Zobacz pełną wersję : Programy do tworzenia panoram
Witam wszystkich.
Chciałbym się dowiedzieć jakich programów używacie do składania panoram. Co Wam w nich się podoba, a co nie?
Widziałem jakieś pojedyncze temaciki, luźne zapytania ale jakiegoś całościowego zestawienia tutaj nie stwierdziłem.
Temat oprogramowania był omówiony w sierpniowym wydaniu "Digital Foto Video" i chciałbym się dowiedzieć, czy zgadzacie się z przedstawionym tam rankingiem, tzn pierwsze miejsce PT GUI, drugie Hugin, a potem długo, długo nic.
Kordian d70
11-09-2008, 17:58
zdecydowanie PtGui
uzywam sporadycznie ale naprawde polecam ;-)
Kordian d70
11-09-2008, 18:01
jest jeszcze jeden ktory moge polecic
Windows Live Photo Gallery
fotki sa bardziej plaskie niz w PT i czasami
wyglada to lepiej .
A ja uzywam tez Autostitch.....jego jedyny minus to to ze bierze tylko Jpg. ale za to swietnie sobie radzi z przjsciami tonalnymi i laczeniem kadrow z reki....
Polecam demo 30 dni do sciagniecia z netu.
Pozatym CS3 tez niezle sklada fotki....
Maly przeglad mozliwosci Autostitch jest tutaj www.kaczmarekgrzegorz.pl.tl
Ja do tworzenia panoram, które robiłem jeszcze za czasów Coolpixa L2, używam Panorama Maker 3 firmy ArcSoft, który dołączony był w pełnej wersji do mojego Coolpixa. Program prosty w obsłudze, tworzący bardzo dobre panoramki (w poziomie, jak i pionie). Pomimo, iż dostępne są już nowsza wersje oznaczona numerkiem 4, to "trójka" w zupełności wystarcza. Ze swojej strony polecam ten program.
Ale 4 chyba są okrojone w stosunku do 3 o składanie panoram w rzędzie i w pionie jednocześnie?
Pojawiła się kolejna edycja programu do składania panoram - Hugin 0.7.
Do ściągnięcia tutaj (http://downloads.sourceforge.net/hugin/hugin-0.7.0_win32-setup.exe?modtime=1224543831&big_mirror=0). Program ten jest w tajemniczy dla mnie sposób spowinowacony z PTGui, jednak wolniejszy od niego, podobnie jak on jest momentami "dziwny", ale za to darmowy.
A mam dalsze pytanie odnośnie składania kilku panoram o różnej wartości ekspozycji w jedną panoramę.
Chodzi o technikę ..., (nie chcę tu używać 3 literek, aby nie wywoływać kłótni), ale dobrze wiecie o co mi chodzi.
Pytanie jest takie - najpierw składać kadry o różnej ekspozycji w jeden, a potem robić panoramę, czy na odwrót?
Próbowałem ze składaniem 3 panoram w jedną, ale pojawiają mi się przesunięcia. Niestety mają one w różnych miejscach złożonej panoramy, różne kierunki i wartości przesunięcia, więc nie jest to do usunięcia bez potraktowania panoramy, tak jakby była wykonana z gumy do majtek.
Maciej Duczyński napisał tutorial o panoramach z 3 literek, poszukaj w googlach.
Pewnie użytkownicy o tym nie wiedzą, bo nie zaznaczyli "ptaszka" przy "Include beta versions" za funkcją "Automatically check for software updates", a na stronie producenta dzieją się rzeczy przełomowe. ----> http://www.ptgui.com/beta.html
Wreszcie przestanie być potrzebny Photoshop do korygowania przesunięć i nieciągłości, bo wersja Pro będzie miała zaimplementowane maskowanie. Do tej pory mieliśmy do dyspozycji wykadrowanie, które nie radziło sobie z wszystkimi problemami, ale teraz mam nadzieję wreszcie przestanie mnie straszyć składanie panoram w stylu, tych z kijami szlakowymi na pierwszym planie, które można spotkać na szczycie Babiej Góry.
