PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Zimek o swicie

tomek61
07-09-2008, 12:58
Zdjęcie zrobione o świcie.Mało światełka i dodatkowo mgła.Długo czekałem aż usiądzie na przygotowanym stanowisku i wreszcie wylądował tam gdzie chciałem.Skorzystałem z okazji.
Nikon D300+Sigma 50-500,3200 ISO,Statyw,czatownia i dużo cierpliwości.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img149.imageshack.us/img149/3425/dsc9060wx5.jpg)

shadowArt
07-09-2008, 18:07
Może gdybym wiedział ile to trudu i jak ciężko jest go sfotografować to bym docenił :)

A tak - ładny ptaszek, ale słabo sfotografowany... mz

jurek1906
07-09-2008, 20:07
Tomku , moze 1600 by styklo, bo szum straszny :(

michalv
07-09-2008, 20:43
Fotka rzeczywiście nienajlepsza, ale gratuluję spotkania i samozaparcia do wysiłku, który przy fotografii przyrodniczej często jest niemały. Tak chyba było w tym przypadku. Jeszcze raz gratuluję spotkania.
Efekty przyjdą niebawem.

aumar
07-09-2008, 21:39
A moim zdaniem zdjęcie jest ok jeśli chodzi o kompozycję (ptaszek tyż ładny), natomiast jest zbyt jasne, no i można by odszumić trochę. Chociaż uważam że szum co prawda jest(nie da się zaprzeczyć), ale strasznym to bym go nie nazwał. Robiłem próby u siebie i po ściemnieniu jest zdecydowanie lepiej nie mówiąc już o odszumieniu, a po zrobienu tego samego na oryginale byłoby jeszcze lepiej.

tomek61
08-09-2008, 18:01
Ta fotka została zrobiona bardziej dla obejrzenia efektu pracy matrycy D300 przy wyższych czułościach niz dla samego Zimorodka.Szum jest i owszem ale po dokładniejszym obrobieniu oryginału fota prezentuje się całkiem dobrze.Na wydruku A4 szumu praktycznie nie widać.
Pozdrawiam

T&T
08-09-2008, 21:26
Gratuluję cierpliwości, jeżeli jak piszesz, fotka ta była zrobina właściwie tylko dla obejrzenia efektu pracy matrycy D300. To można go zbadać zdecydowanie mniejszym nakładem poświęcenia ( niż wielogodzinne ślęczenie w czatowni, o świcie i we mgle ).
Jednak bardzo lubię zimorodki i nie kwestionuję jakości zdjecia. Może gdyby było nieco ciemniejsze i bardziej odszumione. Ale to kwestia indywidualnego podejścia.

tomek61
08-09-2008, 22:10
Gratuluję cierpliwości, jeżeli jak piszesz, fotka ta była zrobina właściwie tylko dla obejrzenia efektu pracy matrycy D300. To można go zbadać zdecydowanie mniejszym nakładem poświęcenia ( niż wielogodzinne ślęczenie w czatowni, o świcie i we mgle ).
Jednak bardzo lubię zimorodki i nie kwestionuję jakości zdjecia. Może gdyby było nieco ciemniejsze i bardziej odszumione. Ale to kwestia indywidualnego podejścia.

To testowanie to też przy okazji.Świtem bylem w ukryciu czekając na Zimorodka ale warunki były takie że przy niższych czułościach czasy naświetlania były zbyt długie by fotografować tego jegomościa więc niejako z ciekawości jaki będzie efekt ustawiłem ISO 3200
Pozdrawiam