Zobacz pełną wersję : przejściówka Nikon-M42
carantoni
13-09-2008, 17:18
Jestem zainteresowany zakupieniem adaptera Nikon-M42.
W moim przypadku konieczne będzie ostrzenie do nieskończoności, a więc przejściówka z soczewką.
I stąd moje pytanie: na aukcjach są dwa rodzaje takich przejściówek - z kluczykiem (droższe) i bez kluczyka. Sprzedawcy obrzucają się błotem, a mnie interesuje czy ktoś miał z jedną albo drugą do czynienia?
Czy konieczne jest przykręcenie jej na stałe do body, bądź obiektywu? Może byc to dla mnie dośc kłopotliwe, ponieważ używam już jednej przejściówki Nikon-Psix (której notabene nie trzeba przykręcac na żadne śróbki, tylko się ją wkręca), i żąglowanie obiema i tym bardziej zabawa z kluczykiem będzie za trudna.
Korzystając z okazji chciałem dopytac się czy soczewka w ww przyjściówce naprawdę pogarsza tak znacząco jakośc?
Mam zamiar kupic obiektyw Sonnar o świetle 2.8 i mam dylemat: albo Sonnar 180/2.8 z mocowaniem psix (bez konieczności użycia soczewki) albo Sonnar 200/2.8 z mocowaniem m42 (tu soczewka konieczna, ale zaleta to dłuższa ogniskowa.
Coś ktoś poradzi? Liczę na Was.
Ja zakupiłem takie cudo (bo niedrogie :-) ) w celu podłączenia starszego obiektywu o dość niezłych parametrach pentacona i niestety nie łapał ostrości.
Tzn. w wizjerze widzę, że ostro to robię fotę. Na podglądzie totalna kicha - nieostre. Słowem optyka nie zagrała i kropka. Dodatkowo nie chciało cholerstwo odkręcić się z obiektywu :\ ledwo dałem radę. Leży teraz na dnie szuflady.
weź pod uwagę wariant bez soczewki;
między 180 a 200 różnica znikoma a soczewka zdecydowanie pogarsza jakość obrazu;
używałem adaptera z soczewką firmy hama ale dawała straszne mydło, poprawiło się gdy wymieniłem tą soczewkę na zeissa, którą dorobił mi (na wzór oryginalnej) zaprzyjaźniony kolega optyk;
adaptery raczej bez problemów mocuje się w body a nie do końca wiem o co chodzi z tym kluczykiem... nie trzeba na stałe przykręcać adaptera do body, jeżeli masz jeden obiektyw to przykręć go do obiektywu...
uważaj przy kupnie adaptera M42 bo starsze modele nie pasują do cyfrowych body bo nie mają wycięcia w miejscu styków elektroniki obiektywu.
podepne sie by nie zakladac drugiego takiego tematu...
kupilem adapter N-M42 i mam problem... raz sie dal zalozyc.. drugi raz sie dal zalozyc... a teraz ani ja ani znajomy nawet na sile nie mozemy tego zalozyc... co jest ? jakas zastawka jest w body czy co ? :P ... caly czas staje dęba 1cm przed bolcem i niii da sie popchnac dalej....
jakis pomysl ??
carantoni
16-09-2008, 02:12
Czekam na opinię kogoś kto ma i sobie chwali takie połączenie.
Manualne i wiekowe obiektywy naprawdę są warte zauważenia. Można nimi wyczarowac świetne rzeczy, nieosiągalne dla dzisiejszych bardzo drogich profesjonalnych szkieł. A do mierzenia światła na oko, już się przyzwyczaiłem, bo ręczne ostrzenie uważam tylko za zaletę.
Proszę o odpowiedź, nawet krótką.
ten temat już przerobiłem bardzo dokładnie i prawda jest taka, że owszem stare obiektywy M42 są warte uwagi ale osobiście wolę manualne obiektywy Nikkora AI-S - jakość optyczna doskonała w obu przypadkach chociaż moim zdaniem ze wskazaniem na nikkora (mam na myśli np. nikkora micro AI-S 55/2,8 oraz nikkora AI-S 50/1,4) do tego dochodzi wygoda użytkowania bo nie potrzebujemy żadnych przejściówek, adapterów (odpadają problemy ostrzenia do nieskończoności) itp. ponadto informacja o przysłonie (ustawianej manualnie) jest przekazywana do body i na tej podstawie aparat dobiera ekspozycję.
jedynym plusem obiektywów M42 jest ich cena - w większości przypadków dużo niższa od nikkorów AI-S.
cytat: "Manualne i wiekowe obiektywy naprawdę są warte zauważenia. Można nimi wyczarowac świetne rzeczy, nieosiągalne dla dzisiejszych bardzo drogich profesjonalnych szkieł."
z tym absolutnie się nie zgadzam!
cytat: "A do mierzenia światła na oko, już się przyzwyczaiłem, bo ręczne ostrzenie uważam tylko za zaletę."
ręcznie można ostrzyć w każdym obiektywie nikkora!
