Zobacz pełną wersję : Dziwne deczysta??
Witam. Zauwazyłem pare dziwnych zachowan w deczysta:
1. Przestawiam na off, zanim sie wyłaczy mija jeszcze sekunda i dopiero gasnie wyswietlacz.
2. Próbuje usunać zdjecie, wyskakuje komunikat do usuniecia, naciskam kosz drugi raz ale zdjecie sie nie kasuje tylko znika i wyłacza sie lcd.
3. Powiekszam zdjecie, chce je przesunąc kursorem ale nie moge, tak samo z rolka nie moge przeskoczyc na nastepne foto.
To nie sa normalne objawy tylko raz na ileśtam zdjec. Macie tak samo czy u mnie cos nie tak z aparatem/softem???
Hmm - a coś robiłeś ostatnio? Aktualizowałeś soft?
A może przez przypadek trzymasz w tym czasie wciśnięty inny przycisk jeszcze na body?
Pozdrawiam
Aktualizowałem, nie trzymam nic juz na to wpadłem wiec zwracam na to uwage...
a czy po aktualizacji bylo dobrze i po jakims czasie zaczelo sie to dziac, czy od razu?
Ja tez tak nam ja piszesz w poz. 2 i 3 Zdarzyło mi sie to juz parę razy a nam 3setkę dwa tygodnie z tego co pamiętam to zdarzało się to jak używałem gripa
3. Powiekszam zdjecie, chce je przesunąc kursorem ale nie moge, tak samo z rolka nie moge przeskoczyc na nastepne foto.
Funkcję przeskakiwania pomiędzy zdjęciami za pomocą pokrętła trzeba aktywować w menu, to ta w razie czego.
Ad 1: Być może to kwestia związana z czyszczeniem matrycy? U mnie też tak jest, ale nie jest to jakoś bardzo niepokojące jednak.
Ad 2:
Miałem tak samo.
Od czasu do czasu - nie prz każdym zdjęciu. Później się to nasilało, aż w końcu...
... skończyło się to całkowitym zaprzestaniem działania wyświetlacza LCD i aparat trafił do serwisu...
Oby w Twoim przypadku to było coś innego.
achpiotr
11-09-2008, 17:42
Miałem cos podobnego jak mi karta siadła - sprawdź z inną.
Witam. Zauwazyłem pare dziwnych zachowan w deczysta:
1. Przestawiam na off, zanim sie wyłaczy mija jeszcze sekunda i dopiero gasnie wyswietlacz.
2. Próbuje usunać zdjecie, wyskakuje komunikat do usuniecia, naciskam kosz drugi raz ale zdjecie sie nie kasuje tylko znika i wyłacza sie lcd.
To nie sa normalne objawy tylko raz na ileśtam zdjec. Macie tak samo czy u mnie cos nie tak z aparatem/softem???
ad.1 sprawdź czy nie masz przypadkiem włączonego czyszczenia matrycy przy wyłączaniu... przedłuży się czas
ad. 2 jeśli znika to dobrze :), a tak serio jakiej karty używasz? czy gdy ponownie przglądasz te zdjęcia ono zniknęło czy jest nadal?
jeśli jest to obejrzyj je dokładnie bo może włączyłeś blokadę (kluczyk) i wtedy powodzenia z usuwaniem :)
ad. 3 napisał kolega messer
Pozdrawiam
Piotr Z.
... skończyło się to całkowitym zaprzestaniem działania wyświetlacza LCD i aparat trafił do serwisu...
Oby w Twoim przypadku to było coś innego.
No to masz w takim razie najbardziej wiarygodną ocenę sytuacji. Może warto zawczasu oddać do serwisu?
mam stary soft i nie zauwazam zadnych wad w pracy aparatu... moze wlasnie ten soft jest przyczyna, ze ich nie ma?
chcialem zaktualizowac, ale teraz dam sobie moze spokoj...
No to masz w takim razie najbardziej wiarygodną ocenę sytuacji. Może warto zawczasu oddać do serwisu?
Oczywiście, że nie najbardziej wiarygodną. Po co ten sarkazm?
Ot - to się po prostu zdarza, a ja jestem przykładem.
