Zobacz pełną wersję : Lustrzanka do 1600 zł
klemensior
08-09-2008, 21:42
Chciałbym zacząć przygodę z fotografowaniem. Miałem juz okazję fotografować przy pomocy lustrzanki analogowej,a teraz chciałbym spróbować z cyfrową mam na to około 1600 zł. Chciałbym przede wszystim fotografować zachody, chmury i widoki. Czy dałoby się za tą cenę coś mi polecić na początek?Z góry dziękuję.
Jezeli nowa To Nikon D40 z dwoma obiektywami 18-55 i 55-200 ,teraz taki zestaw kosztuje okolo 1500 zl zostaje na jakis filterek jeszcze;) Jak uzywany to D80 np. z niezlym kitem 18-70
klemensior
08-09-2008, 21:57
a co o d60? i jeśli tak to gdzie i co dokładnie musiałbym kupić :)
Kilkanaście dni temu była promocja w media markt - d60 z 18-55 VR za 1499; myślę, że jest to znak, że ceny spadają i trzeba polować i czekać na promocję, która pewnie w jakimś wielkoformatowym sklepie wkrótce będzie znów.
klemensior
08-09-2008, 22:21
Jezeli nowa To Nikon D40 z dwoma obiektywami 18-55 i 55-200 ,teraz taki zestaw kosztuje okolo 1500 zl zostaje na jakis filterek jeszcze;) Jak uzywany to D80 np. z niezlym kitem 18-70 Najchętniej chciałbym nowy aparat.
przepatrz forumowa gielde :D moze wpadnie ci cos w oko :D moze nie zawsze sprzet jest nowy ale w dobrym stanie z malym przebiegiem i pewny a do tego mozesz dostac troche gratisow w postaci filtrow i innych bajerow :D
Chcesz lustrzankę Nikona czy jakąkolwiek, przyzwoitą lustrzankę cyfrową? Przejrzałeś takie strony jak Allegro, ceneo, skąpiec, nokaut itp? Tam jest wszystko - modele, a nawet ich ceny! :mrgreen:
Coś Ci się rzuciło w oczy? Spodobało? Masz jakieś rozeznanie, co z czym?
Przejrzyj powyższe strony. Jeśli chcesz Nikona, rzuć okiem na to forum - tu już jest odpowiedź na 99% pytań. Jeśli nie wiesz tak do końca czego chcesz, rzuć okiem na każde z forów... później pytaj. Tylko pokaż, że wykazałeś trochę własnej inwencji w szukaniu informacji...
Wykazałeś?
lewAP7 - no przecież zarejestrował się, to mała inicjatywa?
Klemensior - skoro napisałeś, że używałeś już analoga to powiedz jakiego? To był Twój, masz może optykę do niego - o to są dobre pytania :D
D50, D40... D40x... Ale ja bym brał D80, no chyba, że jesteś kompletnie zielony... D80 już daje poczucie panowania nad zdjęciami i dużo uczy. Poza tym sztuka używka z dobrym przebiegiem, to teraz koszt koło 1500 zł. Do tego weź 50/1.8 i śmiegasz. Pozdrawiam
W sumie widzę, że się powtarzam... No więc bierz Canona:)
Najchętniej chciałbym nowy aparat.
To za te pieniążki jakie masz bierz Olka (http://fotozakupy.pl/lustrzanka-cyfrowa/olympus-e-510-ob-14-42mm-dvd,7754s)E510 :)
avallardi
09-09-2008, 14:13
W razie zainteresowania Nikonem D40 obejrzyj sobie te oferty:
http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/D40-18-55/
http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/Nikon-D40-18-55mm-SDHC-4GB-torba/
http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/D-40-18-55mm-f-3,5-5,6GII/
http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/D40-18-55mm-SB-400/
http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/D40-18-55-55-200/
lub inne ze stajni Nikona:
http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/#p3004
nikkorek
09-09-2008, 14:24
Ja bym polcał Canona 20D + kit 18-55 vr na początek. D80 też niczego sobie. CMOS vs CCD. Choć ciężko będzie znaleźć dobrą 20d, ale jak ci się uda napewno będziesz zadowolony.
U niego napewno dostaneisz gwarancję przynajmniej na pół roku http://www.fototaniej.pl/index.php?kat=8 więc może warto się skusić. Co do rekomendacji spzredwacy. Dużo u niego kupowąłem i nigdy nie było problemu ze sprzętem.
