PDA

Zobacz pełną wersję : Głowica kulowa do 400zł

kabanos
13-09-2008, 17:25
Witam.
W planie mam zakup pożądnej głowicy kulowej do 400zł. Z wstępnego rozeznania zaostały mi 2 firmy:
-Benro (seria KS i KB)
-Giottos
Manfrotto nie biore pod uwage ze względu na to że pożądna kosztuje z 2x tyle co wyżej wyminione.
Głowica ma stać przez pare miesięcy na nogach Sherpy 600R dopiero później wymienie nogi tylko na jakie?
Najlepiej jakby wszytko tej samej firmy więc nogi też benro lub giottos.
głowica musi być stabilna gdyż okresowo może stać na niej N200-400/4 VR

Rycerz
13-09-2008, 18:23
pożądna kosztuje 2x tyle co wyżej wymienione.

sam napisałeś ja tylko akcentuje... ;)
nie szkoda kupowac czegoś słabego, żeby potem wymieniac na lepsze? jeśli i tak planujesz kupic coś lepszego,to pierwszy zakup będzie wyrzuceniem kasy w przysłowiowe błoto...no, chyba że kasa to żaden problem dla ciebie...to co innego, szczęściarzu ;)
może lepiej zaoszczędzic i przesunąc zakupy o kilka tygodni? ja bym nie stawiał niczego drogiego na takich "kurzych nóżkach"...ale zrobisz jak zechcesz...

kabanos
14-09-2008, 08:02
chodzi mi o to że pożądna Manfrotto dorównująca im kosztuje ok 2x razy tyle co wyżej wymienione. mają rozbudowany system łącznie z karbonowymi statywami
ps. to nie są firmy "krzak" benro jest odpowiednikiem Arca Swiss B1 lub Z1
o marce Benro pisali na swoich stronach pozytywnie bardzo zarówno Rob Gailbraight jak i Luminous Landscape
benro ma swoją strone także PL i są na allegro dostępne:
http://www.benro-statywy.pl
giottos ma tylko strone zagraniczną:
http://www.giottos.com/

Rimon
14-09-2008, 08:41
Nie wiem, jakiej głowicy szukasz, czym ma odbiegać jakościowo od M. Używam MANFROTTO MIDI 488RC4. Bardzo stabilna przy dużym obciążeniu i nie kosztuje 2k tylko około 350 zł

marekm
14-09-2008, 10:08
Oferta Benro wydaje się atrakcyjna, ale niepokoi trochę fakt, że produkty tej firmy dostępne są niemal wyłącznie na eBay i Allegro. Wyszukiwarki cenowe Idealo.co.uk oraz Idealo.de nie wykazały ani jednego produktu Benro. Natomiast z czterech firm wymienionych na polskiej stronie Benro jako dystrybutorzy: FotoRimex, Pstryk, Foto-Master i Foto-Net, jedynie Foto-Net ma kilka modeli w swojej ofercie. Pojawia się pytanie jak będzie z ewentualnym serwisem i częściami zamiennymi.

Zapytam przy okazji czy ktoś używa statywu z serii Carbon Travel Angel i jakie ma na jego temat zdanie ? Statyw z tej serii idealnie pasowałby do mojego kufra motocyklowego. :)

Le Sir
14-09-2008, 22:14
Mam to samo co Rimon ... działa bardzo dobrze, a i cena wbrew pozorom nie poraża.
http://www.pstryk.pl/details:5626/manfrotto+488rc2+midi+ball+head+w.+rc2+rapid+plate
pstryk.pl do najtańszych nie należy.

kabanos
15-09-2008, 07:20
Mam to samo co Rimon ... działa bardzo dobrze, a i cena wbrew pozorom nie poraża.
http://www.pstryk.pl/details:5626/manfrotto+488rc2+midi+ball+head+w.+rc2+rapid+plate
pstryk.pl do najtańszych nie należy.

ja miałem doczynienia z 490RC4 i k... a ma lepszy niby udzwig 12kg i co z tego w orientacji pionowej z szkłem manualnym 800mm nie tzrzymała. Na pierwszy rzut okiem było ok ale jak luknąłem w wizjer za ok 1min to AF już był niżej. Nie mam zamiaru co chwila poprawiać puchy jak tego nie wymaga sytuacja.
Twoja głowica ma w specyfikacji 8kg załóż na nią puche z większym szkłem nastaw AF i luknij za chwile a bedziesz wiedział o co mi chodzi

sq5awr
15-09-2008, 10:12
Jak masz zamiar powiesić ma tym szkoło za ~16k to chyba wydatek 400-500 na dobrą głowicę (przede wszystkim sprawdzoną) nie powinien robić większej różnicy. Poza tym Sherpa to chyba nie jest odpowiedni statyw do takiego sprzętu. Ale mogę się nie znać. :D