A objawy się zgadzają. Oczywiśćie - to jeszcze nic nie oznacza.
mam stary soft i nie zauwazam zadnych wad w pracy aparatu... moze wlasnie ten soft jest przyczyna, ze ich nie ma?
chcialem zaktualizowac, ale teraz dam sobie moze spokoj...
ja raczej również, na razie jest wszystko ok, a mam jeden z pierwszych egzemplarzy w kraju...
Nie mam właczonego czyszczenia matrycy a kółko jest aktywne. Nie wiem jak było na starym sofcie bo nowy wgrałem od razu po zakupie. Karty to San Disk Extreme 3 i PQI. Tyle ze tez za bardzo nie wiem na których kartach sie to działo. Co do wysyłania do serwisu to daruje sobie narazie. Jak mi padnie na slubie ( odpukać ) to mam d50 jeszcze...
ja na przykład zaobserwowałem bardzo dziwne (choć nie bardzo uciążliwe) zachowanie D300 z Sb800 - a mianowicie - czasami kiedy z założoną lampą włączam przeglądarke, zdjęcie pojawia się na ułamek sekundy i przeglądarka się wyłacza (nie da się przeglądać zdjęć) - po odpięciu sabiny problem znika.
ja na przykład zaobserwowałem bardzo dziwne (choć nie bardzo uciążliwe) zachowanie D300 z Sb800 - a mianowicie - czasami kiedy z założoną lampą włączam przeglądarke, zdjęcie pojawia się na ułamek sekundy i przeglądarka się wyłacza (nie da się przeglądać zdjęć) - po odpięciu sabiny problem znika.
Masz nowy czy stary soft wgrany? ja mam de300 ze starym softem i nie mam takich problemów jak zakładam sabinkę 800. Miałem teraz na dniach wgrać nowy soft do puchy, ale chyba jeszcze się wstrzymam.
mam nowy soft i żadnych problemów, body od lutego, przebieg ok 6 tys.
to chyba jakieś wady poszczególnych egzemplarzy, a nie softu.
To ja mam pytanie, czy przywrócenie ustawień fabrycznych w D300 powoduje m.in przywrócenie poprzedniego softu? Jeśli nie, to da się jakoś to zrobić inaczej?
Po co ten sarkazm?
Ależ nie - to nie sarkazm. Ja naprawdę uważam, że coś sie zaczyna pieprzyć. Jeśli przywracanie ustawień nie podziała (a podejrzewam, ze nie podziała), to pozostaje wgranie softu od nowa a to już w serwisie i może warto to zrobić zawczasu, żeby nagle w jakiejś krytycznej sytuacji nie zostać bez sprzętu.
Maciek321
13-09-2008, 03:20
A dla mnie wygląda to na problem z kartą. Masz 2 karty różnych producentów, przyjrzyj się temu dokładnie, zwracając uwagę czy nie dotyczy to tylko jednej z nich.
To ja mam pytanie, czy przywrócenie ustawień fabrycznych w D300 powoduje m.in przywrócenie poprzedniego softu? Jeśli nie, to da się jakoś to zrobić inaczej?
nowy soft zostaje
czyli wgranie nowego softu jest nieodwracalnym procesem?
shaddixx
15-09-2008, 12:19
1 i 3 to zasługa karty pamieci. Wyswietlacz gaśnie poźniej poniewaz jak wyąłczasz body to moze jeszcze zapisywać zdjecia na karcie. Zerknij na diode stan/odczyt ze tez sie swieci.
Przypadłość nr 3 to tez wina karty, po prostu potrzebna jest chwila zeby odczytac zdjecie do podgladu.
czyli wgranie nowego softu jest nieodwracalnym procesem?
nie. pod waruniem ze masz pliki ze starym softem. wersji 1.00 raczej nie dasz rady wgrac bo to soft z ktorym sie aparatp ojawia. ale jesli byly ozniejsze wersjie 1.01 1.05 1.10 itp to oile masz pliki mozesz sobie je wgrac zamiast aktualnie posiadanego
wielkie dzięki za odpowiedź :-D
teraz muszę sprawdzić jaki ja mam soft w swojej deczysta i ściągnąć sobie taki na bakap :)
jak ci sie uda zgrac soft z aparatu to daj znac jak to zrobiles :)
jak mi się uda to oczywiście, że dam znać :-D