PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Pelargonia

David012
14-09-2008, 19:28
Witam, jestem amatorem, generalnie jadą mnie na tym forum jak psa, więc może z tej fotki będize kilka pozytywnych odpowiedzi...

Pelargonia:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img521.imageshack.us/img521/4783/dscf33001un7.jpg)

Piotr_ek
14-09-2008, 19:31
u mnie foto tego typu jest kasowane już na etapie przeglądania w aparacie...
wiem uczysz się dopiero...
ja proponuję zacznij od oglądania zdjęć na forum i dopiero staraj się poziomem w jakiś sposób do nich dopasować...
sorry - poniżej krytyki

:)

ale ze mnie cham

futrzak
14-09-2008, 19:31
Z przykrością muszę rozczarować Pana, ale chyba jednak nie zbiorą żadnych pozytywnych opinii. Zdjęcie jest nieostre, prawy dół straszy pustką, i ten fringe w tle PD. Kompozycja po przekjątnej nie do końca udana. Ale i tak lepiej jak ze świeczką :-D

PS. Może i jadą, ale tym razem full kultura :twisted:

Zuzus
14-09-2008, 19:33
przedewszystkim zdjecie jest nieostre, i to je dyskwalifikuje Davidzie..

sea21
14-09-2008, 19:34
Niestety musze sie zgodzic z poprzednikami. Ostrosc jeszcze nie wrocila ze spaceru. Taka mala rada. Zacznij od czytania literatury i ogladania zdjec innych wraz z komentarzami do nich. Pozdrawiam :)

pebees
14-09-2008, 19:34
u mnie foto tego typu jest kasowane już na etapie przeglądania w aparacie...

Tak się zastanawiam... to patrząc przez wizjer nie widzisz, że nie ma po co kłapać migawką, tylko uwidacznia Ci się to dopiero na ekraniku? :D

kronos28
14-09-2008, 19:37
Witam, jestem amatorem, generalnie jadą mnie na tym forum jak psa...

W tym przypadku nie będzie inaczej i sprzęt nie ma tu nic do znaczenia - kiepskiej baletnicy... a prosiłem - testy ściany chłopie.

A teraz rady

1. zdjęcie nieostre - nie tylko staraj się panować nad tym ale
a. po zmniejszeniu zdjęcie się wyostrza (nie przeginając oczywiście)
b. masz podgląd (toż to cyfrówka) wiec i możliwość wstępnego oszacowania ostrości fotki - jak przeglądasz już na kompie i fota jest nieostra (jak ta) to nic innego tylko kosz.

2. poczytaj o kompozycji kadru, mocne punkty itd.

3. poczytaj na temat operowania GO itd.

pomocna będzie na początek linkownia forumowa - dział szkoła fotografii http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16831

przeczytać i zrozumieć a nie tylko przejrzeć obrazki i przeskrolowac strony...

Piotr_ek
14-09-2008, 19:37
Tak się zastanawiam...

taki nawyk mi pozostał, że czasami pstryknę coś czego pstryknąć nie chciałem :)

amirez
14-09-2008, 19:38
Witam, jestem amatorem, generalnie jadą mnie na tym forum jak psa, więc może z tej fotki będize kilka pozytywnych odpowiedzi...

--------------------------------
Sądzę, iż na forum nikt nikogo nie jedzie w sposób przez Ciebie określony. A jeżeli tak robi - to świadczy o brakach w tzw. "kindersztubie".
Co do fotki - to wybrałeś strasznie trudny temat. Fotografowanie kwiatów - zwłaszcza w jednolitych kolorach płatków jest wymagające. Subtelny rozkład cieni, małe różnice w światełkach powoduje, iż aby uzyskać zadowalający efekt, trzeba się nieźle natrudzić.
Dodatkowo w Twojej pracy ostrość sobie raczej poszła w las. Jest to związane m.in. z tym co napisałem wyżej. Przy takim oświetleniu i kolorach autofokus potrafi wariować i trzeba mu dopomóc ręcznie.

David012
14-09-2008, 19:38
Ok, dzięki za krytyke, dzisiaj rano o szóstej byłem nad jeziorkiem porobic zdjęcia, bez oczekiwanych rezultatów, niestety żadnej mgły na jeziorem, w sumie to nuda, kilka zdjęc zrobiłem, tym razem najpierw przejże te zdjęcia i odrzucę te najgorsze, potem z tych lepszych może coś będzie na tyle dobre że wstawie bez większych obaw...

David012
14-09-2008, 19:44
W tym przypadku nie będzie inaczej i sprzęt nie ma tu nic do znaczenia - kiepskiej baletnicy... a prosiłem - testy ściany chłopie.

A teraz rady

1. zdjęcie nieostre - nie tylko staraj się panować nad tym ale
a. po zmniejszeniu zdjęcie się wyostrza (nie przeginając oczywiście)
b. masz podgląd (toż to cyfrówka) wiec i możliwość wstępnego oszacowania ostrości fotki - jak przeglądasz już na kompie i fota jest nieostra (jak ta) to nic innego tylko kosz.

2. poczytaj o kompozycji kadru, mocne punkty itd.

3. poczytaj na temat operowania GO itd.

pomocna będzie na początek linkownia forumowa - dział szkoła fotografii http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16831.

Dzięki za pomoc... test ściany, brzmi przerażająco jakby miał rzucac aparatem w "the wall", nie no ale tak całkiem na poważnie to te rady mi mogą pomóc, następnym razem zastanowie się czy chce miec cos takiego na scianie i popytam tez o to znajomych ;P

Przy takim oświetleniu i kolorach autofokus potrafi wariować i trzeba mu dopomóc ręcznie.

Szczerze mówiąc zawsze staram się jechac na hardcorowych ustawieniach, wszystko manualne focusa też staram się ustawiać ręcznie, może właśnie tu mój błąd.....