klemensior
09-09-2008, 15:37
Klemensior - skoro napisałeś, że używałeś już analoga to powiedz jakiego? To był Twój, masz może optykę do niego - o to są dobre pytania :D Miałem Minolte dynax 303 pożyczoną. A chciałbym nowy, bo to pewna gwarancja, rodzice którzy i tak już nie są zbyt zadowoleni ze chce kupić aparat za 1600 zł, widziałem i czytałem troche o d60, a na nowego d80 mnie na pewno nie stać jak patrzyłem allegro czy jakieś ceneo. Więc co byście mogli mi polecić? Przepraszam, ale chciałbym żeby był to aparat dobry na początek i żebym się nie zawiódł :) A i najchętniej Nikon albo Canon jakoś nie słyszałem nic o Olympusach, może się mylę ale takie moje zdanie :)
No to jezeli nowy to ten zestaw bedzie wg.mnie najlepszy:
http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/D40-18-55-55-200/
D40 to wlasciwie to samo co D60 tylko ma mniej pixeli,jest o 0,5kl/s wolniejszy i nie ma czyszczenia matrycy.Wolalbym miec 2szkla niz korpus ktory D60 ktory tak naprawde niczym specjalnym,wartym doplaty w stosunku do D40 nie przekonuje
używka z dobrym przebiegiem
Jeżeli się na tyle nie znasz, a skoro pytasz o to, o co pytasz, to raczej sie na tyle dobrze nie znasz - nie pakuj się w używki. Chyba że masz kogoś, kto jest w stanie Ci kompetentnie pomóc.
No więc bierz Canona:)
Nie bierz Canona.
klemensior
09-09-2008, 16:40
No to jezeli nowy to ten zestaw bedzie wg.mnie najlepszy:
D40 to wlasciwie to samo co D60 tylko ma mniej pixeli,jest o 0,5kl/s wolniejszy i nie ma czyszczenia matrycy.Wolalbym miec 2szkla niz korpus ktory D60 ktory tak naprawde niczym specjalnym,wartym doplaty w stosunku do D40 nie przekonuje A czy na tym D40 co ma 6.1 MPix będą ładnie wychodziły zdjęcia? A lepiej mieć ten drugi obiektyw co podałeś niż wyższego D60? Jakoś wydaje mi się ze te 6 to mało trochę.
A czy na tym D40 co ma 6.1 MPix będą ładnie wychodziły zdjęcia?
Owszem. Jeśli takie będziesz robił. Bo urok zdjęcia nie zależy od wielkości matrycy. Wielkość matrycy ma wpływ na jakość zdjęć, gdy robimy duże powiększenia na przykład. Ale matryce 10MPix mają tez minusy w stosunku do 6.1MPix.
A lepiej mieć ten drugi obiektyw co podałeś niż wyższego D60? Jakoś wydaje mi się ze te 6 to mało trochę.
D40 to wlasciwie to samo co D60 tylko ma mniej pixeli,jest o 0,5kl/s wolniejszy i nie ma czyszczenia matrycy.Wolalbym miec 2szkla niz korpus ktory D60 ktory tak naprawde niczym specjalnym,wartym doplaty w stosunku do D40 nie przekonuje
...tylko ma mniej pixeli, jest wolniejszy i nie ma czyszczenia matrycy. Tylko. O matrycy było wyżej. Szybkość w tym przypadku być może mogłaby być pomijalna. Natomiast co do czyszczenia matrycy - czy jest to takie nic? Zobaczymy za jakiś czas.
A ponadto obiektywy polecone przez pittera0 nie mają VR. I to moim zdaniem jest duży minus polecanego kompletu.
Ja muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczony jakością tego wynalazku. VR - czyli system redukcji drgań działa fantastycznie.
Pamiętaj, że obiektyw możesz zawsze dokupić, natomiast zmiana korpusu jest większym wydatkiem niż zmiana obiektywu.
klemensior
09-09-2008, 17:50
Jednak wezmę chyba taki : http://znak.pl/index.php?cid=26&scid=3746&prid=apaNikD60%2Bobie18-55VR bo tego d40 z tymi 2 obiektywami nie znajde u siebie w mieście a wolałbym kupić osobicie. A jak pozniej z cenami obiektywów?
klemensior
09-09-2008, 18:23
Jednak wezmę chyba taki : http://znak.pl/index.php?cid=26&scid=3746&prid=apaNikD60%2Bobie18-55VR bo tego d40 z tymi 2 obiektywami nie znajde u siebie w mieście a wolałbym kupić osobicie. A jak pozniej z cenami obiektywów? http://www.mediamarkt.pl/poznan_szwajcarska/produkty/wyszukiwarka/?product_id=43815 a ten tylko nie znam ceny?