Tak, janoo ma rację.
Osobiście przestałem się bawić starymi M42 ale bawić się można. Ja jakiś czas temu cofnąłem się do camera obscura :) - fajnie było.
carantoni
16-09-2008, 19:32
No ale przecież o zabawę chodzi, czyż nie?
Ostatnio mam fazę na dośc niedopowiedziane zdjęcia na których to bokeh jest praktycznie głównym bohaterem np takie:
http://img523.imageshack.us/my.php?image=2008063005122paprocieorxy0.jpg
http://img523.imageshack.us/my.php?image=2008062705089trawykn0.jpg
I czy polecicie mi coś z Nikkorów co daje takie efekty?
Prośba do janoo - czy mógłbyś przesłac mi kilka przykładowych fotek zrobionych nikkorem micro 55/2.8 (
[email protected]); rozumiem że to taki (http://allegro.pl/item434475268_micro_nikkor_55mm_f_2_8_bcm.html)?
I wciąż czekam na więcej opini na temat przejściówki. Bo pewnie i tak nie odwiedziecie mnie od pomysłu zabawy z m42. Pozdrawiam.
- tak to dokładnie ten obiektyw; jest uznawany jako jeden z najlepszych optycznie szkieł nikona w historii!!! (zresztą wszystkie micro nikkory z tego słyną),
- na przykładowych zdjęciach bokeh mi się NIE podoba...
- jeżeli chodzi o obiektyw z takim bokehem to NIE polecam nikkora micro,
- nie mam zamiaru odwodzić nikogo od zabawy z M42 bo sam się w to bawiłem z wielką przyjemnością, zasugerowałem tylko mniej kłopotliwą alternatywę,
- przykładowe zdjęcie wygląda tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.janoo.com.pl/photo/macro/JC02596.jpg)
carantoni
16-09-2008, 22:32
Z moim d70s nie będzie pomiaru światła, dobrze wyczytałem?
Czy ten z aukcji daje skalę odwzorowania 1:2, czy 1:1?
nie wiem jak jest w d70s, natomiast w d200 i d300 wprowadza się do pamięci parametry obiektywów manualnych, obiektyw podaje do body informację o zastosowanej przysłonie i tym sposobem aparat wie z czym ma do czynienia (w nikkorach AI-S z bagnetu wystaje taka luźna blaszka, która przekazuje do body informację o wartości przysłony); możesz wtedy użyć trybu A oraz M natomiast z M42 tylko trybu M.
nikkor micro 55 / 2.8 daje skalę odwzorowania 1:2, dopiero z dołączonym pierścieniem nikon PK-13 (27,5mm) jest skala 1:1.
Daniel Ręcławowicz
16-09-2008, 23:09
Jeśli nie masz obiektywów m42, to moim zdaniem warto posłuchać janoo - inwestuj w nikkory.
Ja byłem skazany na kupno adapetra, bo mam stare "graty".
Soczewka adaptera pogarsza jakość zdjęć na szerokiej dziurze.
Kluczyk to bajer. Adapter łatwo montuje się do body, gorzej z odkręceniem od obiektywu (to robię zawsze najpierw).
Ja kupiłem adapter z HK (taniej, przesyłka w 5 dni), soczewkę można odkręcić, ale po jej zdjęciu jest krótka odległość ostrzenia!
Z D70/D70s nie ma pomiaru światła.
Ostatnio mam fazę na dośc niedopowiedziane zdjęcia na których to bokeh jest praktycznie głównym bohaterem np takie:
http://img523.imageshack.us/my.php?image=2008063005122paprocieorxy0.jpg
Rewelacyjny bokeh na tym zdjęciu, jakim obiektywem dokładnie było zrobione?
a zabawa z M42 to fajana sprawa i niedroga, sam przymierxzam sie do takiej zabawy jesienią i zimą :)
carantoni
17-09-2008, 15:31
To Biometar 80/2.8 od pentacona six. Przejściówka nie potrzebuje soczewek aby ostrzyc na nieskończonośc. Jest jeszcze kilka obiektywów z tego systemu godnych uwagi.
Co do bokehu - jednym się podoba a drugim nie. Ja uważam że świetny i dośc niepowtażalny.
Z moich zabaw z m42 wynika (mam przejściówkę z soczewką), że:
1. CZ Sonnar 135/3.5 ostrzy na nieskończoności - co do pogorszenia jakości optycznej to nie wiem, bo nie mam przejściówki bez soczewki, ale rezultaty są bardzo dobre. W piątek jak ktoś będzie chciał, to mogę wrzucić przykładowe zdjęcia.
