Zobacz pełną wersję : 28 1.4
Niedzwiedz
13-09-2008, 00:13
mial kots uzywa ktos slyszal ktos ale tylko na FX zaczynam szukac dla siebie tego szkla
mial kots uzywa ktos slyszal ktos ale tylko na FX zaczynam szukac dla siebie tego szkla
chodzilem koło tego i chodziłem - bo to jakoś tak przyciągało - ale jednak nie - kupa kasy, a to co mi wpadło w ręce z próbek to jakoś takie zwykłe
jestem na nie
Moze jednak na photokinie cos pokaza, ja osobiscie licze na 24/1.4. Bylo troche plotek na ten temat.
Niedzwiedz
14-09-2008, 21:06
ech no 28 24 35 50 85 jest cala banda szkiel potrzbnych ale w pierwszj kolejnosci to 35 i 50 ;)
ech no 28 24 35 50 85 jest cala banda szkiel potrzbnych ale w pierwszj kolejnosci to 35 i 50 ;)
Albo najpierw 24 i 85, a resztę później:)
photokina trwa a tu ani widu ani słychu jasnych szerokich stałek. bardzo niedobrze, bardzo.
Oprócz 50/1.4 AF-S nic... :( Ja chcę 35/1.4
Niedzwiedz
25-09-2008, 15:36
ja tam sie godzez mysla ze 5dmkII z 35 1,4 zawita do mnie na sezon 2009
ja potrzebuję 24 i 35 1.4
nie będzie to trzeba uciekać tam gdzie są
I taczka z gumowym kółkiem do targania inwentaża Mariusz co? ;-)
http://kamera-express.nl/index.php?page=subsubtypes&subsubtype=1920 :)
za jakies 400 EUR dokupisz pasujaca do tego tylna zaslepke (z przyzwoitymi 8Mpix) :)
http://kamera-express.nl/index.php?page=subsubtypes&subsubtype=1920 :)
za jakies 400 EUR dokupisz pasujaca do tego tylna zaslepke (z przyzwoitymi 8Mpix) :)
Ale nie FF, poza tym nie będzie pasowało do mojego D700 :P
Ale nie FF, poza tym nie będzie pasowało do mojego D700 :P
buehehe... no to nie dogodze.
a zatyczke FF tez znajdziesz ;) nawet taniej. tyle, ze trzeba sobie potem recznie zdigitalizowac ;)
płonne nadzieje
Nikon raczej nigdy nie wypuści AF 35mm w wersji 1.4, tak jak nigdy nie będzie AF 50/1.2
Niestety ograniczeniem jest wielkość bagnetu "F"
Nikon nie dość że ma mniejszy rozmiar od Canona to jeszcze przyjęto dość niefortunny system połączenia styków elektrycznych co dodatkowo ogranicza maksymalną źrenicę światła i nie da się zaprojektować bardzo jasnych obiektywów - myślę że z tego powodu Nikon usilnie zmierza do formatu FX w celu zrekompensowania użytkownikom i umożliwienia robienia dobrych zdjęć przy dużym ISO
Niedzwiedz
25-09-2008, 15:54
nie, taczka nie potrzbna tylko asystent Miklo , sam sie zglaszales ;)
Niedzwiedz
25-09-2008, 16:01
Rarog ! pierniczysz glupoty a 28 1,4 ? ,ja slyszlaem od ludzi ze nie bedzie FX w nikonie ba maja za maly bagnet , to sie pytalem a jak to dzialao na analogu :( szkoda gadac , da sie i 50 1,2 zrobc i 35 i 28 :) moze nawet 24 1,4 i 20 1,8 (sigma rzeczona na FX dziala wzorowo )
ja tam sie godzez mysla ze 5dmkII z 35 1,4 zawita do mnie na sezon 2009
No cóż, wprawę już masz ;) :) Daj znać kiedy, zacznę się przyglądać forumowej giełdzie - kilka ciekawych rzeczy widzę w Twoim podpisie ;) :)
Niedzwiedz
25-09-2008, 16:11
a nie tym razem zostawie se nikona :) niestety nauczony doswidczeniem w zmianach systemow , wiem ze sie powraca do nic ;) w moim przypadku 5 zmiana ;) wiec postanawiam zbierac dwa :) bede losowal ktorym bede pracowal na danym zleceniu ;)
a nie tym razem zostawie se nikona :) niestety nauczony doswidczeniem w zmianach systemow , wiem ze sie powraca do nic ;) w moim przypadku 5 zmiana ;) wiec postanawiam zbierac dwa :) bede losowal ktorym bede pracowal na danym zleceniu ;)
he,he,he... dobre!
