Zobacz pełną wersję : obiektyw do nikona dxx
Witam wszystkich na forum,
Jestem fotografem amatorem,chcialbym wrezscie popstrykac foty lustzranka, mam okazje przywozu lustzranki ze stanow, w sklepach b&H oraz tristatecamera.com jest dobry wybor, chce przeznaczyc na kamere + obiektywy max 1000$.
Chcialbym kupic Nikona D40,D60 badz D80.
Marzy mi sie taki obietkyw, ktorym zrobilbym normalne foty a do tego z dobrym zoomem
Nikon 18-200mm f/3.5-5.6G ED-IF AF-S DX VR II Autofocus Lens
http://www.bhphotovideo.com/c/product/408518-GREY/Nikon_2159_18_200mm_f_3_5_5_6G_ED_IF_AF_S.html
ale w pakiecie z D80 plus tax to grubo ponad 1300$.
Czy opcja 18-55 oraz 55-200 jest lepsza niz 18-200 ? bo w koncu cos co jest od wszystkiego jest do niczego..
Chcialbym fotografowac glownie architekture, krajobrazy,ale rowneiz czasami portrety.
Bardzo proszo o rade co do wyboru obiektywu cos tanszego od powyzszego..
Nie wiem czy warto brac D80, bo D60 wg wielu uzytkownikow jest rownie dobry, a moze D40 czy to juz jednak nie ma sensu?
pozdrawiam,
Lepiej sam 18-200 bo to całkiem przyzwoity, uniwersalny obiektyw z wydajną stabilizacją, ale do architektury to i tak nie bardzo bo ostro krzywi na szerokim końcu.
pzdr
Może poczekaj na 18-105mm? Ciekawy zakres, ale na razie mało testów w sieci.
Może poczekaj na 18-105mm? Ciekawy zakres, ale na razie mało testów w sieci.
no tez ciekawa opcja, tu go znalazlem..
http://www.tristatecamera.com/LookAtAll-n2fibfsk-NIKAFS18105DX-3-00710075-0-store.php.html
co raz bardziej sklaniam sie jednak do opcja D60 + chyba jednak 18-55 a potem jak juz sie z nim zapoznam dokupie jakis 55-200 + ewentualnie jakis do robienia fotek makro.
co sadzicie o tym?
http://www.tristatecamera.com/LookAtAll-n2fibfsk-NIKD601855VRK-3-00290276-0-store.php.html
albo moze od razu z dwoma obiektywami? oba maja VR
http://www.bhphotovideo.com/c/product/543638-REG/Nikon_9609_D60_SLR_Digital_Camera.html
może ..to!!!! http://www.joemonster.org/art/9731/Recenzje_obiektywu_za_350_000_zlotych
jacko_ Skorzystaj z opcji szukaj. Było już o tym 12948129481294 raz. Co lepsze co gorsze, porównania. Trzeba troszke się wysilić....
Moje zdanie jest takie:
Jeśli już pucha - to d80. Chyba, że jesteś kompletnie zielony, nie masz o niczym pojęcia a aparat ma służyć jako "lepszy kompakt" to wystarczy d40/d60. Natomiast jeśli Cię to bardziej interesuje - skup się tylko na d80. Da Ci większe możliwości.
Jeśli chodzi o obiektywy:
18-200VR - idealne cudo dla amatorów. Mega zoom, dość przyzwoity, plusem sabilizacja. Warto - jako spacerowe cacko.
18-55VR - najlepsza wersja tego obiektywu. Jak cię nie stać na to co wyżej - bierz go.
50-200VR - przemyśl opcje 70-300VR.
/pozdrawiam
jacko_ Skorzystaj z opcji szukaj. Było już o tym 12948129481294 raz. Co lepsze co gorsze, porównania. Trzeba troszke się wysilić....
Moje zdanie jest takie:
Jeśli już pucha - to d80. Chyba, że jesteś kompletnie zielony, nie masz o niczym pojęcia a aparat ma służyć jako "lepszy kompakt" to wystarczy d40/d60. Natomiast jeśli Cię to bardziej interesuje - skup się tylko na d80. Da Ci większe możliwości.
Jeśli chodzi o obiektywy:
18-200VR - idealne cudo dla amatorów. Mega zoom, dość przyzwoity, plusem sabilizacja. Warto - jako spacerowe cacko.
18-55VR - najlepsza wersja tego obiektywu. Jak cię nie stać na to co wyżej - bierz go.
50-200VR - przemyśl opcje 70-300VR.
