PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D70s problem z lampą błyskową?

mbiniu
08-09-2008, 22:02
Witam od niedawna mam aparat Nikon D70s jak go kupiłem to wszystko było ok, ale w chwili obecnej w każdym z trybów gdzie potrzebna jest lampa błyskowa to zdjęcia wychodzą czarne nic nie widać.
Już próbowałem wszystkiego co można zrobić z menu (formatowanie ustawień menu i aparatu) i nic nie pomogło może ktoś wie co można jeszcze zrobić?
W czasie robienia zdjęć w trybie auto gdy patrzy się przez wizjer to widać błysk lampy przez obiektyw (tak jakby lampa błyskała za wcześnie.

Czy może pomóc uaktualnienie menu na polskie lub na jakieś nowsze oprogramowanie i gdzie mogę to zrobić aby nie zepsuć aparatu.

Proszę o pomoc i szybką odpowiedź najlepiej na prywatny email: [email protected]

nikor
08-09-2008, 22:37
a nie ustawiłeś sobie korekty na siłę błysku na lampie ? rozumiem że zdjęcia bez lampy wychodzą ok ?

alchemik
08-09-2008, 23:03
może problem leży po stronie lustra? nie podnosi się lustro, a wiięc widać błysk w wizjerze a jednocześnie zdjęcie ciemne

mbiniu
09-09-2008, 05:38
Tak zdjęcia bez lampy wychodzą ok

szymony
09-09-2008, 05:44
może problem leży po stronie lustra? nie podnosi się lustro, a wiięc widać błysk w wizjerze a jednocześnie zdjęcie ciemne
Tia. Co za sprytne lustro. Bez błyskograta sie podnosi i foty robi, a jak lampka chce se poświecić to, lusterko mówi a kuku, oblukasz se świecidełko only w wizjerze. Masz jeszcze więcej takich teorii spiskowych?

Czy może pomóc uaktualnienie menu na polskie lub na jakieś nowsze oprogramowanie i gdzie mogę to zrobić aby nie zepsuć aparatu.
Uaktualnieie, pomoże jak umarłemu kadzidło. Jeżeli nie włączyłeś korekty na minus i to spory błyskogrta, to już masz zepsute body. Przynajmniej jeśli chodzi o część błyskającą.

Proszę o pomoc i szybką odpowiedź najlepiej na prywatny email: [email protected]
Tia. Jeszcze może manicur zrobić?
Witamy na forum ;-)

A błysk który widzisz w wizjerze to tzw. "przedbłysk(i) pomiarowy". Jeżeli jednak foty są ciemne to:
a. wersja optymistyczna - wprowadziłeś krektę błysku na -, lub pracuje w commander mode.
b. wbudowany błyskograt jest nie sprawny
c. body (migawka) nie trzyma synchronizacji z błyskiem

Wersja a, instrukcja do rączki i sprawdzić co się naklikało.
Wersje b i c, serwis na ulicy Postępu zaprasza do drogi przez mękę.

carl00s
09-09-2008, 07:49
Szymony wersja "a" moze iec slaby punkt - kolega napisla, ze resetowal puche i przywracal ustawienia domyslne. Akurat nie mam zadnego body pod reka, ale czy to przypadkiem nie przywraca tez kompensacji wszelkich do poziomu defaultowego "0"??

alchemik
09-09-2008, 23:34
Tia. Co za sprytne lustro. Bez błyskograta sie podnosi i foty robi, a jak lampka chce se poświecić to, lusterko mówi a kuku, oblukasz se świecidełko only w wizjerze. Masz jeszcze więcej takich teorii spiskowych?

szanowny szymony nie lustro sprytne i ani ja ani ty nie wiesz na 100% co jest przyczyną. podałem jeden element który łatwo sprawdzić i tyle, i żadna to teoria spiskowa. jeśli lustro pracuje prawidłowo to ok i twoja ironia jest zbędna.

mOSAd
10-09-2008, 00:10
Na pierwszy rzut oka problemem nie jest korpus, a lampa. Nie mam pojęcia jak zaawansowanym jesteś użytkownikiem, więc podpytam. Po pierwsze - co to za lampa? Po drugie - czy lampa nie pracuje przypadkiem jako sterownik błysku dla innych lamp? To najbardziej prawdopodobna opcja (pomijając jakąś usterkę), która by się właśnie tak objawiała, że lampa wysyłałaby jedynie błysk sterujący do pozostałych lamp wyzwalanych zdalnie.

Aaaa nie zakumałem - mowa o lampie wbudowanej zapewne! Reset ustawień powinien w takim razie zmienić sterowanie lampą na normalne, ale upewnij się czy lampa nie pracuje jako sterownik błysku. Gdzieś w menu jest taka opcja - powinna być w trybie TTL.

szymony
10-09-2008, 08:46
szanowny szymony nie lustro sprytne i ani ja ani ty nie wiesz na 100% co jest przyczyną. podałem jeden element który łatwo sprawdzić i tyle, i żadna to teoria spiskowa. jeśli lustro pracuje prawidłowo to ok i twoja ironia jest zbędna.
Gdybyś wiedział jak pracuje lampa w iTTL, to byś o tym lustrze nie pisał.

ale upewnij się czy lampa nie pracuje jako sterownik błysku. Gdzieś w menu jest taka opcja - powinna być w trybie TTL.
Fakt. Zapomniałem o Commander mode.

ekonet
10-09-2008, 09:40
A pomyślałeś chociaż przez chwilę? Gdyby się lustro nie podnosiło, to zdjęcia bez lampy też nie byłyby prawidłowe.
Ja obstawiam Commander Mode.

alchemik
10-09-2008, 11:25
jesteście dziwni, przecież ja się nie upieram, że mam rację, jeśli to nie to co ja pomyślałem to przecież nie ma tematu, niech kolega MBINIU sprawdzi to co mówicie i już. za wszelką cene chcecie mnie przekonać że nie mam racji a ja przecież nie upieram się ,że ją mam.

mbiniu
10-09-2008, 22:53
nie jest to comander mode a w TTL też nie pracuje prawidłowo ale jak wezmę na manual i 1/2 mocy czy nawet 1/16 to zdjęcia w trybach manualnych wychodzą normalnie.

szymony
11-09-2008, 15:34
nie jest to comander mode a w TTL też nie pracuje prawidłowo ale jak wezmę na manual i 1/2 mocy czy nawet 1/16 to zdjęcia w trybach manualnych wychodzą normalnie.
Wklej jakieś foty z exifem. "Czarne" i normalne w manualu.

mbiniu
22-09-2008, 20:38
z czym??

Zbigniew
22-09-2008, 21:09
EXIF = informacja o zdjęciu, która jest przechowywana wraz ze zdjęciem (w sensie w pliku - np. JPG) - można ją odczytać odpowiednim softem. Jak wkleisz dowolne zdjęcie JPG (w sensie dasz link do niego), to powinno to tam być.