2. Helios 55/2.0 ostrzy tylko do jakichś 10-12 metrów, powyżej wszystko jest już nieostre. Czytałem gdzieś, że szerokokątne obieektywy nie ostrzą na nieskończoność nawet mimo użycia soczewki w przejściówce - ile w tym prawdy nie wiem, ale potwierdza to przypadek mojego heliosa, który mimo ogniskowej 55 nie ostrzy na dalsze odległości.
3. Pomiar światła nie istnieje, trzeba wszystko ręcznie ustawiać (D70s).
4. Ostrzenie przy wielkości wizjera D70s nie należy do łatwych zadań, ale da się. W wizjerze jest jako tako działające potwierdzenie ostrości (zapala się zielona kropka gdy obiektyw łapie ostrość - ale przy ostrzeniu z ręki i na niewielkich wartościach f ciężko się wstrzelić w ostrość, bo co chwila kropka przygasa, prawdopodobnie przez niewielkie GO.
5. Zaletą m42 są duże możliwości i wysoka jakość za niewielkie pieniądze, ale trzeba sobie zdawać sprawę z wielu ograniczeń jakie mogą wystąpić: brak nieskończoności z niektórymi obiektywami, trudne ostrzenie, uciążliwa zmiana czasu naświetlania przy zmianie f i zmiennych warunkach oświetleniowych (gdy słońce chowa się za chmurki, etc). Jednym słowem dla świadomych użytkowników i lubiących 'zabawę' daje to duże możliwości, nieosiągalne za taką cenę w przypadku obiektywów systemowych z AF. Niektórzy nawet twierdzą, że za żadne pieniądze nie da się osiągnąć takich efektów jak z niektórymi szkłami m42.
6. Trzeba się liczyć z tym, że trudno będzie kupić szkła m42 w idealnym stanie, bo to wiekowe konstrukcje. Ja swojego wypatrzonego CZ Sonnar 135/3.5 musiałem niemal od razu oddać do naprawy, bo nie działała zmiana przysłony - widocznie po latach leżenia i nieużywania, mechanika odmówiła posłuszeństwa.
wszystko fajnie, ale i tutaj obowiązuje zasada najsłabszego ogniwa - cóż z tego, że mamy super świetny, ostry i doskonały pod każdym względem obiektyw M42 skoro łączymy go z naszą lustrzanką za pomocą adaptera z soczewką, której jakość optyczna jest beznadziejna a na zdjęciach mamy takie mydło, że nadają się one do kosza;
mało tego, niektóre obiektywy są tak skonstruowane, że tylna soczewka przy kręceniu pierścieniem ostrości wysuwa się w stronę body i dobija do soczewki z adaptera, co w tym momencie zaczyna grozić uszkodzeniem obiektywu a w najlepszym przypadku adaptera.
i jeszcze jedno: obiektywy, które nie mają przełącznika blokady przysłony manualnej M/A albo ten system zostaje zablokowany przez adapter - nie mają żadnej regulacji przysłony - pozostaje ona cały czas otwarta!
janoo - zapewniam Cię, że o żadnym mydle nie ma mowy i o wyrzucaniu zdjęć do kosza. Nie dysponuję teraz odpowiednimi przykładami (poza okropnie przejechanymi przez algorytm kompresujący zdjęciami z innego forum - które na życzenie mogę wrzucić już teraz - ale nie odzwierciedlają one w żaden sposób o niebo lepszej jakości pierwotnych fotek, które będę mógł wrzucić dopiero w piątek).
carantoni
17-09-2008, 20:54
I właśnie po części z tych powodów o których za każdym razem wspomina janoo zdecydowałem się na obiektywy od psixa ktrórych używanie w pełni (tj ostrzenie do nieskończoności) nie wymaga w adapterze soczewki. Taki półśrodek, ale zwróccie uwagę na jakośc obiektywów tego systemu, choc cena też trochę wyższa niż odpowiedniki z m42.
Też mam co do tych soczewek pewne wątpliwości i dlatego zapytałem. Ja mam chrapkę na podobno najlepszą z klasycznych pięcdziesiątkę - Takumara 50/1.4. I pewnie dopnę swego, a wnioskami podzielę się z zainteresowanymi.
Co do wszystkich wad ale przede wszystkim zalet zabawy ze starym, to potwierdzę słowa Auriella.
Nauczyc się pomiaru światła na oko to naprawdę żaden problem, wystarczy cierpliwośc i trochę cwiczeń.
Zakładam też że taki obiektyw najczęściej będzie używany najczęściej przez zapaleńców do makro, ewentualnie portretu (gdzie warunki świetlne są w miarę stałe). Trochę treudniej jest mi wyobrazic sobie jakąś reportwerę czy polowanie na zwierzęta.
Co do ostrzenia, jeśli ja sobię radzę na moim małym wizjerku d70s to na nowszych modelach N może byc już tylko lepiej.
