Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon D40 ze szkłem Nikkor 18-200 DX VR

Konrad915
07-09-2008, 19:19
witam... uzywałem wczesnije D40 z obiektywem 18-55 , czas zminc obiektyw.. czy Nikkor 18-200 DX VR to dobre rozwiazanie.. czy bedzie współgrał z tym body...?

foto-maniak
07-09-2008, 19:23
Oczywiście, że będzie współpracował z Twoim body.
IMHO 18-200 to fajne szkiełko na początek.
Pozdrawiam.

Konrad915
07-09-2008, 19:31
...czytałem o jakichs problemach z lampą błyskową... ze ten obiektyw jest za duzy do tego modelu i ze zasłania lampę... to prawda..?

Flar
07-09-2008, 19:49
Jak już chcesz taki obiektyw kupować to zainwestuj i kup chociaż SB-400 - kosztuje grosze a różnica do wbudowanej - kolosalna. Owszem - nie jest to SB600 ani 800 w jakości ale daje bardzo przyjemne efekty, jest mocniejsza i , przede wszystkim, ma możliwość podnoszenia palnika. No i kosztuje 1/3 ceny SB-600 (w Fotojokerze 199 zł)

avallardi
07-09-2008, 19:56
Był już taki wątek o D40 + Nikkor 18-200 : http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=819639

Nawet wrzuciłem tam parę zdjęć tego zestawu.

Konrad915
07-09-2008, 19:59
no własnie zastanawiam sie... i napewno cos kupie:) co do obiektywu jak róznica jest miedzy Nikonem 18-200 a Sigmą 18-200..?

asit
07-09-2008, 20:03
w instrukcji od tego obiektywu jest napisane ze uzyteczny zakres ogniskowych / odleglosc dla d40 wynosi:
do 24mm / od 1m;
powyzej 35mm/ caly zakres
sam mam ten obiektyw tylko ze z d80 i potwierdzam ze cien jest znaczacy na tych nizszych ogniskowych.
jak chcesz moge ci wyslac przykladowa fote ale to na pw.

Konrad915
07-09-2008, 20:10
a z lampą zewnętrzną...?

avallardi
07-09-2008, 21:43
co do obiektywu jak róznica jest miedzy Nikonem 18-200 a Sigmą 18-200..?

Nikkor 18-200 jest lepszy od Sigmy.

http://www.optyczne.pl/69.1-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_VR_18-200_f_3.5-5.6G_IF-ED.html
http://www.optyczne.pl/88.1-Test_obiektywu-Sigma_18-200_mm_f_3.5-6.3_DC_OS.html

pitter0
07-09-2008, 21:49
a ja osobiscie bym go nie kupil:).Wolalbym zostawic sobie kit i kupic ''konkretniejszy'' zoom np.70-300 VR ,i za reszte pozniej jakies inne szkielko np. uzywany 18-70

Konrad915
07-09-2008, 22:08
nie jestem fotografem... potrzebuje ten aparat do robienia normalnych zdjęć,chce kupic uniwersalne szkiełko..:)

lodzermensch
07-09-2008, 22:27
...czytałem o jakichs problemach z lampą błyskową... ze ten obiektyw jest za duzy do tego modelu i ze zasłania lampę... to prawda..?

To prawda. Wbudowaną lampę poniżej D200 zasłania.

no własnie zastanawiam sie... i napewno cos kupie:) co do obiektywu jak róznica jest miedzy Nikonem 18-200 a Sigmą 18-200..?

