Zobacz pełną wersję : Stałka dla Nikona D60
Witam,
jestem nowym użytkownikiem na tym forum, dlatego na początku chciałem się ładnie przywitać :)
Jakieś 3 miesiące temu zakupiłem Nikona D60, wiele zdjęć nie narobiłem (ok 1000 - nie było za bardzo czasu, ze względu na gorący okres w pracy, itp.) i jestem z niego bardzo zadowolony. Większość zdjęć jakie wykonuje to zdjęcia portretowe na stosunkowo krótkiej ogniskowej (50mm).
Pomyślałem, że doskonale byłoby zamontować jakąś stałkę, ale z tego co widzę Nikon nie ma w swojej ofercie żadnej stałki 50/85mm która by zadziałała z moim D60 bez wiertarki :/
Słyszałem o nowej Sigmie, ale cena jest stosunkowo spora, dlatego zastanawiam się wręcz nad sprzedarzą tego aparatu i zakupem przynajmniej D80, z którym tego problemu nie będzie. A moze poczekać? Nie wiecie czy Nikon nie planuje wprowadzić jakiejś stałki z AFSem dla tych niskobudżetowych aparatów?
Nie wiem za bardzo co zrobić. :/
Witam na forum. :)
Stałek amatorskich na pewno jeszcze jakiś czas nie będzie, gdyż jedynie mówi się o tym że Nikon będzie chciał prawdopodobnie na Photokinie zaprezentować odświeżoną linię profesjonalną (czyt. pokaże coś ze światłem 1.4, nie 1.8).
Jeśli na chwilę obecną naprawdę budżet Cię ogranicza, możesz poprzestać na D80. To dobry aparat. A jeśli jesteś w stanie co nieco dołożyć to może zastanów się nad D90.
... ręcznym ostrzeniem można się też bawić. Wprawdzie jest cholernie ciężko na szerokiej dziurze czasem ale jaka frajda... :D
Dzieki Fenek! Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że pomysł na wymianę body jest jednak najbardziej trafnym... :/ Hmn.
Mocno liczyłem na fotokinę, ale z tego co piszesz okazuje się, ze nie ma większych szans na prezentację czegoś nowego dla mojej grupy użytkowników (amatorzy), a szkoda. Ech qrcze, wygląda na to, że będę musiał dać ogłoszenie na giełdzie :/
A możeby tak pomyśleć o jakiś jaśniejszym zoomie z małym zakresem? Generalnie jednak to wszystko z AF-Sem kosztuje jednak sporo i chyba lepiej ponieść koszty zmiany body i zakupu tej jednej właściwej + jakiegoś 18-200VR w przyszłości. Dobrze myślę?
Ech mam wrażenie, że Nikon popełnił bład z rezygnacją z silnika w body :( a ja jestem jego ofiarą. Kiszka troszkę.
swiety_1984
12-09-2008, 11:09
E tam wymiana... Koszty ktore na to poniesiesz czyli D80 + stalka 50 (1.8, bo o 1.4 nie wspominam nawet) + utrata na wartosci D60 > cena Sigmy z HSM'em. No wiec moim zdaniem calkowicie mija sie z celem. A body sobei zmienisz gdy uznasz to za naprawde konieczne, gdy body bedzie Cie na tyle ograniczalo, ze bedzie to koniecznosc - jesli jestes ze swojego zadowolony, tylko chodzi o brak wiertarki, to moim zmiana na D80 zdaniem to glupota i strata.
Aha - zabrzmi to troche brutalnie i chamsko pewnie, ale nie jestes ofiara rezygnacji Nikona z silnika w body, a wlasnego nieprzemyslanego zakupu (skoro to dla Ciebie problem ten brak silnika) - miales czarno na bialym ze D60 "gra" tylko z obiektywami z wbudowanym silnikiem a inaczej to ostrzenie reczne. Rowneiz nigdzie nie obiecywal ze wypusci stalki z silnikiem. Wiec gdzie tu oszukanie Ciebie ze nagle jestes ofiara?? :|
Nikon ma w swojej ofercie AF-S N60/2.8. Jest to obiektyw z przeznaczeniem do makro, ale wiele osób robi nim fajne portrety.
