Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Zimek o swicie
Zdjęcie zrobione o świcie.Mało światełka i dodatkowo mgła.Długo czekałem aż usiądzie na przygotowanym stanowisku i wreszcie wylądował tam gdzie chciałem.Skorzystałem z okazji.
Nikon D300+Sigma 50-500,3200 ISO,Statyw,czatownia i dużo cierpliwości.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img149.imageshack.us/img149/3425/dsc9060wx5.jpg)
shadowArt
07-09-2008, 18:07
Może gdybym wiedział ile to trudu i jak ciężko jest go sfotografować to bym docenił :)
A tak - ładny ptaszek, ale słabo sfotografowany... mz
jurek1906
07-09-2008, 20:07
Tomku , moze 1600 by styklo, bo szum straszny :(
Fotka rzeczywiście nienajlepsza, ale gratuluję spotkania i samozaparcia do wysiłku, który przy fotografii przyrodniczej często jest niemały. Tak chyba było w tym przypadku. Jeszcze raz gratuluję spotkania.
Efekty przyjdą niebawem.
A moim zdaniem zdjęcie jest ok jeśli chodzi o kompozycję (ptaszek tyż ładny), natomiast jest zbyt jasne, no i można by odszumić trochę. Chociaż uważam że szum co prawda jest(nie da się zaprzeczyć), ale strasznym to bym go nie nazwał. Robiłem próby u siebie i po ściemnieniu jest zdecydowanie lepiej nie mówiąc już o odszumieniu, a po zrobienu tego samego na oryginale byłoby jeszcze lepiej.
Ta fotka została zrobiona bardziej dla obejrzenia efektu pracy matrycy D300 przy wyższych czułościach niz dla samego Zimorodka.Szum jest i owszem ale po dokładniejszym obrobieniu oryginału fota prezentuje się całkiem dobrze.Na wydruku A4 szumu praktycznie nie widać.
Pozdrawiam
Gratuluję cierpliwości, jeżeli jak piszesz, fotka ta była zrobina właściwie tylko dla obejrzenia efektu pracy matrycy D300. To można go zbadać zdecydowanie mniejszym nakładem poświęcenia ( niż wielogodzinne ślęczenie w czatowni, o świcie i we mgle ).
Jednak bardzo lubię zimorodki i nie kwestionuję jakości zdjecia. Może gdyby było nieco ciemniejsze i bardziej odszumione. Ale to kwestia indywidualnego podejścia.
Gratuluję cierpliwości, jeżeli jak piszesz, fotka ta była zrobina właściwie tylko dla obejrzenia efektu pracy matrycy D300. To można go zbadać zdecydowanie mniejszym nakładem poświęcenia ( niż wielogodzinne ślęczenie w czatowni, o świcie i we mgle ).
Jednak bardzo lubię zimorodki i nie kwestionuję jakości zdjecia. Może gdyby było nieco ciemniejsze i bardziej odszumione. Ale to kwestia indywidualnego podejścia.
To testowanie to też przy okazji.Świtem bylem w ukryciu czekając na Zimorodka ale warunki były takie że przy niższych czułościach czasy naświetlania były zbyt długie by fotografować tego jegomościa więc niejako z ciekawości jaki będzie efekt ustawiłem ISO 3200
Pozdrawiam