Co do trafienia na dobry egzemplarz to wiadomo - trochę szczęścia ale istnieją także dośc zaufani sprzedawcy którzy za niewiele wyższą cenę gwarantują odpowiednią jakośc.
Prośba do Auriella - czy mógłbyś powiedziec jakiej przejściówki używasz:
http://allegro.pl/item435652257_adapter_nikon_m_42_m42_z_nieskonczon oscia.html
czy
http://allegro.pl/item435926690_adapter_nikon_m42_nieskonczonosc.htm l
?
I czekam na wspomniane przez ciebie sample z tego Sonara.
uważaj na Takumary!
miałem SMC 28/3.5 oraz SMC 200/4 - mechanicznie perfekcyjne, jakość wykonania, materiały oraz solidność doskonała, kręcenie pierścieniami to po prostu bajka, moim zdaniem najlepiej wykonane obiektywy wszechczasów, zaryzykuję stwierdzenie, że lepsze od zeissów nie wspomnę o ruskiej optyce; są po prostu ładne...
sprawa ma się dużo gorzej jeżeli chodzi o jakość optyczną, tu nie jest już tak różowo...
- 28/3.5 przy pełnej dziurze niestety mydełko - totalnie rozmyty obraz, przysłona 3.5 praktycznie bezużyteczna, troszkę lepiej po domknięciu do 5,6 albo wyżej, tak szybko jak go kupiłem tak sprzedałem...
- 200/4 potworna aberracja chromatyczna, widoczna gołym okiem z kilometra; ostrość niezła ale miałem do czynienia z dużo ostrzejszymi szkłami (zeiss); kupiłem, pobawiłem się, przetestowałem i z przyjemnością oddałem w dobre ręce...
wyżej wymienione obiektywy miałem okazję porównać z tessarem 50/2.8 oraz sonnarem 135/3.5, które mam do dziś i chyba ich już nie oddam...; jakość optyki perfekcyjna w obu przypadkach, tessara używałem z powodzeniem do makro; obiektywy są tak ostre, że można się nimi golić, plastyka i bokeh doskonałe, mechanicznie świetne!!! (i dużo tańsze od takumarów);
Takumara 50/1.4 nie miałem w ręce ale te które miałem też były legendarne...
najlepiej sprawdzić przed zakupem.
ja osobiście używałem przejściówki zakupionej w krakowskim foto tip ta z kluczykiem i na analogu było super zdjęcia ostre jak żyletka ale po podłączeniu do cyfrowego body miałem mydełko nieważne czy podłaczyłem tesara 50 mm czy pentacona 200 mm czy jeden lub drugi z konwerterem zeisa do przejściówki zawsze było jakies mydełko zresztą coraz bardziej się skłaniam aby sprzedać ta przejściówkę z moim pentaconem 200 mm dołozyć i kupić sobie nikkora 55 mm
ciekaw jestem czy w moim D80 bedzie dzialal pomiar swiatla w polaczeniu ze starszymi obiektywami np. AI-S - probowal ktos takiej konfiguracji?
nie będzie miał, dopiero d200 ma.
Mam przejściówkę z pierwszego linka.
Daniel Ręcławowicz
21-09-2008, 16:15
Z przejściówki z pierwszego linka można wykręcić soczewkę - możesz sprawdzić rożnicę jakości.
carantoni
21-09-2008, 18:47
A może Auriell pokusiłbyś się na mały teścik. Skoro da się wykręcic soczewkę to zrobiłbyś milowy krok w stonę rozwikłania tej przeklętej zagadki. Bo naczytałem się i tak naprawdę większośc mówi że soczewka pogarsza (co jest raczej zrozumiałe zważywszy na np cenę) ale na ile to niewiele na ten temat, żeby chociaż jakieś przykłady.
Zrobisz to dla nas?
kiedyś jak się w to bawiłem zauważyłem znaczne pogorszenie jakości obrazu przy zastosowaniu adaptera z soczewką;
zrobiłem test porównawczy: jedno z tych zdjęć jest zrobione z adapterem z soczewką firmy HAMA, drugie z adapterem bez soczewki (ciekawe czy ktoś zauważy różnicę);
plansza testowa (a w zasadzie jej fragment) użyta w teście pochodzi z jednej z gazet o tematyce fotograficznej, obiektyw SONNAR 3,5 / 135mm przymknięty do f 5,6, zdjęcia wykonałem z odległości ok 130cm ze statywu; crop 100% bez obróbki, tylko konwersja;
1.
źródło (http://www.janoo.com.pl/photo/DSC7277.jpg)
2.
źródło (http://www.janoo.com.pl/photo/DSC7278.jpg)
znaczna różnica krótko mówiąc.
carantoni
21-09-2008, 20:57
Fakt, różnicęwidac. Ale może to wina adaptera od hamy? Pewnie ilu producentów tyle jakości.
