Zobacz pełną wersję : prosze o rade
Witam wszystkich!
jestem amatorką, która ostatnio usilnie rozgląda sie za nowym aparatem.. nie mialam wczesniej do czynienia z lustrzankami, więc ta bedzie moją pierwsza.. chcialabym jednak abyscie doradzili mi, co wybrać...
chcialabym móc wykorzystywać ją wszędzie, zmieniając ewentualnie tylko szkła.. móc wziąć aparat na górska wyprawe czy też np na mecz siatkówki.. zalezalo by mi równiez na przystępnej cenie, gdyż jak wspominałam, to dopiero poczatek mojej przygody z lustrzanką i potrzebuje takiego sprzętu, na którym mogłabym sie czegoś nauczyć..
na początku myslalam o D40, ale slyszalam o nim dośc duzo niekorzystnych opini.. może wybrać D60, co o tym sądzicie? jakiego Wy dokonalibyście wyboru w takiej sytuacji?
z góry dzięki za odpowiedź :)
fotoMichal
08-09-2008, 15:55
A jakie to niekorzystne opinie słyszałaś na temat D40?
szczerze powiedziawszy byłam na d40 nawet dosyć mocno nastawiona, po czym pewne osoby powiedzialy mi ze wogole nie warto kupować tego aparatu gdyz zdjęcia wychodza kiepskie i w ogóle kompletnie nie jest wart swojej ceny.. troche mnie to zbiło z tropu dlatego prosze o rade Was tutaj zgromadzonych.. ;)
A jakie to niekorzystne opinie słyszałaś na temat D40?
Niekorzystne opinie to pewnie to głównie to , że nie ma silnika AF:)
Miałem D40 - świetny sprzęt na początek, mały, lekki, niesamowicie szybki, z dobrym wizjerem, robiący świetne JPG-i.
Prawda jest taka, że gdybym nie miał okazji kupić D80 za śmieszną cenę (2600 z obiektywem 16-85VR) to bym został przy D40
Nie daj się zwieść negatywnym opiniom dotyczącym braku silnika AF w korpusie - jest mnóstwo dobrych obiektywów z silnikem (nie tylko Nikkorów)
fotoMichal
08-09-2008, 16:02
Mam w rodzinie D40, nie zauważyłem aby ten aparat robił kiepskie zdjęcia, jest fajny, mały, lekki... dla kobiety idealny.
A kto Ci to powiedział? bo zapewne ktoś kto ma SONY Alfę :D
szczerze powiedziawszy byłam na d40 nawet dosyć mocno nastawiona, po czym pewne osoby powiedzialy mi ze wogole nie warto kupować tego aparatu gdyz zdjęcia wychodza kiepskie i wogóle kompletnie nie jest wart swojej ceny.. troche mnie to zbiło z tropu dlatego prosze o rade Was tutaj zgromadzonych.. ;)
Nawet laik, który kupi D40 i będzie robił fotki na AUTO prawdopodobnie będzie niesamowicie zadowolony z jakości zdjęć - nie słuchaj opinii ludzi niemających pojęcia o rzeczy !
monija: Zerknij na temat "D80, D90 czy D200?" - http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=70000 - zastanawialem sie nad lustrzanka jako prezent dla swojej kobiety, ktora jest mniej wiecej na tym samym etapie, co Ty. Poczytaj, moze okaze sie pomocny :)
szczezre pwoiedziawszy to nie wiem czym teraz pstrykają, ale wczesniej mialy do czynienia z d40.. te ich opinie mnie troche zdziwiły.. bo pzreczytalam cale mnóstwo opinie na necie o d40 i tez były jak najbardziej pozytywne.. i wolałam sie tutaj upewnić:)..
fotoMichal
08-09-2008, 16:08
monija: Zerknij na temat "D80, D90 czy D200?" - http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=70000 - zastanawialem sie nad lustrzanka jako prezent dla swojej kobiety, ktora jest mniej wiecej na tym samym etapie, co Ty. Poczytaj, moze okaze sie pomocny :)
po co dajesz takie rady? ... D40 z obiektywem kosztuje 1,100zł, a D80? 2,500zł.. nie mówiąc już o D90 czy D200.
Widzisz różnicę? dla nie których to różnica nie do przeskoczenia. A jeśli koleżanka dopiero zaczyna, to D40 będzie tutaj doskonałym rozwiązaniem.
