PDA

Zobacz pełną wersję : D 80 a fot. otworkowa??

cyrus8
06-09-2008, 22:39
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć, czy robienie fotografii w technice otworkowej przy użyciu lustrzanki to dobry pomysł. Chodzi mi o możliwość uszkodzenia sensora itp. Chcę przy tym wykorzystać zaślepkę body z dziurką o średnicy 1mm.
Widziałem galerie prezentujące "pin hole" zrobione z pudełek od zapałek i kliszy, czy wykorzystanie zenita wchodzi w grę? Czy odległość dziurki od kliszy będzie narzucać niekorzystny kadr?
Pozdrawiam

Azazel
07-09-2008, 02:00
w takim obiektywie ogniskowa jest równa odległości od matrycy, więc będzie odpowiadać około czterdziestu paru mm.
otworek 1mm to sporo za dużo!!
przy rozmiarze matrycy i kiepskiej rozdzielczości otworka zdjęcia mają dość mało szczegółów.
z kliszą trudniej jest dobrać czas, choć pewnie odpowiednio profesonalne podejście to załatwi.
ja w cyfrówce próbowałem aż naświetlenie wyszło ok.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img523.imageshack.us/img523/7259/dsc1207ou9.jpg)

najlepiej chyba zaopatrzyć się w Pinhole Designera. pomoże wyliczyć czasy i optymalny otworek.

digiromek
07-09-2008, 07:50
"Dziurkę" lepiej kupić/zlecić wykonanie z cienkiej blachy i o sporej precyzji kształtu. Dekiel jest za gruby, pewnie można wyciąć większy otwór i w ten wkleić blaszkę. A można i z zenitem się pobawić, niepozbawi elementu oczekiwania i zaskoczenia po wywołaniu. ..warto w labie uprzedzić, żeby nie wyrzucali "zepsutego" negatywu :-)

cyrus8
07-09-2008, 14:15
Jeżeli chodzi o blaszkę i precyzję kształtu to nie ma problemu, ale chciałbym się jeszcze dowiedzieć o możliwych zagrożeniach sensora związanych z naświetlaniem.

cyrus8
09-09-2008, 12:46
Mając blaszkę grubości folii aluminiowej i dziurkę zbliżoną do średnicy zrobionej przez szpilkę, jestem gotowy do focenia, jakieś podpowiedzi??

marszull
09-09-2008, 12:54
zagrozen nie ma :-)
kiedys na plenerze cala noc naswietalismy ze znajomymi na d100
i bylo ok (tzn nic sie nie uszkodzilo)
ps przetrzyj dwie strony blaszki bardzo cienkim papierem sciernym, zeby zlikwidowac zadziory po przekluciu

cyrus8
09-09-2008, 18:18
Dzięki za podpowiedzi, postaram się wrzucić fotki jak tylko będę miał czas. :]