D60 + obiektyw 18-55 z VR to bardzo dobry wybór jak na początek.Będziesz zadowolony a jak już się rozwiniesz to sobie dokupisz jakiś inny obiektyw w miarę potrzeby np.55-200 obowiązkowo tez z VR.Do normalnego amatorskiego używania uważam zestaw idealny.Jeżeli chcesz maksymalnie obniżyć koszty to bierz D40 +18-55 VR.Watro tez pomyśleć o lampie błyskowej,na początek choćby i SB400.Zawsze to lepsza od wbudowanej.Szukaj w dużych sklepach albo w internetowych z dobrymi cenami i opiniami, niczym nie ryzykujesz.
klemensior
09-09-2008, 20:09
D60 + obiektyw 18-55 z VR to bardzo dobry wybór jak na początek.Będziesz zadowolony a jak już się rozwiniesz to sobie dokupisz jakiś inny obiektyw w miarę potrzeby np.55-200 obowiązkowo tez z VR.Do normalnego amatorskiego używania uważam zestaw idealny.Jeżeli chcesz maksymalnie obniżyć koszty to bierz D40 +18-55 VR.Watro tez pomyśleć o lampie błyskowej,na początek choćby i SB400.Zawsze to lepsza od wbudowanej.Szukaj w dużych sklepach albo w internetowych z dobrymi cenami i opiniami, niczym nie ryzykujesz. A jeśli będę robił zdjecia raczej zachodów albo nieba to potrzeba mi lampy wydaje mi się ,że do tego czy nie
Sam niedawno miałem ten sam dylemat: d40 czy d60. Zdecydowałem się na d60 głównie z powodu systemu czyszczenia matrycy. Później zbierałem pieniążki i... trafiła się okazja w MM za 1499 zł. Mam małe doświadczenie i myślę , że te oba modele różniące się małą ilością detali (no jeszcze matryca 6 Mpix wd40 10Mpix w d60) plus atrakcyjna cena są warte polecenia dla początkującego fotografa.
A co do cen - one ciągle spadają... ciągle są promocje... Zgodnie z teorią mojego "funfla" sklepy będą zaczynały czyścić magazyny ze sprzętu sprowadzanego na początek wakacji (na akcję marketingową pt. "zdjęcia z wakacji nowym aparatem") i przygotowywać miejsce na nowe produkty na święta.
klemensior
09-09-2008, 20:19
Sam niedawno miałem ten sam dylemat: d40 czy d60. Zdecydowałem się na d60 głównie z powodu systemu czyszczenia matrycy. Później zbierałem pieniążki i... trafiła się okazja w MM za 1499 zł. Mam małe doświadczenie i myślę , że te oba modele różniące się małą ilością detali (no jeszcze matryca 6 Mpix wd40 10Mpix w d60) plus atrakcyjna cena są warte polecenia dla początkującego fotografa. I jestes zadowolony z tego Nikona ładne robi zdjęcia jak spasowanie nie trzeszczy i w ogóle? Bardzo byłbym wdzięczny za takie informację :)
W porównaniu z moja starą Minoltą Z1 to niebo i ziemia. Nie mam dużego doświadczenia ( około 100 zdjęć) pierwsze co zauważyłem to możliwość zrobienia zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych spacer po 20 deptakiem - zdjęcia bez lampy ( w prawdzie na automacie) wychodziły super . Moja minolta nie miał bym szans czegokolwiek sfotografować. Kolejna rzecz - fajne odwzorowanie kolorów.
Co do wykonania - wydaje mi się , że jest ok - ale wiadomo to zależy od konkretnego egzemplarza... Kolejna rzecz proste polskie menu
To takie pierwsze wrażenia...
robi dobre zdjecia ,nie trzeszczy.6m pix spokojnie wystarcza ,chyba ze chcesz robic duze odbitki.Ja bym sie tak nie napalal na to VR tymbardziej w szkle 18-55 nie jest to przynajmniej dla mnie specjalnie potrzebne ,przy 55-200 moze juz bardziej.Co do czyszczenia matrycy od czego jest gruszka,albo nawet od czasu do czasu zaplacic komus(ja czyszcze sam z powodzeniem:))Kupisz teoretycznie lepszy korpus ktory tak naprawde niczego wiecej nie oferuje niestety poza wyzsza cena,bo argumeny o pixelach czy czyszczenia matrycy poprzednikow mnie specjalnie nie przekonuja,a po pewnym czasie stwierdzisz ze jakis zoom i tak musisz kupic.Za sam 55-200 zaplacisz teraz minimum 499zl a za wersje z VR okolo 650-700zl.Moj kolega tez ostatnio sie w ten sposob zastanawial i wybral opcje z drugim obiektywem bo dzieki temu ma odrazu bardzo uniwersalny zestaw.PawełW rozumiem Cie ,tez jeszcze mi sie wala po polkach minolta tylko Z2 ,i w miedzy czasie mialem Panasonica FZ-50;)telly napisales ze zmiana korpusu to wiekszy wydatek owszem ,ale roznica miedzy korpusem D40/D60 jest wg.mnie nie warta doplaty,i nikt po kupnie D40 raczej nie zakupi pozniej D60:)
klemensior
09-09-2008, 20:43
tylko jest problem, że nie ma u mnie w mieście takiego zestawu z tym d40 a boję się oszukania przez jakiś sklep, a poza tym rodzice woleliby chyba jednak ,żebym kupił to i miał pewność , że nie zostane oszukany.