Spokojnie Michal, jakie rady? Nie poradzilem jej nic wiecej, jak poczytac ten temat. Sam prosilem tam o rade i przy okazji byla rowniez mowa o D40, D60, o D300 (chyba ponioslo Cie na widok samej nazwy tematu) - o wszystkich, nie widze wiec problemu, tym bardziej ze wyraznie nie nakreslila swoich finansowych mozliwosci.
Mam D40 i robi bardzo ładne zdjęcia. Nie wiem kto Ci nagadał głupot że tak nie jest. To bardzo fajny sprzęt. Mały poręczny i szybki - świetna lustrzanka dla kobiety. Szczerze polecam. Jak dla mnie najlepszy współczynnik ceny do możliwości w tej klasie.
a co sądzicie o tym d60?
a no i jeszcze jedno pytanie gdybym sie zdecydowała na d40 to pewnie od razu z kitowym... ale jakie radzilibyście kupic jeszcze do tego szkła?
fotoMichal
08-09-2008, 16:44
a co sądzicie o tym d60?
a no i jeszcze jedno pytanie gdybym sie zdecydowała na d40 to pewnie od razu z kitowym... ale jakie radzilibyście kupic jeszcze do tego szkła?
zalezy co chcesz fotografować
zalezałoby mi na siatkówce.. a oprócz tego chciałabym popróbować z portretami i makro.. potzrebowałabym czegoś uniwersalnego.. może do tego kitowego AF-S 18-55 mm warto było by dokupić Nikon AF-S DX VR 55-200mm?
Siatkówka na dworze, czy halowa ?? Jak halowa to polecałbym coś jasnego... Np Sigma 50-150/2.8 EX HSM ale to kwestia 2000... więc może na początek Sigma 70-300 APO AF-motor?
Co do D60 nie dokładałbym... To D40 z większą matrycą i dodanymi bajerami zwiększającymi funkcjonalność.. Bajery może przydatne, ale na pewno nie konieczne.
Bierz D60 + jakiś nawet kitowy obiektyw z VR a potem zobaczysz co Ci będzie potrzebne .Minimalnie droższy od D40 ale ma trochę więcej przydatnych opcji:czyszczenie matrycy,10 Mpix,czujnik zbliżenia oka do wizjera,więcej opcji ustawień wyświetlacza itp.Przy zmianie ustawień wyświetlają się informacje jakie zmiany dana funkcja powoduje.Dla początkującego amatora przydatna opcja przynajmniej na początku.Zdjęcia wyjdą Ci takie jak Ty zrobisz a nie aparat.Jak ktoś nie umie to mu każdy aparat będzie przeszkadzał w fotografowaniu nawet D40.Sam mam D40 ale jak go kupowałem D60 był poza moim zasięgiem no i lampę w zestawie dostałem.
fotoMichal
08-09-2008, 17:16
Bierz D60 + jakiś nawet kitowy obiektyw z VR a potem zobaczysz co Ci będzie potrzebne .Minimalnie droższy od D40 ale ma trochę więcej przydatnych opcji:czyszczenie matrycy,10 Mpix,czujnik zbliżenia oka do wizjera,więcej opcji ustawień wyświetlacza itp.Przy zmianie ustawień wyświetlają się informacje jakie zmiany dana funkcja powoduje.Dla początkującego amatora przydatna opcja przynajmniej na początku.Zdjęcia wyjdą Ci takie jak Ty zrobisz a nie aparat.Jak ktoś nie umie to mu każdy aparat będzie przeszkadzał w fotografowaniu nawet D40.
czyszczenie matrycy, czy 10mpix jest argumentem dla amatora do zakupem droższego aparatu?
dla mnie na pewno nie!
Rycerzyk
08-09-2008, 17:53
chcialabym móc wykorzystywać ją wszędzie, zmieniając ewentualnie tylko szkła.. móc wziąśc aparat na górska wyprawe czy też np na mecz siatkówki.. zalezalo by mi równiez na przystępnej cenie, gdyż jak wspominałam to dopiero poczatek mojej przygody z lustrzanką i potrzebuje takiego sprzętu na którym mogłabym sie czegoś nauczyć..
