PDA

Zobacz pełną wersję : Sigmy 50-150,70-200/2.8 vs Tamron 70-200/2.8

Fr@ntz
12-09-2008, 21:11
Witam
Rozpoczynam przymiarki do jasnego tele i powoli dostaje paranoi. Tytułową 3-kę wyłoniłem po lekturze niezliczonych testów w prasie i necie, oraz obserwacji innych fotografów/fotoamatorów na rożnego rodzaju imprezach. No i mam problem, bo wszędzie pojawiają się "ale" w postaci - wolny i niezbyt celny AF.
Czy na prawdę nie da się za ok 2.5kzł kupić nowego i jasnego szkła z szybkim i celnym AF?

dame
13-09-2008, 00:37
oczywiscie da sie, poprostu kup sigme ;-)

Prawda jest taka, ze nie ma szkla idealnego, nawet N70-200vr ma wady i koniec. Jak juz sie na cos zdecydujesz i postrzelasz troche dojdziesz do wniosku ze trzeba bylo sie mniej zastanawiac tylko kupic szklo do ktorego miales wieksze przekonanie i zrobic wiecej zdjec.

MR2K
13-09-2008, 12:39
Hej. Przynam sie, ze nie mialem Sigmy. Ale mam T70-200 i wylacznie jedynym zastrzezeniem jakie mozna miec do tego szkla - to wlasnie AF. Wolny i kiepsko dzialajacy w malo kontrastowych i ciemnych sytuacjach. Ale wtedy przelaczam sie na MF i problem znika. Ale za to jak juz te ostrosc sie poprawnie nastawi... i nacisnie spust migawki... to mozna byc pewnym, ze mamy na karcie ladna i poprawna zyletke. Dla mydlanych perfekcjonistow - ja nawet przy 2.8 tego mydla nie widze specjalnie ;) Ok, zgoda, mam tez D50 1.4... i przy 100% kropach porownanie pewnie wypadloby blado na niekorzysc T, ale nie oszukujmy sie - wiekszosc z nas oglada zdjecia na ekranie - a tu widac circa 30-40% :)

Jednym zdaniem: jesli koniecznie zalezy Ci na AF - bierz Sigme. IMHO (po obejrzeniu sampli) : w jakosci zdjec roznic nie ma.

Mowilem to ja - amator.
Ciao!

Dex
13-09-2008, 12:50
Nie mam wiekszych powodów do narzkania na celność 50-150 :)

Fr@ntz
13-09-2008, 19:06
MR2K - na Twoich samplach widziałem pięknego owczarka - masz może jakieś jego zdjęcia jak jest w biegu z Tamrona?

Dex - 50-150 była/jest (Tamron strasznie kusi ceną) u mnie na 1-ym miejscu ze względu na dość kompaktowe rozmiary i na zdjęcia jakie z niej widziałem, ale czytając testy praktycznie za każdym razem spotykałem się o wzmiankach o wolnym AF (ale dotyczyło to również pozostałych szkieł z mojej listy).

Dex
13-09-2008, 20:50
Nie miałem w łapkach tego Tamrona, więc trudno mi powiedzieć jak by wypadała jej szybkośc w porównaniu z nim. Robiłem nią kosza i rugby i dawała rade ;)

lewAp7
13-09-2008, 20:53
AF w S50-150 jest całkiem szybki.
Mam także N55-200VR i, jeśli chodzi o szybkość AF, nie widzę pomiędzy nimi różnicy [gdzie pomiędzy Nikonem a Tamronem (śrubokręt) 55-200 różnica jest kolosalna (na plus dla Nikona)]. Może trochę dziwnie porównuję, ale nie mam z czym innym...
Jeśli chodzi o celność, to AF Sigmy chyba jest ciut słabszy (od mojego N55-200). Nie ma jednak tragedii :-D Nie liczyłem tego, ale tak gdzieś na 100 fotek, 3-5 mam nietrafione (ale nie jest z tym aż tak beznadziejnie, ze już nic z tych fotek nie da się wycisnąć)... Z Nikkorem zdaża mi się coś takiego baaardzo rzadko.

A może to kwestia wprawy? Bo tą Sigmę mam dopiero 2 miesiące i jeszcze ją poznaję...

