć tyłem/wejść na drzewo/stanąć na głowie/itp. :-)
Zdjęcia są porządne i (tylko) tyle.
popatrzyłem na twoją galerię. Widac u ciebie jest priorytet - zdjęcie musi być inne. A to nie koniecznie jest tak. Porobisz zdjęcia 10 lat i zobaczysz, że nie sposób się nie powtarzać. Często kadr może być "standadowy", ale może być on wykonany lepiej albo gorzej. Ty widzę koncentrujesz się na tym, by kadr był niekonwencjonalny. Każde zdjęcie ma być zupełnie inne. To dla ciebie droga poszukiwań. Ale to nie jest priorytet dla wszystkich. Ja mam 2 serie zdjęć, które chcę porobić i robię od lat i ciągle nie jestem zadowolony.
popatrzyłem na twoją galerię. Widac u ciebie jest priorytet - zdjęcie musi być inne. A to nie koniecznie jest tak. Porobisz zdjęcia 10 lat i zobaczysz, że nie sposób się nie powtarzać. Często kadr może być "standadowy", ale może być on wykonany lepiej albo gorzej. Ty widzę koncentrujesz się na tym, by kadr był niekonwencjonalny. Każde zdjęcie ma być zupełnie inne. To dla ciebie droga poszukiwań. Ale to nie jest priorytet dla wszystkich. Ja mam 2 serie zdjęć, które chcę porobić i robię od lat i ciągle nie jestem zadowolony.To zależy. Wiem, że nie zawsze da się wykombinować coś innego i nowego - wenę tez ce****e cykliczność i czasem opada :-)
Jeśli fotografuję komercyjnie (ślub na przykład) staram się aby 80% zdjęć było "pewniakami" - sprawdzonymi, bezpiecznymi patentami. A pozostałe 20% to próby poszukiwania (w poniedziałek moje próby poszukiwania z parą młodą zakończyły się w Makdolandzie - widziałem kogoś z d80-ką, może to ktoś z forum? :-)).
Co innego dotyczy jednak zdjęć, które robimy dla siebie - tu jest właśnie miejsce na rozwój, tu jest miejsce na nieudane eksperymenty. Każdy z nas pojećie "eksperymenty" rozumie tez inaczej, jedni mają za sobą tysiące wystrzelanych kadrów (ja ty np.) i oczywistym jest, ze trudniej im wykombinować cos nowatorskiego. Dla początkującego samo zrobienie ładnego, fajnie naświetlonego zdjęcia daje kupę radochy - i super, o to chodzi, aby to lubić :-) Ja znam nieco emana od jakiegoś czasu i dlatego właśnie zarzuciłem mu brak progresu (szczególnie dlatego, że uważam go za postępowego nikoniarza ;-)) - chłopak sprawia wrażenie główkującego i wie chyba o co mi chodzi :-)
everyman
17-09-2008, 21:19
mariush: masz rację - marudzisz ;) ...ale za to marudzenie (mimo iż często wkurza) ciebie cenię, bo bez sentymentów potrafisz zjechać zdjęcie ...szkoda tylko, że nie robisz tego w bardziej konstruktywny sposób (czytaj: porady) ...hehe, fajnie jest rzucić okiem na jedne z pierwszych swoich kadrów :) ja tam różnicę między nimi widzę
ogólnie to nie doszukujcie się artyzmu w tych zdjęciach - miały to być rzemieślniczo poprawne fotki
Zuzia (7)
źródło (http://img515.imageshack.us/img515/929/zuzia02og1.jpg)
Zuzia (8 )
źródło (http://img183.imageshack.us/img183/8360/zuzia03of2.jpg)
ciągnę ostatkiem sił więc tempo wrzucania spadło
pozdro
W 7 jest coś fajnego, nie wiem co, ale jakaś taka zawadiacka łobuzeria, podoba się :-)
A ostatnie nadaje się do folderu producenta farelek ("jesli nie chcesz marznąć jak ja - kup Pan farelkę") :-)
e-maan - nie potrafię chyba konstruktywnie doradzać obetnij-przytnij-przekręć-wykręć, nie czuje się wystarczająco kompetenntny aby to robić (jeśli ktos zaczyan - moge podopowiedzieć jakie błędy popełnia - ale nie tobie...) - piszę o swoich wrażeniach, nie przejmuj sie tym za bardzo bo za tydzien moge miec zupełnie inne zdanie (choć to mało prawdopodobnie w przypdku tych zdjęć :-))
everyman
17-09-2008, 22:45
A ostatnie nadaje się do folderu producenta farelek ("jesli nie chcesz marznąć jak ja - kup Pan farelkę") :-)
mówisz, że za jasno?... ustawiłem wszystko na granicy, więc mogłem przegiąć - będę musiał sprawdzić na wydruku
mówisz, że za jasno?... ustawiłem wszystko na granicy, więc mogłem przegiąć - będę musiał sprawdzić na wydruku
Nie - chodzi mi o to, że mina dziewczyny mówi "chodźmy juz stąd, tipsy zaraz mi poodpadają z zimna" :-)
1 i bonus... WYMIATAJĄ...
everyman
04-10-2008, 22:34
Nie - chodzi mi o to, że mina dziewczyny mówi "chodźmy juz stąd, tipsy zaraz mi poodpadają z zimna"
i właściwie tak to wyglądało
1 i bonus... WYMIATAJĄ...
którą fotkę określiłeś słowem 'bonus'?
...idąc pomału do przodu ...bardzo pomału (pamięta jeszcze ktoś ten plener?):
Paulina (9)
źródło (http://img217.imageshack.us/img217/3631/paulina01ol7.jpg)
Agata (10)
źródło (http://img90.imageshack.us/img90/1825/123en7.jpg)
Agata (11)
źródło (http://img90.imageshack.us/img90/1779/234fn7.jpg)
Agata (12)
źródło (http://img530.imageshack.us/img530/4416/345fe8.jpg)
Poprawność techniczna - bardzo dobra.
Ilość emocji - matematyczne zero.
Czy jakaś fantazja istnieje jeszcze w narodzie?