PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 70-300 APO AF-motor? czy moz ecos innego?

monija
09-09-2008, 22:03
potrzebowałabym czegoś do fotografowania siatkówki.. głownie w hali ale plazowa równiez nie wykluczona.. no i zalezaloby mi zeby cena była rozsądna, gdyz to dopiero bedą moje totalne początki..
coroner zaproponował mi Sigme 70-300 APO AF-motor.. ale moze macie jeszcze jakieś propozycje?

rychu_cmg
10-09-2008, 09:22
jak na hale to ten obiektyw będzie za ciemny. Poszukaj czegoś ze światłem 2.8

Bienias
12-09-2008, 11:05
Wszystko zależy od kasy którą chcesz wydać, ale poniżej 1000,- to nie ma co liczyć na sensowne szkło typu tele do sportu i to jeszcze w hali.

Jak zaczynasz i masz kilka stówek na szkło to Sigma którą polecił Ci coroner będzie ok. Można rozważyć jeszcze zakup Nikkora AF-S 55-200 VR 4-5,6. VR do sportu Ci się nie nada, ale do innych zastosowań już tak, więc jeżeli tylko i wyłącznie sport to jeszcze w tym zakresie cenowym wchodzi w grę Nikkor AF-S 55-200 bez VR, ciut tańszy ale gorszy optycznie.

Wszystkie powyższe propozycje raczej do sportu, ale na zewnątrz
Sport w hali to raczej tylko coś z f 2,8, ale wtedy cena x2 albo nawet x5

hp13
26-09-2008, 16:40
to jeśli mogę się podpiąć to mam ciut inne pytanie ale tez na temat tej SIGMY
"Sigma 70-300/4.0-5.6 APO DG" (z silnikiem)
czy to możliwe żeby zrobić OSTRE zdjęcie tym obiektywem (na 300mm) podłączonym do D60 (czyli ZERO STABILIZACJI)? wiem że zawsze można pobawić się ustawieniami migawki i iso, ale chodzi o to czy ktoś używa takiego połączenia (ZERO STABILIZACJI) i robi dobre* (*czytaj: ostre) foty ?

rychu_cmg
27-09-2008, 10:30
to jeśli mogę się podpiąć to mam ciut inne pytanie ale tez na temat tej SIGMY
"Sigma 70-300/4.0-5.6 APO DG" (z silnikiem)
czy to możliwe żeby zrobić OSTRE zdjęcie tym obiektywem (na 300mm) podłączonym do D60 (czyli ZERO STABILIZACJI)? wiem że zawsze można pobawić się ustawieniami migawki i iso, ale chodzi o to czy ktoś używa takiego połączenia (ZERO STABILIZACJI) i robi dobre* (*czytaj: ostre) foty ?
Myślisz, że redukcja wibracji jest jedyną receptą na ostre zdjęcia ?

wist
28-09-2008, 10:35
- "HP13" -mam ten obiektyw, Do 200-250 mm jakość zdjęć jest na poziomie dobrym(akceptowalnym), przy 300 mm jest jakośc słabsza, ale można ją czasami zaakceptować. Pamiętaj iż jest to obiektyw ciemny 4.5-5.6. Ogólnie za tą cenę obiektyw nie jest zły a masz dodtkowo makro( czego np. nie mają Nikkory 70-300). Nie wymagaj od obiektywu za ok 1kpln wielkich cudów. Tak to tylko w ERZE lub nikon 300/4.

Bartek - NinoVeron
05-10-2008, 22:44
potrzebowałabym czegoś do fotografowania siatkówki.. głownie w hali ale plazowa równiez nie wykluczona.. no i zalezaloby mi zeby cena była rozsądna, gdyz to dopiero bedą moje totalne początki..
coroner zaproponował mi Sigme 70-300 APO AF-motor.. ale moze macie jeszcze jakieś propozycje?

Są dwie zasadnicze sprawy:
a) obiektyw
b) oświetlenie hali

oczywiście tysiące specjalistów odezwie się, że do siatkówki koniecznie trzeba obiektyw ze stałym światłem f/2,8
A moim zdaniem wszystko zależy od tego czy te fotki będziesz robić dla siebie ew. jakiś serwisik internetowy czy może do jakiejś gazety lub poważnego, dużego serwisu sportowego.
Jeśli traktujesz to hobbystycznie a fotki będą tylko dla Ciebie lub jakieś grupy znajomych to nie ma sensu inwestować po 2,5-5 tys zł w obiektyw ze stałym światłem.

Ja robię siatkówkę głównie dla siebie i robie ją właśnie SIGMA APO 70-300 f/4-5,6
parę moich przykładowych setów z siatki zrobionych ww obiektywem i nikonem D50
http://www.flickr.com/photos/bartos/sets/72157604327627200/
http://www.flickr.com/photos/bartos/sets/72157604233830412/
http://www.flickr.com/photos/bartos/sets/72157604237174645/

dla mnie to wystarcza :)

A teraz druga sprawa - niestety bardzo ważna a na którą nie mamy wpływu czyli oświetlenie hali.
Ja najczęściej robię fotki w nowej Hali w Dąbrowie Górniczej.
Jest tam dobre i nowoczesne oświetlenie i spokojnie można robić fajne fotki ... ale...
jak jest tam mecz który pokazują w telewizji to wtedy świecą na maksa i można robić fajne fotki przy ISO 800 a gdy nie ma telewizji to organizatorzy świecą troszkę słabiej i nie ma innego wyjścia jak robić fotki na ISO 1600 - a wtedy wiadomo, że fotki są słabszej jakości (zaszumione).
Podsumowując: w hali przy dobrym oświetleniu można spokojnie cykać tą Sigmą APO 700-300, ale jak hala jest słabiej oświetlona to niestety ... albo trzeba inwestować w lepszy sprzęt albo godzić się z tym, że będą szumy :)
Dla kibiców danej drużyny przeglądających jakąś galerię internetową szumy raczej nie przeszkadzają i można im pokazywać takie galerie ale do gazet czy poważnych serwisów sportowych nie ma się co pchać z mocno zaszumionymi fotkami.