Zobacz pełną wersję : Żarówki błyskowe
Witam
Dostałem dwie żarówki błyskowe (coś takiego (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt16152-Boling-żarówka-błyskowa-JH-3200.html)) i mam problem z obsługą tego.
Chciałem się tym pobawić aby sprawdzić co to daje no i generalnie na zdjęciach widać
tylko doświetlenie od sabinki natomiast od tych żarówek nie za bardzo.
Czy ktoś może używał czegoś takiego i podzieliłby się doświadczeniem
Czyżby nikt się takim ustrojstwem nie bawił ?
krzyskup
16-09-2008, 13:41
Może chodzi o to, że wyzwala je przedbłysk pomiarowy sabinki?
ustawiałem w manualu i sb tylko raz błyska
W opisie napisano 'Błysk zostaje wyzwolony przez fotokomórkę umieszczoną w czołowej części lampy.' Może w tym jest problem? Błyskają w ogóle? Ustaw sabinkę lub wbudowaną na minimum mocy, i wtedy spróbuj.
błyskać to one błyskają, znaczy świecą :)
błyskać to one błyskają, znaczy świecą :)
Jak to świecą??
Mają błyskać.
Wyzwalane sąwyłącznie przez fotocelę, więc błysk w Twojej lampy wyzwalającej musi być (wyłączie) jeden i to widoczny dla fotocel tych (przynajmniej jednej) żarówek.
Albo błysk ustawiony w maualu jest zbyt słaby by wyzwolić żarówki, albo faktycznie masz przedbłysk pomiarowy.
W trybie M musi być i lampa i korpus.
Ustaw ISO 100, czas 1/160 i przysłonę np: 8.
A potem zmieniaj wartość przysłony i zobacz, czy jest efekt.
Jak jest wciąż za ciemno, to zwiększ czułość.
Dzięki za odpowiedzi, podłącze je jeszcze raz i bedę się bawił, zobaczymy co wyjdzie
Mam trzy takie , jedna dodatkowo z wyzwalaniem przewodowym (od niej wyzwalane dwie pozostałe). Stosuję na sali weselnej z S5Pro .W zależności od rozmiaru i układu sali , stawiam jedną do trzech . Jest nieco zachodu z zestrojeniem tego wszystkiego , ale to urok budżetowego zestawu bez pełnej kontroli błysku . Nieco trwa dobranie parametrów ekspozycji . Inicjalizacja z PC przewodem , daje ciekawsze efekty niż tylko z fotoceli . W planie wyzwalacz radiowy .
Mam taką jedną w komplecie ze statywem, uchwytem i parasolką rozpraszającą. Ciekawe efekty po zastosowaniu z Sabinką w trybie M, body też manual. Trochę zabawy z ustawianiem, ale efekty są fajne.
digiromek
25-09-2008, 21:29
Czy można odpalać (bezpiecznie dla aparatu) te żarówki przewodowo, przez kostkę synchro (D60 - nie ma gniazda synchro)? Mogłyby wtedy być za parasolką.
Ja też używam 3-ech takich żarówek. odpalam je SB-800 ustawioną na 1/8 mocy (manual) i konieczne jest ustawienie w lampie trubu master (trzeba wybrać z listy chyba opcję SU-4).
W apatacie (D200) mam ustawiony bank pamięci o nazwie "slave" (samemu się ustawia) i tam też m.in. trzeba ustawić, aby aparat (a raczej lampa) nie generowała przedbłysków, błysk na pierwszą kurtynę, synchro z krótkimi czasami i najważniejsze - ustawienie aparatu jako master przy współpracy z ze slave.'ami.