/pozdrawiam
tak, czytalem wiele o tym, jak mysliscie ktory wybor jest lepszy?
D60 + 18-55 VR + 55-200 VR
http://www.bhphotovideo.com/c/product/543638-REG/Nikon_9609_D60_SLR_Digital_Camera.html
czy
D80 + 18-135
http://www.bhphotovideo.com/c/product/449066-REG/Nikon_9405_D80_SLR_Digital_Camera.html
znalazlem opis podobnego szkla ponizej, w/w ma: 18-135mm f/3.5-5.6 ED-IF AF-S DX Lens
"N18-135 f/3,5-4,5: kitowe szkło do D80. Całkiem udany i w miarę uniwersalny zoom spacerowy, tym bardziej biorąc pod uwagę niespecjalnie wygórowaną cenę tego szkła (nowy ok. 1000PLN). Godny polecenia dla początkujących i nie wymagających b.jasnych szkieł. Mój niestety zaliczył solidny upadek. Jak dla mnie 8/10."
czy
D80 + 18-135
http://www.bhphotovideo.com/c/product/449066-REG/Nikon_9405_D80_SLR_Digital_Camera.html
znalazlem opis podobnego szkla ponizej, w/w ma: 18-135mm f/3.5-5.6 ED-IF AF-S DX Lens
"N18-135 f/3,5-4,5: kitowe szkło do D80. Całkiem udany i w miarę uniwersalny zoom spacerowy, tym bardziej biorąc pod uwagę niespecjalnie wygórowaną cenę tego szkła (nowy ok. 1000PLN). Godny polecenia dla początkujących i nie wymagających b.jasnych szkieł. Mój niestety zaliczył solidny upadek. Jak dla mnie 8/10."
Wolałbym D80 + N18-135. Później dozbierasz na 70-300VR (jeśli będziesz chciał / potrzebował tele)
Wolałbym D80 + N18-135. Później dozbierasz na 70-300VR (jeśli będziesz chciał / potrzebował tele)
Tez chyba sklaniam sie ku tej opcji, tylko nie jestem pewien czy nie lepiej wziasc obiektyw 18-70, jest jasniejszy, czesciej polecany, a pozniej wlasnie bym dokupil ten 70-300VR,
tylko czy brak VR w 18-70 nie bedzie doskwieral?
streetfighter69
30-09-2008, 16:27
Gdybym to ja stal przed takim dylematem wybralbym z pewnoscia D80 + 50/1.8 + 35/2, najlepiej wszystko uzywane ale w bardzo dobrym stanie. Cenowo wyszloby podobnie a jakosc zdjec i porcja nauki, jaka plynie z uzywania stalek NIEPOROWNYWALNE z tanimi zoomami. Moj 18-55VR lezy caly czas w torbie odkad mam 50/1.4. Sorry, ale po stalce kit naprawde zaklada sie z niesmakiem na body :)
D40/D60 to jak dla mnie nieporozumienie, wolalbym dobrego kompakta niz te "wykastrowane" amatorskie "lusterka". Tym bardziej ze fotografia naprawde wciaga i nawet kompletny laik po jakims (zazwyczaj dosc krotkim) czasie stwierdza, ze kit przestaje mu wystarczac, podobnie jak tanie zoomy typu 55-200VR. Bardziej rozwojowy jest juz D70s, ktorego mozna kupic w podobnej cenie.
blackside
30-09-2008, 21:09
Wszyscy polecacie szkła z silnikami poza N50. Więc w czym D60 będzie gorszy od D80? Nie kumam Was czasem . Rozumiem że bronicie swojego... ale za jaką cene i po co ?
Brak śrubokręta jest waszym zdaniem tym okastrowaniem? Jeżeli tak to czemu polecacie szkło<18-135> z własnymi silnikami , które wraz zD60 bedą również działały... O co chodzi?
Wg. testów rozdzielczość nawet na kicie 18-55 jest wyższe niż D80 z 18-70...
Patrząc od innej strony to można D80 nazwać kastratem bo nie ma czyszczenia matrycy.... Czy wszyscy używacie 11 pól AF- ja używam centarlego więc po co mi 11?
Ja rozumiem że pod paroma względami jest lepszy... ale bez przesady, ergonomia to nie wszystko- ten antyk powinien być dużo tańszy na dzisiejszym rynku.
Ja brałbym D60 + 18-105. Sam pewnie sobie kupie ten obiektyw. Tylko poczekam jeszcze na weryfikacje w necie. Jeden test to mało.
