Zobacz pełną wersję : Czy na FF/BF ma wpływ odległość?
Al Bundy
05-06-2006, 19:16
Właśnie kupiłem dłuższe szkło które bardzo szybko mnie osłabiło. Przy ostrzeniu z 2 czy 3 metrów trafia idealnie w punkt. Jednak próba trafienia człowieka z 40 metrów to już kompletna pomyłka.
Oto przykład:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Żeby nie było niejasności - tak wygląda 9/10 zdjęć. Wydaje mi się że pozostałe które są ok. to pomyłka AF która jak na ironię działa czasem na plus. To samo jest z ostrzeniem ręcznym. AF miga że jest ok. ale nawet w tak małym wizjerze jak mój widać że nie - poprawiam i po strzale oceniam - jest super. Jaki stąd wniosek? Czy to wina FF czy szkło jest ewidentnie spier....???
Na zdjeciu wyglada na BF, ale wydaje mi sie, ze to nie zalezy od dlugosci ogniskowej. Jesli masz, to masz zawsze.
Zrob zdjecia na statywie jesli mozesz i dopiero porownaj wyniki. Bo tutaj dziewczynka jedzie w Twoja strone i AF sie nie zdazyl ustawic (zlapal wczesniej co widac na chodniku) a potem nie zdazyl zmienic.
Pozdrawiam
Al Bundy
05-06-2006, 19:30
Problem w tym że tak samo jest z człowiekiem stojącym w miejscu. Tak samo wychodzą foty martwej natury. Jest natomiast lepiej gdy jedzie uciekając od obiektywu - wtedy częściej jest lepiej. Ze statywem jest to samo. Skoro to nie BF czy FF to co?
No właśnie, może ci dzieciak normalnie wyjechał z głębi ostrości. Miałeś ustawiony AF-C?
Al Bundy
05-06-2006, 19:33
No właśnie, może ci dzieciak normalnie wyjechał z głębi ostrości. Miałeś ustawiony AF-C?
TAK
[ Dodano: Pon 05 Cze, 2006 ]
Klient który mi to sprzedał twierdzi że u niego czasem na AF-C też tak było ale sporadycznie i się przyzwyczaił. Nie rozumiem jak mozna się do tego przyzwyczaić.
Czy to jest FF/BF?
Dodam jeszcze coś. Nawet śrubokręt radził sobie z takimi sytuacjami a tu mamy HSM - to napewno nie to...
Skoro mowisz, ze ze statywu obiekty nieruchome tez rak wychodza to bym obstawial BF.
A chwilka, zakladam, ze to zoom. Czy moze byc tak, ze jak ustawiasz na obiekt bliski (2-3 metry jak pisales) to GO jest tak duze, ze Ci sie obiekt miesci w zakresie i nie widzisz BF? Dopiero przy dlugiej ogniskowej, gdzie GO jest male, mozna zobaczyc wyraznie, ze cos jest nie tak.
Al Bundy
05-06-2006, 19:47
Na statywie testowałem zarówno 70 jak i 200 mm i jest idealnie - mam wydrukowaną tablicę testową. Problem ewidentnie dotyczy odległości a nie ogniskowej...
W takim razie wedlug mnie, to obiektyw jest uszkodzony. Nic innego mi do glowy nie przychodzi.
Al Bundy, to chyba jakaś super okazja była? :wink:
Al Bundy
05-06-2006, 20:00
2150 zł
Jestem po rozmowie ze sprzedającym i kasę mi zwróci. Jednak pytanie pozostaje bo nie lubię nie wiedzieć...
Jak jest z tym BF/FF ?
powerfactorx
05-06-2006, 20:06
Coś za szybko kase oddaje, pewnie obiektyw zgon
Al Bundy, ten obiektyw ma jakiś numer seryjny. Może dla dobra wspólnego go tutaj wpisz. Następny szczęśliwy nabywca będzie już wiedział co kupuje.
podobne cyrki wystepowaly u wielu uzytkownikow N 80-200/2.8
Jak to niektorzy stwiedizli - ten typ tak ma :?