D40 :) Od razu napiszę, że ten aparat to również moja pierwsza lustrzanka, więc specem nie jestem. Rzeczywiście 40-ka jest leciutka i poręczna. Do nauki to świetny sprzęt. Moim zdaniem jego możliwości są wystarczające dla kogoś, kto do tej pory posługiwał się kompaktem. Menu nie przytłacza i można sobie je spokojnie opanować. Cena przystępna. A zdjęcia... Cóż, pierwsze były dramatyczne, teraz są coraz ładniejsze :) Często na tym forum użytkownicy przypominają, że to fotograf robi zdjęcia, a nie aparat i warto o tym pamiętać. Osobiście nie żałuję zakupu. Gdybym miała dzisiaj kupić aparat, też wybrałabym D40, a ewentualny nadmiar gotówki przeznaczyłabym na ciut lepszy obiektyw.
czyszczenie matrycy, czy 10mpix jest argumentem dla amatora do zakupem droższego aparatu?
dla mnie na pewno nie!
Otóż to.
dla mnie na pewno nie!
Mówimy o wyborze między D40 a D60.Różnica teraz naprawdę minimalna w zależnosci od obiektywu.D60 18-55 VR ok 1700.D40 bez VR ok.1300.Jeżeli ta różnica jest aż tak istotna to oczywiście polecam D40 tani i bardzo dobry no i w miarę rozwoju zainteresowań i potrzeb obiektywy.
nonnatus
08-09-2008, 18:09
Mały poręczny i szybki - świetna lustrzanka dla kobiety.
co to znaczy lustrzanka dla kobiety? ma być mniej czarna? zielona?
wiele pań tutaj robi świetne zdjęcia D300, D80, D200... to aparaty nie dla nich?
nie wiem o co kaman.
odnosząc się do wątku. aparat jak aparat. jak się nauczysz to zrobisz dobre fotki i będziesz zadowolona.
najgorszy w całym tym "sprzęcie" jest kitowy obiektyw, w tym przypadku naprawdę kitowy. ma duże aberacje chromatyczne. zbyt duże. ale jesli dokupisz inne obiektywy, to spokojnie dasz radę.
nie ma potrzeby kupowania D60. za ta cenę kupisz D40+obiektyw. dolożysz trochę i kupisz obiektyw z silnikiem.
do sportu jak znalazł.
co to znaczy lustrzanka dla kobiety? ma być mniej czarna? zielona?
wiele pań tutaj robi świetne zdjęcia D300, D80, D200... to aparaty nie dla nich?
nie wiem o co kaman.
odnosząc się do wątku. aparat jak aparat. jak się nauczysz to zrobisz dobre fotki i będziesz zadowolona.
najgorszy w całym tym "sprzęcie" jest kitowy obiektyw, w tym przypadku naprawdę kitowy. ma duże aberacje chromatyczne. zbyt duże. ale jesli dokupisz inne obiektywy, to spokojnie dasz radę.
nie ma potrzeby kupowania D60. za ta cenę kupisz D40+obiektyw. dolożysz trochę i kupisz obiektyw z silnikiem.
do sportu jak znalazł.
A czy aparat dla kobiet od razu musi byc kolorowy ?? Wybacz, ale chyba ulegasz stereotypom...
Miałem na myśli, że D40 jest mały i dobrze leży w kobiecej dłoni - te zazwyczaj są mniejsze niż męskie. Oczywiście kobiety używają też D3, czy Canona Mark III. Ale koleżanka zakładająca wątek napisała wyraźnie, że zależy jej na mobilności sprzętu.
tak zalezy mi na tym żebym nie musiała tachac w plecaku na górską wyprawe sprzetu który wazy cale mnostwo..
a tak btw skoro ten kitowy obiektyw jest dosłownie taki kitowy to moze lepiej gdybym kupiła samo body a obiektyw jakis inny? jakąs sigme może?
fotoMichal
08-09-2008, 18:43
Kup samo body i używany 18-70 za 400-500zł ...
ja mam taki obiektyw, i jestem bardzo zadowolony
autograf
08-09-2008, 18:55
tak zalezy mi na tym żebym nie musiała tachac w plecaku na górską wyprawe sprzetu który wazy cale mnostwo..
E to trza było tak od razu. W takim razie ani D80, ani D40 ;)
Kup kompakt!
nonnatus
08-09-2008, 18:58
A czy aparat dla kobiet od razu musi byc kolorowy ?? Wybacz, ale chyba ulegasz stereotypom...
