PDA

Zobacz pełną wersję : Pasek do Nikona - o poradę proszę ;)

amirez
14-09-2008, 19:17
Witam!
---------------
Postanowiłem wymienić firmowy pasek Nikona na neoprenowy Matina.
Fotoludek oferuje dwa rodzaje - jeden nazwijmy go zwykły za 40zł, a drugi profilowany za 49 zł. Różnica w cenie mała, ale jak już coś nabyć to z głową, aby służyło, a nie leżało w szafie.
Jeżeli ktoś ma wiedzę, który lepszy - będę wdzięczny za wskazanie, ewentualnie na jaki inny pasek jeszcze zwrócić uwagę.
Z góry podziękowania!

wilk325
14-09-2008, 19:26
Nie mam Matina, mam Katę profilowany i szeroki. Przy ciężkim sprzęcie jest super.

Albert44
14-09-2008, 19:49
Mam Matina ("zwykły" neoprenowy). Super- polecam, oryginalny Nikona znacznie odstaje...

kichu
14-09-2008, 19:59
Nie podales na jaki sprzet ma byc pasek, a to sprawa dosc istotna. Ciezkie klamoty duzo lepiej
nosi sie na szerokim profilowanym neoprenowym pasku. Wowczas nacisk na jednostke powierzchni
generowany przez wage zestawu jest najmniejszy.

Obok poleconej tu Katy warte uwagi sa tez Voyagery Lowepro, szerokie, wersja prosta (S) lub profilowany (C)
to chodzi o to jak jest wyciety kawalek neoprenu, czy jakby to nazwa na prosto w ksztalcie prostokata)
dobrze sie uklada jak pasek wisi na ramieniu czy tez lekko pod katem w ksztalcie banana (wtedy profil lepiej
sie uklada gdy aparat wisi przed toba na klatce piersiowej).

Lowepro w paskach ma fajne odpinane klamry, dzieki czemu w domu mozemy pasek odpiac i zostaja nam
tylko krotkie dinksy przyczepione na stale do aparatu (takie czulki jak u owada) :)

Moim zdaniem na dobrym pasku nie ma co oszczedzac, roznica w cenie miedzy srednia polka a wyzsza to
30-40 PLN, czyli kwota w stosunku do reszty sprzetu niewielka, a kofmort uzytkowania bezcenny.

http://products.lowepro.com/product/Voyager-C,2075,41.htm

amirez
14-09-2008, 21:09
Dziękuję za pomoc.
Aparat to d80, grip, sb800 i trochę różnych szkiełek.

darsedz
15-09-2008, 13:02
mam zwykły (też od fotoludka) tyle, że z klamrami - często z jego wypinania korzystam. Miałem 1 dzień Lowepro z klamrami - nie polecam - miałem wrażenie, że jego klamry się "usztywniały" w momencie obciążenia paska. Natomiast klamry matina uważam za solidne.

markB
16-09-2008, 15:29
Przyjrzyj się też paskom Op/tech (http://optechusa.com/category/second/?CATEGORY_ID=4). Są świetne, wiele rodzajów i nie takie drogie. Z GB można je ściągnąć w cenie 15-18 funtów.

cypherdid
18-09-2008, 16:54
lowepro transporter..ma kieszonki na karty pamięci..mega wygodne..no i szybkie wypinanie..często noszę za ten pasek D300+Grip+100-300/4

marekm
18-09-2008, 19:31
Jeżeli ma być wygodnie, to tylko neoprenowy, np. Matin.

amirez
18-09-2008, 19:41
No, cena też ważna - oglądałem Katę /fajna/, ale 120 zł za pasek to dla mnie trochę dużo.
Jeszcze raz podziękowania za porady.

suomi
18-09-2008, 20:55
No, cena też ważna - oglądałem Katę /fajna/, ale 120 zł za pasek to dla mnie trochę dużo.

Który tyle kosztuje? :shock: Ja parę dni temu kupiłam Katę Reflex C za 65zł - napisałam do polskiego przedstawiciela i mi przysłali pasek.

pic1985
19-09-2008, 08:09
Ja znalazłem Kata Reflex E za 75zł http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=8594 i to chyba będzie mój wybór

marekm
19-09-2008, 08:31
Na szyi może być OK, ale w torbie (szczególnie ciasno upakowanej) te klamry mogą siać niezłe spustoszenie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.multifoto.pl/photo/8594.jpg)

shaddixx
19-09-2008, 09:37
tez zamowiłem tą katę ale moj nie ma tych karaińczyków tylko same paski... przynajmniej ze zdjecia - pasek w drodze.

kichu
19-09-2008, 10:26
To Lowepro Voyager jest m.in. ciut lepiej przemyslany. Wyglad paska podobny, ale - po pierwsze kieszonki na karte mozna w razie czego zlikwidowac, sa przyczepiane na rzepa. Po drugie zamiast tych klamerek sa bardzo fajnie skonstruowane zatrzaski, po trzecie ta czesc bez paska zamiast pojedynczego elementu przez ktory nawleka sie pasek posiada dwa i jeszcze szlufke do zblokowania paska na koncu. IMHO przy identycznej cenie jest ciut lepiej wykonczony.