Ja bym sie tak nie napalal na to VR tymbardziej w szkle 18-55 nie jest to przynajmniej dla mnie specjalnie potrzebne
Cenne uwagi pitter0'a. Ale podejrzewam, że w tej kwestii nie ma osobistego doświadczenia.
roznica miedzy korpusem D40/D60 jest wg.mnie nie warta doplaty,i nikt po kupnie D40 raczej nie zakupi pozniej D60:)
To prawda, nikt raczej nie wymieni d40 na d60. Tylko czy nie będzie żałował, że jednak nie dołożył w momencie zakupu. Jeżeli klemensior nie załapie bakcyla fotografii, faktycznie nie będzie mu to robiło różnicy. Ale jak się jednak zarazi, poczuje te emocje, pozna różne niuanse...
Co do czyszczenia matrycy od czego jest gruszka...
No tak, no tak, gruszka...
klemensior, oba modele d40 i d60 są to maszyny, które dają gigantyczne możliwości, oboma zestawami zrobisz fantastyczne fotki, jeśli poświęcisz na poznanie tajników fotografowania trochę czasu - i jeśli masz trochę talentu, albo chociaż zdolność podpatrywania. Moim zdaniem najbardziej istotną różnicą, widoczną od razu między obydwoma zestawami, o których jest mowa, jest właśnie obiektyw VR (zdecydowanie polecam). A co do puszki? Ja jestem jeszcze z tej szkoły, która mówiła, że przede wszystkim lepsze body, a potem szkło.
Ale cokolwiek wybierzesz, może Ci to dać duuuużo radości.
pitter0:
1. Skoro tez masz Minoltę serii Z to wiesz, że po przesiadce na Nikona można być w szoku :) więc moja ocena tego aparatu nie może być (jeszcze) obiektywna
2. Oczywiście, że jak ktoś ma d40 to nie przesiądzie się na d60 - to aparaty tej samej klasy ( d60 to d40 po liftingu - nowszy model)
klemensior:
Jeśli jesteś zdecydowany na Nikona w tym przedziale cenowym to zostają Ci do wyboru te dwa model. Poczytaj o nich na necie ( testy) i wyrób sobie ostateczne zdanie. W końcu to TY musisz być przekonany, że chcesz kupić właśnie TEN konkretny model. Jeśli zdecydujesz się na d60 z obiektywem 18-55 to bierz z VR - to nowszy model kita niż ten ten bez VR ( standardowy kit w d40) - Podobno jest lepszy ( i nie chodzi wcale o stabilizację)
klemensior
09-09-2008, 21:30
To teraz juz nie wiem co kupić. Porozmawiam jeszcze z jedną osobą która zajmuję się profesionalnie fotografią ,wiem jedynie ze u mnie w mieście nie ma raczej tego d40 z 2 obiektywami a jesli nawet to 2 czy 3 stówki drożej niż na stronie która podawał pitter0.
klemensior:
Jeśli jesteś zdecydowany na Nikona w tym przedziale cenowym to zostają Ci do wyboru te dwa model. Poczytaj o nich na necie ( testy) i wyrób sobie ostateczne zdanie. W końcu to TY musisz być przekonany, że chcesz kupić właśnie TEN konkretny model. Jeśli zdecydujesz się na d60 z obiektywem 18-55 to bierz z VR - to nowszy model kita niż ten ten bez VR ( standardowy kit w d40) - Podobno jest lepszy ( i nie chodzi wcale o stabilizację) Raczej nic z Canona nie dostanę a poza tym nie wiem czy jest lepszy od Nikona ,nie wiem jak z cenami itd. chociaż co nieco czytałem o zaletach i wadach jednych i drugich.
A co do puszki? Ja jestem jeszcze z tej szkoły, która mówiła, że przede wszystkim lepsze body, a potem szkło.
W dzisiejszych czasach, lepsze body po roku staje się body zwyczajnym, a po następnym jest już niemal zabytkiem... szkło natomiast nie traci swoich, że tak nazwę, właściwości optycznych nawet po kilkunastu latach.
Lepiej lepsze szkło, body jest mniej ważne.
"D60 + 18-55VR" vs "d40 + 18-70" - cenowo chyba podobnie, ale wybrałbym to drugie...
A ty czytałeś?
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7024
No jeszcze zostaje Ci z canona 1000 D ale jest droższy - w granicach 2 koła
Ale przecież NIKON to NIKON ;)
telly mam ,jakbym nie mial to bym nie pisal:) Mialem wersje VR kolegi przez kilka dni i mi OSOBISCIE nie bylo to potrzebne,bo juz nie raz mialem sytuacje ze robilem na czasach 1/8 czy 1/10 i utrzymywalem bez VR ,ale to juz jest kwestia co kto lubi i co komu potrzebne.