Miałem na myśli, że D40 jest mały i dobrze leży w kobiecej dłoni - te zazwyczaj są mniejsze niż męskie. Oczywiście kobiety używają też D3, czy Canona Mark III. Ale koleżanka zakładająca wątek napisała wyraźnie, że zależy jej na mobilności sprzętu.
jezeli z moich pytań do Ciebie wyciągasz wniosek o moim punkcie widzenia na daną sprawę, to gratuluje...
to ja Ciebie pytałem na czym ta domniemana rola aparatu dla kobiet miałaby polegać, na innym kolorze? nie rozumiem...
nie ja więc ulegam stereotypom, tylko Ty drogi Kolego - nawet tego nie zauważając - pisząc o jakimś "kobiecym aparacie".
proponuję czytać ze zrozumieniem i nie wciskać czytelnikom dziecka w brzuch.
znam kobiety, które wolą tachać D70s albo D300 bardziej niż kompakty, które z całą pewnością lepiej leżą w kobiecej dłoni... stad mój głos przeciw takim stereotypowym uproszczeniom.
ja mam małe dłonie, a robię D300 i uważam ten aparat za ********** mobilny. dlatego go kupiłem.
zapewniam też, że D300 świetnie leży w kobiecej dłoni.
doedytuję:
D40 - waży 540 g + obiektyw
D300 - waży 825 g + obiektyw
rzeczywiście różnica. weźmie dezodorant mniej i po sprawie :)
Rycerzyk
08-09-2008, 19:04
E to trza było tak od razu. W takim razie ani D80, ani D40 ;)
Kup kompakt!
Złośliwiec! :p
W Media D60 z 18-55VR kosztował 1499zł... więc myślę że warto do niego dołożyć - chociaz ze wzgledu na obiektyw
Ileż teorii tutaj.. szczególnie ta o kitowości kita ze względu na jego aberracje, których akurat w tym modelu jak na lekarstwo (18-55 GII lub VR - wersja G nie jest już dostępna na rynku pierwotnym), poza tym to wada z którą najłatwiej sobie poradzić.. ..no ale jeśli pyta kobieta, to trza błysnać ;)
monija powiedz Ty lepiej ile chcesz na tą zabawę przeznaczyć kasy na sam start, będzie zdecydowanie łatwiej coś powiedzieć. Wg mnie i D40 i D60 to świetny wybór na początek. Niejednemu znajomemu poleciłem i po pysku jeszcze nie oberwałem, niemniej różnica cenowa jest w tej chwili tak niewielka, że bierz spokojnie D60, choćby dla samego odkurzacza. Na rynku nie znajdziesz samego korpusu, więc i tak kupisz z kitem, który optycznie nie jest wcale taki zły.. ..i zostaw go sobie póki nie dojdziesz do wniosku, że Ci nie wystarcza. Z tego co mówisz i tak nie będziesz z niego często korzystać, bo skupisz się na czymś z dłuższą ogniskową -> portret czy siatkówka. Do jednego i drugiego docelowo potrzebujesz jansnego szkła i przy każdej z opcji będziesz korzystać z niego inaczej. Niemniej takie szkło to minimum 2-3tys zł, więc na początek polecam D60 z kitami 18-55GII + 55-200 VR.. i ten drugi choć ciemnawy to optycznie też da Ci sporo satysfakcji, choć podczas siatkówki będziesz musiała troszkę inaczej się ustawić i skupić na kadrach mniej dynamicznych.. ..no cóż, coś kosztem czegoś :)
KrzysztofS
10-09-2008, 14:59
monija
jezeli ktos CI mowi zebys nie kupowala danego modelu bo ".. robi kiepskie zdjecia" to od razu zignoruj taka rade, mysle ze juz wiesz ze to nie aparat robi zdjecia tylko fotograf, jak fotograf jest dupa to zaden aparat nie pomoze to po 1.
