Zobacz pełną wersję : Filtry płytkowe do szerokiego kąta
Sprawa dotyczy filtrów Lee w systemie płytkowym.
Zainteresowałem sie nimi ponieważ sa większe niz płytki systemu Cokina i nie powodują winiety na szerokim kącie.
Od razu wspomnę że chodzi mi tylko o uzycie filtrów połowkowych i to raczej jedynie ND do wyrównywania ekspozycji przy długich czasach. Czyli zastanawiam sie nad rozsądnym uzupełnieniem zakupionego B+W ND 3.0 (nakręcany)
Z tego co przeczytałem te płytki Lee maja wymiary 100x100. Czy da się taką płytkę umieścić w holderze cokinowskim (seria Z-Pro jest niby na 100mm) czy trzeba jednak zakupić holder Lee? A jesli trzeba to kurcze jaki ? Bo tych holderów Lee jest kilka.
Z góry dziękuję za jakieś sugestie w tej materii
A może wystarczy system cokina Z-Pro z filterkami ? Tylko że chyba cięzko dostępne
a nie lepiej kupić holder cokina przystosowany do szerokiego kąta? Filtry serii Z są bardzo drogie.
Mam holder Cokina do szerokiego i na 10mm jest winieta jak ta lala
wiec może patent pokazywany na forum polegający na modyfikowaniu klasycznego holdera?
Mam holder Cokina do szerokiego i na 10mm jest winieta jak ta lala
To dziwne bo u mnie nie ma winiety. A nie masz przypadkiem nakręconej UVki?
Nie Tylko oryginalny holder Cokina do szerokiego
Sprawa dotyczy filtrów Lee w systemie płytkowym.
Zainteresowałem sie nimi ponieważ sa większe niz płytki systemu Cokina i nie powodują winiety na szerokim kącie.
Od razu wspomnę że chodzi mi tylko o uzycie filtrów połowkowych i to raczej jedynie ND do wyrównywania ekspozycji przy długich czasach. Czyli zastanawiam sie nad rozsądnym uzupełnieniem zakupionego B+W ND 3.0 (nakręcany)
Z tego co przeczytałem te płytki Lee maja wymiary 100x100. Czy da się taką płytkę umieścić w holderze cokinowskim (seria Z-Pro jest niby na 100mm) czy trzeba jednak zakupić holder Lee? A jesli trzeba to kurcze jaki ? Bo tych holderów Lee jest kilka.
Z góry dziękuję za jakieś sugestie w tej materii
A może wystarczy system cokina Z-Pro z filterkami ? Tylko że chyba cięzko dostępne
Holderów Lee nie ma tak wiele. Jeśli nie potrzebujesz nakręcać na niego polara, to kup zwykły szerokokątny. Sloty na filtry od 1-3 możesz regulować dokręcając je samodzielnie. I kupuj w GB, a nie w Polsce. Oszczędzasz 30-40% na filtrach i holderach.
Filtry Lee nie mają wymiarów 100 x 100, bo są prostokątami. To jest chyba 100 x 150, musiałbym zmierzyć. Wygodniejsze od kwadratów, bo dłuższe i łatwiej się nimi operuje, szczególnie szarymi z gradacją. Pasują do slotów w holderach Z-Cokin. Kwadratowe są płytki Hitech, które można również uzywać w holderach Lee (jak i Cokin). Zamiast holdera Lee możesz więc zakupić holder Hitecha (firma produkujaca nazywa się Formatt), jest o tyle lepszy, że wykonany z aluminium (Lee z jakiegoś tworzywa, ale raczej solidnego), a kosztuje ca tyle samo.
Muszę uzupełnić: holder Lee jest zasadniczo jeden, ale adaptery są zwykłe lub szerokokątne.
cokin do szerokiego robi winiete w gornych rogach przy poziomie na wielu szkalch. ale mozna go delikatnie zmodyfikowac:-)