Zobacz pełną wersję : Nikon D60 a stara lampa SUNPAK GX 24
adamod60
08-09-2008, 18:36
Witam piszę tego posta ponieważ nic nie znalazłem na forum na ten temat.
Posiadam nikona D60 oraz lampę (działała na zenicie wyzwalana z wężyka ale stopkę też posiada) lampa SUNPAK GX 24 czy jeśli podłącze ją do Nikona to mogę go uszkodzić jakie jest prawdopodobieństwo że lampa ta zadziała? Pozdrawiam jako nowy user.
Ja tez mam manualną lampę z jednym stykiem na stopce i działa z D40 super w manualu (trzeba wyłączyć auto iso) ale UWAGA lampa na stopce nie powinna mieć większego napięcia niż...i tu tego nie wiem - ja mam 12V i działa.
Ja również mam starą lampę z jednym stykiem na stopce (HANIMEX X418 ) jeszcze od starej praktiki. Z moim d50 działa bez zarzutów w manualu.
arutrek2-
09-09-2008, 08:30
No a ja dla odmiany napiszę, że mam dwie stare lampy (jedna z lat 60tych produkcji chyba japońskiej, druga o ogromna od Zenita z zasięgiem 14m) i jak rzuciłem tu kiedyś podobny temat, to wszyscy mi odradzali ze względu na napięcie na stopce. Tak jak i pani w sklepie foto w Gdyni, która w ogóle najpierw na mnie nakrzyczała, że mogłem sobie aparat zjarać.
Tak jak i pani w sklepie foto w Gdyni, która w ogóle najpierw na mnie nakrzyczała, że mogłem sobie aparat...
no, krzyczeć to nie ma sensu ;) ale takimi wynalazkami rzeczywiście można sobie elektronikę puszki uszkodzić.
Naprawa będzie wówczas bardzo droga, lub nawet całkowicie nieopłacalna.
Warto się zastanowić - ryzykować, czy dozbierać trochę grosza i nabyć sabinkę.
albo dokupic fotocele, i uzywac takiej starej lampki jako mobilne w miare rozszerzenie. mozna wtedy walnac i z boku, i od dolu, i jak sie w zasadzie chce:).
alchemik
10-09-2008, 11:51
ja z moim D80 robiłem próby z lampą (Suntax 9800A), którą kiedyś używałem z ZENITEM, lampka ma prawie 20 lat i pewnie nie miała specjalnych zabezpieczeń i działa bez problemu. sptkalem się jednak z problemem uszkodzonej stopki w aparacie (FUJI S1PRO) właśnie po podłączeniu starej lampy błyskowej, więc myślę że trzeba uważać bo jednak aparatu szkoda.