A więc Auriell - liczę na Ciebie ;?
prawdopodobnie producent jest tylko jeden a inni kupują to od niego, konfekcjonują i sprzedają pod własnym logo; na samym adapterze nie ma żadnego logo producenta a wszystkie, które widziałem wyglądają dokładnie tak samo.
ale nawet bez pomiary swiatła w pełnym manualu moge cos postrykac ? pytam bo mam stary obiektyw od Ricocha (rekinon) nie wiem nawet czy sa przejscowki z tych szkieł - wiec nie mam na czym potestowac. Ceny starych szkiel AI-S sa zachecające ale nie chce kupic czegos co mi nie bedzie działalo z moim body - jesli dziala w manualu to spoko - mozna poeksperymentowc - koszt raczej nie wielki
w pełnym manualu możesz pstrykać do woli bez względu co przyłożysz do aparatu czy będzie to podstawek od herbaty czy okulary babci; obiektywy nikkora AI-S mają taki bagnet do nikona więc odpadają problemy z zamocowaniem do body (i z ostrzeniem do nieskończoności) i jeszcze do tego dzięki specjalnej blaszce w obiektywie aparat dostaje informację o zastosowanej przysłonie.
nikkory z aparatami firmy Nikon działają bardziej ;)
Jest jaszcze jedna alternatywa dla posiadaczy szkieł m42 mm. Można niektóre obiektywy sprobować przestroić, by ostrzyły do niesk. Mnie się tak udało z Jupiterkiem-37A 3,5/135. Zaglądałem też do Pentacona auto MC 1,8/50 -też możliwe.
zgadza się, mam tak przerobionego sonnara 135/3,5
Jest jaszcze jedna alternatywa dla posiadaczy szkieł m42 mm. Można niektóre obiektywy sprobować przestroić, by ostrzyły do niesk. Mnie się tak udało z Jupiterkiem-37A 3,5/135. Zaglądałem też do Pentacona auto MC 1,8/50 -też możliwe.
możesz to rozwinąć? w jaki sposób przestroić?
spawacz1
03-10-2008, 10:30
ja mam adapter z soczewką i z powłokami mc używam z wołną 9 i z mto11ca. adapter posiada kluczyk ale ja go nigdy jeszcze nie używałem, adapter zawsze nakręcam na obiektyw
mam też t-mount to taki bajer że jak ci się nie schodzi oś mocowania statywowego z body to popuszczasz trzy śrubki i regulujesz do aparatu tylko że t-mount niema żadnej soczewki i jest gruby na około 8mm i częściej używAM go z WOŁNĄ bo nie myszę zakładać pierścienia pośredniego aby zwiększyć skalę makro
Przestrojenie manuala jest zadaniem dla miłośników "grzebania" w sprzęcie. Akurat w Jupiterku-37A 3,5/135 jest to proste zadanie. Należy zajrzeć do środka od tyłu, "coś tam" porozkręcać, poprzestawiać i.. złóżyć. Do podpięcia wystarczy zwykła przejściówka.
Pentacona nie robiłem jeszcze, ale wiem jak..
W razie zainteresowania poświęcę się, rozbiorę J..i wrzucę fotki.
mateo912
17-09-2009, 16:27
trochę odkopie trupa.
W jupiterze 37a 135/3,5 wystarczy kupić nikonowską "dupkę" (odkręca się 3 śrubki, zamienia dupkę, przykręca)
marsellus79
17-09-2009, 19:53
Czy możesz jakoś przybliżyć ten temat? Mam taki obiektyw, bardzo go lubię i chętnie bym go tak "przestroił". Nie wiem czy dałbym radę zrobić to sam - może..., a jeśli nie to może podpowiecie do kogo zgłosić się z takim tematem w Poznaniu?
Ja kupiłem taką przejściówkę http://www.allegro.pl/item736461660_redukcja_nikon_m42_wersja_slim_0_7mm .html
i dziś sprawdziłem Heliosa 44M-4 z moim D60 (f2). Zdjęcia tutaj :
http://www.flickr.com/photos/42016324@N03/3936618531/
http://www.flickr.com/photos/42016324@N03/3937378916/in/set-72157622292591669/
http://www.flickr.com/photos/42016324@N03/3936583877/in/set-72157622292591669/
http://www.flickr.com/photos/42016324@N03/3936557377/in/set-72157622292591669/
Oczywiście nie są to arcydzieła, ale zdjęcia testowe. Prócz tego trudno jest szybko ustawiać ostrość biegającemu dziecku i do tego kombinować jaki czas, żeby nie przepalić (jedno jest ewidentnie przepalone).