Klemensior rozumiem ze nie przekonuje Cie kupowanie przez internet,ale ja ze swojej strony moge polecic ten sklep ,bo kumpel doslownie 2-3tyg.temu taki zestaw tam zakupil.Canon w tej cenie jest chyba 350D to juz wole D40/60.Podsumowując czy kupisz D40 czy D60 bedziesz miec w wiekszosci to samo i i tak bedziesz zadowolony:) Mysle ze to ktory model wybierzesz powinienes tez uwarunkowac konkretna oferta w swoim miescie ,bo w sklepach ceny D40 a D60 moga sie sporo roznic.lewAp7 no masz racje ale z 18-70 nie zmiesci sie w cenie ,chyba ze uzywane szklo
klemensior
09-09-2008, 22:02
To już nie wiem bo w moim mieście to tylko chyba vobis a tam ten d40 z tym zestawem to 2000 zł a to troche dużo ,a D60 z vr kosztuje 1630 zł. Nie wiem czy gdzieś byłyby ceny tak tanie jak w tamtym sklepie.
A co do puszki? Ja jestem jeszcze z tej szkoły, która mówiła, że przede wszystkim lepsze body, a potem szkło.
że co?? może lepiej nie mów o tej szkole..
To już nie wiem bo w moim mieście to tylko chyba vobis a tam ten d40 z tym zestawem to 2000 zł a to troche dużo ,a D60 z vr kosztuje 1630 zł. Nie wiem czy gdzieś byłyby ceny tak tanie jak w tamtym sklepie.
trochę nie przesadzasz przed tym lękiem odnośnie zakupów w sieci? odrobine spokoju w tym proponuję.
ewentualnie kup bez tele. jesteś pewnien, że jest Ci potrzebny? wiele ludzi to kupuje "bo tak". zacznij może od body i 1 szkła, nic Ci się nie stanie, pofocisz to zobaczysz czego Ci brakuje. co do kasy.. jeśli Ci brakuje to nie myśl o d60 tylko weź d40, to całe 10 mpx nie wiele Ci da. z 6 i tak zrobisz odbitki 20 na 30 i beda ok, większe z resztą też, chyba, że będziesz je oglądał dotykając nosem.
pozdrawiam.
klemensior
09-09-2008, 22:10
trochę nie przesadzasz przed tym lękiem odnośnie zakupów w sieci? odrobine spokoju w tym proponuję. wiesz jeśli wydaję swoje pieniądze, zresztą dla mnie nie małe nie wiem jak dla ciebie to wolałbym być pewnym czy dostanę towar na pewno i niewybrakowany. A co do drugiego obiektywu to nie wiem czy przyda mi się on przy robieniu zdjęc zachodów, nieba i czasem takich typowo zdjęc przyjacioł znajomych no sami wiecie o co mi chodzi. Chciałbym ,aby posłuzyła mi ona ,żebym zrozumiał o co w tym chodzi i zebym miał mnóstwo frajdy. Zdjeć drukował nie będę chyba ,że jakieś sobie kiedyś na ścianie powieszę. A różnica pomiędzy d40 a d60 jest niecałych 100 zl jeśli się nie mylę.
wiesz jeśli wydaję swoje pieniądze, zresztą dla mnie nie małe nie wiem jak dla ciebie to wolałbym być pewnym czy dostanę towar na pewno i niewybrakowany
ale przecież są przyzwoite sklepy internetowe. nie kupuj w niepewnych i po sprawie. nie mówie, że to małe pieniądze, ale z drugiej strony od 4 latach wszelką elektornikę (oraz inne rzeczy) kupuję wyłacznie w sieci i nigdy nie było problemu, tyle że wybieram raczej sklepy znane, z jakąś już pozytywną opinią, nie tylko tak aby było najtaniej.
np.: http://www.euro.com.pl/
znana i spora sieć sklepów stacjonarnych sprzedających także przez internet... i dodatkowo niezłe (niewysokie) ceny mają... i raty przyjemne...
Zgodzę się, że w sklepach internetowych na ogól jest taniej tylko że nie można kupować tam gdzie najtaniej bo... faktycznie można się naciąć.
Ja kupowałem w MM bo:
1. było taniej niż w internecie ( popularne sklepy)
2. Nalezę do starej szkoły, że przed ostatecznym zakupem wole zmacać sprzęt...
W necie kupuje głównie książki i płyty
klemensior jest jeszcze inne wyjście:
sprawdzasz w internecie ceny jakiegoś sklepu i kupujesz w nim jeśli jest możliwość osobistego odbioru a sklep ma siedzibę niedaleko twojego miejsca zamieszkania
lewAP4 - właśnie! - możliwość zamówienia z odbiorem w sklepie
p.s. Mój kumpel ma niemiłe doświadczenie z tym sklepem: chciał oddać torbę zakupioną dzień wcześniej (sprzęt się nie mieścił) i powiedzieli, że kasy nie oddają tylko wymiana na inna za tą sama kasę lub droższą bo będą musieli przefakturować itd ...a potem wystawili 2 faktury jedną ze zwrotem pieniędzy 2 na zakup nowej torby - jak to zobaczył dopiero była jazzzzda ( ma niewyparzony język) :twisted:
klemensior
09-09-2008, 22:28
nawet jeśli dostałbym taki model: Nikon D 40 + AF-S DX 18 - 55 mm to chyba nic wiecej nie dostałbym drugiego obiektywu nie?