Miden
15-09-2008, 10:16
Kabanos - jak bardzo, AF zmienił swoje położenie? I ile to szkło waży?
Weź pod uwagę, że przy 800mm, zakładając, że przemieszczenie punktu AF"a było niewielkie - to opadnięcie szkła trzeba by było mierzyć w milimetrach...

ps. Tak z ciekawości - na kogo czekałeś minutę z taką lufą? czyżby UFO?:mrgreen:

Rimon
15-09-2008, 10:26
kabanos nie neguję Twoich doświadczeń, w przyrodzie wszystko jest możliwe :-) . Moje szkła trzymają się bez zarzutu na strtywie 055XPRO i MIDI 488RC4. Bardzo wygodna jest duża płytka 410PL. Trzyma solidnie i jest spora powierzchnia oparcia dla szkła. Chyba nie jesteś taki kozak by z 800 body do głowicy montować? :-)

maly5
15-09-2008, 11:11
po pierwsze to jesli na sherpie sprobojesz wyciagnac kolumne centralna do gory w ogole to bedzie dramat przy takim szkle, a jesli nawet nie to i tak przy duzym obciazeniu do stabilnosci bedzie daleko. akurat bawilem sie MF488 z sherpa 600 i jesli cos jest niestabilne to nogi. poza tym na wiekszosci kulowych bedziesz mial opad lekki na ciezkim szkle. mozesz kolege wilk325 zapytac bo zdaje sie ma lekkie doswiadczenie jesli chodzi o prace 200-400 i tam bez glowicy typu MF Geared to chyba na brak 'opadu' nie masz co liczyc.

kabanos
15-09-2008, 16:19
no właśnie podobno w takim Benro czy Gioittos opadu ni ma a i zbudowane solidnie
do nóg się nie czepiajcie bo owa 490RC4 była na nogach 055PROB. Głowice chce kupic juz taka której nie zmienie a nogi za chwile :) chwilowo tylko bedzie na nogach Sherpy
właśnie znalazłem wątek na CB odnośnie głowic i jest tam troche o Benro, Giottos i Manfrotto:
http://canon-board.info/showthread.php?t=33861
widze że Nowart miał styczność z owymi głowicami musze podpytać

markB
15-09-2008, 16:47
Wątpię, żeby głowice Giotto lub Benro w porównywalnej cenie do Manfrotto 488 były od tego ostatniego lepsze. Mam też głowicę Man 488 RC2 i tyle powiem, że faktycznie trzeba się nabiedzić przy jej ustawianiu w przypadku używania ciężkiego sprzętu lub makro. Miałem w ręku parę Giotto: tam kulka nawet mniejsza niż w Man 488; tak więc wątpię, żeby lepiej trzymała od Manfrotto. Pełną kulturę odczujesz dopiero przy głowicach w granicach 1000 zł (i więcej). Chyba najtańszą opcją są płd.-koreańskie podróbki Arca Swiss, czyli Markinsy.

pinio
15-09-2008, 16:56
Mam też głowicę Man 488 RC2 i tyle powiem, że faktycznie trzeba się nabiedzić przy jej ustawianiu w przypadku używania ciężkiego sprzętu lub makro.
Też tak mam :( Mając obecne doświadczenie z głowicą MF488RC2 drugi raz bym jej nie kupił. Może z większą płytką się lepiej sprawuje?

markB
15-09-2008, 17:16
Większa płytka (rozumiem, że chodzi o tą sześciokątną) tylko lepiej blokuje usadowienie aparatu na głowicy, ale nadal nie rozwiązuje sprawy z "pływaniem" kulki.

pinio
15-09-2008, 17:28
Większa płytka (rozumiem, że chodzi o tą sześciokątną) tylko lepiej blokuje usadowienie aparatu na głowicy, ale nadal nie rozwiązuje sprawy z "pływaniem" kulki.
Tak, chodzi o tą sześciokątną. Na pewno problemu "pływania" kulki nie rozwiąże.

