Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z błyskiem w Fuji S 5 Pro ???

Tad_Bie
06-09-2008, 11:43
Od 1/2 roku jestem posiadaczem Fuji S5pro. Wcześniej nabyłem S2 pro, które mam do tej pory, jednak w S2 pomiar błysku jest daleki od doskonałości...

Ostatnio więcej fotografowałem z fleszem (wbudowany, ew. SB-800), i tu mój Fudżik mnie negatywnie zaskoczył...
Dla uproszczenia opiszę wg standardowych ustawień: ISO 200, JPEG, wszystko STANDARD.
Przy zdjęciu z błyskiem zdarza się, że pierwszy plan jest prześwietlony, czasem nawet wtedy, kiedy ostrość była na nim centralnie ustawiona i zablokowana, a dopiero później przekadrowanie. Pewien wpływ na tę sytuację ma także KOLOR przedmiotu na który się ostrzy...
Jeśli ostrość ustawiona jest innym, nie centralnym polem AF, to prześwoetlenie pierwszego planu jest nimalże normą...
Sytuację rozwiązuje co prawda FV lock (pomiar i blokada błysku), ale: trzeba mierzyć na jaśniejsze partie obiektu, bo inaczej zdarza się że prześwietli...
Martwi mnie takie działenie, ponieważ:
1) W identycznych warunkach i ustawieniach zrobiłem zdjęcia porównawcze Nikonem D300, i było OK - bez jakiegokolwiek wcześniejszego pomiaru błysku (standardowo z przedłbyskami).
2) Do zdjęć wykorzystałem kilka różnych obiektywów (niezależne i Nikkory) - efekt: bez różnicy...
3) Przy zdjęciach z błyskiem praktycznie nie można sobie pozwolić na "reporterkę", ponieważ część zdjęć będzie niestety prześwietlona fleszem od ok. 0.7 EV nawet do 1.5 EV ... !!!; pozostaje tylko zabawa z FV, ale nie zawsze jest na to czas...
4) Problem nie występuje zawsze... Raz go całkowicie zresetowałem; ponownie ustawiłem, zrobiłem testy i wyglądało, że jest OK... Później zrobiłem troszkę zdjęć i... część prześwietlonych fleszem, a część nie...

1. Czy ktoś z Was zetknął się z podobnym problemem ???
2. Czy powinienem oddać swoje S5 do serwisu ??? /Czy ten model po prostu tak ma ??? (dziś jadę zobaczyć jak zachowuje się inne, nowe, sklepowe S5... Jak nie będzie tego problemu: cóż... serwis...).

Z góry dziękuję za podopowiedzi.

lucki
14-09-2008, 11:02
Kolega miał podobny problem, ale w D300, okazało się, że niechcacy włączył sobie bracketing.

Mikołaj
14-09-2008, 18:48
/Czy ten model po prostu tak ma ???

Nie. Nie ma tak. Mam, używam i naświetla dobrze. Jak z wbudowaną tak z SB-800. Jak nic nie daje nawet resetowanie ustawień to pewnie zostaje tylko serwis.

Waldy
14-09-2008, 18:54
Tad_Bie
Rzeczywiście, przepalanie pierwszych planów przy zerowych nastawach lampy to przykra przypadłość S5. Pomimo, że jestem wielbicielem tego aparatu, widzę tę wadę. W lampie musi być ustawione -1 do -3 EV, w zależności od ISO i ogólnego oświetlenia. Pomaga BL i to bardzo. Tylko drogą paru eksperymentów z ustawieniem lampy dojdziesz do rewelacyjnych efektów. Niestety - ten typ tak ma...

hedgehog
14-09-2008, 20:13
Ja tam nie wiem, u mnie naświetla dobrze. Inna sprawa, że się nad tym nie zastanawiam, bo staram się postępować intuicyjnie i małe niedociągnięcia techniczne mam w nosie, jeśli zdjęcie mnie kręci. Przy matrycy Fuji i tak wyciągam, co chcę. :)

Choć fakt faktem, że z flashem na aparacie pracować nie lubię. Może z powodu ogólnej niechęci do przekombinowywania (a to już dla mnie o 15 przycisków za dużo), może ze względu na miłość do światła naturalnego...

