PDA

Zobacz pełną wersję : SB 23 - Nikon EM - Nikon F801 - jak to zgrać?

rmgdansk
06-09-2008, 21:39
Mam lampę - SB23, nikona f801 i nikona em, do tego same manualne obiektywy. Czy możecie mi doradzić, w jaki sposób mogę robić zdjęcia w pomieszczeniach łącząc te "podzespoły" w jakąś całość? Przyznam się, że z lampą błyskową do tej pory miałem niewiele wspólnego, raczej unikałem jak ognia...

rmgdansk
07-09-2008, 09:22
nio, nie wszyscy na raz....

rmgdansk
07-09-2008, 16:32
gąszcz wpisów, aż trudno się połapać:)

szymony
07-09-2008, 17:27
Mamy Cię nauczyć zakładać błyskadło na body i korzystać z kalkulatorka?

Władca Pixeli
07-09-2008, 18:00
w jaki sposób mogę robić zdjęcia w pomieszczeniach łącząc te "podzespoły" w jakąś całość?
Tak to powinno wyglądć w całości (Obiektyw z przodu, lampa na górze). ;)

http://apphotnum.free.fr/images/F801%20et%20SB24.jpg
źródło (http://apphotnum.free.fr/images/F801%20et%20SB24.jpg)

rmgdansk
07-09-2008, 22:06
very funny;)

a tak serio:

1. Na lampie jest M i TTL - czy ttl będzie mi działał z nikonem F801?
2. Do nikona F801 będę miał manualny aparat, jaki ustawić czas, żeby robić bez względu na przesłonę i nie martwić się zdjęciami?

szymony
07-09-2008, 22:21
very funny;)

a tak serio:

1. Na lampie jest M i TTL - czy ttl będzie mi działał z nikonem F801?
Będzie

Do nikona F801 będę miał manualny aparat, jaki ustawić czas, żeby robić bez względu na przesłonę i nie martwić się zdjęciami?
A nie mówiłem:mrgreen: Zakładać błyskograta już Ci wyjaśniono, teraz zostaje kalulatorek. Jak myślisz do czego służy ta tabelka na górze lampy? Jaki ustawić czas... a jakie masz możliwości w przypadku EM? Pomyśl która z opcji to synchronizacja z błyskiem.

lodzermensch
07-09-2008, 22:25
Mam lampę - SB23, nikona f801 i nikona em, do tego same manualne obiektywy. Czy możecie mi doradzić, w jaki sposób mogę robić zdjęcia w pomieszczeniach łącząc te "podzespoły" w jakąś całość? Przyznam się, że z lampą błyskową do tej pory miałem niewiele wspólnego, raczej unikałem jak ognia...

Jak połączyć F801 z EM? Naprawdę nie wiem... :shock:

rmgdansk
07-09-2008, 22:41
Będzie

A nie mówiłem:mrgreen: Zakładać błyskograta już Ci wyjaśniono, teraz zostaje kalulatorek. Jak myślisz do czego służy ta tabelka na górze lampy? Jaki ustawić czas... a jakie masz możliwości w przypadku EM? Pomyśl która z opcji to synchronizacja z błyskiem.

Panowie, gdybym miał tabelkę, to bym Wam głowy nie zawracał. Mam gołą, nagusieńką lampę. Jeśli ktoś z Was ma jakąś tabelkę, to bardzo proszę.

Co do EM - to mam jeden czas synchronizacji, ale co z ISO i przesłoną?

rmgdansk
07-09-2008, 22:42
Jak połączyć F801 z EM? Naprawdę nie wiem... :shock:

:)

Jacek_Z
07-09-2008, 23:05
Panowie, gdybym miał tabelkę, to bym Wam głowy nie zawracał. Mam gołą, nagusieńką lampę. Jeśli ktoś z Was ma jakąś tabelkę, to bardzo proszę.
ktoś ci starł napisy na górze lampy?
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonf4/flash/SB23/index.htm

Przysłonę się ustawia na obiektywie. Wg tabelki, uwzględniając ISO.

rmgdansk
07-09-2008, 23:28
ktoś ci starł napisy na górze lampy?
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonf4/flash/SB23/index.htm

Przysłonę się ustawia na obiektywie. Wg tabelki, uwzględniając ISO.

a dzięki piękne. Niestety, takiej tabelki właśnie nie posiadam. Z manuala z tej strony dowiedziałem się... nic:( Może źle czytam...

1. Czy ktoś z Was ma może taką tabelkę?
2. To jaki czas ustawić dla kliszy 100 i 400 przy dziurze 3.5-5.6? (i lampa wtedy w TTL, czy w manual? i aparat w A, czy M? )

Uff, ale to skomplikowane...

lodzermensch
07-09-2008, 23:34

O ile pamięć mnie nie myli (EM to dawno temu był mój pierwszy Nikon), ISO ustawiasz pierścieniem po lewej, a przysłona?... Coż; EM ma tylko tryb automatyki czasów. Tak więc - kręcąc przysłoną jednocześnie zmieniasz czas naświetlania i ... tyle.
P.S. Przysłona to taki pierścień na przestarzałych ;) obiektywach.

szymony
07-09-2008, 23:42
a dzięki piękne. Niestety, takiej tabelki właśnie nie posiadam. Z manuala z tej strony dowiedziałem się... nic:( Może źle czytam...

1. Czy ktoś z Was ma może taką tabelkę?
Wszystko musisz mieć podane na tacy? A może łaskawie byś przejrzał stronę którą Jacek zapodał. Podpowiem manual.pdf strona 30.

2. To jaki czas ustawić dla kliszy 100 i 400 przy dziurze 3.5-5.6? (i lampa wtedy w TTL, czy w manual? i aparat w A, czy M? )

Boże drogi, ile można. Czas niezależnie od iso musisz mieć zgodny z synchronizacją lampy. Dla EM jest to 1/90s (jedyna możliwa manualna nastawa). W zależności od iso i odległości, ustawiasz odpowiednią wartość przysłony, odczytaną z tabelki.