Zobacz pełną wersję : D 80 a fot. otworkowa??
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć, czy robienie fotografii w technice otworkowej przy użyciu lustrzanki to dobry pomysł. Chodzi mi o możliwość uszkodzenia sensora itp. Chcę przy tym wykorzystać zaślepkę body z dziurką o średnicy 1mm.
Widziałem galerie prezentujące "pin hole" zrobione z pudełek od zapałek i kliszy, czy wykorzystanie zenita wchodzi w grę? Czy odległość dziurki od kliszy będzie narzucać niekorzystny kadr?
Pozdrawiam
w takim obiektywie ogniskowa jest równa odległości od matrycy, więc będzie odpowiadać około czterdziestu paru mm.
otworek 1mm to sporo za dużo!!
przy rozmiarze matrycy i kiepskiej rozdzielczości otworka zdjęcia mają dość mało szczegółów.
z kliszą trudniej jest dobrać czas, choć pewnie odpowiednio profesonalne podejście to załatwi.
ja w cyfrówce próbowałem aż naświetlenie wyszło ok.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img523.imageshack.us/img523/7259/dsc1207ou9.jpg)
najlepiej chyba zaopatrzyć się w Pinhole Designera. pomoże wyliczyć czasy i optymalny otworek.
digiromek
07-09-2008, 07:50
"Dziurkę" lepiej kupić/zlecić wykonanie z cienkiej blachy i o sporej precyzji kształtu. Dekiel jest za gruby, pewnie można wyciąć większy otwór i w ten wkleić blaszkę. A można i z zenitem się pobawić, niepozbawi elementu oczekiwania i zaskoczenia po wywołaniu. ..warto w labie uprzedzić, żeby nie wyrzucali "zepsutego" negatywu :-)
Jeżeli chodzi o blaszkę i precyzję kształtu to nie ma problemu, ale chciałbym się jeszcze dowiedzieć o możliwych zagrożeniach sensora związanych z naświetlaniem.
Mając blaszkę grubości folii aluminiowej i dziurkę zbliżoną do średnicy zrobionej przez szpilkę, jestem gotowy do focenia, jakieś podpowiedzi??
marszull
09-09-2008, 12:54
zagrozen nie ma :-)
kiedys na plenerze cala noc naswietalismy ze znajomymi na d100
i bylo ok (tzn nic sie nie uszkodzilo)
ps przetrzyj dwie strony blaszki bardzo cienkim papierem sciernym, zeby zlikwidowac zadziory po przekluciu
Dzięki za podpowiedzi, postaram się wrzucić fotki jak tylko będę miał czas. :]