Ale juz niezaleznie od firmy, szeroki neopren jest bardzo wygodny... szczegolnie przy ciezszych zestawach.

amirez
19-09-2008, 11:25
Takie ceny z kosmosu na paski ma Rays Foto w Poznaniu.
Za zwykłą katę chcieli 119 zł.

sevenoo
19-09-2008, 14:27
tak pomyslalem ze nie bede juz zakladal kolejnego tematu i dopisze tutaj, planuje zakup Lowepro Voyager C.
Ma ktos ? jak sie spisuje?

kichu
19-09-2008, 14:38
Mam, bardzo dobrze. Szeroki, wygodny, zlego slowa powiedziec nie mozna.

marekm
19-09-2008, 15:44
Do tej pory używałem trzech pasków i w mojej klasyfikacji wypadają następująco:

Neoprenowy Matin - The Best :)
Lowepro - Tak sobie :(
Oryginalny - Beznadzieja :twisted:

sevenoo
19-09-2008, 15:51
ale serio LowePro robi cos gorszego od jakiejs firmy Matin?? chyba ze to jakas znana firma a tylko ja o niej nie slyszalem:)

amirez
19-09-2008, 15:57
Zdecydowałem się na neoprenowy Matin - po zapoznaniu się z Waszymi opiniami.

shaddixx
19-09-2008, 15:58
Matina mozna określic tak: Siła prostoty - jest nieszkodliwy i wygodny.

byTOMall
19-09-2008, 16:57
Zwłaszcza profilowany ;)

kichu
19-09-2008, 18:48
Aczkolwiek Lowepro Voyager lepszy bo szerszy (7 vs 5 cm szerokosci). Wydaje sie, ze niby nic, ale jak sie dluzej pochodzi z czyms ciezszym na szyi to jest roznica.

shaddixx
19-09-2008, 20:01
tylko vojager to pasek na ramie...

a matin to glownie na szyje....

d3 + 300 2.8 nie bedziesz nosic na na szyji.

kichu
19-09-2008, 20:23
Zalezy ktory, jeden jest prosty (wersja S), drugi profilowany (wersja C).

No i taki D300/700 np. z 24-70 + lampa troche jednak wazy.

Zreszta to nie ma co generalizowac, prwada jest taka, ze jesli cos nam w pasku nie pasuje to trzeba kupic inny. Roznice w cenie miedzy poszczegolnymi modelami to sa smieszne w porownaniu do wartosci sprzetu kwoty, a ludzie sa rozni... znaczenie dla ostatecznego
komfortu bedzie mialo zarowno to co nosimy (waga), jak nosimy, budowa ciala (jak sie na nas konkretny pasek uklada) etc.

sevenoo
19-09-2008, 21:49
dzieki , jeszcze przemysle sprawe ale chyba wezme LowePro

lazaruss
20-09-2008, 15:13
tylko vojager to pasek na ramie...

a matin to glownie na szyje....

d3 + 300 2.8 nie bedziesz nosic na na szyji.
A ja myślałem, że oba voyagery są na szyje a paski naramienne mają to zaznaczone w opisie.

Zalezy ktory, jeden jest prosty (wersja S), drugi profilowany (wersja C).

Mógłbyś napisać, który jest na ramie a który na szyje. Matiny też są profilowane i proste ale nie słyszałem aby ich zastosowanie było tak dzielone.

maly5
20-09-2008, 15:41
nie to ze glupoty niektorzy wygaduja...
voyagery to paski na szyje. C i S roznia sie jedna rzecza - szerokoscia. C - jest bardzo szeroki 7cm. S - 5cm.
chcialem wziac C. gremium specjalistow (naszych, wlacznie z naszym ulubionym dostawca ;-) ) doradzilo mi wziecie wezszego. C - jak ma sie naprawde cos ciezkiego na szyi do noszenia. matina tez mialem wtedy w lapie. mi nie przypasowal.

sevenoo jakby nie mieli w lodzi a chcialbys przymierzyc/oblookac to mozna sie jakos zgadac.

kichu
20-09-2008, 15:51
Jest tak jak piszesz. owszem roznia sie szerokoscia, ale tez ksztaltem tego szerokiego elementu neoprenowego.
S - oznacza straight, czyli ze ksztalt neoprenu jak patrzysz na niego z gory jest wyciety w formie prostokata
boki sa rownolegle do siebie i przynajmniej producent rekomenduje wariant S dla tych ktorzy "prefer to sling the
camera across their shoulder".

Wersja C - contoured - oprocz tego ze szersza ma neopren wyciety w ksztalcie takiego lekkiego banana,
przez co wg producenta oferuje dodatkowy komford osobom ktore nosza aparat wiszacy na pojedynczym
ramieniu (jak torbe), lub na szyi.

Jak wersje S polozysz na plasko na stole to jest prosta, jak wersje C polozysz na plasko na stole to ma ksztalt lekkiego
banana. Jednoczesnie te 2 cm wersji C robia roznice jak cos wisi na szyi typu D700/24-70/SB900 a i przy lzejszym
aparacie odczuwalny ciezar jest duzo mniejszy bo sie rozklada na wieksza powierzchnie.

Osoba z D80 i lekkim obiektywem moze nie odczuc wiekszej roznicy, osoba z ciezszym sprzetem jesli bedzie z nim

I trzeba pamietac ze w kwestii tak subiektywnej jak komfort prawdziwe porownanie da sie zrobic, jak sie czegos dluzej
pouzywa. Mozna cale zycie z chodzic paskiem X i wydawac nam sie bedzie, ze wszystko cacy, a dopiero jak zalozymy
pasek Y okazuje sie, ze np. mozna lepiej.

maly5
20-09-2008, 16:27
mialem oba w lapie ale tego banana nie wyczailem ;-) bije sie w piers.
nie no jasne powiedziane ze jak 3 kilo na szyi wzwyz to moze byc lepiej szerszy. wada jak zawijasz na reku/nadgarstku. ja sam chcialem szerszy ale nikt nie wsparl mojego planu. i za rada mam wezszy. czy szerszy bylby lepszy.. moze ktoregos dnia sprawdze.