Widzisz, czyszczałka matrycy Ci nie ograniczy możliwości fotografowania tak jak zawężenie palety nikona do jakiegoś 5% swojej zawartości.
A Ty? Czemu tak bronisz swego?
D80 - więcej możliwości = lepszy wybór. Jeśli tylko portfel pozwala.
blackside
30-09-2008, 21:32
Co masz na myśli zwężenie palety 5%.
Bo jeżeli dostępnoć szkieł- to pytam czemu w zdecydowanej większości zawsze polecane są szkła z silnikami. Nie widzicie tego?
A bronie bo nie widze różnic w jakości zdjęć. Chyba że w szumach ale to na korzyść kastrata.
Widzę, ale to... kity. i ponieważ są do kastratów, mają AF-S. jasna stałka z AF-S jest słownie jedna i jeszcze nie można jej dostać. A jako standard poleciłbym 28-75 tamrona, koniecznie wersję bez silnika bo szybszy AF jest ;-)
blackside
30-09-2008, 21:50
Kity nie kity ..ale mnóstwo ludzi którzy wierzą w bajke o kastracie itp. kupują D80 i szkło z silnikiem. Pozbawiając się nowszego procesora mniejszych szumów, i czyszczarki oraz dodatkowych 500/600zł .
Nie przeczę że D80 ma też sporo zalet... ale bez przesady.
Jeszcze większe mnóstwo kupuje D60 i nie może kupić 50mm f/1.8 za grosze żeby zobaczyć prawdziwą jakość i namiastki plastyki. Może jestem tendencyjny, ale ja bym go nie wziął ;) EOT.
streetfighter69
07-10-2008, 01:15
dla kogos kto chce focic stalkami i starszymi zoomami af wybor jest oczywisty. dla tych co szukaja lepszego kompakta tez. cala masa genialnych nikkorow af jest tak czy owak niedostepna dla kastratow - i wlasnie dlatego sa to kastraty. np. 85/1.8 i 85/1.4, 105/2.8D Micro, af 80-200/2.8, af 35-70/2.8, af 20-35/2.8 i wiele innych, nie majacych swoich nastepcow z af-s lub lepszych od nich optycznie i mechanicznie. zas d80 to nadal swietny aparat, do fotografii studyjnej wrecz wymarzony. podobnie jak d70s, ktory chociazby z racji czasow synchronizacji powyzej 1/250s jest czasem w studio niezastapiony.
streetfighter69
07-10-2008, 02:24
Kity nie kity ..ale mnóstwo ludzi którzy wierzą w bajke o kastracie itp. kupują D80 i szkło z silnikiem. Pozbawiając się nowszego procesora mniejszych szumów, i czyszczarki oraz dodatkowych 500/600zł .
Nie przeczę że D80 ma też sporo zalet... ale bez przesady.
Jedyne dobre szkla AF-S to profesjonalne drogie zoomy, o ktorych wlasciciel d60 nawet nie pomysli. No i 50/1.4 AF-S, ktorego jeszcze nie ma nawet w sprzedazy. Reszta to lepsze lub gorsze kity.
Blackside, nie przekonuj wszystkich (a glowie chyba samego siebie) na sile, ze linia d40/d60 to przyszlosciowy wybor. To jest sprzet dla ludzi myslacych o fotografii kategoriami (bez urazy) Kowalskiego, ktory pragnie zrobic zdjecia z wakacji ladniejsze niz sasiad majacy coolpixa. Wskaz chocby jednego powaznego fotografa focacego d60 :) bo jesli chodzi o d80 to uwierz mi ze jest ich calkiem sporo.
Rafał_Sz
07-10-2008, 06:52
(...)Czy wszyscy używacie 11 pól AF- ja używam centarlego więc po co mi 11? (...)
To sporo wyjasnia...
sokrates
07-10-2008, 08:00
..... Moj 18-55VR lezy caly czas w torbie odkad mam 50/1.4. Sorry, ale po stalce kit naprawde zaklada sie z niesmakiem na body :)
....
dlatego po stałce (ja tak miałem) kupuje się N17-55 2,8 żeby nie wiem ile kosztował :-)
blackside
07-10-2008, 21:18
Nikogo nie przekonuje że to przyszłościowy sprzęt, ale nie jest zły a brak wiertarki nie wszystkim amatorom musi przeszkadzać- tyle.
Tak -korzystam głównie centralnego punktu i przekadrowywuje co w tym złego czasem szybciej niż wybierakiem wybrać punkt ostrości a jak trzeba to blokade AE/AF mam osobno, więc w czym problem?