kabanos
15-09-2008, 17:49
Wątpię, żeby głowice Giotto lub Benro w porównywalnej cenie do Manfrotto 488 były od tego ostatniego lepsze. Mam też głowicę Man 488 RC2 i tyle powiem, że faktycznie trzeba się nabiedzić przy jej ustawianiu w przypadku używania ciężkiego sprzętu lub makro. Miałem w ręku parę Giotto: tam kulka nawet mniejsza niż w Man 488; tak więc wątpię, żeby lepiej trzymała od Manfrotto. Pełną kulturę odczujesz dopiero przy głowicach w granicach 1000 zł (i więcej). Chyba najtańszą opcją są płd.-koreańskie podróbki Arca Swiss, czyli Markinsy.

benro w głowicy za 359zł ma kule o średnicy 54mm giottos podobnie więc nie wiem jaka ty miałeś. benro jest własnie odpowiednikiem Arca Swiss.
Tu masz Benro KB-2 którym jestem zainteresowany:
http://www.benro-statywy.pl/?/content/czytaj/seria_kb
a tu giottos:
http://allegro.pl/item431037801_giottos_glowica_kulowa_mh_1300_621.h tml

markB
15-09-2008, 18:15
Musiałem mieć coś z tych małych, nie pamiętam symbolu, ale obciążenie maks. miały 5-8 kg. Nawet nie wiedziałem, że mają taki zestaw głowic. Nadal jednak mam wątpliwości, czy faktycznie jest to jakość wyższa od Manfrotto, ale może się mylę.

marekm
15-09-2008, 19:53
Trochę info o jakości Benro (http://www.tomwebsterphoto.com/Essays/Benro/benroks2.htm)

nowart
15-09-2008, 20:29
Może powtórzę to, co pisałem na CB. Wszędzie , gdzie pojawia się Benro ludzie wyskakują z tym linkiem. Jak wyrocznia. Do zżygania w kółko to samo. Jakiś innych opinii nie ma?
To tak, jakbym miał stwierdzić, że NIkon to aparaty do dupy bo jednemu koledze w D3 po 15 tysiącach migawka wysiadła...

marekm
15-09-2008, 20:53
Może powtórzę to, co pisałem na CB. Wszędzie , gdzie pojawia się Benro ludzie wyskakują z tym linkiem. Jak wyrocznia. Do zżygania w kółko to samo. Jakiś innych opinii nie ma?
To tak, jakbym miał stwierdzić, że NIkon to aparaty do dupy bo jednemu koledze w D3 po 15 tysiącach migawka wysiadła...

Jakaś magia w tym tekście musi być. :) Ja na ten link trafiłem na forum Fredmiranda.

kabanos
16-09-2008, 01:31
ja się zraziłem do głowic manfrotto poniżej 800zł o ile nogi są ok to głowice przynajmniej dla mnie i moich wymagań już nie. nie planuja zkupu głowicy pod kita, 70-200 czy inne szkło więc wymagam. wiec prosze o opinie ludzi obeznanych z ciężkim sprzętem. Nowart jedna opinia mnie nie zraża czytałem więcej neg. o Manfrotto a nie twierdze ąe to zła firma tylko kosztowna w imie czego, dla napisu na głowicy?
edit. Nowart napisz coś o tych głowicach bo miałeś styczność. Prędzej Tobie uwieże jako Twój klient niż opiniom z sieci

yaqb
16-09-2008, 07:28
Mam to szkiełko 200-400/4. Waży ono trochę i przede wszystkim sporo kosztuje. Przeszedłem już kilka głowic i ostatecznie stanęło na głowicy Manfrotto 405. A statyw to Manfrotto 055XPROB. Jest to solidny zestaw do tego obiektywu i innych długich zoom'ów. Więc tak jak pisali poprzednicy zastanów się czy warto jest oszczędzać na głowicy, przy takiej wartości zapinanego szkła?

Rycerz
09-10-2008, 11:31
głowica 490RC4 jest taka fatalna naprawdę?

cypherdid
09-10-2008, 18:37
Witam.
zaostały mi 2 firmy:
-Benro (seria KS i KB)
-Giottos

Nie bierz Benro. Nogi są świetne..dużo lepsze niż przereklamowane i lanserskie Manfrotto. Głowice są takie sobie. Jak nogi to Benro - bo tańsze i dużo lepsze niż u konkurencji, a jeśli głowica to Giottos, a w snach Gitzo.