Zobacz pełną wersję : D300 i dopalanie wbudowaną lampą
Cześć,
Nie udało mi się wyszukać podobnego wątku, więc zakładam nowy.
Problem mam taki:
Przy dużej ilości światła słonecznego (czasy rzędu 1/2000 i lepiej przy F4, 5.6) wykonuję zdjęcie pod słońce, jest to portret.
Chcę dopalić sylwetkę wbudowaną lampą błyskową. Ustawiam odpowiedni tryb w lampie (slow) i wykonuję zdjęcie.
Pomiart matrycowy.
Zdjęcie wykonane bez lampy naświetlone jest idealnie.
Zdjęcie wykonane z lampą jest masakrycznie przepalone. Również "doświetlana" postać ma przepalone miejsca.
Co robię źle? Z góry dzięki za pomoc.
PS.
W D80 robiłem w ten sam sposób i działało idealnie - czyli naświetlenie było ok przy dopalaniu lampą w takich warunkach.
Co robię źle? Z góry dzięki za pomoc.
PS.
W D80 robiłem w ten sam sposób i działało idealnie - czyli naświetlenie było ok przy dopalaniu lampą w takich warunkach.
W ostrym słońcu, gdzie czas jest bardzo krótki nie doświetlisz tak łatwo lampą. Jeżeli jesteś w trybie M lub A, aparat ustawi czas otwarcia migawki, na najkrótszy możliwie przy synchro z lampą (chyba 1/200, ale tu nie jestem pewien), a to spowoduje przepał jak diabli.
Jak to zrobić, żeby było lepiej ?
1. Użwyać w takich przypadkach trybu P i zapomnieć o małej głębi ostrości.
2. W trybie M pilnować czasu i przysłony, aby naświetlać prawidłowo.
3. Używać synchronizacji z krótkimi czasami, ale tu efekt jest średni, do tego raczej tylko z zewnętrzną lampą (nie wiem jak z wbudowaną, bo prawie nie używam).
Z D80 z pewnoiścią było tak samo.
Zdecydowanie np.SB800 i tryb pracy lampy FP. Albo sprawić sobie blendę .
Właśnie. W D300 widzę, że FP można maksymalnie ustawić na 1/320 sec. Rozumiemm, że to tego zakresu błysk lampty zostanie poprawnie zsynchronizowany - a ponad to (przy krótszym czasie) - dostanę przepalenie. Muszę popróbować tego samego z SB600 którą posiadam .
A sprawienie blendy jest zdecydowanie pomysłem, który za mną chodzi od dłuższego czasu już. Czas zabrać się za zakupy...
Dzięki za podpowiedzi.
Aparat Ci przepala, bo do danej przesłony, czułości, czasu i zastanego światła bardziej się już graniczyć siły błysku. Wyjścia są dwa:
1. ustaw tryb A i maksymalnie przymknij przysłonę
2. w ustawieniach aparatu jest opcja, którą wybierasz w jaki sposób aparat ma reagować w takich przypadkach
Aparat Ci przepala, bo do danej przesłony, czułości, czasu i zastanego światła bardziej się już graniczyć siły błysku. Wyjścia są dwa:
1. ustaw tryb A i maksymalnie przymknij przysłonę
To jasne.
Mnie chodzi o GO - dlatego przysłona do 5.6
2. w ustawieniach aparatu jest opcja, którą wybierasz w jaki sposób aparat ma reagować w takich przypadkach
Możesz podać namiary numerkowe na te ustawienia?
Swoją drogą zdoktorywałem się trochę z tematu i już wiem, na czym polega problem synchronizacji błysku z krótkim czasem otwarcia migawki. Z punktu widzenia teorii (a co za tym idzie i praktyki).
Ciekawe zagadnienie. :)
Ustawienie E5. To wprawdzie dotyczy bracketingu, ale myślę, że trzeba "pójść tą drogą".
Przy używaniu SB800 taki problem nie występuje
E tam, synchronizacji przebiegu migawki z błyskiem i tak nie przeskoczę. Prawa fizyki - nie chcę robić zdjęcia migawce :)
Ale pobawię się na spokojnie tymi ustawieniami o których wspominasz - z lampą nie miałem do tej pory okazji wiele pracować, a odkryłem ostatnio, że daje dużo nowych możliwości :)
He he. Dobre, czasy wychodzą w tysięcznych sekundy, ale syncho się ustawia na "slow".
Właśnie. W D300 widzę, że FP można maksymalnie ustawić na 1/320 sec. Rozumiemm, że to tego zakresu błysk lampty zostanie poprawnie zsynchronizowany - a ponad to (przy krótszym czasie) - dostanę przepalenie. Muszę popróbować tego samego z SB600 którą posiadam .
tryb FP jest poniżej czasu synchro, na ultrakrótkich czasach. Przy krótszych czasach nie masz przepalenia. Prawdopodobnie nie miałeś krótszych czasów, tylko 1/250 (nie wiem jak domyslnie jest w body D300)
Swoją drogą zdoktorywałem się trochę z tematu i już wiem, na czym polega problem synchronizacji błysku z krótkim czasem otwarcia migawki. Z punktu widzenia teorii (a co za tym idzie i praktyki).
oj, chyba bys oblał egzamin z flesha, a o doktoracie nie mówmy.
E tam, synchronizacji przebiegu migawki z błyskiem i tak nie przeskoczę. Prawa fizyki - nie chcę robić zdjęcia migawce :)jeśli to zdanei oznacza niemożnośc pracy na np 1/8000 to jesteś w błędzie. Da się.
co do rozwiązania twojego problemu - apart może miec bardzo krótkie czasy, ale musisz mieć tryb FP - te literki się wyświetlają obok TTl na wyświetlaczu lampy.
W opisywanym w pierwszym poście przypadku - prawdopodobnie nie miałeś trybu FP i dlatego wchodziły ci "długie" czasy, stąd przepały. Jakie mieałeś czasy - sprawdź exif.
Jacku_Z - zaintrygowałeś mnie teraz.
Co do oblania egzaminu z flasha - oblałbym, nie tylko z flasha zresztą ;)
Gdzie można poczytać coś o trybie FP w takim razie? Chciałbym dowiedzieć się więcej o tym, na czym polega działanie lampy w tym trybie. Czy wbudowana lampa w aparat potrafi używać tego trybu?
Co zatem oznacza ustawienie w aparacie w menu opcji FP na 1/320sec? Jak to interpretować? No i w jaki sposób można wykorzystać ten tryb w świadomy sposób - jeśli ktoś dysponuje linkami do literatury - bardzo chętnie przygarnę.