S5 i tak rządzi ;)

Smurf
14-09-2008, 20:48
Tad_Bie
Rzeczywiście, przepalanie pierwszych planów przy zerowych nastawach lampy to przykra przypadłość S5. Pomimo, że jestem wielbicielem tego aparatu, widzę tę wadę. W lampie musi być ustawione -1 do -3 EV, w zależności od ISO i ogólnego oświetlenia. Pomaga BL i to bardzo. Tylko drogą paru eksperymentów z ustawieniem lampy dojdziesz do rewelacyjnych efektów. Niestety - ten typ tak ma...
To nawet kiepski pod względem współpracy z lampą błyskową D-TTL w S3pro nie był aż tak zły.
Co do BL - spróbuj z nim zrobić zdjecie np. w ciemnym kościele, dopiero zobaczysz co to przepalenie.
W większości przypadków fotografowania z lampą blyskową o funkcji BL w Nikonach i Fuji należy zapomnieć.

MirekM
14-09-2008, 21:40
Odkąd w Metzu 54MZ4 wymieniłem stopkę z M3 na M7 , zero problemów . Wcześniej sporadyczne przepały i niewypały , a raczej jakby brak synchronizacji . A może jakiś problem z czystością styków obiektywu w aparacie ?

Smurf
14-09-2008, 21:48
Odkąd w Metzu 54MZ4 wymieniłem stopkę z M3 na M7 , zero problemów . Wcześniej sporadyczne przepały i niewypały , a raczej jakby brak synchronizacji . A może jakiś problem z czystością styków obiektywu w aparacie ?
Chyba w Metzu 54Mz4i, bo w przypadku 54Mz4 oraz S5 pro nie ma mowy o TTL, a poza tym ze stopką SCA 3402 M3 nawet 54Mz4i nie działa wtrybie TTL z S5pro.
Co to znaczy "jakby brak synchronizacji"?
Z S5pro prawidlowo synchronizuja nawet stare lampy Metza np. 40Mz3i, 32Mz3...

lucki
15-09-2008, 08:59
Kolega miał podobny problem, ale w D300, okazało się, że niechcacy włączył sobie bracketing.

Cytując samego siebie, dopytałem kumpla. Zaprogramował sobie ten bracketing pod jednym z przycisków w D300 i niechcący go sobie wcisnął przed kościołem jak robił ślubne. No ale to chyba nie ma nic wspólnego z twoim przypadkiem w S5Pro. Trochę mnie zmartwiłeś, bo właśnie chciałem kupić S5Pro, a z lampą robię dużo po weselach. Ciekawe jak będzie gadał z moją Sabinką?

MirekM
15-09-2008, 16:40
Jasny gwint , to co ja teraz zrobię ? Mam robić tylko na Auto ? :???: To jaki ja mam tryb przy ustawieniu lampy na TTL lub matrycowy TTL ?

Smurf
15-09-2008, 18:23
Jasny gwint , to co ja teraz zrobię ? Mam robić tylko na Auto ? :???: To jaki ja mam tryb przy ustawieniu lampy na TTL lub matrycowy TTL ?
Jeżeli masz Metza 54MZ4 bez literki "i" to nic nie zrobisz - nie masz TTL i tyle. Ta lampa to mniej wiecej odpwiednik SB80DX, z "dwu" i "trzycyfrowymi" korpusami cyfrowymi Nikona wyprodukowanymi po D100 i Fuji S5pro działa tylko w trybie manualnym, albo automatyki tyrystorowej lampy.

MirekM
16-09-2008, 13:03
Proponuję zerknąć choćby tu ...
http://www.metz-lampy.pl/?/content/czytaj/metz_54mz
Pozdrawiam .

Smurf
16-09-2008, 18:56
Proponuję zerknąć choćby tu ...
http://www.metz-lampy.pl/?/content/czytaj/metz_54mz
Pozdrawiam .
I co tam ciekawego widzisz?
Metz 54Mz4 obsługuje tryb D-TTL, ktorego Nikon D300, D200 i Fuji S5pro nie mają. Do nich MUSI być lampa Metza z literką "i"

Waldy
19-09-2008, 20:09
Smurfie, może trochę przejaskrawiłem z tym przepalaniem pierwszych planów. Cóż, dobrze byłoby mieć zawsze idealnie i bez wysiłku. Dla mnie regulacja korekcji EV na lampie to normalka, a BL to znakomita funkcja, właśnie w ciemnych pomieszczeniach - jeden warunek - brak silnych źródeł światła w tle.

Smurf
20-09-2008, 01:16
BL to znakomita funkcja, właśnie w ciemnych pomieszczeniach - jeden warunek - brak silnych źródeł światła w tle.
Zapomnaiłeś chyba dodać w ciemnych i jednoczesnie malych pomieszczeniach.
Napiszę jeszcze raz - spróbuj zrobic zdjęcie z funkcja BL w ciemym kosciele , gdy głowny motyw znajduje sie w dość znacznej odleglości od reszty kadru.