E tam wymiana... Koszty ktore na to poniesiesz czyli D80 + stalka 50 (1.8, bo o 1.4 nie wspominam nawet) + utrata na wartosci D60 > cena Sigmy z HSM'em. No wiec moim zdaniem calkowicie mija sie z celem. A body sobei zmienisz gdy uznasz to za naprawde konieczne, gdy body bedzie Cie na tyle ograniczalo, ze bedzie to koniecznosc - jesli jestes ze swojego zadowolony, tylko chodzi o brak wiertarki, to moim zmiana na D80 zdaniem to glupota i strata.
W sumie racja. Pytanie tylko o przyszłość. Jeśli np. zachce mi się innego obiektywu i znów natknę się na ograniczenia? Troszkę się tego obawiam. Z drugiej strony trochę czasu upłynie zanim zacznie mi brakować kolejnych obiektywów. Generalnie myślę, że zestaw 50/1.8 + 18-200VR to zupełne optimum dla mnie. Więc moze faktycznie tą sigmę...
Aha - zabrzmi to troche brutalnie i chamsko pewnie, ale nie jestes ofiara rezygnacji Nikona z silnika w body, a wlasnego nieprzemyslanego zakupu (skoro to dla Ciebie problem ten brak silnika) - miales czarno na bialym ze D60 "gra" tylko z obiektywami z wbudowanym silnikiem a inaczej to ostrzenie reczne. Rowneiz nigdzie nie obiecywal ze wypusci stalki z silnikiem. Wiec gdzie tu oszukanie Ciebie ze nagle jestes ofiara?? :|
Zdecydowanie masz racje. To nie jest problem oszustwa Nikona, to mój błąd - niedoinformowanie, zły wybór doradców, itp. Nie brzmi to brutalnie, jest to po prostu fakt, z którym się zgadzam.
Nikon ma w swojej ofercie AF-S N60/2.8. Jest to obiektyw z przeznaczeniem do makro, ale wiele osób robi nim fajne portrety.
A może faktycznie AF-S N60/2.8 o którym pisze PINIO. To dobry obiektyw? Popatrzę na ceny... ale póki co jakoś nie zwrócił mojej uwagi w sklepach / na giełdzie.
To dobry obiektyw? Popatrzę na ceny... ale póki co jakoś nie zwrócił mojej uwagi w sklepach / na giełdzie.
To bardzo dobry obiektyw. Na giełdzie bywa rzadko, bo to w miarę nowy obiektyw. To nowsza wersja popularnego N60 bez silnika.
swiety_1984
12-09-2008, 12:10
W sumie racja. Pytanie tylko o przyszłość. Jeśli np. zachce mi się innego obiektywu i znów natknę się na ograniczenia? Troszkę się tego obawiam. Z drugiej strony trochę czasu upłynie zanim zacznie mi brakować kolejnych obiektywów. Generalnie myślę, że zestaw 50/1.8 + 18-200VR to zupełne optimum dla mnie. Więc moze faktycznie tą sigmę...
Pytanie kiedy po raz kolejny bys chcial dokupic obiektyw i czy nie bedzie wersji "zmotoryzowanej". Ja osobiscie uwazam, ze Nikon w przeciagu roku wypusci zmotoryzowane stalki, bo zmusi go do tego konkurencja, ale to moje gdybanie tylko. Natomiast na pewno w ktoryms momencie moze zabraknac Ci mozliwosci zmiany parametrow poza menu a na samej puszce. Tylko jesli bedzie to za rok/dwa, to dodatkowo zaoszczedzisz, ceny spadna i moze kupisz cos jeszcze lepszego - a D60 komus przekazesz badz bedzie zapasowym. A Sigma zmotoryzowana tez Ci sie przyda nawet po zmianie ;)
A może faktycznie AF-S N60/2.8 o którym pisze PINIO. To dobry obiektyw? Popatrzę na ceny... ale póki co jakoś nie zwrócił mojej uwagi w sklepach / na giełdzie.
no ceny sa jakie sa, niezbyt ciekawe (no dobra - inaczej... podobne do Sigmy ;P )
Tak jak piszesz ŚWIĘTY :) Chyba pozostanę przy tym co jest i będę pstrykał i uczył sie na ciemnym szkiełku, jak mnie przyciśnie bardzo to zainwestuję w Sigmę bądź N60. Po okresie treningu zainwestuję w coś lepszego i bardziej rozbudowanego. Póki co i D60 będzie doskonały do nauki.
