Zobacz pełną wersję : D300 i wyświetlanie pól AF
Witajcie.
Kupiłem wczoraj D300 i mam mały problemik :(
W wizjerze nie wyświetla mi więcej niż jedno aktywne pole AF. Jak ustawić aby wyświetlane były wszystkie/ albo więcej ??
Dodam, że próbowałem na S i C, w menu ustawiłem na 51 ale to nic nie pomogło.
Soft mam 1.03.
Pozdrawiam
Ale w wizjerze nie wyświetlają się na raz wszystkie pola tylko właśnie jedno aktywne pole . Kilka pól AF wyświetla się tylko w trakcie śledzenia 3d jak AF przeskakuje z jednego pola w drugie. Uspokoję cię , body działa prawidłowo- ten model tak ma.
A kreciles dzyndzelkiem od typu pomiaru swiatla? (tym nad dzyndzelkiem od otwierania gniazda z karta)
progfanad czytnikiem kart jest 'dzyndzelek' :) do ustawiania AF z tego co pamiętam
artko czyli muszę się po prostu dalej bawić :)
Ten dzyndzelek to jest od trybu pracy AF. Od pomiaru światła jest przycisk nr.2 (instrukcja str.7) Lektura tejże jak mądrej książki się kłania. Co nie zmiena faktu o którym już koledze napisałem, że to taka konstrukcja i w wizjerze na szczęście nie widać wszystkich pól ( wyobraź sobie jaką sieczkę miałbyś przed okiem w wizjerze gdyby wszystkie ramki pól się podświetlały.)
zobaczczy masz przestawiony wybierak pól na 51 na tylnej ścianie korpusu, powinno działać, tryb S,
Zgadza się tak będzie widać przy potwierdzeniu ustawienia ostrości które pola AF ustawiły ostrość. Ale kolega pyta czy w tym body wyświetla się siatka wszystkich pól w wizjerze. Wg mojego stanu wiedzy nie wyświetlają się wszystkie na raz tylko te które są aktywne.
dokładnie, wyświetlają się tylko aktywne pola AF
No to widocznie mi się coś pomieszało. :)
Wydawało mi się, że kiedy kupowałem jedno ze szkiełek i podpiąłem je do body sprzedającego to w wizjerze widziałem wszystkie pola :)
Czyli reasumując - S i 51/3d tak ??
Swoją drogą to nawet dobrze, że D300 nie wyświetla wszystkich 51 pól na raz. Było by dość gęsto...
A naciśnij sobie na body ? to zobaczysz wszystkie punkty, ale na lcd ;)
No właśnie sprawdziłem i nie ma możliwości, żeby się pokazały wszystkie... Chyba, że staniesz naprzeciw idealnie prostej ściany i namierzysz wprost przy włączonych aktywnych 51... to może, ale życzę szczęścia..:)
Nie ma szans, kiedys z ciekawosci probowalem. Zlapie moze z 1/3 :)
zlaszcza jak ktos mieszka w wielkiej plycie:)
Wybierak trybu wyboru pola AF (czyli ten nad dźwignią klapki od karty CF) do góry, czyli na wybór automatyczny.. i już Ci się wyświetla więcej niż jedno pole :)