Ogromna. Zapomnij o Sigmie.
Więcej było już na forum.

coroner
07-09-2008, 22:36
Problem zasłaniania lampy zniknie jak zainwestujesz jeszcze 199 w SB-400. Mam tą lampę i jak już jest ciemno to nie wyobrazam sobie robienia zdjęć bez niej. Przyda Ci się z każdym obiektywem, nie tylko 18-200. Jest mocniejsza i bardziej uniwersalna, ma małe rozmiary więc to idealny doświetlacz wakacyjno - spacerowy. Sprzedasz kita który po zakupie 18-200 przestanie ci być potrzebny i akurat będzie na tą małą lampkę
Sam 18-200 jest ok, dla amatora w sam raz.. Da się tym pstryknąć jakąś budowlę na wycieczce, portret na tle wakacyjnego widoczku czy wiewiórkę w parku. Dodatkowym atutem jest VR. Optycznie w kategorii superzoomów ( 11x ) wypada w porządku na tle konkurencji. Sigma z resztą jest ciemniejsza na 200mm, co oznacza, że do prawidłowego naświetlenia sceny potrzebuje dłuższego otwarcia migawki, co grozi zruszeniem obrazu.
Jeśli za bardzo zagmatwałem to przepraszam :)
Pozdrawiam

Konrad915
07-09-2008, 23:05
dzięki...Zamówiłem Nikkora....pobawie sie, popstrykam pare zdjęć, następny zakup to bedzie lampa, jeszcze nie wiem jaki model...bedziemy szukac..:)

lodzermensch
07-09-2008, 23:27
Sam 18-200 jest ok, dla amatora w sam raz..

To ciekawe, że - ogólnie rzecz biorąc - 18-200VR zbiera lepsze recenzje wśród zawodowych fotografów, niż wśród amatorów... :???:

coroner
07-09-2008, 23:40
To ciekawe, że - ogólnie rzecz biorąc - 18-200VR zbiera lepsze recenzje wśród zawodowych fotografów, niż wśród amatorów... :???:

Ja bynajmniej nie jestem zawodowym fotografem :) Prosty amator ze mnie, piszę co widzę. Bawiłem się nim 2-3 dni i szkło jest ok. Ale jak ktoś ma duże ręce to w połączeniu z D40/x/60 potrafi zmęczyć. Jest dość ciężkie. Ale nie upatrywałbym w tym minusów, bo za to jest solidne :)

lodzermensch
08-09-2008, 00:18
Ja bynajmniej nie jestem zawodowym fotografem :) Prosty amator ze mnie, piszę co widzę. Bawiłem się nim 2-3 dni i szkło jest ok. Ale jak ktoś ma duże ręce to w połączeniu z D40/x/60 potrafi zmęczyć. Jest dość ciężkie. Ale nie upatrywałbym w tym minusów, bo za to jest solidne :)

Dokładnie TAK.
Tym obiektywem trzeba nauczyć się posługiwać; poznać jego ograniczenia i zalety. Ja pożyczyłem go kilka razy, trochę broniłem się przed zakupem, a jednak - w przyszłym tygodniu ... mam zamiar go kupić! Jest tego wart. Może nie jako jedyny obiektyw, jednak w pewnych sytuacjach jest nie do zastąpienia.

bercik
08-09-2008, 00:39

No właśnie,
a jeszcze ciekawsze jest to, że wielu opowiadających się przeciw 18-200Vr wogóle tego obiektywu nie posiada, albo mialo go krótko, a nie którzy pozbyli się go tylko i wyłącznie z tego powodu, że bardzo "elokwęntni" amatorzy wydali opinię, że 18-200vr nie jest obiektywem profesjonalnym.
Powiem tak każdy obiektyw jest profesjonalny jezeli użyjemy go do celów profesjonalnych ( zawodowych ), dla jednych nawet kitowy obiektyw będzie "trzepał kasiorę" dla innych obiektywy super jasne i bardzo drogie nie zarobią "na sól".
Pytanie czy dla taksówkarza profesjonalnym pojazdem będzie Polonez czy Mercedes ?
O tym co jest profesjonalne w małym stopniu decyduje samo stwierdzenie producenta czy handlowca, ponieważ są to zabiegi czysto marketingowe, prawdą jest tylko, że nie które firmy produkują sprzęt dla profesjonalistów ( zwodowców ), a jaki to jest sprzęt wystarczy zrobić ankietę wsród zawodowców i spytać jakiego sprzętu używają by utrzymać się rynku oraz swoje rodziny, sprzęt wykazany przez nich będzie sprzętem jak najbardziej zawodowym czyli PROFESJONALNYM.
Bercik nie jest pewien czy tosię kupy trzyma, dobranoc