AF-S N60/2.8 - teraz już wiem dlaczego nie zwrócił mojej uwagi :) Nakładałem zbyt duże ograniczenia finansowe :)
Wczoraj kupiłem do swojego D40 N50/1.8... Oczywiście ostrzę tylko ręcznie... Nie jest łatwo, ale satysfakcja jest podwójna :) A jaka przy tym lekcja pokory ;) BTW w miedzyczasie odkładam kase na wczasy i D80 :)
dareknik
15-09-2008, 12:21
Sigma 30/1.4 HSM i Nikon 60/2.8 AF-S.
streetfighter69
15-09-2008, 15:12
jest jeszcze sigma 50/1.4 :) jezeli nie masz w planie dokupowania kolejnych stalek to 50 jest chyba najlepszym wyborem wlasnie do DX.
a może jednak S30/1.4
na forum wiele postów zwraca uwagę na ograniczone zastosowanie 50 mm na dx
ale oczywiscie cena 50/1.8 ((mówie o nikkorze ,nie sigmie HSM 50 mm)) vs 30/1.4 zdecydowanie na korzyść tego pierwszego - no ale nikkor nie ma silnika
A moze poczekać? Nie wiecie czy Nikon nie planuje wprowadzić jakiejś stałki z AFSem dla tych niskobudżetowych aparatów?
Wiadomo już, że w grudniu będzie nowa 50tka nikona z AFS. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=72730
Wiadomo już, że w grudniu będzie nowa 50tka nikona z AFS. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=72730
Tak, właśnie przeczytałem ostatnio tą informacje... Sprawa w moim przypadku jednak nie jest już aktualna. Nie mogłem wytrzymać i zmieniłem body. D60 został zastąpiony przez D200... Stałka (50/1.8D) jest już zamontowana i robi fotki :)
Dzięki za wszelkie podpowiedzi i zaangażowanie w temat.
Tak, właśnie przeczytałem ostatnio tą informacje... Sprawa w moim przypadku jednak nie jest już aktualna. Nie mogłem wytrzymać i zmieniłem body. D60 został zastąpiony przez D200... Stałka (50/1.8D) jest już zamontowana i robi fotki :)
Dzięki za wszelkie podpowiedzi i zaangażowanie w temat.
I słuszna decyzja, nie ma na co czekać, kadry uciekają...:-D
coroner, no właśnie i jak się spisuje? Bo powiem szczerze, że sam chciałem tak zrobić, ale zacząłem się zastanawiać. Możesz podesłać fotki z tej 50tki?
Ponadto jest już AF-S 50...
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7870
Mam do Was pytanie odnośnie zaszłyszanych/przeczytanych przecieków/plotek na temat stałki Nikona z silniczkiem AF-S 50mm ale f=1,8, bo cieszę się że jest już N50 f=1,4 ale mimo wszystko (podobnie jak w S30 f=1,4 i S50 f=1,4) cena ok 1300zł mnie odstrasza i chiałbym kupić coś za cenę 50 mm 1,8 bez silniczka plus jakieś 200 zł za silniczek wiec tak najlepiej za jakiś 500zł max.
chiałbym kupić coś za cenę 50 mm 1,8 bez silniczka plus jakieś 200 zł za silniczek wiec tak najlepiej za jakiś 500zł max.
A jak chcesz dokupić i zamontować silniczek???
Stabilizację też potem będziesz sam montował? :)
Mam do Was pytanie odnośnie zaszłyszanych/przeczytanych przecieków/plotek na temat stałki Nikona z silniczkiem AF-S 50mm ale f=1,8, bo cieszę się że jest już N50 f=1,4 ale mimo wszystko (podobnie jak w S30 f=1,4 i S50 f=1,4) cena ok 1300zł mnie odstrasza i chiałbym kupić coś za cenę 50 mm 1,8 bez silniczka plus jakieś 200 zł za silniczek wiec tak najlepiej za jakiś 500zł max.
popsuje Ci humor, ale to co piszesz jest niestety nierealne... Nie da sie zamontowac w tym konkretnym obiektywie "silniczka". Da sie to zrobic w pewnych typach Sigm i Tamronow, ale to raz, ze gra nieoplacalna, a dwa, ze latwiej jest kupic taki juz z silnikiem.
