PDA

Zobacz pełną wersję : D80 + SDHC Extreme III 4GB = zniknięte zdjęcia

Myjk
08-09-2008, 08:55
Witam, chciałem się zapytać, czy zdarzyło się Wam utracić kiedyś zdjęcia z aparatu?

Sytuacja wygląda następująco. Sobota godzina 12, chrzciny, zdjęcia w kościele. Wykonane około 70 zdjęć.
Następnie po 2-3h impreza w plenerze cd. Wykonane kolejne 200 zdjęć. Powrót do domu, stan wskazujący. :P
Aparat zostaje na stole, żona zapomina pozamykać okna na noc. Wstaję koło 6, w domu lodówka, wilgotno.
W południe chcę obrobić fotki, ale na karcie jest tylko pierwsze 70 zdjęć, resztę wcięło bez śladu. :(
Zdjęcia na pewno były zapisywane na karcie, bo na imprezie przeglądałem je na bieżąco...

Jakieś pomysły? Można jakoś odzyskać te dane?

brzezior
08-09-2008, 09:12
Drugi katalog na karcie? Zdjęcia raczej nie mogą zniknąć wybiorczo... Karta oglądana na komputerze, czy w aparacie? Na komputerze widziałnyś obydwa katalogi. Jeżeli nie - zgrać istniejące 70 i oprogramowanie do odzyskiwania zdjęć (np. sandisk). Ja kiedyś odzyskałem w ten sposób 900 zdjęć z wakacji - bezstratnie :). Trwało to coprawda 2 dni, ale się udało.
Powodzenia!

Myjk
08-09-2008, 09:20
Sprawdzałem, nie ma drugiego katalogu. Możesz szepnąć nazwę tego softu do odzyskiwania zdjęć?
Edit, znalazłem taką stronkę: http://memory-recovery.qarchive.org/ - czegoś z tego używałeś?

Larson
08-09-2008, 09:27
Sandisk daje do swoich kart na płytce RescuePRO nie dostałeś czegoś takiego?

Myjk
08-09-2008, 09:33
Sandisk daje do swoich kart na płytce RescuePRO nie dostałeś czegoś takiego?
Pamiętam, że była płytka, natomiast nie pamiętam co z nią uczyniłem. :( Nie mogę znaleźć. :|

Psychotrop
08-09-2008, 09:49
Pamiętam, że była płytka, natomiast nie pamiętam co z nią uczyniłem. :( Nie mogę znaleźć. :|

proszę:
http://www.sandisk.com/products/catalog(1186)-rescuepro.aspx

Myjk
08-09-2008, 13:42
Dzięki, jak się okazuje jest to soft płatny. Kobita znalazła płytkę w domku, jest serial, więc udało się odzyskać pliki - mam nadzieję że wszystkie. Zbadam to wieczorem.
Nadal jednak zastanawia mnie, jaka była przyczyna tego? Czy na zniknięcie danych mógł mieć wpływ nocny chłód i wilgoć? Chciałbym w przyszłości uniknąć takich sytuacji...

b707
08-09-2008, 14:27
Karta była sformatowana?

Myjk
08-09-2008, 14:33
Nie, pamiętam - chyba nie formatowałem, bo działała od strzału (odpalałem komplet jeszcze w sklepie). Teraz mija 2 miesiąc. Po za tym dziwne, że zginęły zdjęcia tylko od określonej godziny, a nie wszystkie.

b707
08-09-2008, 16:59
Zaleca sie zawsze formatować... Nawet nówke sztuke... I przed kazdym nowym "cyklem". Oczywiście w aparacie.
Jak dobrze pamietam to zwykłe wywalenie fotek deletem nie usuwa ich a jedynie je maskuje i tracone sa w chwili gdy została nadgrane. Może poprostu gdzies w któryms momencie wnikł bład i sprawił ze fotki stały się niewidoczne...
zpdr

alchemik
10-09-2008, 11:56
tak jak koledzy wyżej zawsze formatuję kartę po przerzuceniu zdjęć do kompa, może nie trzeba tak często ale zapewne to nie zaszkodzi, a jeśli chodzi o program do odzyskiwania zdjęć to polecam PC INSPECTOR SMART RECOVERY http://www.pcinspector.de/Sites/smart_recovery/info.htm?language=2

Seeker
10-09-2008, 12:13
Formacik i czyszczenie stykow. Jedno i drugie poprawia pewne wlasnosci.

pil74
10-09-2008, 14:43
W instrukcji na samym początku wyraźnie napisali, że po włożeniu karty do aparatu trzeba ja sformatować. Dla jaj tego nikt sobie nie wymyslił.
U mnie formacik karty jest dość częsty. Jak zgram foty na komp to nie chce mi się tego usuwac poprzez kasowanie fotek. Szybszy i prostrzy jest format.