Zobacz pełną wersję : Problem z podglądem zdjęć.
Vavamaka
11-09-2008, 15:58
Witam,
jestem świerzym użytkownikiem d80-tki. Po zrobieniu zdjęcia z bardzo jasnymi punktami, na podgladzie te miejsca sa podswietlane pulsacyjnie na czarno. Czy da się wyłączyc tę opcję? (w instrukcji szukam od rana i nic) Bede bardzo wdzieczny za pomoc.:)
poklikaj wybierakiem góra -dół i jeszcze raz przeczytaj instrukcję.
Witaj "świeży użytkowniku" D80 :twisted:. Masz włączoną opcję podświetlania miejsc prześwietlonych w kadrze - przepalenia. Można to wyłączyć z poziomu menu.
Vavamaka
11-09-2008, 16:03
Dzięki, niezwykle pomocna rada:-?
Witaj "świeży użytkowniku" D80 :twisted:. Masz włączoną opcję podświetlania miejsc prześwietlonych w kadrze - przepalenia. Można to wyłączyć z poziomu menu.
Spoko, poszukam, juz myslalem ze to tak jest i bedzie na wieki wieków:/
Vavamaka, jezeli na wyswietlaczu migaja ci bardzo jasne obszary, to najlepszą metoda jest skasowanie tego zdjecia i zrobienie nastepnego, w taki sposob, aby nic nie migało.
Zdjecie, które na podglądzie ma duzo bardzo jasnych punktów rzadko kiedy bedzie dobrym zdjeciem
Vavamaka
11-09-2008, 16:07
Lechupe, Ty tak robisz?
Nie wiem, czy się nie pospieszyłem trochę z odpowiedzią :oops: - w D300 to się wyłącza parametrem "Prześwietlenia" z poziomu menu (Menu Odtwarzania->Tryb Wyświetlania). Teraz, coś mi się zdaje, że w D80 jest to zrobione trochę inaczej. W trybie odtwarzania pełnoekranowego mogą być wyświetlane różne informacje o zdjęciu. Jednymi z nich są "Światła" i wówczas zaznaczane są prześwietlenia migającymi obszarami. Wystarczy przełączyć wyświetlane informacje na "Podstawowe" (tak jak napisał Fr@ntz, wybierak góra-dół :) ) i wtedy będzie bez migania :).
Vavamaka
11-09-2008, 17:04
W instrukcji nie moge znaleźć żadnej wskazówki jak to wyłaczyć. Jest informacja ze przeswietlenia migają, ale jak to zlikwidować nie napisali. Jak wroce do domu to poprobuje z tym wybierakiem. Jeszcze raz wielkie dzieki za zainteresowanie problemem:)
Lechupe, Ty tak robisz?
Jak najbardziej.
I osobiscie radze nie wyłączać, o ile nie jestes mistrzem ekspozycji (cyfrowej).
ta porada z poklikaniem wybierakiem jest akurat dobra...
Vavamaka
12-09-2008, 10:31
Okazalo sie ze chyba nie zrozumialem instrukcji ale z Wasza pomocą (i wybieraka) sie udalo. To moja pierwssza lustrzanka cyfrowa i jak narazie jestem przygnieciony ilością i różnorodnoscią funkcji. Najwieksza niespodzianką jest dla mnie to ze matryca jest tak czula, że wyciąga światło niemalże z nikąd!
Jeszcze raz dzieki za pomoc:)
A nie mówiłem?
Najwieksza niespodzianką jest dla mnie to ze matryca jest tak czula, że wyciąga światło niemalże z nikąd!
Będą i inne niespodzianki.. np przepalanie na matrycowym :)
Miłego użytkowania.:)
A u mnie to sie kreci kolkiem na podgladzie i znika "podswietlenie na czarno" ;)
kronos28
13-09-2008, 10:18
no to po problemie zamykam