W przypadku nikkora taka sztuczka Ci nei wyjdzie.
Jezeli mowisz o kalkulacji kosztow tylko - to tez nie ma prawa sie sprawdzic, bo nie chodzi o samo zapakowanie silniczka do korpusu szkla, ale w zasadzie zaprojektowanie tego szkla od nowa - czyli niestety ale bedzie ono drogie:)
stasio - tu chyba chodzi tylko i wyłącznie o kalkulację cenową. Żeby taki 50mm f/1.8 AF-S kosztował ok 500zł.
stasio - tu chyba chodzi tylko i wyłącznie o kalkulację cenową. Żeby taki 50mm f/1.8 AF-S kosztował ok 500zł.
Też bym tak chciał :)
Ale osobiście nie wierzę, że pojawi się 50/1.8 AF-S. A tym bardziej za 500 zł. Po pierwsze - za mało jest ambitnych użytkowników D40/60 którym silniczek jest potrzebny, po drugie - firmie bardziej opłaca się namawiać klientów na upgrade body (albo na zakup 50/1.4 AF-S) niż konstruować dla nich tanie szkło...
blackside
30-12-2008, 19:13
Tak zciekawości...
Ktoś pisał że ma D40 z 50/1,8f i ostrzy ręcznie, czy d40 ma drabinke ostrości?
Ja mam D60 i myśle o tej strzałce chwilami ze wzg na zdjęcia wieczorem...
Zdjęcia będą statyczne więc zabawa z manualem to nie problem , problemem może okazać się potwierdzenie<drabinaka, która nawet z kitem daje jako tako rade> i sam pierścień<co jest bolączką kita>.
Da się tym dobrze wyostrzyć z drabinką ma ktoś taki zestaw.
Z aparatu jestem zadowolony więc zakup innego nie wchodzi w rachubę a kupno 50 ki za 380 zł mnie nie przeraża.
Kiedyś może D90/300 i będzie git... :-)
Generalnie chodzi o sceny uliczne z licznymi latarynkami i miejscami wystarczojąco naświetlonymi by złapać ostrość więc ten problem też nie powinien mieć znaczenia.
Mata_Hari
31-12-2008, 18:09
Ja mam D60 i myśle o tej strzałce ...
Chyba chodziło Ci o "stałkę", a nie "strzałkę". Zwracam uwagę na to, bo to nie pierwszy raz kiedy widzę u Ciebie takie określenie.
A co do potwierdzenia ostrości, to chyba raczej tylko "kropka" wchodzi w grę, a nie drabinka, ale może się mylę. Niech inni się wypowiedzą. Ja w D80 do ostrości mam kropkę, a drabinkę do ekspozycji.
blackside
31-12-2008, 18:13
dzięki za poprawkę...
Co do drabinki w D60 zamiast kropki jest skala tylko ciekawy jestem jak to działa z tym szkłem... bo zakładam że owa drabinka z 50ką działa
alfabravo
02-01-2009, 12:36
dzięki za poprawkę...
Co do drabinki w D60 zamiast kropki jest skala tylko ciekawy jestem jak to działa z tym szkłem... bo zakładam że owa drabinka z 50ką działa
Zgodnie z tym co piszą na Optycznych w D60 drabinka w wizjerze służy do tego samego co i w innych modelach Nikona, czyli jest wkaźnikiem ekspozycji/korekty ekspozycji. Do potwierdzenia ostrości tak jak i innych modelach służy kropka.
Przy okazji słowo kit nie jest synonimem obiektywu. Kit znaczy: zestaw.
blackside
02-01-2009, 13:29
Bez urazy ale nie masz racji. Poza kropką po właczeniu w menu kropka jest na środku a drabinka "pływa" wraz ze zmianą pierścienia MF. Czyli pomaga łatwiej ustawić ostrość i widzę czy ostrość jest za obiektem czy przed .