Sprzęt stąd: http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/nikon-d-40.bhtml
nawet jeśli dostałbym taki model: Nikon D 40 + AF-S DX 18 - 55 mm to chyba nic wiecej nie dostałbym drugiego obiektywu nie?
no raczej nie. ale znowu pytanie czy jest on Ci niezbędny? na tu i teraz? to co podałeś powinno dać Ci satysfakcję. jakby nie miało dać, to nawet byś o tym nie myślał. Hehe, pewnie ze lepiej mieć więcej, mieć lepiej, tylko, że nie zawsze się da wszystko w jednej chwili :) coś o tym wiem.
tak jak napisalem wyzej ,jezeli zdecydowalbys sie na ten zestaw z 55-200 to z tym sklepem co podawalem wczesniej ja mam dobre doswiadczenia ,poza tym paczke mozesz otworzyc przy kurierze jezeli boisz sie ''cegly'' i zaplacic przy odbiorze a nie wplacac pieniadze na konto;)Ja swojego D40 kupowalem przez neta ,jak kurier przyszedl otworzylem paczke, wlaczylem korpus itp
może np tu http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-d40-i-ob-18-55.html ?
i zostanie Ci na jakąś torbe i kartę pamięci.
Jak widać to już 2 koła
Pixel - x już Ci pisał żebyś na początek kupił prosty zestaw kitowy a potem zobaczysz jaki obiektyw dodatkowy Ci będzie potrzebny i kupisz go osobno po zebraniu nowej kasy... to wydaje się najrozsądniejsze rozwiązanie
p.s.
a może dostaniesz pod choinkę jak ładnie poprosisz Mikołaja:-D
może np tu http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-d40-i-ob-18-55.html ?
i zostanie Ci na jakąś torbe i kartę pamięci.
Masz rację Seth - to jest okazja
...niestety to nie d60 (d60 ma cenę wyższa od planowanej przez klemensiora )
klemensior:
ten sklep ma dobrą renomę - poczytaj o nim
W dzisiejszych czasach, lepsze body po roku staje się body zwyczajnym, a po następnym jest już niemal zabytkiem... szkło natomiast nie traci swoich, że tak nazwę, właściwości optycznych nawet po kilkunastu latach.
Lepiej lepsze szkło, body jest mniej ważne.
"D60 + 18-55VR" vs "d40 + 18-70" - cenowo chyba podobnie, ale wybrałbym to drugie...
Zgadzam się. Ja się przeniosłem z canona na nikona właśnie ze względu na szkło.
Co do kwestii puszki, lewAp7 masz całkowitą rację, ja się nie upieram, że ważniejsza jest puszka, przeciwnie. Jedynie wyjaśniam, dlaczego wybrałbym d60 (no każdy z nas ma jakieś tam swoje zachwiania).
Masz rację Seth - to jest okazja
klemensior:
ten sklep ma dobrą renomę - poczytaj o nim
fakt, z tego sklepu też korzystałem i póki co nic się nie stało, za wczasu dodam, że jest w gdańsku, ale nie chciało mi się jeździć na drugi koniec miasta. Możesz także do nich zadzwonić a i kurier powinien dać Ci rozpakować paczkę i sprawdzić.
pozdrawiam
klemensior
09-09-2008, 22:55
Jak widać to już 2 koła
Pixel - x już Ci pisał żebyś na początek kupił prosty zestaw kitowy a potem zobaczysz jaki obiektyw dodatkowy Ci będzie potrzebny i kupisz go osobno po zebraniu nowej kasy... to wydaje się najrozsądniejsze rozwiązanie
p.s.
a może dostaniesz pod choinkę jak ładnie poprosisz Mikołaja:-D Tego euro coś co podałem co jest droższy o 10 zł to mam u siebie w mieście na bank więc chyba byłoby lepiej a chyba to to samo co podałes ty seth. Może faktycznie poczekam do tej gwiazdki i może wtedy jak sie troche podszkole coś sie pomyśli z innym obiektywem. Faktycznie też nie zauważe różnicy pomiędzy tymi aparatami?
Ps. sry ,że tak was męczę a gdyby http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-d60-i-ob.-18-55-ii.html ?:P
np.: http://www.euro.com.pl/
znana i spora sieć sklepów stacjonarnych sprzedających także przez internet... i dodatkowo niezłe (niewysokie) ceny mają... i raty przyjemne...
RTVEuroAGD - w tym sklepie można kupować w dwojaki sposób. Możesz kupić normalnie w sklepie, albo zamówić przez internet i odebrać w sklepie zamówiony towar - i wtedy jest taniej, czasem nawet znacznie taniej. Po prostu sprawdź ceny internetowe.