lodzermensch
08-09-2008, 00:50
No właśnie,
a jeszcze ciekawsze jest to, że wielu opowiadających się przeciw 18-200Vr wogóle tego obiektywu nie posiada, albo mialo go krótko, a nie którzy pozbyli się go tylko i wyłącznie z tego powodu, że bardzo "elokwęntni" amatorzy wydali opinię, że 18-200vr nie jest obiektywem profesjonalnym.
Powiem tak każdy obiektyw jest profesjonalny jezeli użyjemy go do celów profesjonalnych ( zawodowych ), dla jednych nawet kitowy obiektyw będzie "trzepał kasiorę" dla innych obiektywy super jasne i bardzo drogie nie zarobią "na sól".
Pytanie czy dla taksówkarza profesjonalnym pojazdem będzie Polonez czy Mercedes ?
O tym co jest profesjonalne w małym stopniu decyduje samo stwierdzenie producenta czy handlowca, ponieważ są to zabiegi czysto marketingowe, prawdą jest tylko, że nie które firmy produkują sprzęt dla profesjonalistów ( zwodowców ), a jaki to jest sprzęt wystarczy zrobić ankietę wsród zawodowców i spytać jakiego sprzętu używają by utrzymać się rynku oraz swoje rodziny, sprzęt wykazany przez nich będzie sprzętem jak najbardziej zawodowym czyli PROFESJONALNYM.
Bercik nie jest pewien czy tosię kupy trzyma, dobranoc

Brawo!
Pełna zgoda.
P.S. Nawet profesjonaliści umią liczyć kasę (jeśli muszą kupować za swoje).

mister
08-09-2008, 15:08
witam... uzywałem wczesnije D40 z obiektywem 18-55 , czas zminc obiektyw.. czy Nikkor 18-200 DX VR to dobre rozwiazanie.. czy bedzie współgrał z tym body...?

Miałem przez pewien czas taki właśnie zestaw - jeśli chodzi o współpracę obiektywu z body to nie miałem zastrzeżeń.
Trochę przeszkadzało mi to, że na maleńkim body miałem potężny i ciężki obiektyw co trochę męczyło ręce.
Ogólnie 18-200 nie jest zły, ale tak do 130mm, poźniej to już mydełko

No właśnie,

Ja powiem tak - miałem ten obiektyw, sprzedałem go nie dla tego, że ktoś powiedział, że nie jest profi lecz dlatego, że zacząłem zauważać niedoskonałości tego szkła.
Obiektyw ten jest kompromisem (moim zdaniem najlepszym) pomiędzy jakością, a funkcjonalnością - dla wielu ludzi będzie on jedynym szkłem (przyznam szczerze, że jakbym cierpiał na nadmiar gotówki to bym go zostawił)

meledhel
10-09-2008, 14:53
Na początku tez wydawał mi się idealnym szkłem. Teraz jednak, po jakimś czasie widzę braki. Przede wszystkim to, że jest strasznie ciemny. Nie da się na nim (ja nie potrafię :)) wyciągnąć małej GO przy ogniskowej w okolicach 100. Więc do portretów bardzo słabo się sprawdza.
A po za tym, jest strasznie delikatny i sprawia wrażenie jakby się miał zamiar rozlecieć. Po dwóch miesiącach popsuł się AF i od mies. czekam na odpowiedź serwisu. :mad:

bercik
10-09-2008, 15:39
Ja serwisowałem po 2 tygodniach używania D-80, i nie zamierzam na tej podstawie twierdzić, że D-80 jest do kitu, powiem więcej ja te body kocham, znam jego możliwośći i ograniczenia. Co do tego obiektywu, no cóż, nie trzeba było go kupować by stwierdzić, że jest ciemny, to jest napisane na obiektywie, delikatność odczucie subiektywne więc się nie odniosę, coś mało tych argumentów na "nie" tego szkła. Tak sobie myślę, że z każdym obiektywem będzie żle jeśli przed wykonaniem pstryku, nie pomyślimy.
Bercik życzy cierpliwości związku z serwisem.