PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne deczysta??

Lucid
11-09-2008, 16:05
Witam. Zauwazyłem pare dziwnych zachowan w deczysta:

1. Przestawiam na off, zanim sie wyłaczy mija jeszcze sekunda i dopiero gasnie wyswietlacz.
2. Próbuje usunać zdjecie, wyskakuje komunikat do usuniecia, naciskam kosz drugi raz ale zdjecie sie nie kasuje tylko znika i wyłacza sie lcd.
3. Powiekszam zdjecie, chce je przesunąc kursorem ale nie moge, tak samo z rolka nie moge przeskoczyc na nastepne foto.

To nie sa normalne objawy tylko raz na ileśtam zdjec. Macie tak samo czy u mnie cos nie tak z aparatem/softem???

Macro
11-09-2008, 16:07
Hmm - a coś robiłeś ostatnio? Aktualizowałeś soft?

wisa
11-09-2008, 16:08
A może przez przypadek trzymasz w tym czasie wciśnięty inny przycisk jeszcze na body?
Pozdrawiam

Lucid
11-09-2008, 16:11
Aktualizowałem, nie trzymam nic juz na to wpadłem wiec zwracam na to uwage...

matijas
11-09-2008, 16:17
a czy po aktualizacji bylo dobrze i po jakims czasie zaczelo sie to dziac, czy od razu?

ciwir
11-09-2008, 17:08
Ja tez tak nam ja piszesz w poz. 2 i 3 Zdarzyło mi sie to juz parę razy a nam 3setkę dwa tygodnie z tego co pamiętam to zdarzało się to jak używałem gripa

messer
11-09-2008, 17:27
3. Powiekszam zdjecie, chce je przesunąc kursorem ale nie moge, tak samo z rolka nie moge przeskoczyc na nastepne foto.

Funkcję przeskakiwania pomiędzy zdjęciami za pomocą pokrętła trzeba aktywować w menu, to ta w razie czego.

messer
11-09-2008, 17:30
Ad 1: Być może to kwestia związana z czyszczeniem matrycy? U mnie też tak jest, ale nie jest to jakoś bardzo niepokojące jednak.

Ad 2:
Miałem tak samo.
Od czasu do czasu - nie prz każdym zdjęciu. Później się to nasilało, aż w końcu...
... skończyło się to całkowitym zaprzestaniem działania wyświetlacza LCD i aparat trafił do serwisu...

Oby w Twoim przypadku to było coś innego.

achpiotr
11-09-2008, 17:42
Miałem cos podobnego jak mi karta siadła - sprawdź z inną.

LOGODTP
11-09-2008, 19:10
Witam. Zauwazyłem pare dziwnych zachowan w deczysta:

1. Przestawiam na off, zanim sie wyłaczy mija jeszcze sekunda i dopiero gasnie wyswietlacz.
2. Próbuje usunać zdjecie, wyskakuje komunikat do usuniecia, naciskam kosz drugi raz ale zdjecie sie nie kasuje tylko znika i wyłacza sie lcd.

To nie sa normalne objawy tylko raz na ileśtam zdjec. Macie tak samo czy u mnie cos nie tak z aparatem/softem???

ad.1 sprawdź czy nie masz przypadkiem włączonego czyszczenia matrycy przy wyłączaniu... przedłuży się czas
ad. 2 jeśli znika to dobrze :), a tak serio jakiej karty używasz? czy gdy ponownie przglądasz te zdjęcia ono zniknęło czy jest nadal?
jeśli jest to obejrzyj je dokładnie bo może włączyłeś blokadę (kluczyk) i wtedy powodzenia z usuwaniem :)
ad. 3 napisał kolega messer

Pozdrawiam
Piotr Z.

Macro
11-09-2008, 19:14
... skończyło się to całkowitym zaprzestaniem działania wyświetlacza LCD i aparat trafił do serwisu...

Oby w Twoim przypadku to było coś innego.

No to masz w takim razie najbardziej wiarygodną ocenę sytuacji. Może warto zawczasu oddać do serwisu?

luxius
11-09-2008, 20:41
mam stary soft i nie zauwazam zadnych wad w pracy aparatu... moze wlasnie ten soft jest przyczyna, ze ich nie ma?
chcialem zaktualizowac, ale teraz dam sobie moze spokoj...

messer
11-09-2008, 21:40
No to masz w takim razie najbardziej wiarygodną ocenę sytuacji. Może warto zawczasu oddać do serwisu?

Oczywiście, że nie najbardziej wiarygodną. Po co ten sarkazm?
Ot - to się po prostu zdarza, a ja jestem przykładem.
A objawy się zgadzają. Oczywiśćie - to jeszcze nic nie oznacza.