To jest pewne problem tylko taki że szkło 18-55 ma marny pierścieńMF i dotknięcie go powoduje zmiane drabinki i ciekay jestem jak to wygląda w przypadku 50mm
Sprawdzałem to pare dni temu na body mojego brata (D60) i nie moge napisać nic pozytywnego o tym wskażniku ostrości . Wogule 50 1,8 ma za mały skok na pierścieniu i im bliżej ustawienia ostrości tym mniej precyzyjnie można dobrać ruch pierścienia tak żeby na linijce było zero i dwie kreseczki . Może z typowo manualnym szkłem byłoby wygodniej "dojeżdżać" do ostrości przy pomocy tej linijki .
Zgodnie z tym co piszą na Optycznych w D60 drabinka w wizjerze służy do tego samego co i w innych modelach Nikona, czyli jest wkaźnikiem ekspozycji/korekty ekspozycji. Do potwierdzenia ostrości tak jak i innych modelach służy kropka.
http://www.dpreview.com/reviews/nikond60/page5.asp
Sekcja "electronic rangefinder".
A nie jest to czasem Dalmierz?Ostatnio testowałem go w ciemnym pokoju i trafiał bez pudła.Używany oczywiście z kitem.50 1.8 podpiąłem sobie kiedyś w FJ,ale śpieszyłem się i nie potrafiłem zrobić ostrego zdjęcia.Poza tym też rozglądam się za jakąś stałką,ale już raczej z silniczkiem.Ostrzenie manualne w dłuższej perspektywie czasu mi się nie widzi.
A nie jest to czasem Dalmierz?Ostatnio testowałem go w ciemnym pokoju i trafiał bez pudła.Używany oczywiście z kitem.50 1.8 podpiąłem sobie kiedyś w FJ,ale śpieszyłem się i nie potrafiłem zrobić ostrego zdjęcia.Poza tym też rozglądam się za jakąś stałką,ale już raczej z silniczkiem.Ostrzenie manualne w dłuższej perspektywie czasu mi się nie widzi.
"Rangefinder" oznacza właśnie dalmierz. ;)
Witam
Podpinam sie pod temat
Czy przy podpięciu do D60 Nikkora 50mm 1,8 poza ostrzeniem maualnym czekajaą mnie jeszcze jakieś niespodzianki?
Jestem "na krawędzi" czyli tuz przed zakupem tego szkła i odpowiedź na zadane pytanie będzie czynnikiem decydującym.
Witam
Podpinam sie pod temat
Czy przy podpięciu do D60 Nikkora 50mm 1,8 poza ostrzeniem maualnym czekajaą mnie jeszcze jakieś niespodzianki?
Jestem "na krawędzi" czyli tuz przed zakupem tego szkła i odpowiedź na zadane pytanie będzie czynnikiem decydującym.
TAK: nie będziesz sie mógł nadziwić, dlaczego wcześniej go nie kupiłeś :-) A tak na poważnie, to konieczność ręcznego ostrzenia będzie jedynym kłopotem...
metal137
15-01-2009, 23:31
Mnie też korci kupno tego obiektywu, bo jest bardzo jasny, tylko widzę tu inny problem... Ogniskowa 50mm po podpięciu do matrycy APS da całkiem spore "przybliżenie". Do robienia zdjęć w ciasnych pomieszczeniach (typu pokój 20 m2) taki obiektyw nie zawsze będzie się nadawał...
Pzdr
Marcin
A jak chcesz dokupić i zamontować silniczek???
Stabilizację też potem będziesz sam montował? :)
Heheh dobry żart :] Oczywiście miałem na myśli że chcę kupić jak/jeśli go wyprodukują z silniczkiem. "Zrób to sam" to chyba Słodowy prowadził :)
popsuje Ci humor, ale to co piszesz jest niestety nierealne... Nie da sie zamontowac w tym konkretnym obiektywie "silniczka". Da sie to zrobic w pewnych typach Sigm i Tamronow, ale to raz, ze gra nieoplacalna, a dwa, ze latwiej jest kupic taki juz z silnikiem.
W przypadku nikkora taka sztuczka Ci nei wyjdzie.
Jezeli mowisz o kalkulacji kosztow tylko - to tez nie ma prawa sie sprawdzic, bo nie chodzi o samo zapakowanie silniczka do korpusu szkla, ale w zasadzie zaprojektowanie tego szkla od nowa - czyli niestety ale bedzie ono drogie:)
Jak wyżej.