Niedzwiedz
25-09-2008, 17:43
no co oba systemy maja swoje luki , wiec warto zebrac dwa ;)
wiem jestem idelanym produktem marketingu dla takich korporacji ;)
no co oba systemy maja swoje luki , wiec warto zebrac dwa ;)
wiem jestem idelanym produktem marketingu dla takich korporacji ;)
Ale tu nie o marketing chodzi, tylko o to co widać. Choćby się nie wiem jak marketingowcy nie starali - rzeczywistość weryfikuje wszystko.
Ja bym chciał takiego D3 z obrazkiem jak z 5D, ale się nie da. Powiedz, że chcesz coś innego... ;)
płonne nadzieje
Nikon raczej nigdy nie wypuści AF 35mm w wersji 1.4, tak jak nigdy nie będzie AF 50/1.2
Nikon nie dość że ma mniejszy rozmiar od Canona to jeszcze przyjęto dość niefortunny system połączenia styków elektrycznych co dodatkowo ogranicza maksymalną źrenicę światła i nie da się zaprojektować bardzo jasnych obiektywów - myślę że z tego powodu Nikon usilnie zmierza do formatu FX w celu zrekompensowania użytkownikom i umożliwienia robienia dobrych zdjęć przy dużym ISO
Pierniczysz coś.
Nikon miał już: AF 28mm i MF 35mm 1.4 oraz MF 50 1.2 dodanie AF do tych dwóch nie jest problemem. Ważne aby zarząd Nikona postanowił że takie mają zostać skonstruowanie i wprowadzone do sprzedaży.
Opowieści o zbyt małym bagnecie to jakieś brednie.
cypherdid
25-09-2008, 21:20
miałem przyjemność używania tego z analogiem..z cyfrą niestety nie..z analogiem było cudnie..ale czytając kiedyś na nikonians chyba - odechciało mi się szkiełka tego do cyfry..jest to jednak dosyć wiekowy obiektyw projektowany do analoga..cyfra wymaga więcej precyzji i....warstw antyrefleksyjnych..poza tym 1.4 to i tak było mydlane na Ilfordzie Delta..aberracja?? pewnie tak
Niedzwiedz
25-09-2008, 22:36
Cypherdid dzieki jzu wiem ze szklo jest zwykle i lepiej sigme 28 1,8 nabyc ;(
Adrian ja bym nie chcial matrycy 5d w d3 , wole te6400 co mam teraz
a wofgole kolor w d3 zostal rozpracowany ;) habakuk , ja i Kamsh go rozwiklalismy ;)
..... a wofgole kolor w d3 zostal rozpracowany ;) habakuk , ja i Kamsh go rozwiklalismy ;)
Nie żartuj. :-D
płonne nadzieje
Rarog, zastanów się zanim następnym razem zasuniesz takimi rewelacjami. Przecież - do cholery - wystarczy popatrzeć na tytuł wątku, by zdać sobie sprawę, że wypisuje się bzdury. Dlaczego Niby Nikonowi udało się zrobić AF28/1.4, a z 35/1.4 miałby niby mieć jakiś problem?
spiritwood
25-09-2008, 22:56
Dlaczego Niby Nikonowi udało się zrobić AF28/1.4, a z 35/1.4 miałby niby mieć jakiś problem?
Tym bardziej, że 35 1.4 leży u mnie na półce ;) tyle, że w wersji AiS. AF raczej nie wpływa na formułę optyczną tak więc możliwości są. Pytanie: czy są chęci? ;)
Tym bardziej, że 35 1.4 leży u mnie na półce ;) tyle, że w wersji AiS. AF raczej nie wpływa na formułę optyczną tak więc możliwości są. Pytanie: czy są chęci? ;)
Chodziło chyba o to, że ta plastikowa popierdółka ze stykami w szkłach AF miałaby przeszkadzać. Mz. to BS.
O tym, że jeszcze całkiem niedawno oferowane były Nikkory 50/1.2 i 35/1.4 to już nawet szkoda gadać.
swoją drogą dziwne, że nikon nigdy nie zrobił pro af 35 1.4 i 24 1.4. niby był 28 1.4 ale to półśrodek (ani szeroko, ani 35).
Adrian ja bym nie chcial matrycy 5d w d3 , wole te6400 co mam teraz
a wofgole kolor w d3 zostal rozpracowany ;) habakuk , ja i Kamsh go rozwiklalismy ;)
Niedzwiedz, BARDZO proszę o szczegóły :)
BARDZO, BARDZO!
swoją drogą dziwne, że nikon nigdy nie zrobił pro af 35 1.4 i 24 1.4. niby był 28 1.4 ale to półśrodek (ani szeroko, ani 35).