po drugie skoro zaczynasz przygode z lustrzankami to na szczescie dzisiaj masz dostep do amatorskich lustranek typu entr-level dla kazdego (wspomniane d40), kiedys tego nie bylo i lustrzanka = drogo! dzis to juz przeszlosc
dlatego jak na poczatek doradzam Ci zakup lustrzanki Nikon d40 z kitowym obiektywem 17-55 VR, jezeli duzo cwiczysz w fotografowaniu tzn czesto wybierosz sie na fotograficzne łowy, po paru tygodniach sama zauwazysz czy kitowy obiektyw nadaje sie do Twoich potrzeb, wtedy proponuje myslec o innych szklach ale nie rob tego bez zapoznania sie z aparatem i jego mozliwosciami
w Internecie jest wiele dobrych i zlych opinii nt kitowych obiektywow, natomiast trzeba brac pod uwage to ze nie mozna mieszac rozpoczynania przygody z DSLR z rozwojem w fotografii, to troche tak jakby mieszac kurs na prawo jazdy z doskonaleniem techniki jazdy
jezeli chodzi o d60 to jest to d40 + kilka gadzetow ktore maja wartosc tylko na papierze, w rzeczywistosci obsluga i ergonomia aparatu (a wiec to co sie najbardziej liczy) nie zostaly zmienione/ulepszone/poprawione w stosunku do d40, a wiec skoro nie widac roznicy to po co przeplacac?
dlatego proponuje nie przejmowac sie ogolnymi opiniami o sprzecie tylko pragmatycznie podejsc do tematu (typu: nawet jak mi sie znudzi to nie bede zalowala wydanej kasy... ; a wielu ludziom sie nudzi fotografia jezeli jest oparta na czystym gadzeciarskim podejsciu
monija
jezeli ktos CI mowi zebys nie kupowala danego modelu bo ".. robi kiepskie zdjecia" to od razu zignoruj taka rade, mysle ze juz wiesz ze to nie aparat robi zdjecia tylko fotograf, jak fotograf jest dupa to zaden aparat nie pomoze to po 1.
po drugie skoro zaczynasz przygode z lustrzankami to na szczescie dzisiaj masz dostep do amatorskich lustranek typu entr-level dla kazdego (wspomniane d40), kiedys tego nie bylo i lustrzanka = drogo! dzis to juz przeszlosc
dlatego jak na poczatek doradzam Ci zakup lustrzanki Nikon d40 z kitowym obiektywem 17-55 VR, jezeli duzo cwiczysz w fotografowaniu tzn czesto wybierosz sie na fotograficzne łowy, po paru tygodniach sama zauwazysz czy kitowy obiektyw nadaje sie do Twoich potrzeb, wtedy proponuje myslec o innych szklach ale nie rob tego bez zapoznania sie z aparatem i jego mozliwosciami
w Internecie jest wiele dobrych i zlych opinii nt kitowych obiektywow, natomiast trzeba brac pod uwage to ze nie mozna mieszac rozpoczynania przygody z DSLR z rozwojem w fotografii, to troche tak jakby mieszac kurs na prawo jazdy z doskonaleniem techniki jazdy
jezeli chodzi o d60 to jest to d40 + kilka gadzetow ktore maja wartosc tylko na papierze, w rzeczywistosci obsluga i ergonomia aparatu (a wiec to co sie najbardziej liczy) nie zostaly zmienione/ulepszone/poprawione w stosunku do d40, a wiec skoro nie widac roznicy to po co przeplacac?
dlatego proponuje nie przejmowac sie ogolnymi opiniami o sprzecie tylko pragmatycznie podejsc do tematu (typu: nawet jak mi sie znudzi to nie bede zalowala wydanej kasy... ; a wielu ludziom sie nudzi fotografia jezeli jest oparta na czystym gadzeciarskim podejsciu
siakas nowosc ten 17-55? i jeszcze VR? hmmm :P.
KrzysztofS
10-09-2008, 15:23
siakas nowosc ten 17-55? i jeszcze VR? hmmm :P.
sorry 18-55 VR
KrzysztofS ..ide o zakład, że masz D40 ;)
Szakall1
10-09-2008, 17:35
warto się z tym zapoznac http://www.ceneo.pl/;015370121-10.htm#productOpinions oraz http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/129780_komentarze/
a może koleżanka by pomyśała o N 40x ? zawsze to te 4mpx więcej -> większa rodzielczość-> większe drukowane fotki:)
blackside
10-09-2008, 18:40
jeżeli już na siłe D40 to fajna oferta jest D40 kit EDII + 4gb kingstona + torba za 1150 . Ale osobiście dopłaciłbym do D60.
nonnatus
11-09-2008, 17:13
=Yuras;877141]Ileż teorii tutaj.. szczególnie ta o kitowości kita ze względu na jego aberracje, których akurat w tym modelu jak na lekarstwo (18-55 GII lub VR - wersja G nie jest już dostępna na rynku pierwotnym), poza tym to wada z którą najłatwiej sobie poradzić.. ..no ale jeśli pyta kobieta, to trza błysnać ;)
nie widzę tu żadnego przedbłysku błyskania :), za to dalsza cześć Twojego listu wyraźnie świadczy raczej , ze to Ty usiłujesz tu "błysnąć" swoimi radami dobrego dziadka...