Jak wyslesz do serwisu NP puszke ze wszystkimi szkielkami jakos to wyreguluja
Al Bundy
05-06-2006, 20:21
Serwis Sigmy też wyreguluje ale to trwa miesią a zabieraja też body. Co do nr. seryjnych to się powstrzymam ze względu na sprzedającego. Uspokoiłem się bo odda kasę więc...
http://www.photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=00GKTr
Gosc ma taki sam problem jak Ty, ale z Tamronem i z D200. Z komentarzy wynika, ze nowe body moze miec problemy z obiektywami nie-nikonowymi (pisza ze z Sigma HSM tez). Ciekawe czy to moze dotyczyc D70?
ewidentnie winił bym tu puszkę, a raczej styk puszki z body...przecież ta sprawa nie dotyczy tylko tej sigmy, ale również starszych szkieł nikona a także niektórych szkieł tamrona i tokiny...
2 dni temu usłyszałem historię, która mnie nieco poraziła...znajomy kupował 2 szkła...na obu miał solidny BF i to niezaleznie czy podpinał nowego nikona czy używaną tokinę...dzisiaj kupowanie szkieł do syfraków to loteria :(
przyjdzie nam po każdym zakupie odsyłac do serwisu, do regulacji i wgrywania firmwara...paranoja...
wyjasnijci mi dlaczego moja tokina 20-35 ma problemy z D50, a hula pięknie z D70 i D200??? :shock:
Al Bundy
06-06-2006, 20:18
ALF, podpinałem do siebie już niejeden długi zoom i było ok - np. pompkę nikona 80-200. Słyszałem oczywiście o porblemie z BF ale jak na ten temat poczytałem to okazuje się że powinien on być również widoczny przy minimalnym dystansie ostrzenia. Zrobiłem dziś jeszcze testy i zauważyłem wyrażne odbiegi od normy po przekroczeniu 130 mm - do tego zakresu jest pieknie...
a podepnij pod inne body...choćby z ciekawości...ja tokinę podpinałem pod wszystkie nikusie w zasięgu możliwości i teraz jestem pewien wyniku, a tak wiesz tylko, że ten konkretny obiektyw nie chodzi z twoją konkretną puszką...
ja wiem, że mogę się wygłupić, ale co to jest FF i BF?
front focus i beck focus...błąd body, które ustawia ostrość przed lub za przedmiotem celowanym
Al Bundy
06-06-2006, 21:43
ALF, czy nie powinien się gubić również przy odległości 2 metrów? Nawet przy 5 jest ok ale im bliżej tym lepiej, mimo iż GO coraz mniejsza i każdy błąd pomiaru jest zwielokrotniony...
Al Bundy, każdy błąd pomiaru zwielokrotniony.. może.. ale przy dłuższej ogniskowej błąd nastawiania wtedy, nawet jak jest ten sam, to po prostu błąd obrotu któregośtam szkiełka w środku czy na zewnątrz, więc kątowo taki sam. Natomiast 'dla ogniskowej' coraz większy. Jak wyostrzysz daleki obiekt ręcznie to dioda af potwierdza na nim ostrość prawidłowo?
Al Bundy
07-06-2006, 08:33
Tak - ale nawet w wizjerze widać że tak nie jest...
al...podepnij pod inną puszkę i bedziesz miał pewność...szkło czy styk szkła z body
Al Bundy
07-06-2006, 14:15
Ok. potestuję...
[ Dodano: Sro 07 Cze, 2006 ]
No i jestem.
Zapiąłem do D200 i dałem nawet strzelić kilka razy innemu maniakowi i jest dokładnie to samo. Nie testowałem jeszcze z D50 ale to może pojutrze...