Trochę OT, ale nie wiedziałem gdzie to wsadzić. Na moje skromne bardzo amatorskie potrzeby jest OK :)
Ja kupiłem taką przejściówkę http://www.allegro.pl/item736461660_redukcja_nikon_m42_wersja_slim_0_7mm .html
Wygląda OK, a jak z ostrzeniem dalszych obiektów? :).
Na moje oko gdy wartość odległości na obiektywie ustawiona jest na nieskończoność to ostre są przedmioty będące w odległości ok 2 m. Mam dwa obiektywy po Zenicie i po tym spodziewałem się gorszych efektów, ale bardzo mnie mile zaskoczył. Wczoraj jeszcze popracowałem w WievNX nad BW i ekspozycją i jestem zadowolony. Jako amator oczywiście. Drugi obiektyw to Travenar 37-105/3,5 i tu przy 37 to niecały metr, a przy 105 ok. 5m. Tyle, że szkła są tak brudne, że sugeruje się zaświeceniem kropki od dalmierza. Jeszcze jedno przy okazji: ta redukcja jest tak lekka, że sprawia wrażenie jakby była z papieru, a potrafi utrzymać travenara, który waży chyba z kilogram.
^^ Ja nawet nie wiedziałem, że są takie problemy z konwerterami. Kupiłem na aukcji taniego Heliosa i pomyślałem, że wystarczy przejściówka, którą mam od lustrzanego Samyanga :D. Założyłem i okazało się, że jest kompletne mydło. Tyle, że ta przejściówka jest gruba, ~ 1cm
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/Samyang_M42_adapter-1.jpg
źródło (http://www.foto-tip.pl/aukcje/samyang/Samyang_M42_adapter.jpg)
mateo912
22-09-2009, 21:18
P-S ale to jest adapter t2 bodajże a nie m42.
klaudiii
22-12-2009, 12:53
Witam, mam problem. Zamówiłam na allegro ten adapter http://allegro.pl/item855359653_adapter_nikon_m42_mosiadz_d5000_d90_ d80_d60_d40.html
Zakładam go na mojego Nikona d60 dokręcam obietyw od Praktici i ... mam info, że nie zamocowano obiektywu. Co robię nie tak? Adapter uszkodzony?
Witam, mam problem. Zamówiłam na allegro ten adapter http://allegro.pl/item855359653_adapter_nikon_m42_mosiadz_d5000_d90_ d80_d60_d40.html
Zakładam go na mojego Nikona d60 dokręcam obietyw od Praktici i ... mam info, że nie zamocowano obiektywu. Co robię nie tak? Adapter uszkodzony?
Adapter jest ok. Z D60 i tym adapterem możesz pracować tylko w trybie Manualnym
klaudiii
22-12-2009, 14:40
Adapter jest ok. Z D60 i tym adapterem możesz pracować tylko w trybie Manualnym
Dzięki wielkie :)
Jeśli nie masz obiektywów m42, to moim zdaniem warto posłuchać janoo - inwestuj w nikkory.
nawet jeśli nie Nikkor, cokolwiek, Vivitar, Danubia, Revue i jaka tam korea na bagnet N na tamte lata istniała, wszystko będzie optycznie lepsze od soczewki (lub rozjustowywania ostatniej soczewki wg popularnych opisów) i będzie miało przymykanie przysłony do roboczej w każdym body (w odpowiednio lepszych pomiar i to przy otwartej przysłonie dzięki mechanicznemu symulatorowi). Te klony naprawde kosztują jak m42.
M42-ki z przysłoną preselekcyjną czyli starsze modele (dla mnie jedynie preselekcyjne to jest ewentualnie do zaakceptowania pod względem wygody i precyzji użycia) to nie było ich (nie dotrwało do dziś) tak wiele. Z zasadzie całe NRD (Pentacon itd) chyba za wyj 1-2 szkieł nie ma preselekcyjnej. Mam, prawie nie używam, od najgorszego bagnetowego obiektywu duuużo mniej wygodne.
Proszę o pomoc. Mam Nikona D90 i pare starych obiektywów M42.... np. Helios 44m-4, Helios 77m-4, Mir 1B.... Czy można te obiektywy wykorzystać do owego Nikona za pomoca adaptera?? zeby ostrzyły do nieskończoności?? Proszę o rade.
adolfik9501
25-12-2009, 21:06
A czytałeś chociaż ten wątek ? O opcji szukaj nie wspomnę...
Coś takiego znalazłem (na jeden z aukcji allegro, która dotyczy cienkiego adaptera bez soczewki)
ogniskowa obiektywu przysłona max odległośc fotografowania
50 mm f 8 2,5 m
50 mm f 16 7 m
85 mm f 8 5 m
200 mm f 11 nieskończoność
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11300
Witam,
zakupiłem koleżance przejściówkę m42 z soczewką w sklepie Eltec > http://allegro.pl/item956333230_adapter_nikon_m42_d40_d60_d80_d90_ni eskoncz_w_wa.html Adapter testowałem na jej D80 z Heliosem 58/2.0 (na dwóch sztukach).