A co do kosztu przewidywanego przyszłego obiektywu to szacowałem go w ten sposób że Nikkor AF 50mm f=1,4 kosztuje ok 900zł a Nikkor AF-S 50 mm f=1,4 ok 1300zł wiec ok 400 zł za silniczek sobie doliczyli. Więc ja doliczam do ceny f=1,8 np 300 zł i daje to ok 700 zł :] (z ceną ok 500 zł to tylko życznie, choć chciałbym się pozytywnie zdziwić)
A jeśli chodzi o to czy taki obiektyw czyli Nikkor AF-S 50 mm f=1,8 będzie czy nie, to opieram się na pierwszym zdaniu w recenzji:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7870
i słów "Nikon zaprezentował pierwszy z oczekiwanych, stałoogniskowych obiektywów z wbudowanym silnikiem " czyli mam nadzieję na kolejny juz niedługo właśnie AF-S 50mm f=1,8 :]
Jeśli chodzi o ręczne ostrzenie to dla mnie to nie wchodzi w grę bo chce używać ten obiektyw na imprezach gdzie jest ciemno i ludzie się ruszją wiec ostrości raczej ręcznie się nie nastawi.
Jeśli chodzi o ręczne ostrzenie to dla mnie to nie wchodzi w grę bo chce używać ten obiektyw na imprezach gdzie jest ciemno i ludzie się ruszją wiec ostrości raczej ręcznie się nie nastawi.
To powiedz mi w jaki sposób jeszcze nie tak dawno temu ludzie robili ostre zdjęcia na imprezach...?
W głowach się poprzewracało troszkę, prawda?
adam.dorozinski
02-02-2009, 10:49
To powiedz mi w jaki sposób jeszcze nie tak dawno temu ludzie robili ostre zdjęcia na imprezach...?
Mieli wielkie wizjery i matówki z klinem?
Mieli wielkie wizjery i matówki z klinem?
...oraz obiektywy z precyzyjnym pierścieniem ostrości...
D60 nie jest przypadkiem aparatem z wymiennymi matówkami?
A co do pierścieni ustawiania ostrości - różnie to z tym bywało, akurat.
Za dawnych czasów, jako użytkownik aparatu Pentax MZ-M z kitowym obiektywem (dodam, że to aparat i obiektyw bez AF) zrobiłem sporo udanych zdjęć, również na imprezach.
Pierścień ustawiania ostrości nie był wzorem - powiem więcej - był znacznie gorszy niż obecny w Nikkorze 50 1.8 - a mimo wszystko dało się.
Po prostu się rozleniwiamy, i jak coś nie ma AF-S to nie da się tym wyostrzyć już w ogóle...
Edit:
Zresztą ostrzenie klinem na ruchomych obiektach to i tak jest pomysł na dwa razy. Tutaj lepiej sprawdza się raster.
przemo1978
02-02-2009, 21:59
Witam
Nabyłem parę dni temu 50mm AF-S trochę drogo bo 1399zł
Jestem amatorem i przez pół roku bawiłem się uniwersalnym 18-200mm Tamronem (body D60).
Ale o 50 -tce -obiektyw jest niezwykle jasny (hehe eureka!!!) ale jak ktoś dobrze napisał nie za bardzo się nadaje do robienia zdjęć w niewielkich pomieszczeniach tak żeby sporo złapać (ale przecież nie po to jest).Do portretów najbardziej tak, jeszcze nie sprawdzony w plenerze ale to już nie długo.:twisted:Szybko ostrzy - wychodzą niezłe zdjęcia, obiektów nie za dużych
Jak ktoś jest zainteresowany to w niektórych Fotojokerach można mieć go za 989 zł czy jakoś tak (Ch Wileński) i ponoć można go kupić w Białymstoku.
"Wychodzą niezłe zdjęcia" - no proszę Cię.
Piszesz o obiektywie Nikkor 50mm f1.4G AF-S. Z tego _nie mają prawa_ "wychodzić" złe zdjęcia :)
Swoją drogą zamiast opowiadać, to byś wkleił jakieś. Sam ostrzę kły na to szkło.
przemo1978
03-02-2009, 19:40
"Wychodzą niezłe zdjęcia" - no proszę Cię.
