Zobacz pełną wersję : NIKKOR 300mm/2.8 AI opinie
Robert1602
11-09-2008, 13:40
Witam wszystkich,
Czy ktoś z Was miał do czynienia z tym kolosem:
http://www.allegro.pl/item429178934_nikon_nikkor_ed_2_8_300mm_ai.html
Czy szkiełko jest warte tej ceny?
Jak prezentuje się ono optycznie?
Zastosowanie:
Fotografia przyrodnicza
W zestawie jest TC-2x
Pozdrawiam
Wiesz co? Ja bym w fotografi przyrodniczej wolal miec AF niz Manuala ;)
Jasne, że lepiej mieć AF, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Jeśli chodzi o jakość optyczną i mechaniczną tego szkła, to stoi na najwyższym poziomie, rozdzielczość, kontrast, kolory, bokeh - wielu ludzi uważa, że są lepsze niż w wersji AFS. Myślę, że cena jest bardzo atrakcyjna, nic lepszego za taką kasę nie dostaniesz. Co do AF w fotografii przyrodniczej - cóż, czasem trzeba go wyłączyć.
Robert1602
12-09-2008, 11:49
W chwili obecnej robię zdjęcia 70-300 VR i póki co jestem bardzo z niego zadowolony, jednak jest trochę ciemny F5.6 dlatego szukam czegoś jaśniejszego. Co do Manualu to się go nie boję :) w 70-300 często z niego korzystam bo AF w trudnych warunkach trochę świruje:) i trzeba się wspomagać właśnie manualem.
Jedyną wadą NIKKOR 300mm/2.8 AI będzie jego waga i brak VR dlatego pewnie będę musiał targać statyw :)
Pozdrawiam
Robert1602
12-09-2008, 11:55
Witam.
"GRATIS DODAJE KONWERTER NIKON TC 200 I TC 16A. TEN PERWSZY PRZEDŁUŻA OGNISKOWĄ DWA RAZY. KONWERTER TC 16A PRZEDŁUŻA OGNISKOWą O 1.6 RAZA, PONADTO W OBIEKTYWACH MANUALNYCH DAJE AUTOFOKUS."
Może ktoś mnie oświeci :) bo wyczytałem to na jednej z aukcji. Jak to się sprawdza w praktyce ten telekonwerter TC-1.6A?
Pozdrawiam
W praktyce to bym dokładnie sprawdził czy podpięcie takowego do mojego body nie zniszczy mi aparatu. Co do "dawania autofokusa" to dotyczy to obiektywów o jasności co najmniej 2.8 a i to nie wszytskich.
Robert1602
14-09-2008, 23:03
W praktyce to bym dokładnie sprawdził czy podpięcie takowego do mojego body nie zniszczy mi aparatu.
Jak to mam rozumieć :) żartujesz sobie i chodzi Ci o wielkość tego obiektywu. Czy to tak na poważnie?
Pozdrawiam
TC-16A to był dość specyficzny telekonwerter z pseudo-AF zrobiony do Nikona F3AF. Daje dość nędzne optycznie rezultaty, a jego stosowanie jest dość upierdliwe, w dodatku faktycznie nie działa z wszystkimi puszkami Nikona - zanim podepniesz to cudo faktycznie sprawdź w instrukcji, czy z twoją puszką wolno je stosować.
Robert1602
15-09-2008, 21:53
Dzięki czornyj za radę :)
Pozdrawiam
Fociłem tym szkłem jakiś czas z tc 14b
Tutaj jest troche zdjęc, jak masz jakieś pytania wal na pw
http://www.okolotowicz.pl/
Telekonwerterem do F3 AF był TC-16. TC-16A został wypuszczony razem z F-501 i dawał AF z wybranymi, jasnymi obiektywami manualnymi. TC-16A można używać tylko z niektórymi starszymi aparatami AF, a i to nie ze wszystkimi. Z nowymi cyfrówkami z serii Dxx na pewno nie. Praktyczna wartość tego konwertera jest więc niewielka lub żadna.
Nie piszesz, jaki masz korpus, ale pamiętaj, że z nowymi lustrzankami klasy popularnej z tym obiektywem stracisz nie tylko AF, ale także jakikolwiek pomiar światła.
Robert1602
19-09-2008, 10:48
Dziękuję puch24 za wskazówki oraz innym użytkownikom za porady. Wątek uważam za zamknięty :)
Pozdrawiam Robert