PDA

Zobacz pełną wersję : MB-D200 czy Delta?

mini21
05-09-2008, 20:28
Witam.
W końcu stałem się posiadaczem Nikosia D200.
Na razie nie mam kiedy się nim pobawić, ale po pierwszych testach jestem pod dużym wrażeniem.

Jednak problem, który miałem w D70s występuje także w D200.
Chodzi o "wystające palce", które mnie strasznie denerwują.
Body jest po prostu za krótkie, dlatego muszę zakupić gripa.

I tu nasuwa mi się pytanie: czy jest sens płacić 200 zł więcej za MB-D200 czy zaoszczędzić i kupić gripa Delty?
Miałem gripa Delty w D70s i prócz tego kabelka i trochę wycierającej się gumy był ok, nie wiem natomiast, jak sprawa wygląda w przypadku gripa do D200.

Będę bardzo wdzięczny za rady.
Pozdr.

kwadratt
05-09-2008, 21:06
Ja sie zastanawiam nad zakupem takiego cuda

http://cgi.ebay.co.uk/Phottix-Grip-for-Nikon-D200-MB-D200-2-En-EL3e-Battery_W0QQitemZ170257194389QQcmdZViewItem?hash=i tem170257194389&_trkparms=72%3A12%7C39%3A1%7C66%3A2%7C65%3A12%7C24 0%3A1318&_trksid=p3286.c0.m14

Moze ktos uzywa i napisze pare slow ?
Pozdr.

robin102
05-09-2008, 21:29
Witam.
W końcu stałem się posiadaczem Nikosia D200.
.
Oooooo gratulki Panie kolego gratulki, a na grypę to chyba coś od BAYERA, a nie od DELTY :) ;)

mini21
05-09-2008, 21:42
Oooooo gratulki Panie kolego gratulki, a na grypę to chyba coś od BAYERA, a nie od DELTY :) ;)

A dzięki, dzięki.
Od Bayera też by się coś przydało ;)

Ja jakoś nie mam zaufania do tych firm trzecich.
Deltę znam i wiem, że wykonanie jest całkiem całkiem.
Są jeszcze gripy Batimex'u no i jest ten Phottix-jego cena jest ciekawa, ale mam wrażenie, że rozwali się po paru miesiącach.

Czy ktoś może używał oryginalnego gripa i tego Delty?
Jestem ciekaw, jakie są wrażenia z użytkowania i czy warto dopłacać te 200 zł do MB-D200.

kronos28
05-09-2008, 23:09
kup oryginał

mini21
05-09-2008, 23:21
No tak, ale czemu?
Poprzyj to jakimiś faktami.
Widzę, że masz MB-D80, a czy miałeś odpowiednik Delty dla D80?
Jestem ciekaw ogólnych różnic.

W teście zrobionym przez Alfa:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=31718
dość pozytywnie ocenia gripa Delty.

Dlatego chciałbym poznać jakieś argumenty, które przekonają mnie albo do Delty albo do MB-D200.

Nemeth
05-09-2008, 23:26
No tak, ale czemu?
(...)

Jezu ...
Bo to oryginał?
Bo to sprzęt dedykowany do tego aparatu?
Bo będzie działać bez zastrzeżeń?
...

mini21
05-09-2008, 23:54
Nemeth, ale mnie rodzice nazwali Michał, pomyliłeś imiona ;)

Pytam, bo jestem ciekaw, jakie jest wasze zdanie.
Alf napisał recenzję, gdzie bardzo dobrze wypowiada się o gripie Delty.
Jestem ciekaw, czy warto płacić prawie 2 tyle za oryginała.

Grip Delty też jest dedykowany do D200 z tego co się orientuje.
A czy będzie działać bez zastrzeżeń.... wszystko się psuje :mrgreen:

Dlatego chciałbym usłyszeć opinie kogoś, kto trzymał oba gripy w ręku.
Chodziło by o to, jak oba są zbudowane, czy ta guma nie wyciera się, czy zatrzaski przy klapce od baterii nie urywają się itp.

No i podstawowe pytanie: Czy warto dopłacić 200 zł.
Jeśli tak, to czemu, jeśli nie, to czemu.

fIlek
06-09-2008, 00:16
Nemeth, ale mnie rodzice nazwali Michał, pomyliłeś imiona ;)

1:0 dla miniego :mrgreen:

A co do tematu - bierz Nikonowski - solidna rzecz, która dobrze działa z body, automatycznie przełącza ze zużytej na sprawną baterię itp itd :)

mini21
06-09-2008, 00:25
I o to chodziło :)
Chyba w takim razie zostanę przy oryginale.
Poszukam może jakiegoś używanego, w idealnym stanie.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś rady to z chęcią poczytam.

GrzegorzPPP
06-09-2008, 10:34
mam deltę w S5 (wcześniej w D200) i jest spoko, kółka są tandetnie plastikowe, ale od biedy mogą być, więcej wad nie stwierdziłem

kronos28
06-09-2008, 14:23
No tak, ale czemu?
Widzę, że masz MB-D80, a czy miałeś odpowiednik Delty dla D80?
Jestem ciekaw ogólnych różnic.

