Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy na FF/BF ma wpływ odległość?

Al Bundy
05-06-2006, 19:16
Właśnie kupiłem dłuższe szkło które bardzo szybko mnie osłabiło. Przy ostrzeniu z 2 czy 3 metrów trafia idealnie w punkt. Jednak próba trafienia człowieka z 40 metrów to już kompletna pomyłka.

Oto przykład:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

Żeby nie było niejasności - tak wygląda 9/10 zdjęć. Wydaje mi się że pozostałe które są ok. to pomyłka AF która jak na ironię działa czasem na plus. To samo jest z ostrzeniem ręcznym. AF miga że jest ok. ale nawet w tak małym wizjerze jak mój widać że nie - poprawiam i po strzale oceniam - jest super. Jaki stąd wniosek? Czy to wina FF czy szkło jest ewidentnie spier....???

pawl_s
05-06-2006, 19:21
Na zdjeciu wyglada na BF, ale wydaje mi sie, ze to nie zalezy od dlugosci ogniskowej. Jesli masz, to masz zawsze.

Zrob zdjecia na statywie jesli mozesz i dopiero porownaj wyniki. Bo tutaj dziewczynka jedzie w Twoja strone i AF sie nie zdazyl ustawic (zlapal wczesniej co widac na chodniku) a potem nie zdazyl zmienic.

Pozdrawiam

Al Bundy
05-06-2006, 19:30
Problem w tym że tak samo jest z człowiekiem stojącym w miejscu. Tak samo wychodzą foty martwej natury. Jest natomiast lepiej gdy jedzie uciekając od obiektywu - wtedy częściej jest lepiej. Ze statywem jest to samo. Skoro to nie BF czy FF to co?

JK
05-06-2006, 19:31
No właśnie, może ci dzieciak normalnie wyjechał z głębi ostrości. Miałeś ustawiony AF-C?

Al Bundy
05-06-2006, 19:33
No właśnie, może ci dzieciak normalnie wyjechał z głębi ostrości. Miałeś ustawiony AF-C?

TAK

[ Dodano: Pon 05 Cze, 2006 ]
Klient który mi to sprzedał twierdzi że u niego czasem na AF-C też tak było ale sporadycznie i się przyzwyczaił. Nie rozumiem jak mozna się do tego przyzwyczaić.

Czy to jest FF/BF?

Dodam jeszcze coś. Nawet śrubokręt radził sobie z takimi sytuacjami a tu mamy HSM - to napewno nie to...

pawl_s
05-06-2006, 19:41
Skoro mowisz, ze ze statywu obiekty nieruchome tez rak wychodza to bym obstawial BF.

A chwilka, zakladam, ze to zoom. Czy moze byc tak, ze jak ustawiasz na obiekt bliski (2-3 metry jak pisales) to GO jest tak duze, ze Ci sie obiekt miesci w zakresie i nie widzisz BF? Dopiero przy dlugiej ogniskowej, gdzie GO jest male, mozna zobaczyc wyraznie, ze cos jest nie tak.

Al Bundy
05-06-2006, 19:47
Na statywie testowałem zarówno 70 jak i 200 mm i jest idealnie - mam wydrukowaną tablicę testową. Problem ewidentnie dotyczy odległości a nie ogniskowej...

pawl_s
05-06-2006, 19:51
W takim razie wedlug mnie, to obiektyw jest uszkodzony. Nic innego mi do glowy nie przychodzi.

JK
05-06-2006, 19:57
Al Bundy, to chyba jakaś super okazja była? :wink:

Al Bundy
05-06-2006, 20:00
2150 zł

Jestem po rozmowie ze sprzedającym i kasę mi zwróci. Jednak pytanie pozostaje bo nie lubię nie wiedzieć...

Jak jest z tym BF/FF ?

powerfactorx
05-06-2006, 20:06
Coś za szybko kase oddaje, pewnie obiektyw zgon

JK
05-06-2006, 20:14
Al Bundy, ten obiektyw ma jakiś numer seryjny. Może dla dobra wspólnego go tutaj wpisz. Następny szczęśliwy nabywca będzie już wiedział co kupuje.

Klos
05-06-2006, 20:16
podobne cyrki wystepowaly u wielu uzytkownikow N 80-200/2.8
Jak to niektorzy stwiedizli - ten typ tak ma :?

Jak wyslesz do serwisu NP puszke ze wszystkimi szkielkami jakos to wyreguluja

Al Bundy
05-06-2006, 20:21
Serwis Sigmy też wyreguluje ale to trwa miesią a zabieraja też body. Co do nr. seryjnych to się powstrzymam ze względu na sprzedającego. Uspokoiłem się bo odda kasę więc...

pawl_s
05-06-2006, 21:56
http://www.photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=00GKTr

Gosc ma taki sam problem jak Ty, ale z Tamronem i z D200. Z komentarzy wynika, ze nowe body moze miec problemy z obiektywami nie-nikonowymi (pisza ze z Sigma HSM tez). Ciekawe czy to moze dotyczyc D70?

ALF
06-06-2006, 19:24
ewidentnie winił bym tu puszkę, a raczej styk puszki z body...przecież ta sprawa nie dotyczy tylko tej sigmy, ale również starszych szkieł nikona a także niektórych szkieł tamrona i tokiny...
2 dni temu usłyszałem historię, która mnie nieco poraziła...znajomy kupował 2 szkła...na obu miał solidny BF i to niezaleznie czy podpinał nowego nikona czy używaną tokinę...dzisiaj kupowanie szkieł do syfraków to loteria :(
przyjdzie nam po każdym zakupie odsyłac do serwisu, do regulacji i wgrywania firmwara...paranoja...
wyjasnijci mi dlaczego moja tokina 20-35 ma problemy z D50, a hula pięknie z D70 i D200??? :shock:

Al Bundy
06-06-2006, 20:18
ALF, podpinałem do siebie już niejeden długi zoom i było ok - np. pompkę nikona 80-200. Słyszałem oczywiście o porblemie z BF ale jak na ten temat poczytałem to okazuje się że powinien on być również widoczny przy minimalnym dystansie ostrzenia. Zrobiłem dziś jeszcze testy i zauważyłem wyrażne odbiegi od normy po przekroczeniu 130 mm - do tego zakresu jest pieknie...

ALF
06-06-2006, 20:32
a podepnij pod inne body...choćby z ciekawości...ja tokinę podpinałem pod wszystkie nikusie w zasięgu możliwości i teraz jestem pewien wyniku, a tak wiesz tylko, że ten konkretny obiektyw nie chodzi z twoją konkretną puszką...

mkwiek
06-06-2006, 20:35
ja wiem, że mogę się wygłupić, ale co to jest FF i BF?

ALF
06-06-2006, 21:19
front focus i beck focus...błąd body, które ustawia ostrość przed lub za przedmiotem celowanym

Al Bundy
06-06-2006, 21:43
ALF, czy nie powinien się gubić również przy odległości 2 metrów? Nawet przy 5 jest ok ale im bliżej tym lepiej, mimo iż GO coraz mniejsza i każdy błąd pomiaru jest zwielokrotniony...

pebees
06-06-2006, 21:50
Al Bundy, każdy błąd pomiaru zwielokrotniony.. może.. ale przy dłuższej ogniskowej błąd nastawiania wtedy, nawet jak jest ten sam, to po prostu błąd obrotu któregośtam szkiełka w środku czy na zewnątrz, więc kątowo taki sam. Natomiast 'dla ogniskowej' coraz większy. Jak wyostrzysz daleki obiekt ręcznie to dioda af potwierdza na nim ostrość prawidłowo?

Al Bundy
07-06-2006, 08:33
Tak - ale nawet w wizjerze widać że tak nie jest...

ALF
07-06-2006, 10:05
al...podepnij pod inną puszkę i bedziesz miał pewność...szkło czy styk szkła z body

Al Bundy
07-06-2006, 14:15
Ok. potestuję...

[ Dodano: Sro 07 Cze, 2006 ]
No i jestem.

Zapiąłem do D200 i dałem nawet strzelić kilka razy innemu maniakowi i jest dokładnie to samo. Nie testowałem jeszcze z D50 ale to może pojutrze...

Znaczy to że zwalone jest szkło czy nasze body?

gregoire7
08-06-2006, 00:00
LUDZIE !!!, jak można winić za BF/FF obiektyw, skoro o położeniu soczewek odpowiedzialnych za ostrość decyduje silnik w korpusie, który to jest sterowany sygnałem z czujnika ostrości także umieszczonym w korpusie !, korpus z obiektywem AFS czy HSM też może mieć BF/FF bo ten napęd też jest sterowany czujnikiem ostrości który to znajduje się już wiemy gdzie.. !, sprawa druga - ostrzenie na AF i ręczne, w pierwszym przypadku o punkcie ostrości decyduje czujnik, w drugim to co widzimy na matówce, jedno z drugim ma niewiele wspólnego, a do regulacji obu tych rzeczy służą 2 oddzielne śrubki imbusowe obok lustra, i może być tak że kontrolka w wizjerze pokazuje że jest ostro a na matówce widzimy że jednak nie i odwrotnie, ustawiamy na matówce ostro a kontrolka w wizjerze tego nie potwierdza, wszystko zależy od dokładności ustawienia zbieżności tych dwóch elementów, a skąd się to FF/BF bierze to cholera wie, może ze zbyt słabej rozdzielczości optycznej czujnika AF, może ze zbyt małej precyzji sterowania napędu, w każdym bądź razie męczyłem 3 różne obiektywy, i śrubokręty i HSM, i albo na długim końcu było w punkt a na szerokim ostrość za blisko, albo na szerokim końcu w punkt a na długim ostrość za daleko, im odległość większa tym proporcjonalnie błędy AF sa większe, BF i FF to coś z czym śpi na co dzień każdy chyba użytkownik Nikona a i nie tylko Nikona, tylko nie każdy ma profi szkło tele na którym to tak doskonale widać :)

Jacek_Z
08-06-2006, 00:54
to jest jedna z tych rzeczy o której sie filozofom nie śniło. Ale - BF i FF zalezy od obiektywu też. Sigma to przyznaje i poprawia to serwisowo - obiektyw nie body.

Pawel Pawlak
08-06-2006, 08:04
to jest jedna z tych rzeczy o której sie filozofom nie śniło. Ale - BF i FF zalezy od obiektywu też. Sigma to przyznaje i poprawia to serwisowo - obiektyw nie body.
Na 100% się zgadzam. Jakiś czas temu, jak miałem jeszcze D70 i męczyłem BF/FF nam AF50f1.8, AF80-200f2.8, to doszedłem downiosku że aby nie mieć takich problemów z FF/BF powinienem kupować same szkła nikora z silnikiem, czyli AFS albo AFI. I powiem szczerze, że do chwili obecnej sprawdziło się to na D70, D2h i D200... Drogo, ale komfortowo i pewnie :)

pawl_s
08-06-2006, 09:06
A jest jakis oficjalny komentarz Sigmy do tego? Bo troche to nieladnie, ze sprzedaja obiektywy za duzo pieniedzy, ktore nie wspolpracuja poprawnie z aparatami.

Jacek_Z
08-06-2006, 09:17
jest
po wypuszczeniu D200 podali taką liste możliwie niekompatybilnych szkieł http://www.dpreview.com/news/0512/05122201sigmahsmd200.asp
sorry, to jest o wspólpracy szkieł HSM z uzyciem przycisku w D200, poszukam i wkleje odpowiedni drugi link (jak znajde)

Al Bundy
08-06-2006, 12:04
Serwis Sigmy przyznał mi że to szkło jest do regulacji - nie mówili nic o body. Nie wyobrażam sobie też kalibrowania body pod szkło - może jeśli ktoś ma jedno szkło. Ale co powie ten co ma kilka różnych zoomów? Więc jak dla mnie pytanie czy to wina szkła czy body jest już oczywista - winne jest szkło.

gregoire7
08-06-2006, 12:24
to co zaobserwowałem dotyczyło korpusów D70S i D100, na obu było podobnie, a podpinane do nich obiektywy to Nikkor 80-200/2.8, Sigma 24-70/2.8 oraz Sigma 70-200/2.8 HSM