Zobacz pełną wersję : czy jest sposób na skierowanie światła do góry z lampy wbudowanej?
Takie teoretyczne pytanie. Czy ma ktoś jakiś patent na skierowanie w sufit światła z wbudowanej lampy w d80?
Najlepiej wyłamać ją przy zawiasie.
a coś mniej idiotycznego? czy w ogóle moc wbudowanej lampy pozwoli na taką operację? ciebie TRUD proszę o nie pisanie więcej w tym temacie.
Aj… zaraz tam nerwy. Z tą lampą nic nie podziałasz. Kup chociaż SB-400 albo jakiegoś innego Sunpaka.
sorka dzisiaj nerwówka. ja tak lubię samemu dłubać dlatego się pytam ludzi mądrzejszych:) Na razie na lampę brak kaski, a 21go mam focić koncert perfektu na dniach pułdupska, i nie chcę masakrycznie fotek popsuć fleszem na wprost.
możesz spróbować zrobić jakiś odbłysnik (gdzieś kiedys widziałem taki patent )ale
a rozwiązanie nie będzie zbyt wygodne
b wbudowana lampa nie jest wielkiej mocy
ps jesli to ma być koncert to lepiej wypożycz coś jasnego nawet 50/1.8 bo błyskanie na koncercie to nie najlepszy pomysł
Przepraszam Kolego, ale temat pytania powala i na myśl przychodzą równie powalające odpowiedzi. Od wyłamania lampy (było), po zbudowanie sekwencji luster (peryskopu) do skierowania światła w górę, albo np. fotografowanie sufitu, co przychodzi mi do głowy w tej chwili właśnie. Twój błąd w myśleniu wynika, prawdopodobnie, z tego, że nic a nic nie wiesz o świetle (co robiłeś w szkole na fizyce!!!). Nie wiesz, jak ogromne są straty światła odbitego i nie masz żadnej wiedzy o "liczbie przewodniej" lamp błyskowych. Gdybyś to wiedział, to pytanie o jakiś "patent" względem takiego pizdryka jak lampa błyskowa wbudowana w aparat by Ci nie przyszło do głowy!
Podobno ktoś kto nie pyta, zostaje głupcem na całe życie, a ten który pyta, jest nim tylko do czasu uzyskania odpowiedzi. Tak więc jesteś w komfortowej sytuacji, radzę wykorzystaj to co napisałem i poczytaj sobie zanim zaczniesz o coś pytać. Internet to wspaniałe narzędzie tylko w odpowiednich rękach.
Ewentualnie zmiękczyć światło na przykład czymś takim:
http://www.allegro.pl/item435163995_dyfuzor_uniwersalny_do_lamp_pop_up_c anon_nikon.html
truman20
11-09-2008, 20:19
fjerzy trochę za ostro pojechałeś i nie do końca masz rację. Swego czasu miałem taki patent z odbłyśnikiem w stronę sufitu dla lampy wbudowanej. Kawałek kartki papieru ustawiony pod takim kątem, żeby bezpośrednie światło nie wpadało w kadr, ale żeby jak najwięcej tegoś światła odbiło się od sufitu czy też ściany. Oczywiście efekt jest dobry, gdy sufit jest wystarczająco nisko i jest biały (czyli np. normalne pomieszczenie mieszkalne). Nawet gdzieś widziałem takie patenty do kupienia. Na bliskie odległości z odpowiednimi ustawieniami całkiem fajne efekty wychodziły. Obiekt nie dostaje od razu w twarz lampą a jest lepiej oświetlony niż swiatłem zastanym. Więc nie skreślaj od razu gościa, bo tylko spytał a nie ma głupich pytań tylko są... no sam powinieneś wiedzieć co.
Ale skoro kolega mówi o koncercie, to raczej nic nie wskóra tą lampą.
W Fotojokerze SB-400 są teraz za 177 zł .
a czy w tej sb-400 jest opcja zmiany położenia żarnika?
Takie teoretyczne pytanie. Czy ma ktoś jakiś patent na skierowanie w sufit światła z wbudowanej lampy w d80?
odpowiadam teoretycznie - jest. wystarczy polozyc sie na podlodze.
odpowiadam teoretycznie - jest. wystarczy polozyc sie na podlodze.
Bredzisz, samo położenie się na podłodze nie wystarczy ;)
SB-400 nie ma odchylania palnika.
Bredzisz, samo położenie się na podłodze nie wystarczy ;)
SB-400 nie ma odchylania palnika.
uzasadnij brednie.
sb-400 ma odchylenie palnika.
sb-400 ma odchylenie palnika.
W temacie SB-400 to ja bredzę - faktycznie jest odchylanie palnika :oops:
uzasadnij brednie.
Sprawdziłem empirycznie - położyłem się na podłodze, a palnik dalej nie był skierowany na sufit ;) :)
Sprawdziłem empirycznie - położyłem się na podłodze, a palnik dalej nie był skierowany na sufit ;) :)
połóż sie na plecach, aparat nad sobą skierowany w sufit i... lampa jest również skierowana w sufit ;p
połóż sie na plecach, aparat nad sobą skierowany w sufit i... lampa jest również skierowana w sufit ;p
Jest spora różnica pomiędzy tym co Ty proponujesz, a tym co proponuje R ;)
Erie, spróbuj to co proponujesz tylko bez kładzenia się na plecy - wtedy lampa jest również skierowana w sufit :)
Albert44
12-09-2008, 13:48
Jest jeszcze możliwość zmajstrowania "stofena" z pudełeczka po filmie do analoga (takie białe mleczne cylindryczne puzderko) za pomocą scyzoryka (metoda a'la McGaywer..) i sreberka od świstaka, jak zrobisz dokładnie to i nie spada za często ale siła światła będzie marna. Pozostaje sugerowana SB400 lub coś innego.
chyba położę się na podłodze. wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem mojego problemu. w dodatku nie ponoszę żadnych kosztów! SUPER!! DZIĘKI!!
Kiedyś bawiłem się kompaktem sony i naklejałem na lampę bibułkę, ciekawy efekt. W Nikonie też czasami tak robię, również czekam na przypływ gotówki by kupić lampę. No właśnie, jest sens kupować SB-400?