Zobacz pełną wersję : Jaki filtr polaryzacyjny do D40?
Gregor_79
08-09-2008, 11:52
czy taki filtr jest dobry ?
Japoński filtr polaryzacyjny kołowy (CPL) marki SELCO o rozmiarze 52mm ?
cena przystępna dla mojego portfela :)
pozdrawiam
czy taki filtr jest dobry ?
Japoński filtr polaryzacyjny kołowy (CPL) marki SELCO o rozmiarze 52mm ?
cena przystępna dla mojego portfela :)
pozdrawiam
Nie wiem dlaczego pytasz o filtr do aparatu, zamiast do obiektywu?
Nie znam tego filtra i nie wiem ile kosztuje, ale z własnych doświadczeń wiem, że dobry filtr polaryzacyjny jest niestety drogi, sam używam i mogę Ci polecić B+W POL-CIR MRC (52mm)
fotoMichal
08-09-2008, 12:24
SELCO to nie bardzo, kup filtr HOYA
Też polecam nie oszczędzać za bardzo na filtrach, bo może się to negatywnie odbić na efektach. Nie musisz od razu brać tych najdroższych, ale raczej jakieś markowe: Hoya, Marumi, itp.
Gregor_79
08-09-2008, 13:13
pytając się o aparat miałem na mysli obiektyw, przepraszam za pomyłkę. obiecuje poprowe :)
O filtrach SELCO zapomnij. To jest wyrób filtropodobny ;) Zdjecia wyjdą gorsze niż byś robił bez tego.
Ja ze swojej strony odradzę Ci też filtry HOYA. Miałem, używałem UV i CPL w wersjach slim... Filtr w sumie ok, ale cholera Cię weźmie jak zaczniesz toto czyścić. Lepiej dołożyć parę złotych i kupić Marumi lub B+W.
Gregor_79
08-09-2008, 15:29
A co sądzicie o CPL firmy HAMA ,
cyt.:
Hama Filtr polaryzacyjny kołowy 52mm
Filtr szklany, nowy, w oryginalnym pudełku.
Filtr w wersji powlekanej (2 powłoki odblaskowe).
wychodzi 83 zł przez internet , czy w sklepie wyjdzie tajniej ?
A co sądzicie o CPL firmy HAMA ,
cyt.:
Hama Filtr polaryzacyjny kołowy 52mm
Filtr szklany, nowy, w oryginalnym pudełku.
Filtr w wersji powlekanej (2 powłoki odblaskowe).
wychodzi 83 zł przez internet , czy w sklepie wyjdzie tajniej ?
To samo co wątek wyżej. Noe odpowiedział Ci jak się mają te kiepskie filtry, na takie filtry to wogóle szkoda kasy.
Gregor_79
08-09-2008, 16:11
Dochodząć do meritum sprawy fątku z forum o filtrach dochodze do wniosku ze trzeba zapłacić duże pieniądze za filtr ale warto z tego co piszecie.
Zdecydowałem się na Marumi, tylko nurtują mnie oznaczenia bo znalazłem takie:
- MARUMI WPC CPL 52mm Slim.
- Marumi CPL DHG SLIM 52mm.
Jak się montuje taki filtr na obiekrywie?
Dochodząć do meritum sprawy fątku z forum o filtrach dochodze do wniosku ze trzeba zapłacić duże pieniądze za filtr ale warto z tego co piszecie.
- Marumi CPL DHG SLIM 52mm.
Jak się montuje taki filtr na obiekrywie?
Teraz napisz do jakiego obiektywu i czy faktycznie potrzebujesz slima, który generalnie jest zawsze trochę droższy. Filtry nakręca się z przodu na obiektyw ( generalnie ), nie wiem tylko czy te slimy mają podwójny gwint ( bo jeżeli nie to będziesz potrzebował specjalną osłonę ), jeżeli tak to osłona z obiektywu da się założyć.
kronos28
08-09-2008, 16:56
T nie wiem tylko czy te slimy mają podwójny gwint ( bo jeżeli nie to będziesz potrzebował specjalną osłonę ), jeżeli tak to osłona z obiektywu da się założyć.
marumi mają gwint
Gregor_79
08-09-2008, 21:15
Obiektyw Kitowy razem z zestawm D40 czyli AF-S NIKKOR 18-55 mm 1:3.5-5.6 GII ED fi 52
Gregor_79
10-09-2008, 14:10
- Marumi CPL DHG 52mm Slim.
który wybrać ?
A ja mam dylemat bo nie wiem czy lepiej kupić polara (cokin/hi-tech) czy jakiś kołowy (BW, Marumi), który lepiej? czy te płytkowe cokina spełniają swoje zadanie?
A ja mam dylemat bo nie wiem czy lepiej kupić polara (cokin/hi-tech) czy jakiś kołowy (BW, Marumi), który lepiej? czy te płytkowe cokina spełniają swoje zadanie?
Wszystko zależy jak zwykle od kasy. Jak masz dużo obiektywów o różnych średnicach filtra, to lepiej kupić cokin/hi-tech i różne pierścienie do mocowania. Jak potrzebujesz jeden lub dwa filtry to brałbym B+W lub Marumi nakręcane na obiektyw.
A czy nie lepszym pomysłem byłoby kupić większy filtr i redukcje? Jak zmienisz obiektyw nie będziesz musiał zmienić filtra, ja niestety zrobiłem ten błąd i do 18-200 kupiłem 72mm, jeśli będę kupię obiektyw do którego będę potrzebował polara będę musiał kupić większy.
Swoją drogą mam Marumi, dobrze się sprawuje, Slima nie potrzeba, bo to są cienkie i tak bez tego. Dodatkowo mają poczerniane brzegi szkieł, żeby światło wewnątrz się nie odbijało ;)
No właśnie myślę też od tej przejściówce ale zastanawiam się na płytkami dlatego że mógłbym używać również innych filtrów cokina wiec jak wejde w system cokina to chyba nakrecanych juz nie chce kupować bo to dodatkowy wydatek tylko że nie wiem jak się spisują te płytkowe np. Hi-Tech i ile to kosztuje?
Gregor_79
13-09-2008, 14:12
- Marumi CPL DHG 52mm Slim.
który wybrać ?