Zobacz pełną wersję : d80 jestem zielony
Witam!
Bawie się już jakiś czas moim kompaktem "canon a720is" i chciałbym coś więcej. Oglądająć zdjęcia róznych aparatów d80 przypadł mi do gustu. Czytałem też pochlebne opinie na jego temat, ale jak wiadaomo sam aparat to nie wszystko. Na obiektywach się kompletnie nie znam czytając kilka for zauważyłem, że ludzie polecają ten oto obiektyw http://www.pixmania.com/pl/pl/532981/art//.html?srcid=998&Partenaire=skapiec&CodePromo=oui
tylko on chyba ma za małą ogniskową do makro(jak sie myle to poprawcie ;)). Nie wiem czy za tą cene (chciałbym sie zmieścic razem w 3k) można kupić jakiś kompromisowy obiektyw, zeby można w miare porobić i krajobrazy i zblizenia.
Czy kupowanie takich zabawek nastrecza jakies ryzyko gdy robi się to przez internet? Myśle tu czy np. są rózne jakosci danego produktu i trzeba wybierać itp itd. Może to sie wydac dla was smieszne, ale wolalem zapytac :).
Jeszcze takie jedno ogolne pytanie. Czy taki aparat bedzie dla mnie dobry po przesiadce z wyzej wymienionego "a720is"? Czy może lepiej najpierw jakies pośrednie tansze rozwiazanie? Czy d80 bedzie dla mnie dobry jako pierwszy aparat tego typu?
Kupując szkiełko najlepiej jak byś sprawdził, czy z danym body nie ma Front Focus'a/Back Focus'a i jak tam sie miewa jego ostrość. Kupując przez sieć może to być trudne ;)
Kompromisowy obiektyw, może Nikkor 18-135 mm? Z tym, że jest ciemniejszy niż ten Tamron co zaproponowałeś.
Dużo tych pytań, a jeszcze więcej możliwych odpowiedzi.
Nikon D80 ma wymienną optykę. Oznacza to, że są do niego różne obiektywy, do różnych celów, że się je wymienia w miare potrzeb. W Twoim przypadku rada może być tylko jedna - jakaś dobra książka o podstawach fotografii. Przeczytasz, przemyślisz, to się dowiesz o co chodzi z tymi obiektywami, z ogniskowymi, z jasnością, ze skalą odwzorowania. Dowiesz się co to jest lustrzanka i po co to wszystko się kupuje.
A odpowiadając na na podstawowe pytania: W 3 tys. można się zmieścić z amatorskim zestawem obiektywów, ale trzeba wiedzieć jakie to mają byc obiektywy. A to, czy D80 będzie dobrym wyborem, czy nie, zależy głównie od tego, czy przeczytasz i zrozumiesz ten podręcznik podstaw fotografii, o którym pisałem wcześniej.
Tym, co napisał Dex na razie się nie przejmuj. Na to przyjdzie czas później, po lekturze, jak już będziesz wiedział, co byś chciał kupić i dlaczego.
Kompromisowy obiektyw, może Nikkor 18-135 mm? Z tym, że jest ciemniejszy niż ten Tamron co zaproponowałeś.
zdecydowanie nie ten nikkor. Książki już chyba o nim napisano, superlatywów jakoś mało ... - weź lepiej 18-200, popstrykasz i zobaczysz jaki zakres ogniskowych Ci odpowiada i w jakie obiektywy docelowo zainwestować.
Aha - i przygotuj sie na duuuuże wydatki - to hobby tanie nie jest... :D
stock - tylko z tym Nikkorem kwota znacznie przekroczy 3k ;) Chyba, że zainwestować w używany albo w Sigme.
Tak myślalem, że odpowiedzi beda w stylu pana moderatora JK :). Jaką ciekawą ksiązke polecasz? Ja miałem tylko kontakt z jedna ksiazke, ale wiekszość dotyczyla cyfrowej obrobki niz samej fotografii. Co do samego hardware'u to posiłkowałem się tą strona http://www.fotografia.kopernet.org :).
Czyli spokojnie narazie mi sie nie spieszy zobaczymy jak bedzie :)
gdybys wyrwał d80 za 1200 a 18-200 za 1800 - jak w mordę strzelił :D
a to całkiem realne :)
To najlepiej sie chwilke wstrzymać aż pojawi sie D90 i ludziska zaczna wymieniać D80 ;)
czyli używany d80 wchodzi w gre? taki sprzet opaca sie kupowac uzywany, czy chodzi o obnizki sklepowe?
Obniżki możę też będą. 1839 teraz nówka body D80 :)
dokładnie tak - wyczekaj chwile i używki d80 będą za grosze. A przez ten czas poczytaj o obiektywach... :) Możesz kupić używany - tylko bez jakiegoś masakrycznego przebieg
na forumowej giełdzie trafiaję się w bardzo kuszących cenach.
Tak myślalem, że odpowiedzi beda w stylu pana moderatora JK :). Jaką ciekawą ksiązke polecasz? Ja miałem tylko kontakt z jedna ksiazke, ale wiekszość dotyczyla cyfrowej obrobki niz samej fotografii. Co do samego hardware'u to posiłkowałem się tą strona http://www.fotografia.kopernet.org :).
Czyli spokojnie narazie mi sie nie spieszy zobaczymy jak bedzie :)
Tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=53728 masz wątek na podobny temat.
Znajdziesz tam wiele propozycji.
dokładnie tak - wyczekaj chwile i używki d80 będą za grosze. A przez ten czas poczytaj o obiektywach... :) ...
