PDA

Zobacz pełną wersję : w Dyskotece !

indepedente
11-09-2008, 16:18
SIema, przychodze z zayptaniem, jak najlepiej robic zdjecia w dyskotece ? Nikon D60 Nikkor 18-55 AF-S ?

Na auto ? jakie iso ? Czy na jakim trybie zeby uchwycic dobrze światła itp ?

Tomek Konopka
11-09-2008, 16:23
No co by ci dresy nikona nie zabrali

Igorsky
11-09-2008, 18:22
Dresy swoja droga, ale kup lepiej sigme 30 i do tego moze SB-600 i wtedy powalczysz.

Ten obiektyw nadaje sie do niewielu rzeczy, na pewno nie do ciemnej dyskoteki. Chyba, ze dicho jest na dworze o 12:00 ;-)

Mozesz oczywiscie iso na max, ale czasy i tak bedziesz mial za dlugie.

Sowulus12
11-09-2008, 18:39
Tak jak koledzy piszą, ja bym wziął ze sobą S30 f1.4 i N50 f1.8 (lepiej 1.4 ale tego nie mam) jak portretowo i tyle, a dodatkowo wiadomo że koniecznie lampa, nie wiem też jakie efekty chcesz osiągnąć, jeżli jakieś eksperymenty z dłuższym czasem to też statyw. Można te obiektywy zastąpić jakim jasnym standardowym zumem typu np: Tamron 17-50 f2.8, albo jak wyżej to N 17-55 f2.8 itd...

Ja osobiście nie wziąłbym sprzętu na dyskotekę, na takie i podobne spendy mam małego automacika i się nie martwię.

To oczywiście moja subiektywna opinia.

darko
11-09-2008, 18:48
Dresy swoja droga, ale kup lepiej sigme 30 i do tego moze SB-600 i wtedy powalczysz.

Możesz to jakoś umotywować.
Wszystko zależy jakie światła i jaki klimat jest na dyskotece ,
czasem z lampą można powalczyć a czasem lampa zabije cały klimat.
Wszystko zależy od sytuacji, a nie lepiej wziąść aparat i sprawdzić na róznych ustawieniach.
Ja natomiast najczęściej zapinam tokinę 12-24 do tego lampka, czasy rzędu 1/10 - 1/15 i wychodzą fajne efekty
z ty że są to jakieś firmowe impreski, gdzie nie boję się o sprzęt

Igorsky
11-09-2008, 19:00
Owszem moge. Obiektyw da mala glebie ostrosci w polaczeniu z dlugimi czasami i delikatnym dopaleniem lampa beda dobre efekty.

Samo jasne szklo nie wystarczy. Bylem w wielu takich koncertowych miejscach. Aby zatrzymac wzglednie ruch, ukazac dobrze swiatla, ogolnie klimat, potrzeba i tego i tego.

elix
11-09-2008, 19:02
Ten obiektyw nadaje sie do niewielu rzeczy, na pewno nie do ciemnej dyskoteki. Chyba, ze dicho jest na dworze o 12:00 ;-)

Wbrew pozorom nadaje się on do całkiem wielu rzeczy (a w zasadzie do jednej - robienia zdjęć) - fakt jednak faktem, że jest ciemny i do dyskoteki się nie nadaje - nawet jak ustawisz max ISO to nie uda Ci się zejść do odpowiednio krótkich czasów.

darko
11-09-2008, 19:13
Obiektyw da mala glebie ostrosci w polaczeniu z dlugimi czasami i delikatnym dopaleniem lampa beda dobre efekty.

Jeżeli obiekty będą się poruszać to przy małej głębi ostrości i kiepskim oświetleniu mogą wyjść problemy z ostrośćią.
ale co tam każdy robi zdjęcia tym co uważa za najlepsze w danej sytuacji.
Wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest wziąść aparat i porobić zdjęcia, dyskutować sobie możemy
ale nic nie zastąpi doświadczenia.
Życzę udanych zdjęć

Igorsky
11-09-2008, 19:20
Nalezy wiec poprobowac. Przyslona np. 1.4 - 2.8. W kicie jest cos w okolicy f5-5.6

Rowniez życze udanych ;-)

Paprycjusz
11-09-2008, 19:33
Na imprezie mając jeszcze 18-55 ani razu poza 18mm nie wyszedłem, i i tak było o wieeeele za wąsko. Nie wyobrażam sobie robienia tak dynamicznej imprezy czymś innym niż szeroki kąt. Bardzo przydaje się zewnętrzna lampa, najlepiej na kabelku lub wyzwalana radiem, trzymana w drugiej ręce gdzieś daleko od obiektywu, oświetlenie z boku, z góry, z dołu, błysk na 2 kurtynę. Tryb M, czasy tak od 1/5 do 1/15 sec w zależności od ciemności wnętrza, iso max.

tigre251
11-09-2008, 21:46
Na dresy to tylko z 2x Nikonem D3 i jakimś wielkim tele i sb-900:)
Przepraszam nie mogłem się powstrzymać:)
Fisheye jest fajny do ciasnych pomieszczeń..

kemot
12-09-2008, 00:53
ja bym wziął ze sobą S30 f1.4 i N50 f1.8

Z N50 to kolega nie powalczy, chyba że lubi sobie poostrzyc manualnie...

Sowulus12
12-09-2008, 09:42
Na dresy to tylko z 2x Nikonem D3 i jakimś wielkim tele i sb-900:)
Przepraszam nie mogłem się powstrzymać:)
Fisheye jest fajny do ciasnych pomieszczeń..

O właśnie, zupełnie nie pomyślałem Fisheye może być fajnym pomysłem na taką imprezę, może dać fajne efekty ;)

Powodzenia!

Sowulus12
12-09-2008, 09:45
Z N50 to kolega nie powalczy, chyba że lubi sobie poostrzyc manualnie...

Ojjjj, fakt zupełnie zapomniałem, przecież D40 musi mieć obiektywy z motorkiem, Ehhh, swoją drogą uważam że NIKON strzelił sobie tym ruchem gola, to za wiele możliwości w tej sytuacji nie ma.

indepedente
12-09-2008, 14:21
mi chodzi ogólnie o zdjecia ludzi no i nieraz laserów itp, nie chodzi mi o robienie zdjec na koncertach z daleka, po prostu podchodze z bliska i robie fote ktora ma byc dobrze oswietlona no i wyrazna. A wiem ze takie cos moze wyjsc bo jak sa swiatla itp to przeciez nie jest tak ciemno na dysce to osoba moze byc oswietlona i AF moze dobrze zadzialac nie ??