Tego euro coś co podałem co jest droższy o 10 zł to mam u siebie w mieście na bank więc chyba byłoby lepiej a chyba to to samo co podałes ty seth. Może faktycznie poczekam do tej gwiazdki i może wtedy jak sie troche podszkole coś sie pomyśli z innym obiektywem. Faktycznie też nie zauważe różnicy pomiędzy tymi aparatami?
to co podałem to jest to samo. jeśli nie masz zamiaru robić niewiadomo jak wielkich wydruków (niech zgadnę.. nie masz?) to nie warto dopłacać do 10 mpx, chyba, że dla szpanu lub boisz się, że koledzy powiedzą, że masz aparat do du** bo ma tylko 6 mpx.... jeśli chcesz się jednak pobawić w fotografię bardziej ambitnie to to olejesz i tyle. co do czyszczenia matrycy, ok może to i fajne, póki co korzystałem z aparatów bez tego i gruszka za 8 pln daje rade, a jeśli nawet coś było na matrycy to widoczne dopiero przy f14-16 się pokazywało. takich przysłon raczej często nie będziesz używał (pomijając, że na bardzo usyfiona matryce- o ile taka sytuacja wogóle będzie miała miejsce- i tak nie pomoże taki mechanizm). No nie wiem, wybór i tak jest Twoj :) tylko nie zapomnij o karcie pamięci, torbie, może osłona przeciwsloneczna, jakiś filtr... a obiektywy, będziesz potrzebował to wtedy pomyślisz, w tej chwili widzę, że nie masz pewności w związku z czym radziłbym Ci jednak wziąć zwyczajnie zestaw z jednym szkłem.
klemensior
09-09-2008, 23:05
to co podałem to jest to samo. jeśli nie masz zamiaru robić niewiadomo jak wielkich wydruków (niech zgadnę.. nie masz?) to nie warto dopłacać do 10 mpx, chyba, że dla szpanu lub boisz się, że koledzy powiedzą, że masz aparat do du** bo ma tylko 6 mpx.... jeśli chcesz się jednak pobawić w fotografię bardziej ambitnie to to olejesz i tyle. co do czyszczenia matrycy, ok może to i fajne, póki co korzystałem z aparatów bez tego i gruszka za 8 pln daje rade, a jeśli nawet coś było na matrycy to widoczne dopiero przy f14-16 się pokazywało. takich przysłon raczej często nie będziesz używał (pomijając, że na bardzo usyfiona matryce- o ile taka sytuacja wogóle będzie miała miejsce- i tak nie pomoże taki mechanizm). No nie wiem, wybór i tak jest Twoj :) tylko nie zapomnij o karcie pamięci, torbie, może osłona przeciwsloneczna, jakiś filtr... a obiektywy, będziesz potrzebował to wtedy pomyślisz, w tej chwili widzę, że nie masz pewności w związku z czym radziłbym Ci jednak wziąć zwyczajnie zestaw z jednym szkłem. I tak chyba zrobię tylko skonsultuję się z jeszcze jedną osobą dziękuję wam bardzo za wszystko :)
Polecamy się na przyszłość:)
Miłego focenia jak już kupisz swój wymarzony aparat
I tak chyba zrobię tylko skonsultuję się z jeszcze jedną osobą dziękuję wam bardzo za wszystko :)
to udanych zakupów i miłego fotografowania :)
tylko ten link co klemensior podales do D60 z cyfrowe.pl ,ma obiektyw bez VR.Za te pieniadze powinien juz miec ten obiektyw ze stabilizacja
Myślę, klemensior, że wartałoby Ci przejrzeć jeszcze ten wątek http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69859
klemensior
10-09-2008, 21:27
Myślę, klemensior, że wartałoby Ci przejrzeć jeszcze ten wątek http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69859 Wiem przeczytałem ten temat i nadal mam watpliwości zastanawiam się przede wszystkim jednak muszę sie przejechać do sklepu pomacać sobie je popatrzeć. Kusi mnie jednak bardzo : http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/D40-18-55-55-200/ i do tego nawet mogłbym jakąś kartę i moze nawet na torbe zostało jednak hmmm sklep intenetowy czytałem o nim w internecie ale sam nie wiem co mam sądzić :(
Witam!!
Robiłem w tym sklepi zakupy:) Kupiłem tam SB600,torbę, jakieś 2 filtry a i jeszcze moją D50-tke. Aparat kupiłem w sklepie a reszta przez intrenet.
ten sklep to inaczej http://www.fotoplus.pl/
POLECAM!!!!!!!
D80 już daje poczucie panowania nad zdjęciami i dużo uczy. Poza tym sztuka używka z dobrym przebiegiem, to teraz koszt koło 1500 zł. Do tego weź 50/1.8 i śmiegasz.
No faktycznie, zestaw na widoki jak znalazl...
Bierz tak jak inni radza, D40x, D60 z podstawowym obiektywem. To dobry sprzet.
klemensior
11-09-2008, 15:28
No faktycznie, zestaw na widoki jak znalazl...