W teście zrobionym przez Alfa:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=31718
dość pozytywnie ocenia gripa Delty.

Dlatego chciałbym poznać jakieś argumenty, które przekonają mnie albo do Delty albo do MB-D200.

1. bo to oryginał ... zressztą nemeth juz ci to napisał

2. widziałem kilka gripow Delty i mb-d80 no i tak - kazda delta była inna :shock: - chodzi o jakośc wykonania - jedna skwierczała w lapie, inna miała kompletnie inny plastik od reszty, jeszcze inna miała problemy z kołami nastaw bo chodziły jakby w środku były na gumie do żucia... pomijam ich tandetność, bo sprawiały wrażenie jakby zaraz miały powypadać. MB-D80 wszystkie były takie same i nie odbiegały od siwbie jakością wykonania.

Wniosek - w fabryce gdzie klepią delty to zależy jaki dzien ma majster albo jaka zmiana akurat robi (jak z radzieckimi szkłami) - raz jest dobrze raz tragicznie...

3 za ile teraz chodzą uzywki mb-d200? :D

4. kupił byś coś wreszcie samodzielnie bez pytania się o zdanie innych... ;)

mini21
06-09-2008, 14:51
Oki, postanowione.
Biorę MB-D200.
Nówkę znalazłem najtaniej za 389 zł, a używki na allegro najtaniej chodzą za 350 zł.

Dzięki za pomoc

P.S. kupiłem dekielek na obiektyw i nikogo się o zdanie nie pytałem :mrgreen:

Maldoror13
06-09-2008, 15:20
Deltę serdecznie odradzam, co prawda miałem ją do D50, lecz i tu nie spodziewałbym się rewelacji. Jakość wykonania dziadowska, działanie - jeszcze gorzej. Na 2 bateriach nie robił więcej niż 200 zdjęć, szybko je rozładowywał itd. Generalnie Delta to szajs. Jak kupować grip to tylko dedykowany.

mini21
06-09-2008, 15:35
Oooo, właśnie o taką opinię chodziło.
Dzięki wielkie!

Już postanowiłem zakupić MB-D200, teraz tylko szukam czegoś używanego, ale chyba kupie w sklepie za 389 zł, bo to najniższa cena, jaką znalazłem za nówkę.

Dzięki za pomoc!

GrzegorzPPP
06-09-2008, 18:49
Deltę serdecznie odradzam, co prawda miałem ją do D50, lecz i tu nie spodziewałbym się rewelacji. Jakość wykonania dziadowska, działanie - jeszcze gorzej. Na 2 bateriach nie robił więcej niż 200 zdjęć, szybko je rozładowywał itd. Generalnie Delta to szajs. Jak kupować grip to tylko dedykowany.

o ile wiem to w D50 ten grip niebył zbyt udany, natomiast tak jak pisałem mam w D70s mam w D200 uważam że nie jest wart dopłaty 200zł. Poza tym D200 gorzej się trzyma z gripem, gdyby nie pionowy spust to pewnie bym go nie kupił :)

danp
16-09-2008, 12:59
Mam D200 z deltą a przez pewien czas używałem z oryginałem. IMHO delta jest całkiem dobra i działa bez problemu. Kwestia przyzwyczajenia się do spustu migawki (dość miękki) o plasticzanych kółkach już ktoś pisał ale to tylko walory estetyczne bo działają prawidłowo, przełączanie baterii ręczne. Wiadomo że oryginał lepiej wykonany, guma na gripie przyjemniejsza w dotyku, auto przełączanie baterii itp ale chyba nie warto dokładać tyle kasy i lepiej przeznaczyć ją na coś innego :)

@Maldoror13 ja nie wiem co ty za gripa miałeś ale ja na swoim robię ok 1000 fotek z włączonym VRem, wszystko jest spasowane ładnie i nic nie trzeszczy i nie zgrzyta :)

mini21
16-09-2008, 13:48
Ja już kupiłem MB-D200 i jestem zachwycony. Wykonanie dużo lepsze (w porównaniu do delty do d70s). Teraz chociaż się nie martwię, że coś się połamie :) Jedyne co mnie lekko drażni to ten spust. Jest tak czuły, że najdelikatniejsze musnięcie palcem powoduje wyzwolenie migawki. Nie wiem czy to wada, ale z początku ciężko się przyzwyczaić (szczególnie po przejściu z delty, w której ten spust nie był tak delikatny). Mimo sporo wyższej ceny, uważam że było warto!

nikonowiec
16-09-2008, 17:33
Ja już kupiłem MB-D200 i jestem zachwycony. Wykonanie dużo lepsze (w porównaniu do delty do d70s). Teraz chociaż się nie martwię, że coś się połamie :) Jedyne co mnie lekko drażni to ten spust. Jest tak czuły, że najdelikatniejsze musnięcie palcem powoduje wyzwolenie migawki. Nie wiem czy to wada, ale z początku ciężko się przyzwyczaić (szczególnie po przejściu z delty, w której ten spust nie był tak delikatny). Mimo sporo wyższej ceny, uważam że było warto!