Znaczy to że zwalone jest szkło czy nasze body?
gregoire7
08-06-2006, 00:00
LUDZIE !!!, jak można winić za BF/FF obiektyw, skoro o położeniu soczewek odpowiedzialnych za ostrość decyduje silnik w korpusie, który to jest sterowany sygnałem z czujnika ostrości także umieszczonym w korpusie !, korpus z obiektywem AFS czy HSM też może mieć BF/FF bo ten napęd też jest sterowany czujnikiem ostrości który to znajduje się już wiemy gdzie.. !, sprawa druga - ostrzenie na AF i ręczne, w pierwszym przypadku o punkcie ostrości decyduje czujnik, w drugim to co widzimy na matówce, jedno z drugim ma niewiele wspólnego, a do regulacji obu tych rzeczy służą 2 oddzielne śrubki imbusowe obok lustra, i może być tak że kontrolka w wizjerze pokazuje że jest ostro a na matówce widzimy że jednak nie i odwrotnie, ustawiamy na matówce ostro a kontrolka w wizjerze tego nie potwierdza, wszystko zależy od dokładności ustawienia zbieżności tych dwóch elementów, a skąd się to FF/BF bierze to cholera wie, może ze zbyt słabej rozdzielczości optycznej czujnika AF, może ze zbyt małej precyzji sterowania napędu, w każdym bądź razie męczyłem 3 różne obiektywy, i śrubokręty i HSM, i albo na długim końcu było w punkt a na szerokim ostrość za blisko, albo na szerokim końcu w punkt a na długim ostrość za daleko, im odległość większa tym proporcjonalnie błędy AF sa większe, BF i FF to coś z czym śpi na co dzień każdy chyba użytkownik Nikona a i nie tylko Nikona, tylko nie każdy ma profi szkło tele na którym to tak doskonale widać :)
to jest jedna z tych rzeczy o której sie filozofom nie śniło. Ale - BF i FF zalezy od obiektywu też. Sigma to przyznaje i poprawia to serwisowo - obiektyw nie body.
Pawel Pawlak
08-06-2006, 08:04
to jest jedna z tych rzeczy o której sie filozofom nie śniło. Ale - BF i FF zalezy od obiektywu też. Sigma to przyznaje i poprawia to serwisowo - obiektyw nie body.
Na 100% się zgadzam. Jakiś czas temu, jak miałem jeszcze D70 i męczyłem BF/FF nam AF50f1.8, AF80-200f2.8, to doszedłem downiosku że aby nie mieć takich problemów z FF/BF powinienem kupować same szkła nikora z silnikiem, czyli AFS albo AFI. I powiem szczerze, że do chwili obecnej sprawdziło się to na D70, D2h i D200... Drogo, ale komfortowo i pewnie :)
A jest jakis oficjalny komentarz Sigmy do tego? Bo troche to nieladnie, ze sprzedaja obiektywy za duzo pieniedzy, ktore nie wspolpracuja poprawnie z aparatami.
jest
po wypuszczeniu D200 podali taką liste możliwie niekompatybilnych szkieł http://www.dpreview.com/news/0512/05122201sigmahsmd200.asp
sorry, to jest o wspólpracy szkieł HSM z uzyciem przycisku w D200, poszukam i wkleje odpowiedni drugi link (jak znajde)
Al Bundy
08-06-2006, 12:04
Serwis Sigmy przyznał mi że to szkło jest do regulacji - nie mówili nic o body. Nie wyobrażam sobie też kalibrowania body pod szkło - może jeśli ktoś ma jedno szkło. Ale co powie ten co ma kilka różnych zoomów? Więc jak dla mnie pytanie czy to wina szkła czy body jest już oczywista - winne jest szkło.
gregoire7
08-06-2006, 12:24
to co zaobserwowałem dotyczyło korpusów D70S i D100, na obu było podobnie, a podpinane do nich obiektywy to Nikkor 80-200/2.8, Sigma 24-70/2.8 oraz Sigma 70-200/2.8 HSM