Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Różnica pomiędzy filtrem szarym połówkowym, polarem i niebieskim połówkowym

rmgdansk
06-09-2008, 15:10
Może to banalne pytania dla Was, ale ja dopiero zaczynam zabawę z filtrami, w związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy filtr połówkowy niebieski w krajobrazie wygląda bardzo sztucznie, kiczowato? Jakie są Wasze doświadczenia?
2. Nabyłem też filtr hoya hmc cir-pl, czy używanie go na tak nasyconych slajdach, jak velvia, ma sens wg Was i kiedy?
3. Czy filtr połówkowy szary oprócz zrówniania ekspozycji wyciągnie trochę niebo?
4. Czy używaliście filtru polaryzacyjnego w fotografii BW aby wyciągnąć niebo? Ma to w ogóle sens?

serdeczności,
Rafał

rmgdansk
06-09-2008, 21:15
no może tak ktoś coś napisze? :)) zaglądacie, zaglądacie, a informacji nie ma:(

szmyca
06-09-2008, 21:21
ad1. To zależy od tego kiedy go zastosujesz. Przy szarym nijakim niebie bardziej je nasyci i zrobi niebieskie.
ad2. Tak ma sens, możesz dzięki niemu wprowadzić niebo w ciemniejszy kolor, wyciągnąć chmurki czy pozbyć się odblasków np na tafli wody czy blaszanym dachu.
ad3. Tak ale musisz wtedy mierzyć światło bez filtra albo wprowadzić odpowiednią dla filtra korektę ekspozycji.
ad4. Tak, ale moim zdaniem do wyciągania nieba w BW lepiej się nadają filtry kolorowe.

To tak po krótce bo ja sie nie znam.

pebees
06-09-2008, 21:22
1. W zależności od kadru i wyczucia :)
2. Ma sens wtedy, kiedy potrzeba :)
3. Nie rozumiem pytania, ale nie :)
4. Nie.

rmgdansk
06-09-2008, 21:35
dzięki, dzięki, dzięki:)) przymierzam się w takim razie do zakupu osobnych filtrów do BW, w usa jest fajny zestaw cokina (trzy kolorki) za.. 34 $ - oryginały! (sic.!)

pebees
07-09-2008, 08:11
w usa jest fajny zestaw cokina (trzy kolorki) za.. 34 $ - oryginały! (sic.!)
Jaki rozmiar? P czy .. A :) ?

rmgdansk
07-09-2008, 09:21
a właśnie że P :)

http://www.adorama.com/CKBWP.html

pebees
07-09-2008, 18:20
a właśnie że P :)

http://www.adorama.com/CKBWP.html
A, ja myślałem, że 3 sztuki, czyli niebieska połówka, szara połówka i polar.. :D