28 1.4 był prawdziwie profesjonalnym obiektywem - na miarę noct-nikkora, ale ery AF. Był też obiektywem ery kliszy - stąd ogniskowa. Był pierwszym, badającym rynek na takie rzeczy produktem. Wyniki tego badania znamy - kiepska sprzedaż i koniec produkcji. Nie dziwię się, że Nikon nie wypuścił po nim nic podobnego - w sensie klasy. Wiem, że to była najdroższa stałka Nikona poniżej 200 mm, ale jej cena z oferty i tak dziś wydaje się śmieszna - w porównaniu do współczesnych cen na używki.
Nie wiem jakie lekcje wyciągnięto w Nikonie po tym obiektywie, ale obawiam się, że sytuacja w stałkach była taka sobie i pewnie będzie nadal - na przykłąd do kiepskiego 28 2.8 dodadzą silniczek i będzie święto.
Chodziło chyba o to, że ta plastikowa popierdółka ze stykami w szkłach AF miałaby przeszkadzać. Mz. to BS.
BS czy nie, ale przy 1.2 rzeczywiście tylna soczewka jest ogrom... bardzo duża, tak że nawet popychacz przesłony ma nieco inną konstrukcję...
O tym, że jeszcze całkiem niedawno oferowane były Nikkory 50/1.2 i 35/1.4 to już nawet szkoda gadać.Jakie niedawno - ciągle w ofercie, ciągle w sprzedaży - nie u nas, ale o to nikt nie pytał...
Rarog ! pierniczysz glupoty a 28 1,4 ? ,ja slyszlaem od ludzi ze nie bedzie FX w nikonie ba maja za maly bagnet , to sie pytalem a jak to dzialao na analogu :( szkoda gadac , da sie i 50 1,2 zrobc i 35 i 28 :) moze nawet 24 1,4 i 20 1,8 (sigma rzeczona na FX dziala wzorowo )
Niedźwiedź wybacz ale albo jesteś ślepy i źle czytasz co napisałem i sam pieprzysz bzdury - Czy ja na pisałem cokolwiek o obiektywie 28mm
Powiedziałem wyraźnie, że nie będzie nigdy obiektywów Nikona AF tzn. AUTOFOKUS w rozmiarach 50/1.2 oraz 35/1.4
Jak nie miałeś nigdy tych szkieł wydanych w wersji AI/AI-s w ręku, to nie wiesz o czym mówię. Jesteś ignorantem technicznym i powtarzam Ci że niema możliwości stworzenia takich obiektywów w wersji AF, z powodu właśnie przyjętego standardu styków elektrycznych pomiędzy obiektywem i body aparatu
Rarog, zastanów się zanim następnym razem zasuniesz takimi rewelacjami. Przecież - do cholery - wystarczy popatrzeć na tytuł wątku, by zdać sobie sprawę, że wypisuje się bzdury. Dlaczego Niby Nikonowi udało się zrobić AF28/1.4, a z 35/1.4 miałby niby mieć jakiś problem?
Czornyj ??? Czy ty widziałeś te obiektywy, robiłeś na nich zdjęcia ? Tak sie składa że zajmuję sie również serwisem takiego sprzętu i powiadam Ci że są kolosalne różnice konstrukcyjne wspomnianych przez Ciebie obiektywów. Obiektyw 35/1.4 nie ma możliwości być przekonstruowany na wersję AF. To samo dotyczy obiektywu 50/1.2 i tylko o to mi chodziło że takie NOWOCI nigdy się nie pojawią od Nikona
Czornyj ??? Czy ty widziałeś te obiektywy, robiłeś na nich zdjęcia ? Tak sie składa że zajmuję sie również serwisem takiego sprzętu i powiadam Ci że są kolosalne różnice konstrukcyjne wspomnianych przez Ciebie obiektywów. Obiektyw 35/1.4 nie ma możliwości być przekonstruowany na wersję AF. To samo dotyczy obiektywu 50/1.2 i tylko o to mi chodziło że takie NOWOCI nigdy się nie pojawią od Nikona
Widziałem, robiłem. Oczywistym jest, że w wersji AF-S będą miały inną formułę optyczną, jak obecnie wprowadzone AF-S 50/1.4. Skoro jednak dało się zrobić 28/1.4, to 35/1.4 powinna być przy tym pikusiem.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/28mmf14d_rear-2.jpg
źródło (http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/AFNikkor/AF-Nikkor_28mm/28mmf14d_rear.jpg)
Powiedziałem wyraźnie, że nie będzie nigdy obiektywów Nikona AF tzn. AUTOFOKUS w rozmiarach 50/1.2 oraz 35/1.4
Jak najbardziej da się zaprojektować 35 1.4 w wersji AF, tym bardziej że dało się zrobić 28 1.4, 50 1.4 i 85 1.4.I nikt nie mówi o przebudowywaniu obecnych szkiel na AF, ale raczej nowe konstrukcje. 1.2 też się da, choć z pewnością będzie musiał mieć większą przednią soczewkę niż obecny.