Piszesz o obiektywie Nikkor 50mm f1.4G AF-S. Z tego _nie mają prawa_ "wychodzić" złe zdjęcia :)
Swoją drogą zamiast opowiadać, to byś wkleił jakieś. Sam ostrzę kły na to szkło.
proszę
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img98.imageshack.us/img98/1064/dsc0005zmniejszonybx0.jpg)
shizzerekk
03-02-2009, 19:55
Rownież jestem posiadaczem nikona D60 jak na razie posiadam nikkora 18-55mm i tamrona 55-200mm ale bardzo mocno zastanawiam się nad kupnem Nikkora 50mm f1.4G AF-S. Moze mógłby ktoś umieścić zdjecie zrobione nikonem d60 z tym obiektywem?
przemo1978
03-02-2009, 20:08
spójrz powyżej
A co to takie zaszumione... ;-)
A poważnie - to jest jpg prosto z aparatu bez dodatkowej obróbki? Czy wołany z NEF'a? Ostrzone jakoś dodatkowo?
Generalnie ładnie się prezentuje.
To ja w tym samym klimacie "tematycznym" dam dla porównania zdjęcie z Nikkor 85 1.8
źródło (http://galeryjka.net/batman.jpg)
D60 nie jest przypadkiem aparatem z wymiennymi matówkami?
A co do pierścieni ustawiania ostrości - różnie to z tym bywało, akurat.
Za dawnych czasów, jako użytkownik aparatu Pentax MZ-M z kitowym obiektywem (dodam, że to aparat i obiektyw bez AF) zrobiłem sporo udanych zdjęć, również na imprezach.
Pierścień ustawiania ostrości nie był wzorem - powiem więcej - był znacznie gorszy niż obecny w Nikkorze 50 1.8 - a mimo wszystko dało się.
Po prostu się rozleniwiamy, i jak coś nie ma AF-S to nie da się tym wyostrzyć już w ogóle...
Edit:
Zresztą ostrzenie klinem na ruchomych obiektach to i tak jest pomysł na dwa razy. Tutaj lepiej sprawdza się raster.
To może spójrz w wizjer jakiegokolwiek manualnego nikona a później w ten z D60 :wink:
Różnica jest znaczna zarówno w jasności jak i w wielkości. I pewnie o to kolegom chodzi że starsze aparaty miały normalne wizjery a nie czarne dziury na końcu tunelu :cry:
To może spójrz w wizjer jakiegokolwiek manualnego nikona a później w ten z D60 :wink:
Różnica jest znaczna zarówno w jasności jak i w wielkości. I pewnie o to kolegom chodzi że starsze aparaty miały normalne wizjery a nie czarne dziury na końcu tunelu :cry:
Może rzeczywiście.
Dawno już nie widziałem wizjera innego niż D300/D700/F100...
Przykre, że użytkownicy _lustrzanek_ (d60 jest chyba lustrzanką, nie...?) skazani są na autofocus. ;)
przemo1978
04-02-2009, 19:53
A co to takie zaszumione... ;-)
A poważnie - to jest jpg prosto z aparatu bez dodatkowej obróbki? Czy wołany z NEF'a? Ostrzone jakoś dodatkowo?
Generalnie ładnie się prezentuje.
Jpg bez żadnej obróbki, bez ostrzenia, żadnego usuwania szumu nic ...tylko zmniejszone. Troszkę bawiłem się ustawieniami i wkleiłem pierwsze lepsze - na nim chyba Iso zbyt duże. Powinienem mieć jakieś jeszcze fotki, poszukam - może bedą lepszej jakości:mrgreen:
Jak ktoś jest zainteresowany to w niektórych Fotojokerach można mieć go za 989 zł czy jakoś tak (Ch Wileński) i ponoć można go kupić w Białymstoku.