LOGODTP
11-09-2008, 22:22
mam stary soft i nie zauwazam zadnych wad w pracy aparatu... moze wlasnie ten soft jest przyczyna, ze ich nie ma?
chcialem zaktualizowac, ale teraz dam sobie moze spokoj...

ja raczej również, na razie jest wszystko ok, a mam jeden z pierwszych egzemplarzy w kraju...

Lucid
12-09-2008, 06:57
Nie mam właczonego czyszczenia matrycy a kółko jest aktywne. Nie wiem jak było na starym sofcie bo nowy wgrałem od razu po zakupie. Karty to San Disk Extreme 3 i PQI. Tyle ze tez za bardzo nie wiem na których kartach sie to działo. Co do wysyłania do serwisu to daruje sobie narazie. Jak mi padnie na slubie ( odpukać ) to mam d50 jeszcze...

fotone
12-09-2008, 09:53
ja na przykład zaobserwowałem bardzo dziwne (choć nie bardzo uciążliwe) zachowanie D300 z Sb800 - a mianowicie - czasami kiedy z założoną lampą włączam przeglądarke, zdjęcie pojawia się na ułamek sekundy i przeglądarka się wyłacza (nie da się przeglądać zdjęć) - po odpięciu sabiny problem znika.

tsharny
12-09-2008, 11:22
ja na przykład zaobserwowałem bardzo dziwne (choć nie bardzo uciążliwe) zachowanie D300 z Sb800 - a mianowicie - czasami kiedy z założoną lampą włączam przeglądarke, zdjęcie pojawia się na ułamek sekundy i przeglądarka się wyłacza (nie da się przeglądać zdjęć) - po odpięciu sabiny problem znika.

Masz nowy czy stary soft wgrany? ja mam de300 ze starym softem i nie mam takich problemów jak zakładam sabinkę 800. Miałem teraz na dniach wgrać nowy soft do puchy, ale chyba jeszcze się wstrzymam.

Maciex
12-09-2008, 11:27
mam nowy soft i żadnych problemów, body od lutego, przebieg ok 6 tys.
to chyba jakieś wady poszczególnych egzemplarzy, a nie softu.

tsharny
12-09-2008, 11:41
To ja mam pytanie, czy przywrócenie ustawień fabrycznych w D300 powoduje m.in przywrócenie poprzedniego softu? Jeśli nie, to da się jakoś to zrobić inaczej?

Macro
12-09-2008, 11:54
Po co ten sarkazm?
Ależ nie - to nie sarkazm. Ja naprawdę uważam, że coś sie zaczyna pieprzyć. Jeśli przywracanie ustawień nie podziała (a podejrzewam, ze nie podziała), to pozostaje wgranie softu od nowa a to już w serwisie i może warto to zrobić zawczasu, żeby nagle w jakiejś krytycznej sytuacji nie zostać bez sprzętu.

Maciek321
13-09-2008, 03:20
A dla mnie wygląda to na problem z kartą. Masz 2 karty różnych producentów, przyjrzyj się temu dokładnie, zwracając uwagę czy nie dotyczy to tylko jednej z nich.

kymaj
14-09-2008, 11:09
To ja mam pytanie, czy przywrócenie ustawień fabrycznych w D300 powoduje m.in przywrócenie poprzedniego softu? Jeśli nie, to da się jakoś to zrobić inaczej?

nowy soft zostaje

tsharny
15-09-2008, 12:10
czyli wgranie nowego softu jest nieodwracalnym procesem?

shaddixx
15-09-2008, 12:19
1 i 3 to zasługa karty pamieci. Wyswietlacz gaśnie poźniej poniewaz jak wyąłczasz body to moze jeszcze zapisywać zdjecia na karcie. Zerknij na diode stan/odczyt ze tez sie swieci.
Przypadłość nr 3 to tez wina karty, po prostu potrzebna jest chwila zeby odczytac zdjecie do podgladu.

Valwit
15-09-2008, 12:26
czyli wgranie nowego softu jest nieodwracalnym procesem?

nie. pod waruniem ze masz pliki ze starym softem. wersji 1.00 raczej nie dasz rady wgrac bo to soft z ktorym sie aparatp ojawia. ale jesli byly ozniejsze wersjie 1.01 1.05 1.10 itp to oile masz pliki mozesz sobie je wgrac zamiast aktualnie posiadanego

tsharny
15-09-2008, 12:38
wielkie dzięki za odpowiedź :-D
teraz muszę sprawdzić jaki ja mam soft w swojej deczysta i ściągnąć sobie taki na bakap :)

Valwit
16-09-2008, 19:02
jak ci sie uda zgrac soft z aparatu to daj znac jak to zrobiles :)

tsharny
16-09-2008, 20:30
jak mi się uda to oczywiście, że dam znać :-D