Po pierwsze jest straszny back focus w stosunku do tego co widać w wizjerze - kilka cm odchyłki przy ostrości ustawionej na minimalne 0,5m. Po drugie: adapter nie blokuje bolca w obiektywie i nie można domykać przysłony. Czy we wszystkich adapterach m42 do Nikona są takie problemy? Czy po prostu wybrałem złe źródło?
Sam siedzę w systemie Canon'a, miałem dwa pierścienie z różnych źródeł - nigdy nie miałem z tym takich problemów.
Witam,
zakupiłem koleżance przejściówkę m42 z soczewką w sklepie Eltec > http://allegro.pl/item956333230_adapter_nikon_m42_d40_d60_d80_d90_ni eskoncz_w_wa.html Adapter testowałem na jej D80 z Heliosem 58/2.0 (na dwóch sztukach).
Po pierwsze jest straszny back focus w stosunku do tego co widać w wizjerze - kilka cm odchyłki przy ostrości ustawionej na minimalne 0,5m. Po drugie: adapter nie blokuje bolca w obiektywie i nie można domykać przysłony. Czy we wszystkich adapterach m42 do Nikona są takie problemy? Czy po prostu wybrałem złe źródło?
bolec zablokować trzeba samemu kawałkiem wkładu od długopisu najlepiej, kupno przejściówki z soczewka za cenę heliosa z bagnetem nikona (kiev) jest bez sensu, tym bardziej że soczewka psuje obraz i trzeba obiektyw mocno przymykać a chyba zależy właśnie na 2.0 i 2.8 (ciemniej i lepiej to jest w "kitach"), sam mam heliosa 44-4 (15zł zakup na giełdzie), używam go ze zwykłym adapterem (25zł z przesyłką), wykręciłem prawie do końca ostatnie soczewki, bolec zablokowany kawałkiem wkładu i obiektyw na pełnej dziurze ostrzy do ok 4- 5m a jak się przymyka to i odległość wzrasta ale 4m w mieszkaniu w zupełności wystarcza za 40zł mam używalne szkło ze światłem 2.0
płacić stówę za przejściówkę jest bez sensu - nie mając nic lepiej dozbierać do manualnego nikona lub kieva, mając już coś z systemu M42 kupić najtańszy adapter - takie jest moje zdanie I innych o czym wielokrotnie już było
jest tyle szkieł w rozsądnych cenach bez potrzeby modyfikacji że szkoda bawić się ie sprawdzone soczewki
patrząc wstecz na lekcje optyki to skorygowany układ optyczny nie lubi dodawania mu dodatkowej soczewki powodującej zupełnie nieoczekiwane efekty na wyjściu
musiałyby istnieć różne soczewki do każdego [układu optycznego] obiektywu
taaatooo
02-04-2010, 16:41
witajcie,
znalazłem w sklepie internetowym adapter M42 bez soczewki.
ponieważ mam na razie małe doświadczenie z wykorzystaniem starszych obiektywów (M42) i czekam na nową puszkę (D300s), proszę bardziej doświadczonych o poradę czy ta przejściówka jest OK
http://www.infoto.pl/pl/Products/1127/adapter_bagnetowy_nikon_m42_mosiadz/Show/
zamierzam jej używać wraz z obiektywem Carl Zeiss Jena 135/3.5
Wolałbym czarny - brak odbić światła.Niby można pomalować,ale po co skoro są gotowe.
Np.: http://www.allegro.pl/item992731788_adapter_nikon_m_42_nieskonczonosc.ht ml
jaskowski
18-07-2010, 16:29
odświeżę trochę :P
http://cgi.ebay.pl/M42-Lens-Nikon-Adapter-optical-focus-infinity-zeiss-/370298490327?cmd=ViewItem&pt=UK_Photography_CameraLenses_Lens_caps_hoods_ada ptors_ET&hash=item5637828dd7
planuje zakup tego oto adaptera jako ze ciut taniej niż w PL. Rozumiem ze wszystko co trzeba jest = ostrość - nieskończoność ?
ogółem potrzebny do makro.
odświeżę trochę :P
http://cgi.ebay.pl/M42-Lens-Nikon-Adapter-optical-focus-infinity-zeiss-/370298490327?cmd=ViewItem&pt=UK_Photography_CameraLenses_Lens_caps_hoods_ada ptors_ET&hash=item5637828dd7
planuje zakup tego oto adaptera jako ze ciut taniej niż w PL. Rozumiem ze wszystko co trzeba jest = ostrość - nieskończoność ?
ogółem potrzebny do makro.
Skoro tak, to chyba nie do końca rozumiesz.
