Zobacz pełną wersję : Jak programowo wyostrzyć zdjęcie
Gregor_79
10-09-2008, 13:52
Jakim programem można wyostrzyć zdjęcie. Najlepiej program darmowy. Jakiego filtru w tym programie używacie. Czy obróbka tylko w NEF i Tiff czy też obrabiacie w Jpg.
truman20
10-09-2008, 14:49
Gimp + zestaw FX-Foundry. Menu FX-Foundry --> Photo --> Sharpen. Ja używam i działa bardzo fajnie.
do NEF'ow najlepiej NX2 a do .jpg najlepiej Photoshop jednak oba programy sa jednak platne. jednak wiecej "wyciagniesz" z nefow niz JPG
Wiele programow udostepnia takie opcje. Chocby irfan.
Generalnie "sharpen" i "unsharp mask".
Jak *.jpg - FastStone ImageViewer - darmowy, działa w miarę sprawnie.
Ja polecam Gimpa i metodę ostrzenia przez wykrywanie krawędzi.
A tu jest link do skryptu, który to automatyzuje http://registry.gimp.org/node/108
marszull
11-09-2008, 15:49
podepne sie pod temat zeby nie tworzyc nowego
Czy ktos uzywa pluginow do wyostrzania w PS, jesli tak to jakich i jakie sa efekty
(czy rzeczywiscie warte ceny, czy tez wystarczy unsharp mask)
Wyostrzać jest najlepiej na końcu obróbki (szczególnie zmiany rozmiaru), więc raczej jpg. Używam Gimpa i nie narzekam.
właśnie czytałem sprzeczne opinie. Jedni mówią, żeby wostrzać przed skalowaniem a inni, że po.
Ja robię nową warstwę przed skalowaniem, na niej unsharpmask z defaultowymi ustawieniami w gimpie a następnie opacity na oko, zazwyczaj zostawiam na 60%.
a może unsharpmask powinno być przed skalowaniem a zwykłe sharpen po ?
Moim zdaniem wyostrzanie przed zmianą rozmiaru mija się z celem. Ale może niech się znawcy wypowiedzą.
Moim zdaniem wyostrzanie przed zmianą rozmiaru mija się z celem. Ale może niech się znawcy wypowiedzą.
Może za znawcę nie mógłbym być uznany, ale podobnie - nie widzę jakiegokolwiek sensu w wyostrzaniu przed zmianą rozmiaru.
Pozwolę sobie jeszcze przypomnieć mój (niepopularny :( ) topic "nie tak ostro (http://nikon.org.pl/showthread.php?p=859226#post859226)" - wiem że dla większości jest to treść kompletnie banalna i oczywista, ale mimo wszystko sądzę że wielu brakuje takiego prostego uświadomienia.
Po drugie myślę że na miejscu będzie tu również odświeżenie linka do bardzo ciekawego materiału na temat wyostrzania programowego - nie ważne że przykłady dotyczą Photoshopa, lektura będzie również cenna dla użytkowników Gimpa, czy czegokolwiek innego. Tak więc wszystkim chcącym lepiej zgłębić temat ponownie polecam "Ostry jak żyletka (ftp://ftp.helion.pl/online/phkor5/phkor5-6.pdf)" - rozdział z książki "Photoshop. Korekcja i Separacja." Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że ta lektura lepiej pomoże w uzyskiwaniu dobrych efektów niż specjalne dodatkowe pluginy.