PDA

Zobacz pełną wersję : SB-900 i Nikon Full Warranty vs. Nikon Limited Warranty

fedey
11-09-2008, 22:40
Witam,

piszę w forum o lampach, ponieważ kupiłem ostatnio lampę błyskową w USA i miałem okazję sprawdzenia jej dopiero w Polsce. Po podłączeniu do aparatu okazało się, że podświetlanie ekranika LCD nie działa. Mignęło pare razy przy zmianie kąta nachylenia lampy ale fakt faktem - nie świeci się więc jest uszkodzone. Nigdy mi nie upadła - taki stan był od jej kupienia. To, że w samolocią ją wytrzęsło jest raczej niemożliwe, ponieważ była bardzo dobrze zapakowana. Oprócz orygianlnego opakowania była upchnięta w gruby karton z gąbką w środku. Lampe kupiłem na amerykańskim amazon.com i gwarancja jaką mam to Nikon Full Warranty.

W związku z tym mam dwa pytania:

1. Czy na podstawie tej gwarancji polski serwis Nikona naprawi mi tą lampę bez dodatkowych opłat?

2. Z tego co wiem na aparaty cyfrowe zakupione w USA gwarancja w Polsce nie obowiązuje, ale jest to Nikon Limited Warranty, a w moim wypadku jest Full. Czym się różnią te dwie gwarancje?

Kundzior
12-09-2008, 00:12
NIKON ponoć honoruje gwarancje USA zresztą wg. prawa musi.

Smurf
14-09-2008, 21:25
NIKON ponoć honoruje gwarancje USA zresztą wg. prawa musi.
Może jeszcze napisz według jakiego prawa?

markB
15-09-2008, 16:14
Zanim wyślesz do serwisu sprawdź czy nie masz wyłączonego podświetlania LCD (utawienia F-9).
Full Warranty powinno oznaczać gwarancję światową, więc powinni serwisować. Na wszelki wypadek sprawdź co pisze w nagłówku gwarancji. Tam zwykle wymienione są miejsca (kraje lub stany), gdzie gwarancja jest honorowana.