Fr@ntz
13-09-2008, 22:51
THnX

chróściel
16-01-2009, 18:57
wątków na ten temat milion, jednak pytanie postanowiłem zadać tu [jakby co, to proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce]
pytanie brzmi tak:
mam zasadniczo D40 i szukam do niego czegoś jasnego, czyli, jak w temacie: albo Tamron, albo Sigma. niestety firma na N odpada, choć miałem chrapkę na 80-200, ale niestety nie do mojej puszki. zmieniać jej na razie nie chcę, mimo, że zapewne mi to doradzicie, ale na tę chwilę wolę poinwestować w szklarnię.
zdecydowanie nie mam pojęcia, czy ten Tamron będzie mi śmigał na D40, bo nijak się tego nigdzie doczytać mogę [ewentualnie przepraszam za gapiostwo] czy on ten silnik posiada, czy też nie.
do czego mi ten obiektyw będzie potrzebny, że aż tak bardzo mocno tego światła potrzebuję? przede wszystkim dużo sportu, bo judo i konie, no i poprzez to hala bardzo często, a sami wiecie jak to jest w tym momencie nieciekawie z np. 18-135 ;D.
aleee... poczytałem trochę na tymże forum, że Tamron [nie wiedzieć czemu mój kumpel mówi na tę firmę Tampon] lepsza optyka, a Sigma lepszy [szybszy] AF. oczywiście wolałbym postawić na lepszą optykę, choć mydło mnie aż tak bardzo nie przeraża o ile mam mieć więcej trafionych ostrych strzałów niż szalejący AF [można też kapkę przeca też podostrzyć w jakimś tam PS, czy innym cudzie], jednak czy z tą Sigmą jest aż tak źle?
obiektyw chciałbym zakupić w miarę niedługo, do serwisu Sigmy mam bliziutko ;D, tylko, czy aby na pewno do sportu nie kupić lepiej Tamrona?
prosiłbym o radę, bom normalnie w dylemacie!
z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

kh29228
16-01-2009, 19:11
chróściel

po pierwsze istnieje wersja 80-200, która będzie działać z Twoim D40: looknij tutaj (http://www.kenrockwell.com/nikon/80200afs.htm)
po drugie imho w sporcie ważniejszy jest szybki AF niż super żyleta na zdjęciu, tzn co ci po super ostrym zdjęciu, zrobionym 0.5sek za późno
po trzecie tamron 70-200 może działać z D40: looknij tutaj (http://www.tamron.com/about/updates_nikon.asp)

chróściel
16-01-2009, 21:01
o widzisz! jak to człek się nie zna, to i znaleźć nie może ;).
pytanie tylko, czy ten Nikkor z AF-S jest dostępny w Polsce, bo z tego co widzę, to nie bardzo i same bez "S" śmigają? no i oczywiście jaka jest jego cena, bo zapewne większa niż bez silnika...
zatem dylemat Tamron, czy Sigma mam już za sobą na korzyść Sigmy za co bardzo dziękuję oczywiście ;).
w sumie, jeśli miałby dołożyć do tego Nikkora nie więcej niż ok. 500 zł, to na pewno to zrobię, ale jak mówię: w Polsce nie znalazłem.

ŁUKASZ SZIN
16-01-2009, 22:35
chróściel,

ebay :)

chróściel
16-01-2009, 23:20
ŁUKASZ SZIN,
źle mi życzysz widzę ;).
jakoś tak jebaya nie tykam za bardzo, a tym bardziej spoza Europy. wolałbym już ze sklepu ściągać przez kogoś i przesłać ku mnie paczką zwykłą, coby zabaw z cłem uniknąć, ale wyjdzie mi w tym momencie prawie kafelek więcej niż Sigma. zatem chyba sobie odpuszczę firmę na N i pozostanę przy mydle z niezwykle sprawnym i szybkim AF-em.
zatem dziękuję za wszelaką pomoc, idę rano do banku i popełnię to wykroczenie w postaci zakupienia ww szkiełka.

ŁUKASZ SZIN
17-01-2009, 12:41
chróściel,

ale na ebay w Niemczech możesz kupić i żadnego cła nie będzie !

chróściel
19-01-2009, 23:51
tyż prawda. popatrzyłem, poszukałem i... są. rozwaliła mnie tylko cena przesyłki, która wynosiła... 61€
normalnie skończy się na tym, że uzbieram tego prawie piątaka na N 70-200! ;)