"zostaw go sobi póki nie dojdziesz do wniosku, że Ci nie wystarcza" - bravo.
chłopie jesli nie dostrzegasz aberacji chromatycznych w N18-55 to nie moja wina. to ze czegoś nie widzisz nie znaczy , że nie istnieje. dla mnie sa widoczne i cholernie mi przeszkadzały, więc o tym niewiaście komunikuję...
nie wykluczam jednak trefności mojego egemplarza...
bierz spokojnie D60, choćby dla samego odkurzacza.
no rzeczywiście argument.
gruszka jest bardziej skuteczna - 12 zeta w aptece i do tego bez talku :)
pzdr.
nonnatus -> poczytaj Ty tam jeszcze na spokojnie o tych aberracjach zamiast polemizować w zaparte :) Żeby nie śmiecić wątku podaj emila a zrobie Ci quiza z 18-55 i 17-55 :) ..jeśli zaś chodzi o rade dotyczącą gruchy, to być moze się nie orientujesz w cenach dystrybucyjnych, ale D60 zjechał juz mocno do poziomu D40 i zaraz to rynek skoryguje.. więc nie ubieraj kogoś na ślepo w gruche...... .."i do tego bez talku" :)
nonnatus
11-09-2008, 18:18
nonnatus -> poczytaj Ty tam jeszcze na spokojnie o tych aberracjach zamiast polemizować w zaparte :) Żeby nie śmiecić wątku podaj emila a zrobie Ci quiza z 18-55 i 17-55 :) ..jeśli zaś chodzi o rade dotyczącą gruchy, to być moze się nie orientujesz w cenach dystrybucyjnych, ale D60 zjechał juz mocno do poziomu D40 i zaraz to rynek skoryguje.. więc nie ubieraj kogoś na ślepo w gruche...... .."i do tego bez talku" :)
nie polemizuję w zaparte, ino reaguję na przypisywanie mi gęby. w dodatku bez ładu i składu...
co do quizu, to weź no się lepiej za robienie fotek Jaruś, i czytaj uwazniej wątki nie mieszając autorów.
gruszka w wielu sytuacjach jest niezastępowalna przez żaden system usuwania kurzu...
i nie rób fermentu chłopie...
p.s. jesli coś nie jest jasne, to polecam priva.
dla mnie EOT
Jeżeli system czyszczenia w D-60 tak samo działa jak w D-700 to bez gruchy ani rusz.
Jeżeli system czyszczenia w D-60 tak samo działa jak w D-700 to bez gruchy ani rusz.
Odkurzacz nie jest lekiem na wszelki syf, grucha zresztą podobnie.. ale bywa. że gruchy nie użyjesz (wietrzny, zapylony lub wilgotny plener) ..a odkurzacz paprocha strząśnie. Podobny problem jest w D300 ..a jak sięgam pamięcią był również w olku E500.
nonnatus -> ..pozostawiam Cię na tym poziomie.. faktycznie EOT..
Odkurzacz nie jest lekiem na wszelki syf, grucha zresztą podobnie.. ale bywa. że gruchy nie użyjesz (wietrzny, zapylony lub wilgotny plener) ..a odkurzacz paprocha strząśnie. Podobny problem jest w D300 ..a jak sięgam pamięcią był również w olku E500.
nonnatus -> ..pozostawiam Cię na tym poziomie.. faktycznie EOT..
W D300 przez pół roku nie miałem paprocha, w D700 po tygodniu trzepaczka nie dawała rady, a grucha pomogła.
W D300 przez pół roku nie miałem paprocha, w D700 po tygodniu trzepaczka nie dawała rady, a grucha pomogła.
..nie zapominaj, że w D700 ma z czego zbierać ;) ..robiliśmy z kumplem niedawno zlecenie dla Arcastinga i w 40D też odkurzacz nie wyrabiał. U siebie już z przyzwyczajenia dmucham co pewien czas, a jeśli coś wytropie odkurzacz zazwyczaj "na gorąco" jakoś daje rade.