co z tego że się da jak nie ma i nie wiadomo czy będzie. mógłby szanowny nikon chociaż coś zapowiedzieć to wtedy zatrzymałby część profi co takich szkieł potrzebują i nie są przywiązani emocjonalnie do systemu - po prostu potrzebują jasnych szybkich szerokich obiektywów.
Niedźwiedź wybacz ale albo jesteś ślepy i źle czytasz co napisałem i sam pieprzysz bzdury - Czy ja na pisałem cokolwiek o obiektywie 28mm
Jak nie miałeś nigdy tych szkieł wydanych w wersji AI/AI-s w ręku, to nie wiesz o czym mówię. Jesteś ignorantem technicznym i powtarzam Ci że niema możliwości stworzenia takich obiektywów w wersji AF, z powodu właśnie przyjętego standardu styków elektrycznych pomiędzy obiektywem i body aparatu
A czy mógłbyś w kilku zdaniach wyjaśnić, czemu z konstrukcyjnego punktu widzenia nie da się zrobić AF 50mm 1.2, AF 35 1.4 itp?
aleś się uparł, że 35/1.4 ma być tą manualną konstrukcją, ale z dodanym AF. Zrobią ją zupełnie od nowa. Jeśli dało się zrobić AF w obiektywie szerszym (AF 28/1.4) to w węższym problem będzie mniejszy. Da się.
Wiem o co ci chodzi z wielkościami soczewek z tyłu, sam oglądałem noct nikkora 50/1.2 :-D
http://nikonrumors.com/2008/09/26/nikon-leaking-about-new-products-at-photokina.aspx
Nie wiadomo na ile to wiarygodny przeciek, ale wyglada na to, ze bedzie 35/1.8 i 85/1.4.
A po 24 nadal ani sladu. :(
marcinas
29-09-2008, 12:05
no to zaszaleli chłopaki z 35/2 na 35/1.8 no szał normalnie
35/1.8 ?!?! podłość :evil:
no to zaszaleli chłopaki z 35/2 na 35/1.8 no szał normalnie
35/1.8 ?!?! podłość :evil:
Kupcie sobie Canona i przestańcie narzekać.
Niedzwiedz
30-09-2008, 00:57
kupic kanona hehe to dopiero poczetek narzekac
co mi z 35 1.4 albo 85 1,2 jak AFdaje duy a na DS3 musze wydac jakna auto ;)
bez sensu canon smierdzi cienkim AFem :)
kupic kanona hehe to dopiero poczetek narzekac
co mi z 35 1.4 albo 85 1,2 jak AFdaje duy a na DS3 musze wydac jakna auto ;)
bez sensu canon smierdzi cienkim AFem :)
Neofita :)
Ma ktoś z forumowiczów 28/1.4?
Ewentualnie wie gdzie można takie szkło obejrzeć/kupić?
Ma ktoś z forumowiczów 28/1.4?
Ewentualnie wie gdzie można takie szkło obejrzeć/kupić?
28/1.4 było piekielnie drogie - a przy tym nie-takie-znowu-powalające optycznie, sprzedano bardzo niewiele kopii tego szkła. Po zakończeniu produkcji siłą rzeczy doprowadziło to do wzrostu cen egzemplarzy z drugiej ręki i obiektyw ten mimo wygórowanej ceny i nie do końca powalającej jakości stał się praktycznie białym krukiem.
Osobiście radzę dać sobie z nim spokój i dalej czekać na Godota.
Widziałem używki (bardzo rzadko) w cenie 6tyś więc faktycznie trzeba się poważnie zastanowić nad sensem (biorąc pod uwagę jakość optyczną).
Sam zobacz jakie sztuki się trafiają: http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/212-nikkor-af-28mm-f14-d-review--lab-test-report?start=1
Nie wygląda to zbyt dobrze... ale chciałbym wziąć w rękę to szkło i samemu się o tym przekonać.
Czornyj (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=1509) - co masz na myśli pisząc "Godota"? nie bardzo rozumiem :)
Czornyj (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=1509) - co masz na myśli pisząc "Godota"? nie bardzo rozumiem :)
Dramat autorstwa Samuela Becketta, cóżby innego? :lol: