Zobacz pełną wersję : obiektyw portretowy do D80
Witam serdecznie,
Jestem nowym użytkownikiem portalu,czekam na info odnośnie w/w tematu.
Pozdrawiam,
Mycza
prosciej by bylo gdybysmy znali budzet jakim dysponujesz :)
w kazdym razie do portretu rozgladnij sie za: N85/1.8, N85/1.4, N135mm/2, N105/2
prosciej by bylo gdybysmy znali budzet jakim dysponujesz :)
w kazdym razie do portretu rozgladnij sie za: N85/1.8, N85/1.4, N135mm/2, N105/2
a te 2 ostatnie to nie mają przypadkiem światła 2.8?
Przypadkiem nie.
sa dwie nikonowskie 105tki, jedna micro vr faktycznie ze swiatlem 2.8, ale nie ja mialam na mysli. chodzilo mi o dc 105mm f/2D. to tak w kwestii wyjasnienia :)
D_Z_I_A_D_E_K
06-09-2008, 19:35
...a N50 1.8 też się nada :)
byla tutaj na forum juz dluga dyskuja czy 50tka nadaje sie do portretu, odsylam do watku. :)
jezeli masz maly budzet, w/w 50tka tez zrobisz portrety..
chodzilo mi o dc 105mm f/2D. to tak w kwestii wyjasnienia :)
Świetne szkiełko ;) Szybkie, jasne, ostre, o budowie czołgu. ;) Polecam :)
D_Z_I_A_D_E_K
06-09-2008, 19:54
byla tutaj na forum juz dluga dyskuja czy 50tka nadaje sie do portretu, odsylam do watku.
ale chyba nie mnie odsyłasz, bo ja wiem ze sie nadaje. :)
nie, nie Ciebie. :) Mialam na mysli autora watku :)
Nie wiedziałem, że obiektywami ze światłem 2,8 nie można robić portretów?! Czy tylko źrenica oka ma być ostra?
a kto powiedzial, ze nie mozna? nikt nic takiego tu nie napisal..
jordancity
06-09-2008, 23:15
Ja do portretu wybrałem N85mm/1.8. Moim zdaniem rewelacyjne szkiełko. Zapatrywałem się na wersję ze światłem 1.4, ale obiektyw o tej ogniskowej to jak dla mnie szkło do zadań specjalnych i podpinam go dość rzadko (pod cropowym body jest dość wąsko). Za różnice w cenie mogłem mieć 50tke 1.8 i lampe błyskową.
Pozdrawiam!
Do portretu to zdecydowanie wybrałbym zoom np. Sigma 50-150/2.8 albo Tokina 50-135/2.8
Do portretu to zdecydowanie wybrałbym zoom np. Sigma 50-150/2.8 albo Tokina 50-135/2.8
A dlaczemu, jakie to zalety posiadają tego typu szkła w stosunku do stałoogniskowych światłosilnych obiektywów portretowych, bo ja żadnych nie widzę poza tym że są zmiennoogniskowe .
Sam już powiedziałeś – są zmiennoogniskowe, a to duuużo
Autorowi wątku mogę polecić sigmę 105 2,8 DG MACRO. Obiektyw ten świetnie rysuje portrety, ma rewelacyjnie niską cenę i bardzo dobre wyniki MACRO
Zależy od kasy do wydania. Ostatnio miałem okazję pobawić się Nikkorem 85/1.4D, powiem tyle: sam miód i bajeczka! :mrgreen:
Tylko cena ok. 3000 zł to kosmos.
Jak ma być tanio i dobrze to najlepiej Nikkor 50/1.8D, portrety wychodzą z tego bardzo ładne, a i w plenerze, czy na mieście można znaleźć dla niego zastosowanie. Bardzo dużo używam tego obiektywu, ale dokupię sobie jeszcze na pewno Nikkora 85/1.8D jako typowo portretowe szkło, to też świetne szkło niewiele gorsze od wersji 1.4, a prawie 3 razy tańsze.
Zoomy oczywiście można używać do portretów, ale szczególnie te tańsze, nie mają w ogóle porównania do stałek w kategorii obrazowania. Wystarczy zapiąć wspomnianego Nikkora 50/1.8D i każdy zobaczy o czym mówię. Szczególnie za cenę, za jaką można go obecnie kupić, jest to chyba obecnie obowiązkowy obiektyw w torbie.
Autorowi wątku mogę polecić sigmę 105 2,8 DG MACRO. Obiektyw ten świetnie rysuje portrety, ma rewelacyjnie niską cenę i bardzo dobre wyniki MACRO
Pozwolę sobie polemizować: owszem da się tym robić portrety, obiektyw jest bardzo ostry, ale trochę za długi, szczególnie na DX, poza tym spada mu kontrast przy pracy pod światło. Jest to obiektyw projektowany do Makro i do tego najlepiej się nadaje. Co do ceny, to jest ona porównywalna, albo nawet wyższa niż Nikkora 85/1.8D, a już Nikkorów 50/1.8D to można za to kupić 2, albo 3 sztuki. Uważam, że Sigma 105 to bardzo dobry obiektyw, chętnie go używam, ale do portretów wolę założyć Nikkora 50/1.8D.
jordancity
09-09-2008, 16:22
W pełni zgadzam się co do portretowego zastosowania N50 1.8, szczególnie jeśli mowa o fotografowaniu całej postaci. Zresztą, ten obiektyw zadziwia też w wielu innych sytuacjach. Uważam natomiast, że jeśli chodzi o szkło typowo do portertu to warto dokupić N85 1.8. Jak dla mnie to powalająco dobry obiektyw.
Co do dyskusji na temat stałka vs zoom, wybieram stałki. Próbowałem portetować N70-300VR i rezultaty zdecydowanie na korzyść stałek.
Pozdrawiam :-D
Co do dyskusji na temat stałka vs zoom, wybieram stałki. Próbowałem portetować N70-300VR i rezultaty zdecydowanie na korzyść stałek.
Pozdrawiam :-D
akurat porownanie ciemnego zuma do stalek jest nieporozumieniem - moze jak kiedys sprobujesz cos porobic 70(80)-200/28 zmienisz zdanie.
a tak z innej beczki - ktos mial/porownywal/wybieral miedzy 85/1.4 a 105/DC??? (sa w podobnej cenie i moze kiedys bede musial wybierac miedzy nimi:))
jordancity
11-09-2008, 22:26
Pisząc o moich wynikach zoom vs stałka miałem na myśli tanie zoomy które wymienia się wyżej. Faktycznie to co napisałem wcześniej jest zbyt ogólne. N70-200 to rewelacyjne szkło, ale już chyba nie ta półka cenowa.
Pozdrawiam!