Bierz tak jak inni radza, D40x, D60 z podstawowym obiektywem. To dobry sprzet. Tak tylko że ja chciałbym nowy. Wezmę albo Nikon D40 + Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3,5-5,6GII + Nikkor AF-S DX 55-200mm f/4-5,6G ED, albo d60 +18-55mm VR
NO ale ja to wlasnie CI poradzilem :-D
....... juz nie raz mialem sytuacje ze robilem na czasach 1/8 czy 1/10 i utrzymywalem bez VR ,
Gratuluje!!! Z takim opanowaniem i siłą spokoju powinieneś zostać snajperem w wojsku albo policji.
klemensior
11-09-2008, 18:47
seth niestety nie ma takiego obiektywu z vr co mi pisałeś a myslę ,że moze koło grudnia udałoby mi się sprzedac kita troche dołożyć i kupić ten 55-200? narazie i tak wydaje mi się ze muszę się nauczyć robić zdjęcia itd. a później pomyśle o obiektywie. I kupiłbym d40 z vr i do tego torbe karte i jakiś filtr tylko jakie te rzeczy?
Jezeli nowa To Nikon D40 z dwoma obiektywami 18-55 i 55-200 ,teraz taki zestaw kosztuje okolo 1500 zl zostaje na jakis filterek jeszcze;) Jak uzywany to D80 np. z niezlym kitem 18-70
wlasnie tak
seth niestety nie ma takiego obiektywu z vr co mi pisałeś a myslę ,że moze koło grudnia udałoby mi się sprzedac kita troche dołożyć i kupić ten 55-200? narazie i tak wydaje mi się ze muszę się nauczyć robić zdjęcia itd. a później pomyśle o obiektywie. I kupiłbym d40 z vr i do tego torbe karte i jakiś filtr tylko jakie te rzeczy?
przykładowo:
1. karta http://www.ceneo.pl/264470
2. torba np. na aparat i jedno szkło http://www.ceneo.pl/133308 lub na aparat plus jakies dodatkowe szkło lub 2 jesli nie beda zbyt duze http://www.ceneo.pl/67275
3. filtr UV na początek bardziej jako osłone szkła http://www.ceneo.pl/56654. inne typu polaryzacyjny czy połówkowy to może trochę później jak zobaczysz co z czym się je.
4. moze jakiś statyw np. http://www.ceneo.pl/383039 (ten akurat mam 2 lata osobiście i jest całkiem ok, z wlasnego doświadczenia znam jeszcze Manfrotto 055X Pro B, ale to już bedzie chyba dla Ciebie zbyt drogie w tej chwili, innych nie używałem więc się nie wypowiem, ale raczej unikaj tanich statywów za 100 zł i w okolicach, bo jest duża szansa, że szybko stwierdzisz, iż jest do d***.
obiektyw miałem na myśli 50-200 z VR jest taki - http://www.ceneo.pl/593353, aczkolwiek nie w zestawie z d40. tak czy inaczej lepiej z tym poczekaj, nie ucieknie :) jak sprzedasz kita i kupisz 50-200 to nie bedziesz miał podstawowego zakresu ogniskowych, może nie myśl o nim teraz. Zobaczysz z czasem co Ci będzie potrzebne, a może się okazać, że wcale nie bedziesz chciał go mieć i wolisz coś innego.
pozdrawiam
właśnie mi się przypomniało :) może jeszcze na początek coś takiego http://www.fotografuj.pl/Article/Bryan_Peterson_Ekspozycja_bez_tajemnic/id/133 i/lub http://www.szerokikadr.pl/poradnik/
klemensior
11-09-2008, 19:30
Kartę wezme: http://www.komputronik.pl/Pamiec_Flash/Secure_Digital/SanDisk/Ultra_II/Secure_Digital_2GB_SanDisk_Ultra_II/pelny,id,18915/ , torbę to jeszcze jakąś pomacam i wyszukam kompromisu miedzy ceną a tym co bym chciał, a filtr przyda mi sie rzeczywiście i jak mam patrzeć to ma być na ile mm?
Kartę wezme: http://www.komputronik.pl/Pamiec_Flash/Secure_Digital/SanDisk/Ultra_II/Secure_Digital_2GB_SanDisk_Ultra_II/pelny,id,18915/ , torbę to jeszcze jakąś pomacam i wyszukam kompromisu miedzy ceną a tym co bym chciał, a filtr przyda mi sie rzeczywiście i jak mam patrzeć to ma być na ile mm?
no karta spoko. filtr na 52mm tylko nie kupuj nonameów, nie warto. pomijając nawet, że nie bedą filtrowały UV to duża szansa na to, iż powłoki beda słabe i bedzie bardzo łatwo o bliki. tu masz teścik, możesz poczytać http://optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_UV.html a kupić zwyczajnie hoye i bedzie, ok. filtry UV sa akurat tanie ( patrz link co podałem wcześniej)