Ja używam PS CS3 i nie widzę problemów. Składa jak trzeba, nawet elementy panoramy robione z ręki. Z CS2 było znacznie gorzej. Bawiłem się też PtGui, tak chwalone przez magazyn, ale jakiś zasadniczych różnic w wyglądzie panoram z tego programu i z CS3 nie dostrzegam.
Jak się ma PS to się używa wszystkiego co jest dostępne, a ja go nie mam, więc używam PTGui.
Może ktoś, kto ma oba programy pokusi się o porównanie możliwości obu, ale zaryzykuję stwierdzenie, że narzędzie specjalistyczne powinno być lepsze od uniwersalnego w specjalistycznych zastosowaniach.
Pozwolę sobie na mały offtop
www.kaczmarekgrzegorz.pl.tl
Mam pytanie. Czy zdjęcia z galerii "Limerick" są w HDR?
Ten program to trial, trzeba płacić?
Mam pytanie. Czy zdjęcia z galerii "Limerick" są w HDR?
Wydaje mi sie ze nie, zamek napewno nim nie jest.....kurcze musze powywalac niektore z tych starych zdjec, bo nie moge na nie patrzec:D
Ja używam PS CS3 i nie widzę problemów. Składa jak trzeba, nawet elementy panoramy robione z ręki. Z CS2 było znacznie gorzej. Bawiłem się też PtGui, tak chwalone przez magazyn, ale jakiś zasadniczych różnic w wyglądzie panoram z tego programu i z CS3 nie dostrzegam.
Zgodze sie, ze PS sobie radzi....ale z tego co piszesz widze ze nie pracowales z ptGui, nie osiagniesz tego samego PSem co ptGui....nie ma szans!
Nie próbowałem PS bo jest skomplikowane składanie ptgui zrobi to za ciebie ewentualnie poprawisz tylko sklejanie gdzie jest mało punktów zaczepienia . Nie wiem jak jest w nowszej wersji ( testowa ) ale podobno można już zapomnieć o wszelkich korektach w PS
Jeśli ktoś nie chciałby wydawać pieniędzy na PTGui, a korzystać z pełnej (prawie, ale sam nie wiem czego brakuje) funkcjonalności tego programu, może skorzystać z darmowego Hugin'a, który stanowi bazę dla PTGui.
Link do pobrania aktualnej wersji dla systemu Windows i Mac - http://sourceforge.net/projects/hugin/files/latest
Link do przykładowego tutorialu o maskach (nowość także w PTGui Pro) - http://hugin.sourceforge.net/tutorials/Blend-masks/en.shtml
Jest jeszcze niedoceniany Image Composite Editor: http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ICE/
Czas odświeżyć wątek. Mam pytanie zdjęcia wywołuje w CR i tam ustawiam ekspozycję i WB. Jak to przenieśc na PTGui. Jak otwieram zdjęcia aby złożyć panoramę to mam tak jakby surowe rawy. Za pomoc dziękuję
wasilewk
06-01-2015, 17:49
Też mnie to ciekawi, bo męczę się na razie tylko z JPG.
Pzdr.
Borat1979
06-01-2015, 17:56
Wszystkie swoje panoramy składałem w PSie i nie było problemów. No chyba, że coś ewidentnie spie... przy robieniu samych zdjęć do panoramy ale jak się to zrobi poprawnie to nie najmniejszego ma problemu szczególnie w najnowszych wersjach PS'a
foto4deg
07-01-2015, 01:42
Czas odświeżyć wątek. Mam pytanie zdjęcia wywołuje w CR i tam ustawiam ekspozycję i WB. Jak to przenieśc na PTGui. Jak otwieram zdjęcia aby złożyć panoramę to mam tak jakby surowe rawy. Za pomoc dziękuję
Trzeba zapisać w tiff.