Zobacz pełną wersję : Grip do F80
Witam.
Mam problem z gripem do F80. A mianowicie :
Grip oryginalny Nikona. Akumulatory Eneloop ( nowe, sprawne, sprawdzone z lampą błyskową, świeżo naładowane). Po pstryknięciu jednej fotki na wyświetlaczu pojawia się migająca ikona sygnalizująca niski poziom naładowania akumulatorów. Po wyłączeniu i włączeniu aparatu można zrobić kolejne zdjęcie, ale znowu niestety tylko jedno :(. Jest to niestety mocno upierdliwe. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?
Jakieś rady, sugestie?
Aha jeszcze jedno styki czyste, bez nalotów, odtłuszczone.
P.S.
Jeżeli nie ten dział, proszę o przeniesienie do właściwego.
Pracuję na F80 z oryginalnym MB-16 + Enelopy. Zakupione poszły od razu do MB (bez ładowania). Zrobiłem na wakacjach 10 rolek i nic - śladu zużycia brak. A część zdjęć robiłem z lampą. Żadnych problemów z zasilaniem.
Też mi się wydawało, że tam nie powinno się nic dziać złego. Styki są proste jak przysłowiowa konstrukcja cepa. Aparat bez gripa nie miał żadnych zahamowań, a tu...d...a.
Dzięki za info. Może inni mają podobne doświadczenia jak ja.
Witam.
Było już o tym na forum, poszukaj.
Nikon F80 (podobnie jak F70) niespecjalnie nadaje się do pracy na akumulatorkach (chodzi o napięcie 1,2-1,25V).
Po raz kolejny okazuje się, że producent w instrukcji pisze "swoje", a życie dowodzi że jest inaczej.
Pozdrawiam.
Dzięki Sławoj . Szukam po archiwum i .... niestety nic. Nigdzie nie spotkałem się z podobnym przypadkiem. Jeszcze raz przeczyszczę styki i zobaczę.
A sprawdziłeś akumulatory? Wystarczy iż jeden z nich będzie "słaby ?" i masz objawy o jakich piszesz.
Jeśli nie jesteś pewien poprawności działanie, to wstaw do gripa komplet baterii (dobrych) lub inny komplet akumulatorów.
A sprawdziłeś akumulatory? Wystarczy iż jeden z nich będzie "słaby ?" i masz objawy o jakich piszesz.
Jeśli nie jesteś pewien poprawności działanie, to wstaw do gripa komplet baterii (dobrych) lub inny komplet akumulatorów.
Oczywiście, że sprawdzone. Nowe, po dwukrotnym podpięciu do SB800, z którą śmigały w najlepsze bez jakichkolwiek problemów czy też śladów zużycia. Ale dzięki za radę - spróbuję włożyć zwykłe baterie i sprawdzę .
Jeżeli chodzi o zasilanie F80, to niewątpliwie jest to mankament tej puszki, a mianowicie jest bardzo wymagająca... Moja propozycja jest taka, iz pomimo faktu, że akumulatorki są nowe warto je rozładować i naładować ponownie... Mam taki sam problem o którym piszesz, w sytuacji gdy akumulatorki są według sprzętu na wyczerpaniu, gdzie nadmienię, iż F75 mógłbym jeszcze spokojnie pstrykać i pstrykać, etc... Cóż taka puszka, ale i tak daje się lubić... :-D
T_P_
grajnert
14-09-2008, 21:30
Tez tak mialem-na zwyklych paluszkach. Koniec baterii, wyciagam, czekam 1 min, wkladam-niby full lub polowa, naciskam spust i nic...
Naladowac/zmienic baterie...
Zmieniłem akumulatory na zwykłe paluszki i .... Działa bez żadnego problemu.
Kłopot chyba jednak z akumulatorami. Następnym razem założą komplet Eneloopów, które już kilka razy były ładowane i sprawdzę jak to będzie funkcjonować. O efektach napiszę.
Problem z F80 polega na tym iż wymaga on stabilnego zasilania na poziomie ok. 5-6 V. 4 Akumumulatory w pełni naładowane dają Ci ok. 4.8 V, co w przypadku niektórych puszek może być zbyt niskim napięciem pracy.
Zastanów się czy Stosowanie gripa+ akumulatory jest cenowo najlepszym rozwiązaniem ( poza ergonomią). Baterie do F80 na giełdzie (komplet) kupisz w cenie ok. 15,- złociszy. Zależnie od typu pracy (lampa czy bez) masz od kilku do kilkunastu filmów. Ile tak naprawdę filmów czy slajdów robisz obecnie ????. Przy obecnej cenie kompletu baterii może być tego sporo nim zrekompensuje Ci się cena Gripa i akumulatorów. A jaka jest cena STRESU. Jaki koszt płynnego stabilizatora nerwów. Może się okazać iż cenowo Grip + akumulatory + stres nigdy się to nie zrekompensują.
Ja po przeliczeniu doszedłem do wniosku iż Grip mogę stosować awaryjnie z bateriami (R6 które wszędzie dostanę).
Podstawowe zasilanie to bateria + komplet rezerwowy baterii.
Pozdrawiam.
mynikon.pl
16-09-2008, 12:59
Myślę, że tetowanie funkcjonowania akumulatorów na lampie nie potwierdzi stanu naładowania, lampa może się np.: dłużej ładować pomiędzy kolejnymi błyskami ale będzie działać. Zauważam czasem podobne zjawisko z maim F75, i zawsze jest to związane z niewystarczającym naładowaniem akku lub uszkodzeniem jednego z ogniw, niekoniecznie nawet wartością nominalnego napięcia, które jest niższe z zasady - jak już wcześniej było napisane - moja rada zaopatrz się w porządną (w miarę firmową) ładowarkę koniecznie z pomiarem stanu naładowania i automatycznego wyłączenia ładowania, wtedy będziesz miał pewność, że akku są naładowane na full i to działa - wierz mi, czasem czekasz kilkanaście godz. ale efekt jest właściwy.