DlaZabawy
01-03-2013, 22:07
Przepraszam, że odgrzebuję stary wątek, ale widzę że bywasz jeszcze na forum. Mógłbyś rozwinąć:
używałem adaptera z soczewką firmy hama ale dawała straszne mydło, poprawiło się gdy wymieniłem tą soczewkę na zeissa, którą dorobił mi (na wzór oryginalnej) zaprzyjaźniony kolega optyk;
Czy poprawa była znaczna? Nie wiesz, czy dałoby się zamówić taką soczewkę u optyka od okularów?
Sprzętu na m42 trochę się na Allegro i eBay'u wala, chętnie pobawiłbym się czymś takim - chociażby dla samej satysfakcji :)
campermtb
03-03-2013, 00:16
A ja mam do tematu inne pytanie. Czy używał ktoś adaptera do m42 z soczewką na jakimś FX a najlepiej d800? Kupiłem dzisiaj taki wynalazek i wszystko spoko, dopóki nie zrobie zdjęcia. Po naciśnięciu spustu zdjęcie się robi ale na górnym wyświetlaczu wyskakuje "Err". Gdy trzymam na nim rękę robiąc zdjęcie to czuję jakby lustro się obijało o ten adapter albo soczewkę i z tego względu do czasu wyjaśnienia sprawy wolę nie ryzykować walnięcia lustra. A i zapomniałbym, LV też się nie włącza- w połowie podnoszenia lustra odbija z powrotem. Ma ktoś jakiś pomysł?
Pojawiło się coś takiego jak: http://allegro.pl/af-adapter-nikon-m42-niesk-potw-ostrosci-i3013721037.html Czy ktoś z kolegów taki wynalazek używał? Czy znacznie lepiej jest kupić taką: http://allegro.pl/adapter-m42-nikon-nieskonczonosc-powloki-mc-gratis-i3044965347.html
Pojawiło się coś takiego jak: http://allegro.pl/af-adapter-nikon-m42-niesk-potw-ostrosci-i3013721037.html [/URL]
Pierwsze miejsce w kategorii sado-maso, wiesz ile kosztuje fabryczna optyka do systemu?
No, ale miłość (do m42) jest ślepa ...
Pomijając nieprawdę w opisie, bo potwierdzenie jest i bez tego wynalazku.
DlaZabawy
03-03-2013, 22:16
prosimy wziąć pod uwagę fakt, że w niektórych body (np. w serii body 'czterocyfrowych', jak 3000, 5000, etc.) jest dość specyficzne wyprofilowanie plastiku przy stykach w porównaniu do innych modeli; skutkuje to tym, że adapter musi być zakładany bardzo ostrożnie, bo plastiki mogą spowodować uszkodzenie 'dandeliona'
To nie brzmi zbyt zachęcająco... Prawdę mówiąc, im więcej o tych wszystkich adapterach czytam, tym mniej mam ochotę eksperymentować z m42. Podobno niektóre potrafią haczyć o lustra - brrrr, koszmar!
psychobulma
19-11-2013, 17:11
mam pytanie: czy helios 44m 2/58 w połączeniu z nikonem d80 będzie nadawał się dla amatora? bo mam takim obiektyw, tylko muszę sobie jeszcze kupić przejściówkę i sama nie wiem czy warto.. z tego co czytałam to nienajlepsze są opinie..
Lena&TheShadow
20-11-2013, 14:50
A co masz poza tym Heliosem ? Moim skromnym zdaniem nie warto się w to pakować. Podstawowa funkcjonalność obiektywu to ostrzenie na nieskończoność a tego z przejściówką mieć nie będziesz. Lepiej kupić poniżej 200zł Nikkor'a 50 serii E, który jest tani jak barszcz. Tutaj przykładowe zdjęcia http://www.pbase.com/image/97534937 . Zobacz na sample z tej aukcji: http://allegro.pl/obiektyw-helios-z-mocowaniem-nikon-58-f-2-0-sample-i3726184382.html nie porywają więc zastanów się czy jest sens wydawać choćby 30zł aby za chwilę znudzić się najzwyczajniej tym szkłem i odłożyć na półkę.
Kup sobie może ten komplet http://allegro.pl/nikkor-e-50mm-1-8-aparat-nikon-f-m601-kpl-tanio-i3729657541.html
Finalnie wszystko zależy od pieniędzy, którymi dysponujesz.
Trzeba dodać, że D80 nie będzie miał pomiaru światła z obiektywami M42, czy każdym innym pozbawionym elektroniki.
psychobulma
21-11-2013, 17:57
kupiłam sobie adapter razem z wysyłką 15zł, to dość syboliczna kwota :) nawet jeśli ma mi służyć tylko do zabawy to mam tą satysfakcję, że mam starego heliosa <3
ogólnie to i tak planuję sobie w przyszłym czasie kupić jakiś lepszy obiektyw stałoogniskowy.