Mam taki sam czuły spust pionowy. Musiałem się przyzwyczajać. Nic się nie martw, przyzwyczaisz się.

Pierre
16-09-2008, 23:24
Mam od prawie dwóch tygodni MB-D80 do osiemdziesiątki i spust działa bardzo podobnie, tzn. jest miękki. Zapewniam Cię, że idzie się do tego przyzwyczaić. Dla mnie to już przestało być problemem. Teraz rozglądam się za drugim aku :)

grissley
01-07-2010, 02:19
To ja odkopię...

W przypadku D300 ludzie piszą, że MB-D10 a zamienniki to niebo a ziemia.
Ale MB-D200 już nie ma zbyt dobrych opinii - niby łapki baterii się łamią, klapka jest źle wyprofilowana, w ręce nie leży itpitd.
Generalnie - dziadostwo, chociaż oryginał (?).
To może jednak lepiej phottix?
Delta wygląda na zdjęciach kiepsko, baterie trzeba ręcznie przełączać.
Phottix na fotkach wygląd ma sensowny, przełącznika brak (czyli automat?), cena nowego stówę niższa niż używek oryginałów.
Który się będzie lepiej sprawował?

stachmuszel
01-07-2010, 10:47
Przełącznik baterii w Delcie to wielka zaleta, przynajmniej dla mnie. Ja zakupiłem Deltę właśnie dla tego przełącznika. Jak nie używam to na OFF i spokój. W gripach bez wyłącznika pomimo wyłączonej puszki po kilku dniach bateria padała. Akumulatory w Delcie władam do sanek, które nie mają zaczepów, które mogą się ułamać.
Używam od ponad roku. Rewelacji nie ma, ale powodów do narzekania również.
Pozdr.

Dj_Direct
01-07-2010, 15:24
Ja zanabylem Hahnella, tez ma przelacznik... Poki co wszystko sprawnie funkcjonuje i uwazam, tak jak przedpiszca - ze wylacznik OFF jest bardzo pozyteczny kiedy nie uzywasz puszki. U mnie grip pracuje z Fuji S5 Pro...

grissley
01-07-2010, 19:09
Ja zanabylem Hahnella, tez ma przelacznik... Poki co wszystko sprawnie funkcjonuje i uwazam, tak jak przedpiszca - ze wylacznik OFF jest bardzo pozyteczny kiedy nie uzywasz puszki. U mnie grip pracuje z Fuji S5 Pro...

A jak ten Hahnel się prezentuje? Najlipniejszy trzeszczący plastik, czy nie jest tak źle?
Bo cenowo jest chyba najtańszy.
U mnie tez ma się dokleić do S5 ;)

grissley
06-07-2010, 23:27
Kupiłem Hahnela.
Za 199zł (razem z akumulatorem!) nie było się nawet co zastanawiać.
Przy czym, o ile MB-D200 w ręku nie miałem, o tyle do MB-D100 to nie ma nawet najmniejszego porównania.

ov_darkness
29-11-2010, 17:00
To ja na wstępie się zapytam: ten Hahnel taki super?
Potrzebuję (wyłącznie do lansu), jakiś grip, ale chciałbym, żeby był solidny.
Również mam S5 Pro :D

lukaszD1x
29-11-2010, 17:38
Ja kiedyś kupiłem delete i pionowy spust nie działał:) dlatego polecam MB-D200

Sapphiron
02-12-2010, 01:36
Ja od "zawsze" z S5 mam gripa firmy Phottix. Działa perfekt nawet na mrozie jak dzisiaj (-23*C). Jedyny mankament to odklejajaca się guma. No ale cóż, potrzebowałem uchwytu na szybko i spełnił swoje zadanie.

Mimo wszystko jakbym miał hajs to brałbym oryginalny...

Skibek
03-12-2010, 00:19
..Działa perfekt nawet na mrozie...

..Jedyny mankament to odklejajaca się guma...
Czyli nie "perfekt".
W moim czteroletnim MB-D200 guma się nie odkleja ;)

Sapphiron
03-12-2010, 00:24
Wiesz, to że działa perfekt chodziło o przesył energii oraz działanie spustu migawki. A że guma odchodzi to inna bajka :)

arsiser
03-12-2010, 00:36
ja mam oryginał i innego nie chcę ;D

needlehole
29-04-2011, 19:31
odgrzeję kotleta :)

używał ktoś grip'a alphy MB-D10? jak wypada na tle ori i innych 'zamienników'?

pietrobas
02-05-2011, 11:54
odgrzeję kotleta :)

używał ktoś grip'a alphy MB-D10? jak wypada na tle ori i innych 'zamienników'?

Ja też odgrzeje. Użyj szukajki, bo po 1 to nie ten wątek, a po 2 tematów było sporo.
Np.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=140344