Zobacz pełną wersję : 70-210 f/4 czy warto??
Witam
Zastanawiam się nad zakupem taniego tele. Co myślicie o tym tutaj?
http://www.allegro.pl/item429616624_nikkor_70_210_f4.html
Nie jest drogi, tylko nie wiem czy pchać się w stary sprzęt...
superkomornik
07-09-2008, 20:04
MF!!!! zajedziesz się bez pomiaru światła i sensownego wizjera...
nikonowiec
07-09-2008, 20:17
Witam
Zastanawiam się nad zakupem taniego tele. Co myślicie o tym tutaj?
http://www.allegro.pl/item429616624_nikkor_70_210_f4.html
Nie jest drogi, tylko nie wiem czy pchać się w stary sprzęt...
To jest raczej obiektyw do takich Nikonów jak: FM2, FE2 lub F3 - czyli manualnych. Jeśli do takiego aparatu, to kupuj.
czyli nie będzie pomiaru światła z D80? Nie pomyślałem o tym... no to chyba odpada
to chyba pozostaje mi AF 70-210 f/4-5.6. Na allegro są za 500 i 550zł.
ok, dzięki. Znalazłem takiego na eBay'u:
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=200251634358
Z tych szkieł możesz brać w ciemno każdego
AF 70-210/4
AF 70-210/4-5,6D
AF 70-210/4-5,6
Musisz tylko po kupieniu przetestować czy trafia w punkt (brak FF/BF), szczególnie tego pierwszego
dobryjanek
08-09-2008, 09:02
A ja mam pytanie nieco z innej beczki: czy tego typu obiektywy nadadzą się jakkolwiek do amatorskich zdjęć sportowych? Mam tutaj na myśli głównie światło obiektywów w kontekście ich wykorzystania na halach sportowych i tym podobnych, "różnie" oświetlonych obiektach.
Podobnie czy np. w lesie nie będzie za ciemno dla takiego szkła? Zakładając, że nie wyszliśmy akurat na polanę ;)
Z tych szkieł możesz brać w ciemno każdego
AF 70-210/4
AF 70-210/4-5,6D
AF 70-210/4-5,6
Musisz tylko po kupieniu przetestować czy trafia w punkt (brak FF/BF), szczególnie tego pierwszego
Zdecydowanie tego proponuje, wisi na giełdzie chyba za 550zł.
A ja mam pytanie nieco z innej beczki: czy tego typu obiektywy nadadzą się jakkolwiek do amatorskich zdjęć sportowych? Mam tutaj na myśli głównie światło obiektywów w kontekście ich wykorzystania na halach sportowych i tym podobnych, "różnie" oświetlonych obiektach.
Podobnie czy np. w lesie nie będzie za ciemno dla takiego szkła? Zakładając, że nie wyszliśmy akurat na polanę ;)
Używałem wersji 70-210 4-5.6 bez D z D80 i powiem szczerze, że ani razu nie chwyciłem ostrego mojego psa w ruchu... Dobre szkło, ale AF wolny strasznie, nawet w trybie ciągłym...
Używałem wersji 70-210 4-5.6 bez D z D80 i powiem szczerze, że ani razu nie chwyciłem ostrego mojego psa w ruchu... Dobre szkło, ale AF wolny strasznie, nawet w trybie ciągłym...
To nie chciej wiedzieć jak jest powolny AF w 70-210 f/4
Na D200 tak ze 2 - 3 x :mrgreen: wolniej od tego którego używałeś.
Marek nie strasz, właśnie nabyłem 70-210 f4. Mam nadzieję, że nie biorąc pod uwagę wolnego AF ma same zalety :)
Troche przesadziłem, jest 2x wolniejszy.
Czy się nie rozczarujesz to zależy jak wiele oczekujesz. Ja swojego f/4 sprzedałem.
8-)(xMAREKX a ja Twojego:) kupiłem i jestem zadowolony)
Owszem jest wolny, ale wszystko zależy od pojęcia "wolny". Dla mnie jest tylko czasem trochę wolny. Do focenia szybkich akcji to trochę ciężko, ale ostrość na f4 to wynagradza. Przydałby się ogranicznik zakresu.
8-)(xMAREKX a ja Twojego:) kupiłem i jestem zadowolony)
Owszem jest wolny, ale wszystko zależy od pojęcia "wolny". Dla mnie jest tylko czasem trochę wolny. Do focenia szybkich akcji to trochę ciężko, ale ostrość na f4 to wynagradza. Przydałby się ogranicznik zakresu.
Bo tak naprawde wszystko zależy od tego jak wiele oczekujesz, ja po nim oczekiwałem więcej niż mi dawał.
Dla mnie najważniejsza jest ostrość, a że mam mniej wymagającą puszkę więc taka ostrość mnie w zupełności zadawala (do czasu zamiany na 80-200 f2,8), a na pewno nie można o nim (70-210 f4,0) powiedzieć, że jest mydło.
sory za OT
Edit:
dziulas i jakie wrażenia????
Pierwsze wrażenia pozytywne. Jest ciężki, solidny, dobrze wykonany i made in Japan. Trudno mi powiedzieć czy AF jest zbyt wolny gdyż nie mam porównania, to moje pierwsze tele. No cóż, na razie muszę się takim zadowolić :) Przetestuję go dokładnie jak pogoda pozwoli...
Pierwsze wrażenia pozytywne.No cóż, na razie muszę się takim zadowolić :) Przetestuję go dokładnie jak pogoda pozwoli...
widze po stopce że zamieniłeś go na 180/2.8...co ci sie nie spodobało?