Tak czas synchronizacji w D70s to rzędu 1/250 to super sprawa popieram w 100%.
Ja nie zamierzam focić na razie strzałkami więc wybór dla mnie nie jest oczywisty i zdecydowałem się na zakup D60 . Potrzebowałem tego co mi on dał, choć nie powiem nie miałbym nic przciwko światłu 2,8 :-) i ogniskowej ok 100mm
Jak widać 50mm /1,4 jest już AF-S i jak sądze taka jest tendencja rynku. Choć sam się czasem temu dziwie.
Ja wychodziłem z takiego założenia że albo D60 albo D300- na razie kupiłem D60 a za rok zobaczymy...D300/700 stanieje a ja naucze się obsługi Lustrzanki "organoleptycznie" a nie teoretycznie.
czy
D80 + 18-135
Witaj,
to chyba nawet mój opis. Na szczęście udało się odzyskać N18-135. Na Twoim miejscu wybrałbym D80 - moim zdaniem lepszy pod każdym względem od D40/D60. Jeśli chcesz mieć uniewersalny obiektyw to proponuje N18-200 VR, N18-135 lub "jego" nowsze (ale droższe) wersje N18-105VR lub N16-85VR.
Zakup dwóch obiektywów: N17-55 + N55-200 (choć może być tańszy), to jednak wymusza konieczność zmiany szkieł. Na początku lepiej jest mieć moim zdaniem jeden unierwsalny obiektyw, a w miarę rozwoju pasji rozbudowywać szklarnię o takie szkła i ogniskowe jakie będą Ci potrzebne.
jestem amatorem, mam d 80 od miesiąca to moja pierwsza lustrzanka.....
mam dwa obiektywy (na razie)....he he
1 18-55mmVR 3.5/5,6
2 55-200mmVR 4/5,6
nie mam jeszcze wprawy w robieniu zdjęć, ale moje początki wyglądają tak:
1............55-200 VR
http://www.2and2.net/files/48f34823b4b32.jpg
2............18-55 VR
http://www.2and2.net/files/48f349bc7f282.jpg
jak dla mnie starcza, ale nie mam zbyt wielkiego doświadczenia i traktuję to amatorsko
kurczę, nie czaję jak umieścić fotkę a nie link...... pomoże ktoś...
tylko nie odsyłajcie mnie do najczęściej zadawanych......, bo byłem i postępowałem w/g instrukcji
blackside
13-10-2008, 16:46
Witaj,
Na Twoim miejscu wybrałbym D80 - moim zdaniem lepszy pod każdym względem od D40/D60. .
?? Kurcze ale nikt nie chce wymienić pod jakimi? poza śrubokrętem i ergonomią<choć to pojęcie względne>
PS. Bob ten korytarz jest fajny :-)
Psychotrop
13-10-2008, 18:54
jestem amatorem, mam d 80 od miesiąca to moja pierwsza lustrzanka.....
mam dwa obiektywy (na razie)....he he
1 18-55mmVR 3.5/5,6
2 55-200mmVR 4/5,6
nie mam jeszcze wprawy w robieniu zdjęć, ale moje początki wyglądają tak:
1............55-200 VR
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.2and2.net/files/48f34823b4b32.jpg)
2............18-55 VR
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.2and2.net/files/48f349bc7f282.jpg)
jak dla mnie starcza, ale nie mam zbyt wielkiego doświadczenia i traktuję to amatorsko
zamiast [ url] .... link.jpg .... [ /url] ma być [ img] .... link.jpg .... [ /img]
pozdr
Psychotrop
13-10-2008, 19:01
jacko_
moja propozycja to:
N18-70 i do tego N70-300VR
a dlaczego tak proponuję ?
sam jestem w podobnej sytuacji - kupiłem samo body D90 i mam pożyczoną stałkę N24mm f2.8, a że za dwa dni lecę za ocean, to z kupnem obiektywów się powstrzymałem ... bo tam taniej.
przymierzałem się do zakupu od 2-3 miesięcy, studiowanie literatury, czytanie for, grup dyskusyjnych, zasięganie opinii u znajomków nikoniarzy ....
padło dokładnie na ten zestaw, bo:
1. tani
2. pokrywa bardzo duży zakres ogniskowych
3. jak mam się uczyć od nowa fotografii to więcej mi nie potrzeba
4. jak mnie wciągnie, to z czasem sam będę wiedział czego potrzebuję i wtedy to kupię
Edit:co do 18-200 VR - jak dla mnie za dużo przy aparacie, a tak mam cały czas zapięty 18-70,jak potrzeba zmieniam na 70-300VR, no i jak jeden padnie to masz drugi :)
pozdr.
