PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki filtr polaryzacyjny do D40?

Gregor_79
08-09-2008, 11:52
czy taki filtr jest dobry ?
Japoński filtr polaryzacyjny kołowy (CPL) marki SELCO o rozmiarze 52mm ?
cena przystępna dla mojego portfela :)

pozdrawiam

wilk325
08-09-2008, 11:55
czy taki filtr jest dobry ?
Japoński filtr polaryzacyjny kołowy (CPL) marki SELCO o rozmiarze 52mm ?
cena przystępna dla mojego portfela :)

pozdrawiam
Nie wiem dlaczego pytasz o filtr do aparatu, zamiast do obiektywu?
Nie znam tego filtra i nie wiem ile kosztuje, ale z własnych doświadczeń wiem, że dobry filtr polaryzacyjny jest niestety drogi, sam używam i mogę Ci polecić B+W POL-CIR MRC (52mm)

fotoMichal
08-09-2008, 12:24
SELCO to nie bardzo, kup filtr HOYA

Jacek S
08-09-2008, 12:36
Też polecam nie oszczędzać za bardzo na filtrach, bo może się to negatywnie odbić na efektach. Nie musisz od razu brać tych najdroższych, ale raczej jakieś markowe: Hoya, Marumi, itp.

Gregor_79
08-09-2008, 13:13
pytając się o aparat miałem na mysli obiektyw, przepraszam za pomyłkę. obiecuje poprowe :)

Noe
08-09-2008, 14:55
O filtrach SELCO zapomnij. To jest wyrób filtropodobny ;) Zdjecia wyjdą gorsze niż byś robił bez tego.
Ja ze swojej strony odradzę Ci też filtry HOYA. Miałem, używałem UV i CPL w wersjach slim... Filtr w sumie ok, ale cholera Cię weźmie jak zaczniesz toto czyścić. Lepiej dołożyć parę złotych i kupić Marumi lub B+W.

Gregor_79
08-09-2008, 15:29
A co sądzicie o CPL firmy HAMA ,
cyt.:
Hama Filtr polaryzacyjny kołowy 52mm
Filtr szklany, nowy, w oryginalnym pudełku.
Filtr w wersji powlekanej (2 powłoki odblaskowe).

wychodzi 83 zł przez internet , czy w sklepie wyjdzie tajniej ?

wilk325
08-09-2008, 15:42
A co sądzicie o CPL firmy HAMA ,
cyt.:
Hama Filtr polaryzacyjny kołowy 52mm
Filtr szklany, nowy, w oryginalnym pudełku.
Filtr w wersji powlekanej (2 powłoki odblaskowe).

wychodzi 83 zł przez internet , czy w sklepie wyjdzie tajniej ?

To samo co wątek wyżej. Noe odpowiedział Ci jak się mają te kiepskie filtry, na takie filtry to wogóle szkoda kasy.

Gregor_79
08-09-2008, 16:11
Dochodząć do meritum sprawy fątku z forum o filtrach dochodze do wniosku ze trzeba zapłacić duże pieniądze za filtr ale warto z tego co piszecie.
Zdecydowałem się na Marumi, tylko nurtują mnie oznaczenia bo znalazłem takie:
- MARUMI WPC CPL 52mm Slim.
- Marumi CPL DHG SLIM 52mm.

Jak się montuje taki filtr na obiekrywie?

wilk325
08-09-2008, 16:39
Dochodząć do meritum sprawy fątku z forum o filtrach dochodze do wniosku ze trzeba zapłacić duże pieniądze za filtr ale warto z tego co piszecie.
- Marumi CPL DHG SLIM 52mm.

Jak się montuje taki filtr na obiekrywie?
Teraz napisz do jakiego obiektywu i czy faktycznie potrzebujesz slima, który generalnie jest zawsze trochę droższy. Filtry nakręca się z przodu na obiektyw ( generalnie ), nie wiem tylko czy te slimy mają podwójny gwint ( bo jeżeli nie to będziesz potrzebował specjalną osłonę ), jeżeli tak to osłona z obiektywu da się założyć.

kronos28
08-09-2008, 16:56
T nie wiem tylko czy te slimy mają podwójny gwint ( bo jeżeli nie to będziesz potrzebował specjalną osłonę ), jeżeli tak to osłona z obiektywu da się założyć.

marumi mają gwint

Gregor_79
08-09-2008, 21:15
Obiektyw Kitowy razem z zestawm D40 czyli AF-S NIKKOR 18-55 mm 1:3.5-5.6 GII ED fi 52

Gregor_79
10-09-2008, 14:10
- Marumi CPL DHG 52mm Slim.

który wybrać ?

darex
10-09-2008, 15:00
A ja mam dylemat bo nie wiem czy lepiej kupić polara (cokin/hi-tech) czy jakiś kołowy (BW, Marumi), który lepiej? czy te płytkowe cokina spełniają swoje zadanie?

wilk325
10-09-2008, 16:18
A ja mam dylemat bo nie wiem czy lepiej kupić polara (cokin/hi-tech) czy jakiś kołowy (BW, Marumi), który lepiej? czy te płytkowe cokina spełniają swoje zadanie?

Wszystko zależy jak zwykle od kasy. Jak masz dużo obiektywów o różnych średnicach filtra, to lepiej kupić cokin/hi-tech i różne pierścienie do mocowania. Jak potrzebujesz jeden lub dwa filtry to brałbym B+W lub Marumi nakręcane na obiektyw.

Ghargh
10-09-2008, 21:40
A czy nie lepszym pomysłem byłoby kupić większy filtr i redukcje? Jak zmienisz obiektyw nie będziesz musiał zmienić filtra, ja niestety zrobiłem ten błąd i do 18-200 kupiłem 72mm, jeśli będę kupię obiektyw do którego będę potrzebował polara będę musiał kupić większy.

Swoją drogą mam Marumi, dobrze się sprawuje, Slima nie potrzeba, bo to są cienkie i tak bez tego. Dodatkowo mają poczerniane brzegi szkieł, żeby światło wewnątrz się nie odbijało ;)

darex
11-09-2008, 16:47
No właśnie myślę też od tej przejściówce ale zastanawiam się na płytkami dlatego że mógłbym używać również innych filtrów cokina wiec jak wejde w system cokina to chyba nakrecanych juz nie chce kupować bo to dodatkowy wydatek tylko że nie wiem jak się spisują te płytkowe np. Hi-Tech i ile to kosztuje?

Gregor_79
13-09-2008, 14:12
- Marumi CPL DHG 52mm Slim.

który wybrać ?