Zobacz pełną wersję : D-TTL w D90
Zgodnie ze specyfikacjami ogłoszonymi w internecie nikon w modelu D90 wrócił do wstecznej zgodnosci ze starszymi systemami pomiaru światła i ku mojemu ogromnemu zdziwieniu D90 działa z D-TTL,a nie tylko z iTTL. Tendencja widoczną u nikona było stopniowe ograniczanie wstecznej zgodności (brak pomiaru z MF, brak śrubokręta), szczególnie w nizszych modelach, a tu nagle powrót do D-TTL. Ciekawe, czy ceny SB-50DX, SB-28DX, SB-80DX wystrzelą w górę. D90 nie mam w planach, ale jestem ciekawy, jak moja (nieco zakurzona) SB-28DX zadziała z D700.
Niemniej jednak - brawa dla nikona za przywrócenie D-TTL. Może i-TTL jest lepszy na cyfrze, ale wymienione wyżej lampy można kupić naprawde za grosze.
superkomornik
11-09-2008, 11:21
A może to błąd? Tak samo jak fotopolis podało w specyfikacji, że D90 będzie mierzyć światło z manualami. Mam nadzieję jednak, że nie jest to pomyłka i stare lampy będą współpracować z D90 :)
Niedobrze. Podskoczą (i tak niemałe) ceny SB-80DX :)
P.S. Albo i dobrze? Kto weźmie moją?
To nie tak dobrze... Będzie cięzej kupić starsze SB-ki do strobingu. Z driguej strony jeszcze jest czas, zanim D90 się upowszechni
D-TTL to tylko SB-80DX (i może SB-50DX, ale tu głowy nie dam). Chyba, że D90 ma mieć jeszcze głębszą "kompatybilność wsteczną"...
Szczerze wątpię w te informacje, to by oznaczało, że marketingowcy Nikona zaspali. To co dobre dla użytkowników, nie zawsze dobre dla finansów firmy...
D-TTL to tylko SB-80DX (i może SB-50DX, ale tu głowy nie dam).
SB-28DX także.
Ale jakoś nie chce mi sie wierzyć w taką wsteczną zgodność w puszce z linii Dxx. Na razie tak jest w "internetowych" specyfikacjach, zobaczymy, co będzie w oficjalnych danych.
mishieck
11-09-2008, 15:52
Chyba jednak D-TTLa nie obsługuje...
Cytat z www Nikona:
- TTL: zrównoważony błysk wypełniający i-TTL i standardowy błysk i-TTL do lustrzanek cyfrowych z użyciem 420-pikselowego czujnika RGB są dostępne w przypadku wbudowanej lampy błyskowej oraz zewnętrznych lamp SB-900, SB-800, SB-600 i SB-400
- Tryb automatyki przysłony: dostępny podczas korzystania z lampy SB-900 lub SB-800 i obiektywu z procesorem
- Automatyka bez TTL: do obsługiwanych lamp błyskowych należą SB-900, SB-800, SB-28, SB-27 i SB-22s
- Tryb manualny z preselekcją odległości: dostępny podczas korzystania z lamp SB-900 i SB-800
Pogrubienia moje.