bardzo dziękuję Psychotrop
Jacko przepraszam, że te pytania na Twoim forum....... pozdrawiam
Psychotrop
13-10-2008, 19:26
-bob- możesz edytować posta którego napisałeś przed chwilą - nie musisz wysyłać nowego :)
zobacz- pod swoim postem masz przycisk "edytuj" :)
jacko_ - także przepraszam za spam :)
Pytanie, które nurtuje mnie po przeczytaniu tych i wielu innych postów, czy amator powinien wogóle zaczynać zabawę z systemem nikona? Nie każdy żyje z fortografii, nie każdy może poświęcać wystarczająco dużo czasu tej pasji.
Pytanie, które nurtuje mnie po przeczytaniu tych i wielu innych postów, czy amator powinien wogóle zaczynać zabawę z systemem nikona? Nie każdy żyje z fortografii, nie każdy może poświęcać wystarczająco dużo czasu tej pasji.Jasne że powinien. Tylko nie powinien się tak spinać na początku a kupić to na co go w danej chwili stać. Nie rozważać miesiącami co kupić, jakie body, szkła, lampy, filtry czy statywy. Czego potrzebuje (a właściwie czego mu brakuje) dowie się po jakimś czasie, w trakcie użytkowania. Przez takie "kombinacje" traci tylko czas i zdjęcia. Nieważne co kupi, na początku i tak najgorszy w zestawie będzie ON.
P.S. Przy obecnej różnicy w cenach bez zastanowienia brałbym D80 (lub jeśli stać to D90) z jakimkolwiek kitem, choćby najsłabszym. I taka "amatorska przesiadka" to MZ jedyny przypadek kiedy warto kupować lepszą puszkę + gorszy obiektyw :)
Psychotrop
13-10-2008, 21:11
Pytanie, które nurtuje mnie po przeczytaniu tych i wielu innych postów, czy amator powinien wogóle zaczynać zabawę z systemem nikona?
u mnie wybór systemu padł na nikona ... a dlaczego ?
bo mam kilku znajomych i przyjaciela z tym systemem.
teraz mam samo body i pożyczony obiektyw - jakoś nie było problemu żeby go załatwić :)
jak dla mnie to kwestia dostępności używanych podzespołów, czy też możliwość ich pożyczenia choćby na jakieś wyjazdy.
gdyby ci ludzie mieli system C to poszedłbym w C :)
na szczęście tak nie jest, bo oni wiedzą co dobre :)
streetfighter69
20-10-2008, 17:28
W przypadku amatora wybor powinien stanowic nie sam system lecz to, czy zamierza on traktowac fotografie na tyle serio, ze lustrzanka naprawde jest mu potrzebna. Wiekszosci ludzi wystarczy kompakt, ktory dla amatora ma wiele zalet, m.in. wage i niewielkie rozmiary. Z drugiej jednak strony roznica w funkcjonalnosci (fotograficznej) lustrzanki wzgledem kompaktu jest kolosalna. Pytanie tylko, czy ktos ma zamiar z tej funkcjonalnosci skorzystac. Bo jezeli ma zamiar poustawiac wszystko na auto (lacznie z ISO) i pstrykac tylko na zielonym to moim zdaniem szkoda pieniedzy na lustrzanke i obiektywy. Wtedy wystarczy kompakt gdyz efekty beda rownie slabe. A do czego zmierzam? Do tego ze zakup lustrzanki do czegos zobowiazuje, glownie do tego zeby robic coraz lepsze zdjecia. I wlasnie po to juz na wstepie nalezy wybrac dobre body aby z czasem mozna jednak bylo wykorzystac pelny potencjal, jaki tkwi w systemie, zamiast zadowalac sie byle czym, twierdzac ze amatorowi wystarczy. Wystarczy - do czasu. A wtedy powstanie na forum kolejny watek z cyklu "Czy lepiej sprzedac D40/D60 i kupic D80 czy tez dokupic Sigme z HSM".
A jak ktos nadal jest przekonany ze zakup D40 wychodzi taniej niz D80 to niech laskawie spojrzy na ceny DOBRYCH szkiel AF-S w systemie Nikona! I porowna je z cenami ROWNIE DOBRYCH szkiel AF z ktorymi D40 niestety nie bedzie wspolpracowal...