Zobacz pełną wersję : D 50 jasnośc wyświetlacza, na ile ustawiacie?
ja ustawiłem -2 w zdaje sie jest oki zdjęcie na monitorku odpowiada temu w kompie
monitor mam nie młody ale EIZO , i dobrze ustawiony
dobrze powinno być na zero.
robiliście takie porównanie?
superator
05-06-2006, 23:43
Ja też mam ustawione na -2 (D70s). Tak jest najbliżej temu co widzę na monitorze komputera (nie kalibrowanym zbyt mocno). W moim odczuciu pomimo zjechania jasnością do dołu najjaśniejsze tony nadal wydają się bardziej jaskrawe na LCDku w aparacie niż te na monitorze komputera, przez co muszę brać na to poprawkę...
We wszystkich Nikonach, które wpadły mi w ręce należało dać -2. Na -2 nadal jest zwykle zbyt jasno, ale przynajmniej nie wypala już siatkówki.
Dariusz Walus
06-06-2006, 00:22
No tu mnie troche zaskoczyliscie, wydawalo mi sie ze przy ustawieniu 0 i tak troche jest za ciemny. :shock:
No ale coz, pewnie wzrok juz nie ten...
Miałem na myśli wnętrza. Bo na polu (dworze) tak czy siak nic nie widać, chyba, że się jakiś patent na LCD zapoda.
hmm.. sam mam na -1.. -2 wydawalo mi sie ciut zaciemne..
Dariusz Walus
06-06-2006, 01:00
Zrobilem sobie wlasnie maly tescik i widze ze diabel tkwi w sposobie trzymania aparatu w trakcie ogladania zdjecia.
Wystarczy minimalna zmiana kata i jasnosc sie zmienia. Dla jednego to samo ustawienie bedzie za jasne, dla drugiego za ciemne.
Nalezy wiec chyba ustalic sobie dokladnie pod jakim katem ogladasz zdjecia i wtedy zrobic korekte. 8)
Czornyj, masz racje, na dworze i tak jest " po ptakach".
Kundzior
06-06-2006, 12:07
Aparacik D50 i mam LCDka ustawionego na -2. Co i tak jest za jasno:)
hmm.. sam mam na -1.. -2 wydawalo mi sie ciut zaciemne..
Bo jest. Dowcip z tymi sqrviałymi wyświetlaczami polega na tym, że są zbyt kontrastowe - w cieniach za ciemne, w światłach zbyt jasne.
Z różnicami pod różnymi kątami to sprawa oczywista - ja np. to wykorzystuję - głębokie cienie oceniam odchylając aparat w dół, mocne światła - odchylając w górę.
D50 -1
Ja raczej patrzę na 1. histogram i 2. 255 255 255 :D
Nawet moje dziecko (6 lat) mówi: "O! tato, jakie wyjarane to zdjęcie!
Paweł
PaSkal, z tym 6-cio latkiem, to nie ma się czym chwalić. Dzieciak jeszcze dobrze pisać nie umie, a już takie słowa. :shock:
Heh...
Akurat to słowo moja dziecina wyłowiła od przyjaciela.
Ale ona bardzo świadomie to mówi. Mam w każdym razie już z głowy problem prezentu na komunię, bo ona czasami naprawdę potrafi ładne ujecie złapać.
P.
Na komunię nie kupuje się prezentu dla siebie :P
Swój już mam przeca!
Zresztą - jeszcze dwa lata zostały, może koncepcja się zmieni.