Przez 6-9 miesięcy, to sobie przeczyyyyta ;)
arutrek2-
04-09-2008, 19:25
Gratuluje zakupu:) Z tego co tu czytam, zauważam jedną dość istotną rzecz. myczek jest - tak jak i ja - fotoamatorem. Większość z wypowiadających się tu to profesjonaliści, pół profesjonaliści, albo przynajmniej chorzy na punkcie fotografii hobbyści;) Jeśli chcesz wyjść korzystnie cenowo i przesiadasz się z kompakta, to... po co ten obiektyw Tamrona? Jego asferyczności i wielu innych zaawansowanych własności i tak nie zobaczysz przy większości swoich zdjęć. Osobiście kiedyś (nie tak dawno temu) kupiłem podstawowy model (nieużywany, prosto ze sklepu nieinternetowego) Tamrona 70-300mm za 499zł... Jak chcesz mogę podesłać Ci kilka próbnych zdjęć;) Nie proponuję na początek obiektywu 70-300 bo nie jest zbyt uniwersalny, ale np kitowy 18-135. Nówka z aparatem poniżej 3k: http://www.allegro.pl/item429813650_nikon_d80_18_135_aku_sdhc_4gb_torba_ raty.html
Pozdrawiam,
Artur
arturek2- czy to że jestes fotoamatorem oznacza ze nie musisz czytac postów:lol:
On niczego nie kupił... Chyba że wstep na forum teraz jest płatny..
IMHO najpierw dobra ksiązka bo potem będziesz pisał że Twój kompakt robił lepsze foty:P
a z obiektywów to uniwersalnego niema... Może D80 + N18-70 lub wspomniany tamron?
pzdr
Pewnie mnie zjecie, ale uważam że jak na start to dobrym wyborem jest też D80+Sigma 18-200 - zestawik w Fotojokerze za fajne pieniądze (zawsze zostanie jeszcze na lampę), a odczucia po przesiadce z kompaktu będą i tak rewelacyjne. Na start się nada, a potem można pomyśleć co dalej.
Osobiście mając porównanie z Nikkorem 18-135 to bardziej mi pasi Sigma. Ale to subiektywne odczucia.
arutrek2-
04-09-2008, 23:29
b707, masz rację, przepraszam, nie doczytałem. Ale i tak gratuluję pomysłu zakupu;)
Flar - 18-200 to jest dość uniwersalny zakres, więc może być całkiem spoko. Ja mam doświadczenia z NIkkorem 18-135 i też są całkiem niezłe.
Chyba najbardziej dla mnie by był zestaw d80 + Nikkor AF-S DX VR 18-200. Tak jak pisał bodaj stock. Chyba dobry zestaw na poczatek, jednak troche wykracza on poza kwotę którą wyznaczyłem sobie na ten cel, więc skorzystam z waszych rad i troche poczekam, idac za wskazowka JK czas ten bede sobie umilal przyswajając wiedze fotograficzną :)
To moja galeria: http://myczek.deviantart.com/gallery/
mile widziane wszelkie porady, dobrze wiem, ze to jest jeszcze bardzo amatorsko, bo mam kilku kolegów którzy tez fotografuja i widzialem ich foty, ale mam nadzieje ze z czasem bedzie coraz lepiej :P
wwwwww22
05-09-2008, 21:49
a ja polecę Tamron AF 18-250mm f/3.5-6.3 Di II LD Aspherical [IF] macro za 1400
tez sie wydaje ciekawy i opinie chyba w miare przyzwoite, ale jak to jest z brakiem tej stabilizacji? czytalem ze d80 nie ma stabilizacji i powinien obiektyw ja miec, ja robie zdjecia z reki raczej, wiec nie wiem. Czy moze ta stabilizacja to pic na wode? jak to jest?
zadna lustrzanka Nikona nie posiada stabilizacji obrazu, posiadaja ja tylko obiektywy [VR]. a dziala jak dla mnie dobrze:)
chodzi mi oto ze obiektyw podany przez wwwwww22 nie ma wlasnie tej stabilizacji i jak sie to ma do ostrosci zdjec robionych przez np. Nikkor AF-S DX VR 18-200
autograf
05-09-2008, 22:43
Zastanawiałeś się w ogóle po co Ci stabilizacja?
czyli mam rozumiec, ze oprocz dlugich czasów naswietlania nie wplywa to na ostrosc? jezeli czegos nie rozumiem to mnie oświećcie :)
autograf
05-09-2008, 23:10
Przecież dłuższy czas naświetlania klatki TEŻ ma wpływ na nieporuszenie zdjęcia.
Zastanów się jakich ogniskowych będziesz używał.
wwwwww22
05-09-2008, 23:26
mam 18-200 ze stabilizacją i powiem że w wielu sytuacjach wolę przypalić lampą niż włączać vr, bardzo żadko używam, ale działa ok
Narazie chyba sie sklaniam za Tamron AF 18-250mm f/3.5-6.3 Di II LD Aspherical [IF] macro, szkoda ze brak stabilizacji. Zdaje sobie sprawe, ze jak cos jest do wszystkiego to z jakoscia jest roznie, ale jako pierwszy obiektyw mogloby sie dobrze spisac i opinie na jego temat tez sa dobre.
A coś takiego? http://allegro.pl/item432445939_nikon_d80_nikkor_18_55_nikkor_70_300 _dodatki.html Ciekawe za ile pojdzie.
Czy moze z jednym http://allegro.pl/item431119429_zestaw_nikon_d80_nikkor_vr_18_200mm_ akcesoria.html.
Sorry za podbicie, ale nie moglem zedytować posta powyzej.