Zobacz pełną wersję : Wizjer w F80 vs F100
arturpop
08-09-2008, 15:19
Witam,
zamierzam kupić sobie puszkę z autofocusem i zastanawiam się nad F80 lub F100. Za pierwszym przemawia cena, wielkość, waga i podobno cicha praca. Dodatkowych funkcji F100 właściwie nie potrzebuję - poza tym jest większy i podobno już nie tak cichy.
Ale bardzo mocnym argumentem za F100 jest jego wizjer - teraz mam F3HP no i w kwestii wizjerów mam dosyć duże wymagania. ;-) Ma być duzy, jasny i z możliwie dużym kryciem kadru. Więc pytanko - jaka jest różnica pomiędzy wizjerami w tych puszkach? Krycie kadru moge sprawdzić w danych technicznych, ale chciałbym poznać opinie użytkowników. Czy w F80 jest znacznie gorszy?
Pozdrawiam, Artur
przemo_k
08-09-2008, 15:36
F80 macałem tylko u kumpla parę lat temu, podobał mi się, sporo informacji w środku, dobrze się patrzyło,
teraz mam F100 i sam korpus jest duzo lepszy od F80, chwyt, wielkosc,
teraz F100 jest tanie, ja bym brał F100
pozdr
arturpop
08-09-2008, 15:52
Lepszość to odczucie subiektywne - dla mnie lepszy to znaczy mały i cichy. Ale jeśli wizjer ma kiepski, to nie mam ochoty na F80 :)
Wszystko przemawia za F100 . Jasność wizjera , bo to czego nie widać już w F80 , to widać w F100 . Rozmiar wizjera . Szybkość i kultura pracy AF . Rodzaj zasilania i pewność trzymania puszki . Kto nie miał gripa do F80 , to nie wie jak się ten aparat trzyma w sposób komfortowy .
Z tym, że wydaje mi się że F100 nie jest taki cichy...
Z tym, że wydaje mi się że F100 nie jest taki cichy...
Zdecydowanie ciszej pracuje F80 niż F100. Za to F100 pracuje się wygodniej :)
arturpop
08-09-2008, 17:57
Zdecydowanie ciszej pracuje F80 niż F100. Za to F100 pracuje się wygodniej :)
A jak z tym wizjerem? Daje radę, jakieś porównanie do F100?
Jasne że daje radę. Widać przezeń więcej niż przez jakiegokolwiek DXa. Mankamentem jest bodajże widoczność jedynie 92% kadru w F80 vs 96% w F100.
F80 wizjer fatalny, chyba najgorszy z wszystkich analogow Fxx, w F100 swietny, mozna nawet odniesc wrazenie, ze swiat ogladany przez wyzjer wygląda lepiej niz w rzeczywistości
F80 pracuje cicho, a z gripem świetnie lezy w dłoni (bez gripa fatalnie)
Miałem oba i zostawiłem F100.
F80 wizjer fatalny, chyba najgorszy z wszystkich analogow Fxx
Co nie zmienia faktu, że w porównaniu z DXowym wizjerem to jest telewizor. Nie przesadzajmy, nie jest tak źle.
w F100 swietny, mozna nawet odniesc wrazenie, ze swiat ogladany przez wyzjer wygląda lepiej niz w rzeczywistości
Fakt, bez porównania lepiej niż w F80.
A to już kwestia budżetu i potrzeb. F80 to obecnie zdecydowanie najlepiej wyposażone body analogowe w stajni Nikona do kupienia za mniej niż 300zł.
Matówka F80 w porównaniu do tej w F100 zdecydowanie gorzej pokazuje nieostrości. Obraz wygląda jakby poszarpany i wychodzi jakaś dziwna mora niekiedy. Jest też o wiele mniej kontrastowy i odrobinę ciemniejszy niż w F100. Sama wielkość nie różni się aż tak bardzo w tych dwóch modelach.
Tutaj porównanie rozmiarów:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/c446fec0ae533246-3.png
źródło (http://images35.fotosik.pl/9/c446fec0ae533246.png)
Wizjery te również inaczej oddają kolory - nie pamiętam niestety jaka to była zależność, a nie sprawdzę, bo w F80 mam wyczerpane baterie, jednakowoż była to różnica od razu zauważalna przy zmianie body (a tym samym szkle).
arturpop
08-09-2008, 21:03
Dzięki za odpowiedzi. Chyba jednak zdecyduję się na F100 :)
ciekawe po co Ci baterie do porównania kolorów w wizjerze?
Ano tak to body/F80/ skonstruowane,ze potrzebne niestety.
arturpop
09-09-2008, 16:01
Ano tak to body/F80/ skonstruowane,ze potrzebne niestety.
W cyfrze też tak mam - bez baterii wizjer jest wyraźnie ciemniejszy.
F80 wizjer fatalny, chyba najgorszy z wszystkich analogow Fxx, w F100 swietny, mozna nawet odniesc wrazenie, ze swiat ogladany przez wyzjer wygląda lepiej niz w rzeczywistości
F80 pracuje cicho, a z gripem świetnie lezy w dłoni (bez gripa fatalnie)
F80 najgorszy wizjer? A widziałeś F65, albo F55. To był fatalny patrzałek. F80 naprawdę nie jest pod tym względem zły.
Nie ma porównania! Wizjer w F80 jest wyraźnie ciemniejszy niż w F100 i powiększenie jest też chyba mniejsze i nie chodzi mi tu o pole krycie wizjera, ale o wielkość obserwowanych obrazów, już w F90 jest dużo większy i jaśniejszy wizjer niż F80.
Pamiętaj, też o tym, że F80 nie współpracuje z manualami!
To nie wiesz, że bez baterii wszystko jest czarno-białe? :)
Skąd Wy bierzecie te przykłady z wielkością wizjerów, jaka to strona? A F-801s na tle ww.?
Skąd Wy bierzecie te przykłady z wielkością wizjerów, jaka to strona? A F-801s na tle ww.?
My w osobie własnej przykłady bierzemy z oczu, głowy i ręki. Najpierw patrzymy, potem myślimy, a na koniec rysujemy. Sprawdzona metoda. Polecam. :)
A F-801s na tle ww.?
Lepiej od F80, gorzej niż F100. Bardzo wygodny - wizjer typu HP pozwala obserwować całą matówkę ze sporej odległości (na przykład w okularach).
Lepiej od F80, gorzej niż F100. Bardzo wygodny - wizjer typu HP pozwala obserwować całą matówkę ze sporej odległości (na przykład w okularach).
Krycie i powiększenie są identyczne w F80 i F801s (92% i 0,75x).
Krycie i powiększenie są identyczne w F80 i F801s (92% i 0,75x).
Zgadza się, ale krycie i powiększenie to nie wszystko. W F801 z większej odległości zobaczysz całą matówkę, co jest zdecydowanie wygodniejsze. I sama matówka wydaje się jaśniejsza od tej z F80.
Miałem F80 a teraz mam 801 i z tego co pamiętam a pamięć mam jeszcze dobrą to wizjer w 801 jest dużo lepszy :)
Miałem F80 a teraz mam 801 i z tego co pamiętam a pamięć mam jeszcze dobrą to wizjer w 801 jest dużo lepszy :)
Potwierdzam!!! Oczywiście mówimy o obrazie widzianym w wizjerze, a nie o informacjach wyświetlanych w wizjerze.
Potwierdzam!!! Oczywiście mówimy o obrazie widzianym w wizjerze, a nie o informacjach wyświetlanych w wizjerze.
Dokładnie Jacku o tym mówimy :)