Ta cena to raczej za 50/1.4 D a nie 50/1.4 AF-S...
krupcia22
06-02-2009, 00:40
kotek to kotek n85/1.8
źródło (http://img27.imageshack.us/img27/1659/dsc0004ad9.jpg)
:D ma ktoś jeszcze jakiegoś kota strzelonego jakimś innym szkłem niż dotychczasowe? Dawać raz dwa :)
przemo1978
07-02-2009, 00:34
nie ma chętnych więc znowu kot Rysiek ;)
źródło (http://img4.imageshack.us/img4/3439/dsc0007mayzf1.jpg)
Tak dla porządku, pisałem wcześniej o tym, że czekam na obiektyw Nikona AF-S 50mm f=1,8 za cenę ok 700 zł...... no i prawie doczekałem się, bo jest nowy NIkkon AF-S 35mm f=1,8 za 803 zł (cena dzisiejsza ze skąpca)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8439
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/478148
Oczywiście cena ta ze względu na słabość złotówki może się zmieniać ale zawsze jest to taniej niż AF-S 50mm f=1,4 za 1279 zł (cena dzisiejsza ze skąpca)
no niepowiem cena całkiem przyzwoita tylko niestety dx a starszy brat pod fx niewiele droższy, choć dla niektórych użytkowników manualne ostrzenie to problem z d60/d40x/d40
no niepowiem cena całkiem przyzwoita tylko niestety dx a starszy brat pod fx niewiele droższy, choć dla niektórych użytkowników manualne ostrzenie to problem z d60/d40x/d40
Tylko po co komu szkło FX bez silnika dla D60/D40x/D40?
Zakładając oczywiście, że nie szuka się ultraszkła, tylko czegoś, co będzie działać i spełniać swoją rolę.
Czyli proponujesz dopłacić prawie 600 zł i zrezygnować z AF tylko po to, żeby jak w przyszłości będziemy wymieniać D40 na FF (dobry żart) móc wreszcie robić nim normalne zdjęcia?
To nie taka fantazja, moim zdaniem niedługo FF trafi do sektora amatorskiego. Zamierzałem "wymienić" d40x na d90, ale zdecydowałem się poczekać na FF i jestem przekonany, że na przełomie 2009/2010 coś takiego sie pojawi w cenie ok. 3 tys. (jeżeli złotówka przestanie spadać ;) )
I do tego czasu będziesz używać 35/2 bez AF? Powodzenia.
mathu przecież to nie ty będziesz kręcił pierścieniem ostrości
Jest jeszcze 50 afs FF, a poza tym kupując D40x wiedziałem w co wchodzę i do nikogo nie mam pretensji. Po prostu uważam, że przy tempie schodzenia rozwiązań z półki profesjonalnej do amatorskiej warto poczekać, zamiast stać się "klientem idealnym" i co roku zmieniać model i wydawać 3,5 tys. Lepiej zainwestować w szkła.
poniekąd masz racje ale czasami brak czegoś tak jak w moim przypadku śrubokręta spowodował że kupiłem d80 choś takie d90 czy nawet fuji S5 PRO by mi bardziej odpowiadło na ale jak sie niema co sie lubi to sie lubi co sie ma :D
Kontynuujac temat...
Szukam stalki, po lekturze N50 / 1.8 odpadla z powodu braku silnika...a pozostaly na fronice:
N50/1,4G (http://www.e-cyfrowe.pl/nikon-af-s-nikkor-50mm-f_1-4g-p-9043.html)
i
Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM (http://www.e-cyfrowe.pl/sigma-30mm-f_1-4-ex-dc-hsm-sigma-p-7177.html)
Cel: glownie dzieciarnia i pomieszczenia...
Kontynuujac temat...
Szukam stalki, po lekturze N50 / 1.8 odpadla z powodu braku silnika...a pozostaly na fronice:
N50/1,4G (http://www.e-cyfrowe.pl/nikon-af-s-nikkor-50mm-f_1-4g-p-9043.html)
i
Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM (http://www.e-cyfrowe.pl/sigma-30mm-f_1-4-ex-dc-hsm-sigma-p-7177.html)
Cel: glownie dzieciarnia i pomieszczenia...
Dodaj do listy Nikkora 35 f1.8 :)
Właśnie- trzymał ktoś już tego 35/1.8 w łapkach?
Poważnie się nad nim zastanawiam. Początkowo miała być 50-ka, ale pobawiłem się trochę zoomem w 18-55 i stwierdziłem, ze 35 to jest to, czego szukam. 50-ka to faktycznie do zdjęć w pomieszczeniach trochę za wąsko.
I nie piszcie, że zależy jakie to pomieszczenia :p
PS Mój pierwszy post, więc: Dzieńdobry ;)
kielbach
15-03-2009, 17:49
Temat o N35G: http://nikon.org.pl/showthread.php?t=87122